Odklad školskej dochádzky
Dobry deň.mate skusenosti s odkladom a marcovych deti?sym bude mat v marci 6 rokov.psychologicka nam na zaklade testov doporucuje odklad.vraj je to take na zvazenie.maly zaostava v grafomotorike,vraj nema ziadny zaklad na citanie a matematiku?logopedicka mi hovorila,ze je velmi sikovny.ma velku slovnu zasobu ze do skoly v poho moze ist.teraz neviem,ci mam dat odklad.ci mu to vela neurobi.to by uz mal 7.5 roka ked pojde do 1.triedy.bojim sa ze mu to potom bude robit problemy v puberte.
@m.i.r.i Nie zle píšeš 🙂... Aj keď dosť zovšeobecňuješ.
Mám presne opačné zážitky z čias testovania školskej zrelosti v MŠ; keď nedostali mamičky odobrenie so zaškolením svojich detí narodených zhruba od marca do augusta, na smrť urazené húfne si medzi sebou odovzdávali kontakty na súkromné psychologické centrá, kde im papier bez problém vydajú. Aké nezrelé dieťa, a neodporúčam zaškolenie a pod., veď ich dieťa je predsa najmúdrejšia a najšikovnejšie...
Ďalšia vec, ono 6 ročné dieťa v 1. ročníku, ktoré zaostáva v porovnaní so svojimi staršími spolužiakmi, nemusí byť zákonite dieťa, ktoré by nezaostávalo aj medzi rovesníkmi. To zase tiež treba vziať do úvahy a rovnako niekoľko ďalších faktorov... Takisto ako ten starší spolužiak - možno bude vynikať v kolektívoch, a to bez ohľadu na vek, po celý svoj život 😉.
@lorela No ja mám podobnú skúsenosť ako miri, dokonca sa mi nie jedna mamička chválila, že ona naschvál dala malú o rok neskor do školy, aby sa jej dobre učila a ona s nou nemala starosti! Dieťa bolo veľké na svoj vek, o hlavu vyššie od spolužiakov, ešte k tomu takej baculatej postavy, takže fakt vyzeralo ako o 2 roky staršie od všetkých a samozrejme samé jednotky ako inak a mamička pyšná. Ja toto fakt nechápem. Dieťa nemalo absolútne žiadny problém a ona ho nechá o rok dlhšie v školke, podľa mna toto by mali zakázať, ved to je úplne od veci.
@lorela ano, suhlasim aj s tym co pises...ono samozrejme su rozne deti..mame kamosku co je julova, najmensia vzrastom v triede a je najlepsia ziacka..malicka, ale nadpriemerna, bola odporucana do triedy pre nadane deti..a ma tam o rok starsich co su slabsi ako ona...samozrejme...su rozne deti...ja som napriklad majova a patrila som medzi najlepsich, aj augustova spoluziacka bola lepsia ako mnohi septembrovi, o rok starsi..samozrejme, ze sa to stava...kazdy je na inej urovni..ale aby sa cielene nahanal este jeden rok u sikovneho dietata je podla mna spekulacia..ten chlapec by bol mozno sikovny aj keby bol druhak, co predpokladam, ze by bol, lebo mu to pali, ale tak uplne iny level by to bol medzi druhakmi ako medzi prvakmi, kde je ta priepast ovela vyraznejsia..
@janickacrazy ja si tiez myslim, ze by sa to malo nejako upravit -- ak psycholog rozhodne, ze dieta je uplne zrele do skoly, tak rodicia by si nemali samovolne rozhodnovat ci ano ci nie...proste 6 rocne deti by mali ist do skoly ak psycholog neurci inak..ak sa psycholog vyjadri, ze nie do skoly lebo su rezervy, tak ok, tam je to o tom, ze sa s tym dietatom pracuje a ostane to na rodicovi ci ano ci nie...ale ak je zrele, preco si moze rodic sam rozhodnut, ze nie, nedam..dam 7 rocneho...to je podla mna zle...mala by byt na to zdravotna indikacia/psychologicke odporucenie, nie rozmar rodica
@janickacrazy Ja som aj tu v tejto diskusii spomínala príklad, kedy dali rodičia dieťa skôr na ZŠ, ako im bolo odporúčané, a veru, dá sa povedať, že na to doplatili.
Zhodneme sa zrejme na tom, že je to prípad od prípadu.
