Obliekajú sa vaše deti bez pomoci?
Ahojte mám dcérku bude mať o chvíľku 6 rokov. A neviem ako ju mam donúťiť, alebo motivovať aby sa obliekala sama. Napríklad ľahne na posteľ a čaká aby som jej dala tričko, gaťky, o punčoškách ani nehovorím nohavice atd. Ja nemám problém jej pomôcť, ale všetko za nu robiť. Ako sú na tom vaše deti ??
@lulu0123 vieš čo, vôbec nie, ja mám už jedného syna dospelého, maximálne samostatný, pracuje, má vlastnú firmu, vie variť, upratuje si sám, atď. Takže tvoj predpoklad sa nesplnil.
@kacena4 v školke sa sama oblieka po spánku, ale teraz čo treba dávať punčošky tak nechce spať v škôlke.
@jazula surodenca nemá, a necháva sa obsluhovať...
@dankanka Presne to mam aj ja takto ja sa ráno ponáhľam a ona sa nechce obliekať sama, vie že ju oblečiem ja.
Tak jej nedavaj puncochy,my sme ich tiez zrusili. Namiesto nic ma leginy a ponozky. To sa jej lahsie oblieka. Ak ide o vyslovne lenivost a rozmaznanost,co vyzera,ze ano,ked si ju stale obskakovala,tak hy som jej surovo dala na vyber,bud sa oblecie sama alebo ide v tom co ma na sebe. A ano,ak sa neoblecie,naloz ju takto do auta. Ja som sa s mojou uz raz vracala domov prezliect. Si myslela,ze srandujem. Pred skolkou ju sranda presla
Dcéra sa oblieka od cca 3 rokov sama, má 5,5. Nachystala som jej a ona sa obliekla. Teraz si už aj sama vyberie čo si oblečie ( ja buď schvalim alebo poviem čo vymeniť). Oblečie sa takto každý deň do škôlky, doma.
Ono to nie je o Tom či to vedia iné deti ..ono je to o Tom či ty ako rodič oblecies alebo nie....a u vás to nie je o Tom že to nevie, ale sa jej nechce a vie že to urobíš za ňu.
Tak rano to neries a inokedy na tom trvaj. Nebude to takto navzdy. Ale napriklad ja trvam na povysavani si detskej, upratani hraciek, topanok..proste musi byt samostatna. Rano sa ani mne nic nechce :D
@earlgrey "Ignoruj, neverím, že len my dve pomáhame deťom ráno pred škôlkou 😁 ale samozrejme sa tu nikto neprizná".....
Boháča, naozaj tu mamky nevedia nájsť nejaký stred v diskusii? To je zase také isté znevažovanie tých,čo 6r a viac deťom nepomáhajú...
Ak píšes,že nestíhaš a zaspali ste-ved je normálne,že v tom zhone si pomáha každý každému.autorka nepíše ale o situácii zaspatia ...
Vieš rozlíšiť slovo pomôcť a všetku činnosť musí vykonávať rodič?
ja mám 3 deti, najstaršia 7r VFA (autizmus ) a vie sa sama obliekať od tych 4r...(Presne už neviem ale na jej diagnózu je šikovna, ...)
To,že niektorým dieťa v 1-2 r sa oblieka samé je možno prehnané.ved to ma dieťa ešte nemotornost samo o sebe.Niektore sa ledva naučili chodiť...ale možno sú také šikovné deti...
Ale zase aby som iných znevazovala,čo ja viem.
Ak sa vie dieťa obliecť,(či pomalšie/rýchlo)a sem tam chce pomôcť je úplne niečo iné ako to,že si 6r zdravé decko ľahne len tak na posteľ,a čaká na gaťky a všetko robí za ňu matka,je diametrálny rozdiel, nemyslíš?.
A nakoľko chodí do škôlky, tak pravdepodobne musí a malo by už samoobslužnu činnosť obliekania zvládať....
A ak to zvládne v škôlke,prečo ráno nie? Lebo skúša a chce tým dosiahnuť niečo...?(Pozornosť? Vsimanie? Venovanie sa? ...)
@fantaghiro21 Mne je to absolútne jedno, ako to majú iní doma...ale netrúfla by som si nazývať matku neschopnou atď.
Ale áno, ako si naučila, tak má. A opakujem sa, je mi to absolútne jedno, ja som autorke napísala, že pokiaľ sa sama obliecť nevie, tam by som problém videla...ale ak viem, že to ovláda a chce, tak pomôžem, oblečiem aj gaťky a neobťažuje ma to, lebo viem, že do 18tky to robiť nebudem...a ostatné moje komentáre smerovali niekomu úplne inému a nie autorke...😉 takže sa budem opakovať...nedovolila by som si žiadnu matku nazvať neschopnou...pretože výchova je absolútne na nej...ona chcela radu ako motivovať...asi jej to lezie na nervy...tak skús autorke poradiť, ako dcéru motivovať...
@earlgrey neviem,kto zase písal o neschopnosti,to som asi prehliadla....s tým tiež nesúhlasím.ale tlapkat si po pleci,ako deti, ktoré sú primerané veku sú niečo premotivovane a ich matky sa hrajú na dokonalé,je tiež scestné....
