Odklad školskej dochádzky
Dobry deň.mate skusenosti s odkladom a marcovych deti?sym bude mat v marci 6 rokov.psychologicka nam na zaklade testov doporucuje odklad.vraj je to take na zvazenie.maly zaostava v grafomotorike,vraj nema ziadny zaklad na citanie a matematiku?logopedicka mi hovorila,ze je velmi sikovny.ma velku slovnu zasobu ze do skoly v poho moze ist.teraz neviem,ci mam dat odklad.ci mu to vela neurobi.to by uz mal 7.5 roka ked pojde do 1.triedy.bojim sa ze mu to potom bude robit problemy v puberte.
@biba12 moja dcera je tiez najmladsia v triede - velmi recovo zdatna, u nej sa nikto ani len nezamyslel nad odkladom kedze recovy prejav mala v 6tich lepsi a bohatsi ako mnohi dospelaci, detto vedela hrat sustredenu a vyspelu🙂 fakt je ze cely prvy rocnik som riesila s ucitelkou jej nesustredenost, hravost, pospevovanie na hodine, prechadzky k oknu a pod.😉 v 2hej triede ich zacal ucit novy ucitel a teda nechcel verit tomu ze toto robila - tak dospela za ten rok😉 a teraz je bezproblemova ... v tom prvom rocniku som pritom casto pocula ze asi mala mat odklad... podla mna nemala😉 napr. tuto hravost a zivost ja az tak neriesim ako problem...
Dalsia vec: Ked sa k odkladu pre zimne dieta prirata fakt, ze mame 9 rocnu zakladku, plus ide na 5 rocne billingvalne gym. v 9 triede, alebo na 5 rocnu hotelovu akademiu nap., tak na strednu ide takmer 17 rocne (rok nato som ja maturovala), maturuje takmer 22 rocne (to som uz pisala diplomovku), vysku konci pri vsetkom stasti v 27-ke (to som uz mala 5 rokov praxe a cakala druhe dieta 🙂
16 rocne zdrave dieta na ZS nema co robit. My sme v tom veku chodili na brigady, na strednej nam ucitelia vykali, mali sme nejaku samostatnost, zodpovednost. V 19 rokoch na VS uz sme boli uplne samostatni, casto sme zili s partnermi, hospodarili sme samostatne s peniazmi, riesili uplne ine veci, ako riesia stedoskolaci.
Ale hormony odklad nedostanu. Je to potom aj neprijemne pre tie 12-13-rocne deti, ktore sli do skoly 6-rocne, ktore su este prirodzene deti a su vysmievane 14-15 rocnymi adolescentami...
@rutie hm... situacia u nas v triede - moja dcera ma 9 , jej spoluziacka 12☹ dalsia 11 a 2 zvysne 10 ( odklad/ zle padnute roky ) - ona bude mat v lete 10... nie je to dobre☹ ( moja dcera je s tym v pohode, ale ja ked pocujem co tie dievcata v triede riesia☹ nie som nadsena, ale zaroven chapem ze hold v 12tich sa to riesi... tiez ked si predstavim ze moja mala bude mat 13nast a nastup do puberty a ta jej kamoska pomaly 16 - kedysi vek pomaly na vydaj☹ )
@dai No niektore idu citajuce, ale malokto doma predskolakovi zabezpeci taky intenzivny nacvik citania ako v skole. Ten posun tam nie je taky. A prave tie odklady z pohodlnosti, tak pochybujem, ze vyznavaci "predlzeneho detstva" po veceroch s detmi lustia pismenka a citaju hodiny systemom: Dieta 1 vetu, rodic 5, dieta 1 vetu...
Inak ja mam tiez problem s najmensou. Ona bude mat 6 zaciatkom septembra. Vsetky tie kognitivne veci ma dozrete: cita po slabikach, pise tlacenym, scita do 20, cita aj trojciferne cisla, kresli tak standrardne, rec okrem R, L 100%, motoricky sikovna. Dieta smele, samostatne az nedpriemerne. Ale neposedne, tvrdolhave, zive, svojhlave a fyzicky mimoriadne drobne. Zuby este nema ani vsetky mliecne, nieto zeby sa kyvali... Toto mi nikto predcasne nezaskoli. V skolke ju uz nechcu, ze ju nemaju cim zaujat, ze vsetko predkolacke vie a ze sediet na zadku ju naucit lepsie nevedia ☹. Tak asi to budeme riesit ZUS-kou, bude sa rok intenzivne ucit spievat a tancovat, mozno sa jej zlepsi sustredenie.