Dnešná doba prináša na deti vyššie nároky už od MŠ, aj s tým sa treba zmieriť. Od minulého roka sa deti v škôlke, podľa nových osnov, majú oboznamovať so slnečnou sústavou napríklad.
Takisto ako aj s nami, dospelými, sa v dnešnej dobe niečo udialo 🙂. Čoraz častejšie sa človek stretáva s mimoriadne sebavedomými, premotivovanými, arogantnými až povýšeneckými ľuďmi, ktorých samotné ego ďaleko prevyšuje ich schopnosti. A títo "geniálni" rodičia majú predsa aj "geniálne" deti, ktoré už z jasiel mali skočiť hneď na druhý stupeň asi 🙂. Kiež by som preháňala. No mám skúsenosť, kedy mi matka 1,5 - 2 ročného dieťaťa (nepamätám presne) s vážnou tvárou tvrdila, že s jej synom sa už možno rozprávať ako s dospelým.
@mima3256 aj starsi syn mal odklad, nar.koncom aprila...odporucali p. ucitelky, taktiez v psych. poradni kde sme boli na testy, to iste potvrdila logopedicka ku kt. chodi. On bol este velmi hravi, nevedel sa dlho sustredit plus motoricky nepokoj. Na zapise sme boli, pekne spolupracoval, ale ja som tiez citila ze on este zrely na skolu nie je. Este je aj velmi drobny a chudy, logop vtedy povedala ze by nevahala, keby sa jednalo o dievcatko, kt. by bolo vyssie tak je to ine...za rok naozaj dozrel, zubky predne mu vypadli az v polovici prvej triedy, stale je medzi najmensimi, ale aj najsikovnejsimi 😉 uplne zapadol do kolektivu s mladsimi detickami, podla mna to pani ucitelky aj psych. vedia odhadnut, da sa coto dohnat, pracovat s dietatkom intenzivnejsie...sama poznate svoje dieta najlepsie 😉 drzim palce, aby ste sa spravne rozhodli...je cas.do augusta, este sa to moze otocit, polrok je dost dlha doba, no aj nemusi
Ja keď tu čítam o tých psychologoch tak tá čo mala syna na starosti asi nemala svoj deň, ona mi vôbec nepovedala či odporúča školu či nie 😕😢
vsade hravy a hravy a co ma ist rovno do roboty ?aj moje dieta je hrave a ma 8 a neviem si predstavit ze by mal by len teraz prvak tak ci tak sa treba tomu uceniu venovat ked vidim v synovej triede ze polka triedy je o rok starsia je to rozdiel ja som nemala ziadnu depistaz ked som bola v skolke a som junova a sla som normalne presne je to to tom ako daktora pisala ze aby sa dieta zahralo dlhsie v skolke tera uz poamly uci skolka deti pisat citat atd podla mna by to sa malo ucit az v skole
@lenkaa222 ja nemam nic proti tomu ze ide mat odklad ale dala by som len ozaj v surnom pripade ale fakt v synovej triede je pomaly najmladsi a popritom je februarovy jebich 17 v triede a vidno ten rocny rozdiel syn je sikovny ale vravi vela krat ze ten a ten napr.povie basnicku krajsie alebo krajsie pisu a teraz co mam,ho nechat prepadnut lebo teraz je v mode ze ide dieta neskoro lebo pani psychologicka povedala.ale to dieta sa ma ucit az v skole a nie ze v skolke ucia pisat alebo mat dobry uchop ale len kvoli tomu mu dat odklad ze zle drzi pero aj syn nebavilo ho kreslit ani basnicky pismenka nepoznal a skolanmu ide zatial dobre nie vsetko vie ale o tom je ta skola aby sme sa ucili.na to zebkreslil na prd tak na vv ma krasne obrazky vsetci sa cudovali ze kreslil on alebo pismo uz ho ma,pekne a to ceruze drzal na figu a nedala som ho neskor do skoly.podlabmna by mali spravit v skolach extrabtriedu co nejdu nacas deti a co idu normalne lebo podla mna to nerobi dobre ked s 8 rocnym su pomalyv10 rocne deti