Vlastne to isté,ako keď niekto napíše o matke,že je neschopná... takže to isté zhodnotenie,to isté znevažovanie....na toto som reagovala,že sa mi to akosi nepáči 🙃
A autorke som písala radu ....
O ďalších radách ako vymyslieť súťaž motivovať atď sa nebudem opakovať, nakoľko to tu myslím zaznelo . autorka musí sama prísť,prečo ich dcéra skúša a čo na ňu zaberie.
Či dáva aj nejaké zákazy ,tresty(nie fyzické)
Nevieme,ako fungujú,aký má spôsob výchovy .
Každý rodič sa snaží dieťa vychovať a pripraviť na život najlepšie ako vie.aj keď možno robí niečo zle,čo by nemal.
Niekto to vie lepšie,niekto nie
Niektoré dieťa je sikovejsia, niektoré nie
Ale nazývať niekoho dokonalou, premotivovanou či neschopnou ,nie je v tom rozdiel....
@fantaghiro21 Áno, súhlasím...a ďakujem, že si to pripomenula...bolo to scestné, keď to teraz takto od teba čítam...tak sa za to ospravedlňujem...chybu si priznať viem...a aj sa ospravedlniť 😉
A práve aj na to som narážala, že nevidíme do výchovy autorky a v podstate ani do nikoho iného, len do vlastnej...
@earlgrey to je chvályhodné....
Keď som cítala tie "posmešky" či výmeny správ ,tak ma to celkom aj mrzelo....akoby deti , ktoré ovládajú svoje činnosti primerane veku su niečo "fuj" premotivovane...(Áno,cítila som tam aj tu iróniu)...ale ja som už taká ...Snažím sa reagovat a snažím saba to pozerať z rôznych uhlov....
Tiež uznávam,že detí,ktoré na pôrodnej sale už vedia čítať, písať a obliekať sa je ťažko uveriteľné.ale to sme na MK prosím pekne...🙃
Autorka ma ale dcérku určite v škôlke samostatnu (ak sa jej nedostalo sťažnosti,od p učiteliek ,že jej musia pomáhať,ľahne tam nikde na zem, koberec.... Ale o tom autorka nepíše, nezachytila som,takže je asi všetko ok v školke)
Takže to nie je o tom ze nevie,ale nechce a skúša...
Treba nájsť len spôsob ako na ňu a prečo takto skúša atď ...
@fantaghiro21 Nie, z mojej strany to nebolo, že tie deti sú niečo viac alebo menej, ja som to tak vôbec nemyslela, skôr tak, že neverím, že 2 ročné sa samé obliekajú, bez pomoci...akože jasné, aj snaha sa cení, len niektoré to napísali tak...teda aspoň mne to tak prišlo...tak ako prišlo tebe "posmešné", čo som napísala ja...čiže chápem ako si to myslela a uznávam, že to nebolo ani odomňa pekné...len mi príde neuveriteľné, že 2 ročné deti sa samé obliekajú...čo môže byť realita, samozrejme, len už čo všetko som čítala tu na MK, tak mi to prišlo "vtipné" no...ale áno, suhlasím so všetkým, čo si napísala...dalo sa to podať aj iným štýlom, ako to bolo podané...
@earlgrey nuž triezve a reálne skúsenosti ti hovoria čo?
Spomen si na situácie v jasliach,v škôlke ,u doktora,v meste,na ihrisku hoc kde.
Možno sú výnimočné deti, šikovnejšie ,neviem....zatiaľ som také ja osobne nestretla ale tiez nebudem nejak znevažovať,že je na niekto šikovnejši.. väčšie percento je určite tých, okolo toho 3-4r,čo je aj 1 z podmienok nástupu do škôlky a primeraný vek na to....
Ani jedno z mojich detí sa samé v 2r nevedelo obliecť.ci už staršia s PAS alebo mladšia zdravá..
.ze by som si založila ruky , a len počkala kým sa oblečie, nehrozí ...
Možno som v tom veku začala motivovať? neviem.
Uvidím pri mojom 3 tom ,kedy to začne
6r je ale zase o niečom úplne inom no...