@dai Presne toto riesim s mojou 8 rocnou (letnou) dcerou. Ma 10 rocne spoluziacky, niektore uz maju prsia a menstruaciu a ta moja skolu zvlada bez problemov, ale zacina sa v triede zle citit. Ma sice dve blizke kamaratky, s ktorymi riesia Harryho Pottera a pisu si knihy kuziel, ale uz zacina citit taky ten posmech ci odstup od tych starsich dievcat.
Ja som tiez psychologicka...ak vam povedala ze to nie je jednoznacne, tak urcite zapis a povedat ze zvazujete odklad a urcite pretestovat v auguste. dieta moze urobit do septembra velky pokrok.treba zacat trenovat oslabene funkcie teda grafomotoriku.psychologicka vam mala dat nejake odporucania ak nie treba si pytat. Kazdy den staci 30minut a mozno sa krasne rozbehne 🙂 kreslit na tabulu stenu...uvolnuju sa tym svaly nielen zapestie ale aj rameno, kreslit prstami, vodovymi farbami...drzim palce 🙂
@mima3256 my mame augustovu dcerku, koniec augusta a dali sme ju v pohode do skoly, hned ako mala 6 rokov. Ak psychologicka povedala, ze je to na zvazenie a logopedicka, ze je sikovny, tak ja by som dala do skoly, ked bude mat 7,5 roka (ak by mal odklad) a pojde so 6-rocnymi, tak sa mu to nebude velmi pacit a to myslim nie len v prvej triede ale aj neskor. A dalej, ved do septembra sa este dieta aj dalej vyvija, ved neostane na urovni marca....ja by som sa mu skor do toho septembra skusila viac venovat v takych oblstiach, co je potrebne do skoly, ako kreslit a skusat ci rozozna par pismeniek alebo cisiel a kludne do skoly....
Pri matematike treba poznat pojmy vacsi mensi pred za...rozlozit na stol ceruzky slamky roznej velkosti a usporiadat od najmensieho po najvacsi vybrat najvacsiu najmensiu...k citaniu je to skor zrelostou musi vediet povedat prve pismeno...slovo pes co pocujes na zaciatku? P...ak to vie skusit aj posledne...S a toto trenovat 🙂
@lorela 0-ty rocnik som zvazovala. U nas v meste je 0-ty rocnik na statnej specialnej skole, ale ten je urceny prave na zlepsenie reci a grafomotoriky. Je tam velmi striktny rezim, deti su velmi malo von, aj psychologicka, ktora tam pozna pomery povedala, ze to pre nasu nie je vhodne. Ze to radsej nech sa vylieta v skolke, ze tam by ju drilovali to, co vie.
Mame velku rodinu a vybornu cirkevnu skolu pod oknami, vozenie do BA by sme nedali, ani logisticky, ani financne. Nechavam si aj otvorene dvierka pre pripad, ze by motyka vystrelila a zaskolili by ju, ale rozhodnem sa nakoniec podla ucitelky a deti. Sme mala komunitna skola, pozname sa... Ak by mali dostat dobru ucitelku, co viem, ze zvlada narocnejsie deti + nastupilo by viacero drobnejsich deti a psycholog doporuci, tak to asi skusim.