@alietam myslim, ze kazda mama nad tym dlho rozmysla ci da dieta neskor do skoly, predsa len je to rok v skolke navyse, to dieta vnima, ze kamosi isli do skoly...vsetko ma svoje pre a proti, preto to treba dokladne a citlivo zvazit, aby sa dietatu viac neublizilo ako nepomohlo, kazda mama svoje dieta pozna: u dcery som nemala najmensej
pochybnosti, aj ked bola pomalsia ale proste patrila do skoly, u syna som mala opacne pocity, ktore mi jemne nadhodili p.ucitelky a neskor potvdili testy... napr. ja som oktobrova, vtedy isli deti automaticky neskor, sestra je julova, termin mala mama v sept ale narodila sa v juli, tak musela do skoly nacas...bol medzi nami len jeden rocnik ale priepastne rozdiely, mne islo vsetko lahko, este som sa stihla nudit a ona prve roky drela a aj tak to nebolo ono...nasi sa jej venovali, vsetko casom dohnala, no stalo to vela sil a casu vsetkych zucastnenych
Necitala som vsetky prispevky, ale odporucam dat v lete este pretestovat v inom cpppcku a nasledne sa rozhodnes. Som ucitelka 1-4 a mala som aj prvacikov kadejakych. Hlavne aby vedel syn obsediet aspon 20 min pri jednej cinnosti. Pri nastupe do skoly sa grafomotorike bude denno denne venovat prve dva mesiace, takze na nej by som az tak nebazirovala. Sama mam syna narodeneho 1.8 o rok (2018) by mal ist do skoly, tak uvidime. Sikovny ukecany ucenlivy, len kreslit nebude ani za nic. Pri testoch by urcite nenakreslil strom a na nom tri jablka a pod nim jedno. To by skor napisal priklad cislami 😁
@alietam Áno tiež si to myslím že by mali mať samostatnú triedu môj napr vie veľmi dlhú básničku len nevie moc pekne kresliť ale učiteľky ho chvália...No je júlový
@jlp idem sa skúsiť teraz objednať do iného centra a tam uvidím čo psychologicka lebo z tej čo mali v škôlke som bola strašne sklamaná..uvidim ešte aj ako zápis dopadne..Tam sa tiež učitelia vyjadrujú či nie?
A keď tak ešte dám ďalšie testy v júli
@lenkaa222 ano aj v skole zhodnotia pri zapise ci odklad al nie. Ja som mala v triede tri deti, ktore sme museli riesit. Neskutocne sa trapili v skole. Jedneho som presunula do nulteho rocnika, jedna isla spat do skolky (co z mojho pohladu nebolo spravnym riesenim, to skor ten nulty rocnik) a jedno dievcatko po dohode s rodicmi prvy rocnik opakuje. Vedelo o tom aj ono a v pohode to zvladlo. Teraz je uz tretiacka a je medzi priemernymi ziakmi. Tam ale bolo viacero diagnoz.
@ollski ano to berem ked treba odkad tak odklad aj ked nie vzdy pomoze v dnesnejvdobe su deti zle.V synovej triede je januarovy s odkladom mal 9 rokov a deti sa mu smeju ze je na hlavu lebo psychlogicka mu dala odklad a ma adhd a plus dake dysky ale je sikovnyblenivy ale da sa ale je rozdiel ked ma odklad januarovy a odklad augustovy je mi jasne ze nemozu dat do triedY nap.marcove deti ze vzdy bude rozdiel medzi detmi vekovy ale je rozdiel velky ked je tam rozdiel 13 mesiacov a aku mas istotu ze mu to pojde o rokbneskor co ked mu prave uskodis tym?
@jlp super dakujem za odpoveď toto ma potešilo že aj v škole sa vyjadria...mne keby jasné psychologicka povedala, že odporúča odklad tak ho dám...Ale ona sa nevyjadrila len povedala že ved uvidíte do augusta...učiteľky v škôlke hovoria chvália vraj patrí medzi sikovnejsie deti V triede..keby bol skôr narodený nie júlový tak ani to neriešim...