@fantaghiro21 Ja sa priznám...nikdy som dcéru neučila obliekať sa...od malička som ju obliekala ja...nikdy som jej nedala veci a povedala, aby sa obliekla...vážne nikdy...a áno, s nástupom do škôlky som všade naookolo počúvala, aký bude mať problém v škôlke s obliekaním...hoci som ju do škôlky dala až ako 4.5 ročnú...a problém nebol...proste videla, že sa vyzliekajú ostatné deti, vyzliekla sa aj on, videla, že sa obliekajú, obliekla sa aj ona...hoci dala aj tričko opačne aj legíny, lebo u nás sa štítky musia vždy z každého oblečenia odstrihnúť...ale ani raz mi učiteľka nepovedala, že to nezvláda...ok, ponožky boli problém...a sú problémom aj teraz...ale nie, že nevie...len jej to trvá dlhšie ako ostatným deťom...ale aj teraz v predškolskej triede, ani raz pani učiteľka nepovedala, že sa nevie obliecť, prezliecť...a aj doma sa sama oblečie, prezlečie, ale nie je to vyslovene tak, že jej dám oblečenie a že musí sama...ona sama chce...dokonca pokiaľ sa ja oblečiem, ona oblečená už čaká pri dverách...a ak potrebuje pomôcť, tak pekne poprosí, aby som jej s niečim pomohla...takže toto sú moje reálne skúsenosti...mám len jedno dieťa...a ostatné deti u nich doma nevidím..teda deti známych atď. a v škôlke, čo vidím v šatni, tak každá mamka, babka, ocko deťom pomáha...dokonca aj pani učiteľka raz povedala jednému oteckovi, nech nepomáhajú synovi, lebo, že nevie sa sám obliecť, nevie obrátiť tričko atď. otecko len dobre dobre a keď učiteľka zatvorila dvere, obliekol syna a išli...a v podstate ja si veľmi ľudí nevšímam, ani u lekárov, ani ja ihrisku atď. ja som taká, že neriešim absolútne nič...a už vôbec nie cudzie deti ...
A ty máš pocit, že to zneužíva? Nechceš ju nadalej ´obsluhovat ´, no zaroven si uvedomujes, že sa ďaleko nepohnete a takto to je rýchlejšie. Možno ta skôr vnútorne štve, že by to mala robiť predsa sama, veď to už dokáže..
Neviem, buď by som to brala ako spôsob starostlivosti, lásky, keď niekomu sa nechce, ja o tom viem a rada mu pomôžem, lebo mi to nerobí problém a mám radost, ak sa tak cíti lepšie.
Ale pokial mi to vadí a nechcem to robiť, tak neurobím. Informujem, ze som sa tak rozhodla, ze teda určite odchádzame o xy minút (radšej si predsa len nechaj nejakú časovú rezervu). Pokial mala oblečená nebude, pôjdeme ako je, vezmem veci do tašky so sebou a ide sa.
Tu je vsak dôležité vnútorne nastavenie. Nerobila by som to v zlosti, v hneve, bola by som zmierena s každou možnosťou, nehanbila by som sa za seba ani za dcérku, nevinila by som seba ani ju, nič nevycitala, neprosila, dokolecka neupozorňovala, neuplacala..
Ona určite nebude chodit do škôlky v pyžame dlho (osobne take dieťa nepoznám), avšak je skôr možné (ak nič nezmeníš), ze ju budeš ráno obliekať ešte dlho (take už poznám).
Moji sa obliekaju sami od troch rokov. Sprv mali kopky nachystane, od 5 si vedia aj vybrat veci. V skolske dni su obleceni skor nez ja. (Btw, poskladane pradlo si aj sami odvazaju, vpodstate im do skrin nechodim - maju 5 a 7 🙈 a ked maju posledne 2ks z dacoho, maju mi to zahlasit 💪)
V siestich s tym zacat je neskoro. Ale da sa, no maj pristup ako ku 3 rocnej (ziadne vyhrazky a ultimata 🤦) zacni cez vikend ked nejde o cas. S radostou, hrou.
@earlgrey to je preto, že máš jedno dieťa a stíhaš, vychutnávas si to.Mala som to rovnako a čuduj sa svete neleží mi na posteli doteraz.Je logické, že kto má tri malé deti a ráno sa ponáhľa tam je tempo a samoobluznost úplne iné.
Autorka tvoja dcéra už manipuluje a vydiera, keď to vie v školke vie to aj doma.Ale tak komu by sa to nepáčilo treba ju motivovať rýchlo sa oblečies mozes si ráno pozrieť ešte rozprávku, tričko ty, nohavice ja ..ja nemám rada taký štýl oblečies sa a hotovo, ona začne plakať ty budeš zuriva krik hneď ráno ..ona to vie, alebo keď máš muža povedz nech jej dohovorí.Alebo jej povedz, že keby ju videli spolužiačky, tak by sa jej smiali
Jasne aj 5 ročne
Zrejme s akej len nechce aj moja to na mňa skusava 6 ročná 🙂 akoze niekedy keď ráno nestíhame jej troška pomôžem, ale samozrejme inak to spraví sama, hlavne v škole šak sa prezliekaju na telesnú, z telesnej, rada nosí šaty a pančuchy tak musi
Ak dávaš veľmi elastické pančuchy tak tie sa obliekajú zle. Náš nosí tie klasické bavlnené Tatrasvity a nemá s nimi problém.
My s mojou 4 ročnou pretekame kto bude skôr, či ona v detskej alebo ja v spálni 😁 tak sa naučila. Samozrejme niekedy to natahuje na hodinu😅 a vtedy uz kričím lebo ponahlacka🙈
6rocna? Mna v skolke ohlásili ked toto robila 3rocna - sadla si a obliekajte ma. Paradoxne doma s tym problem nemala len teda v skolke bola najmensia (vekovo) a tak jej zrejme pomahali a tak nebola motivovana. 6rocne dieta uz aj tie pancusky by malo zvladat

@dankanka Asi áno...