@jancika889 tak toto moj syn vsetko vie... ja som teraz bola s nim u psychologicky - z vlastnej iniciativy, cakam na vysledky... chvilu som tam s nimi sedela - davala mu logicke ulohy - drobec isiel bez zavahania ako strela... pismenka pozna kvoli logopedii ( si pamaetam ze toto som s malou trenovala pred nastupom do skoly lebo ona nepocula hlasky... )co by si ty povedala na tu rec? odporucila by si ho? ja nemam ani stipku pochybnosti kvoli kognitivnej ci grafomotorickej stranke, u nas to fakt pada na tej reci☹ ja tiez chcem nejak so skolou prejst to pretestovanie ak by nam ho umoznili - vidim silne pokroky teraz a mozno by sme to stihli ☹
@rutie moja je nastastie velmi vyrazna osobnost, tiez miluje HP🙂 teraz napr. zaviedla v triede hru na HP a aj tie starsie sa chytili kedze nechcu byt mimo - takze asi mesiac aktualne ficime na HP, kuzlime, chodime v plasti a tak😉 problem je ze zaroven riesime aplikacie na mobile pre pubertacky kde tie starsie pridavaju videa a pod. ☹ na co moja urcite zrela nie je☹
@dai tak to je tiez dg. Určite to nie je nomalne...ako a nadpriemerne intelig. Je dg. Sama o sebe
@rutie ak mozem povedat - nedavaj ju do 0- teho rocnika, vacsinou nulty rocnik je prave pre deti co potrebuju pomoct.... lebo oni sa tam aj normalne "ucia" a potom co, zase sa bude nudit ked bude prvacka, na tvojom mieste idem do skolky a na rovinu poviem - ideme s malou za mesiac na zapis, odporucanie od psychologicky nemusi byt len od tej co chodi do skolky, my sme dali septembrovu dceru do skoly, v niecom to je v pohode v nieco nie, s ucenim stiha vsetko akuratne je najmladsia a tretia najmensia (este jedno dievcatko z dvojiciek a jeden chlapcek su mensi), je momentalne druhacka. skolkarska psychologicka uz zo zasady vsetky letne deti nechcela poslat do skoly - boli sme u sukromnej psychologicky a ta bez problemov, jaska dajte ju do skoly, je hrava ale to bude podla mna aj o 5 rokov, proste ma mladsiu sestru a ochranarske sklony....
a zaskolenie? s tym sa netrap, kolko deti nepreslo zaskolenim lebo nechodili do skolky a v pohode zvladali hned skolu...
chodte normalne na zapis - povedzte ze chcete skorsie zaskolenie, odporucanie od psychologicky donesiete v maji - v juni (my sme doniesli v maji).... sukromna psychologicka nas vysla na 20€ to sedenie kvoli tomu ze moze ist skor do 1 rocnika
@dai som citala o tvojej dcere, tak akoze bezne ucky nechapu normalny prejav mimoriadne nadaneho dietata, pritom je to vseobecne zname medzi pedagogicky vzdelanymi ludmi
takze ma to neprestava prekvapovat :D
@lucik194 Dakujem za radu ohladom 0-teho rocnika.
Nieco podobne sa chystam urobit. Len na nasej skole su velmi proodkladovi - psychologicka aj riaditel. Skola je inak velmi fajn, o inej nerozmyslam, ale vdaka tomuto postoju tam bude mensia ochota aj vela starsich deti. Ona je ale naozaj velmi drobna a naozaj velmi ziva. V skole uz mam aj narocneho syna, ktory potrebuje vela opatery (ADD+dysgrafia), ze nechcem velmi tlacit na pilu. Ale zase si hovorim, ze ked pojde doskoly a bude uz vediet vsetko prvacke, tak bude neposedna este viac. Ako hovoria v skolke - ona nie zeby robila zle, ona je usmievava a stebotava, len si robi, co chce. Ked sa ucia pesnicku a ona ju uz vie, tak normalne odide z kruhu a ide si stavat puzzle alebo kukat knizku, ked doje, tak si vlezie pod stol a hra sa s papucou na auticka pomedzi nohy deti a stola...
@lucik194 Môj syn navštevuje 0-ročník a nie je to tak, ako píšeš. Samozrejme, záleží od školy. Treba si dôkladne zistiť informácie, najlepšie osobne, ako prebieha vyučovanie, čo je náplňou a poslaním 0-ročníka atď. Ideálne je, ak dieťa na danej škole bude pokračovať aj v ďalších ročníkoch.
@lorela ja som o 0-tom rocniku napisala co viem od kamaratky - mala syna v nultom v jednej skole v petrzalke, vacsina deti s poruchou spravania (proste behave a neposedne deti) alebo deti s logopedickym problemom a teda ucili sa normalne aj matematiku aj slovencinu moznoze neprebrali vsetko ale vacsina bola z prvackych knih, domace ulohy nedostavali.... plus mali vela veci na jemnu motoriku, vela vyrabali... je to stav 3 roky dozadu
@lucik194 Treba rozlišovať nulté ročníky štátne na špeciálnych školách, ktoré sú určené pre deti s poruchami správania, diagnózami a pre sociálne slabšie rodiny (v BA sú 4, medzi ne patrí aj tebou spomínaná v Petržalke) a nulté ročníky na súkromných školách, ktoré nie sú určené pre deti s poruchami správania, práve naopak, ktoré som spomínala zase ja.
@lenkaa222 ono s tou lateralitou je to rozne...ano, moze byt tkzv. prava ruka, lave oko, lava ruka-prave oko..to je vtedy skrizene..a vacsinou je potrebne s tym pracovat, to vam ale psychologicka potom musi vysvetlit...su ale viacere pojmy v tej lateralite - existuje nevyhranena, cize tak akoby obojrukost...ze clovek dokaze robit vsetko oboma rukami, je jedno ktorou, obe mozgove hemisfery su dominantne a pise aj pravou aj lavou,to iste aj ine cinnosti...a taki ludia su..nie je to v principe inak ziaden problem..alebo potom je tak ako ma moj syn, ze 50:50 alebo ine percento kedy niektore cinnosti robis ako pravak a ine ako lavak..to je inak u vela ludi tak, moznou niekoho 90 na 10...ale casto sa stane ze niekto povie, ze je cisty pravak ale napriklad zameta metlou ako lavak alebo hra hokej lavackou...poznam zas cistych lavakov co ale drzia pribor ako pravaci a naprklad strihaju pravou a nie je to o nejakom preucani.proste prirodzene im to tak ide lepsie..u mojho je to tak teda skor tych 70/30..som skor ale ostala prekvapena, ze na pisanie prave si vybral normalne pravu ruku, pricom naozaj vacsinu veci robi lavou - ked ho postavis aby sa otocil, tak sa toci ako lavak, hadze lavou, chyta lavou, kope lavou...my sme boli cely cas presvedceni, ze bude lavak ako rastol...aj lyzicku som mu davala do lavej ked zacinal jest, kedze som videla ako uklada kocky lavou aj hadze loptlicku..ale on raz do jednej, raz do druhej a nakoniec si tu lyzicku nechal v pravej...boli sme napriklad lyzovat a on sa ucil na pome a stale natahoval lavu ruku za tou pomou, sa mu lahsie pritahovalo tak..no proste zlvastne, ale podla psychologicky nic nezvycajne ani nic co by nas malo nejako znepokojovat...
Pri tej skrizenej to moze byt trosku problem, niekedy tie deti maju potom problem s pisanim, niekedy rozne dys ..sa pridruzia...ale to vam uz psychologicka musi vysvetlit co presne mate
@dai kolega ma v BA prvaka syna v nejakej skole, ktora je prave zamerana na logopedicke problemy...chlapec je normalne prvak, ale su tam vsetko deti co maju problemy s recou, lebo on tiez riesil to iste vlani..chlapec po kazdej stranke vhodny do skoly, iba logo problem..a on vravel, ze tam maju trosku iny styl vyucby citania napriklad a maju pravidelne hodiny s logopedickou atd...on si to velmi chvali, ze synovi to super prospelo..je ich menej v triede vravel, ze v skolke by uz ho to nebavilo a tato skola je super prave pre taketo pripady
@m.i.r.i no... to by teoreticky mohlo byt riesenie... nemas nahodou nazov tej skoly? to co este riesim je ze syn vie dobre po nemecky - dohovori sa v pohode ( tak isto ako po slovenky - jemu problem robi len vyslovnost nie rec ako taka) a bola by som nerada keby o ten jazyk prisiel... ach... uz mam pocit ze nad tym vela dumam a aj tak nic nevydumam🙂
prosim ak by si mi vedela zistit tu skolu tak ti budem vdacna - urcite sa najmenej nato pozriem...
inak, prave ten system u nas je totalne zly..mam pocit, ze o nejaky cas sa to posunie este o nejaky rocik..ze budu uz 8 rocni prvaci....lebo naozaj co kedysi bolo normalne, ze deti nevedeli citat,pocitat, nepoznali pismenka a boli hrave, od septembra po august dalsieho roka normalne v skole, tak teraz je uz nenormalne...samozrejme, ze 6 rocne letne dieta davaju na odklad, lebo proste nezapadne...a nie vlastnou vinou, ale preto, ze kopec starsich a vacsich deti je vyzretejsich a ti uz mali byt davno druhaci
Dovody na odklad co som ja pocula v okoli -- chlapec nesiel preto, lebo mamicke sa nepacilo akom kolektive by bol..v skolke mal spoluziakov co sli do skoly a boli to taki mali grazlici a mamicka nechcela aby sa jej syn jedinacik s nimi spustil..lebo mali ist do tej istej triedy v skole...chlapec inak uz v predskolaku zacinal sam citat, sikovny, ucitelky ani pocut o odklade, psychologicky tiez nie, ale mamicka ani za svet do tej triedy ho nedala..tak radsej chodil este rok na pol dna iba do skolky, lebo samozrejme nechcel spat uz a vsetko a teraz je v prvej triede, kde dosiel ako plynule citajuci, pocitajuci a v triede je za genia, vecne na nastenke ako najlepsi ziak v triede a mamicka pysna...potom 6 rocne dieta co je daleko za nim ucitelka poslala spat do skolky po 2 mesiacoch, lebo ze ona nema sancu zvladat take rozdiely v triede, kde ma plynule citajucich a takych co ani pismenka nepoznaju a vecne behaju...takze takyto chlapec taha celu triedu a je ukazka mudrosti, pritom je od niektorych o viac ako rok starsi! Ved hadam by to malo byt uplne inak a samozrejme, ze su deti sikovnejsie a pomalsie...ale v ramci aspon podobneho veku a asi nejaky priemer je smerodajny a nie aby tempo urcovali tie deti co uz davno mali byt o rocnik vyssie..
Druhy dovod co som pocula od mamicky este v skolke -- nedam syna do skoly, lebo si este chceme uzit dalsi rok co je v skolke, lebo my radi cestujeme a ked je v skolke, tak ho mozem kedykolvek na tyzden vypytat a ideme na vylety a dovolenky kedy chceme, v skole sa to uz nebude tak dat, tak radsej este si rok naviac tej flexibility uzijeme..no chapete? Chlapec tiez totalne zrely na skolu
A tych x dalsich kedy chcu dietatu predlzovat detstvo, ved este sa v skole nasedia je neurekom..a kvoli tymto potom deti, ktore su naozaj uplne normalne a zrele na skolu vyzeraju ako nezrele a naroky na prvakov sa stupnuju...potom je ozaj celkom normalne ze mamicka letneho 6 rocneho mozno aj vzrastom nizssieho dietata je na pochybach alebo uplne vazne hrozi to, ze jej dieta v kolektive tych starsich nebude v niecom stihat, neskor moze byt tercom sikany a posmechu...a nie kazde dieta sa s tym vysporiada dobre..tak radsej ide tiez o rok neskor, nech je ono za to starsie a sikovnejsie a nie naopak...cely zly system a som zvedava, kedy sa to mieni zastavit...

@rutie tak oni tie odkladove deti casto nastupuju ako citajuce... ja som zacala teraz riesit napr. ci by mi maleho vedeli zobrat do 2hej triedy keby ho necham kvoli reci este rok v skolke ( on uz zial teraz rata ,scitava a nasobi do 100 - velmi ho cisla bavia a zacali ho bavit aj pismenka takze uz mnohe precita a aj grafomotoricky je sikovny☹ )
- osobne sa len bojim aby tak sikovny chlapcek nezazil pocit zlyhania kvoli reci ( tu mu ovplyvnuje jeho hypotomia...)