Zase nechcem aby ho vrátili do škôlky, príp mal opakovať ročník to si neviem predstaviť ani ako by som mu to vysvetlila...uvidim čo povie nová psychologicka
len tie testy ,,,,,,,,, psychologicka dieta vidi mozno 2 krat ked sa robia testy len my mami a toto mu nejde a tamto m u nejde a utvori si nazor co povie mama a a tie testy no nie kazdy den je nedela. nemas kadzy den dobru naladu a sa stane ze zlyhas aj vtom co si dobra.Takisto dieta viem co mu ide a co nie a spravi opak a prekvapi na testoch moze mat zlu naladu moze byt po chorobe este unavene a hned to spravi zle a bude mat malo bodov a hned mas na krku odklad lebo dieta to spravilo zle.Aj u nas ked sa ucime a vie to vzdy si pomyslim a 1 mame urcite a lup ho 2 a ked sa ho spytam ze co sa stalo tak nechcelo sa mi alebo ma bolela ruka a napriklad anglina nam nejde nie je vzdy na 100 percent pripraveny a dostane 1 namiesto 3 .Doteraz to vsetko zavisi od toho ci ho to bavi ci je sustredeny atd.Psychlogicka ma sice skolu ale to dieta nepozna len z toho co povies ty a spravi dieta ani my sme nespravili testy na 100 percent ale dali sme ho normalne lebo som si nevedala predstavit ze februarovy teraz 8 rocny by bol so 6 rocnym nacas .Tie deti maju kus zas ine zmyslanie vidno to aj v jeho triede co su uz vyse 9 rocny viac sa sustredia viac stihnu viac spravia su o daco kludnejsi ale stale je to dieta a hra sa
@alietam no len to že nás bude ledva 6 ročný...Ja si neviem predstaviť že bude s 8 ročnými..Ale zase na druskej strane si neviem predstaviť ako sa v škôlke posunie ďalej keď bude to isté preberať a bude s deťmi ktoré to nevedia, jasne, že potom bude najsikobnejsi..bojím sa aj toho, že by sa nudil a vystrajal
@mima3256 ja mam syna majoveho a tiez som zvazovala lebi psycholigicka povedala ze este to s tym sustredenim nie je ok, tak som ho nechala doma nelutujem, kebo pitom mu prva trieda isla sama od seba, ja som sa ho spytala ci chce ist do skoly akebo nie, povedal ze ani nevie, tak som ho nenutila. Druhy syn ten velmi chcel ist do skoly, bol septembrovy, psycho povedala ze jemna motorika slaba, dala som ho do skoly, ucil sa vyborne, ale to pisanie je katastrofa do dnes, ani poznamky po sebe nevie precitat. Tym som chcela pivedat ze tie ich testy ja uznavam, lebo su opodstatnene.
podla mna by mal mat kazda skola aspon jednu triedu nulteho rocnika pre taketo deticky lebo verim na jednej strane ten des 1 rocnika ked mu daco psychotesty najdu ale zas co v tej predskolskej ked tam robia furt to iste @stepanka274 pismo nie je vsetko keby si vedela kolko ludi ku mne chodi a ake ma skarede pismo a to mi pisu len cisla a nevie po sebe precitat nie to ja po nich ked ich tukam a to su dospely ludia a aj moj skaredo pisal este v prvom polroku len teraz pochopil ako chcem aby pisal no nemal ho vyslovene skarede ale moc roztahoval a cim vacsi riadok tym vacsie pismo preto sme diktaty pisali na dve strany teraz nam staci aj jedna lebo zmensil pismo a uz tak neroztahuje uz som vcelku spokojna sice sem tam sa mu podari daka neplecha v pisme ale zas berem ze je len druhak to pismo zmeni este vela krat pocas skoly
@lenka222 tak u nas je problem sa naucit basnicku ale to nevedel ani v skolke basnicky pesnicky u nas nula bodov.Ked sa mame ucit tak aspon dva dni potrebujeme na basnicku aby sme sa ju naucili akurat na zajtra sa mali ucit na poeziu a prozu toto jedine mame za trest a je jedno ci by som ho dala kvoli tomu o rok neskor alebo o rok skor do skoly aj tak sa stym budeme trapit ci bude piatak osmak alebo na strednej trocha anglina nam robi problem ale tu nema v laske moc ale ostatne co od nich nevyzaduje ze ma byt od slova do slova tak sa nauci svojimi slovami sice niekedy ked ho skusam tak rozmyslam ci sa to slovo tam hodi ale nauci sa 🙂
@mima3256 ale to je vela deti, ze su tvrdohlavejsie v sucasnosti....vies podla mna ak by mal odklad, uz by bol v podstate prilis "stary" voci ostatnym v triede. Ved ako pises je narodeny v marci...ako som pisala, nasa je koniec augusta a dali sme, vobec to nelutujem, to dieta este od zapisu do zaciatku skolskeho roku urobi velky pokrok....samozrejme je to na vas rodicoch, ako sa rozhodnete, ale aj sama si pisala, ze ak by mal odklad, tak by isiel do skoly ako 7.5 rocny, co je podla mna uz dost, kedze vacsina deti nastupuje do skoly ako 6 rocne...a hlavne ked uz pozna aj pismenka a cisla...discipline sa nauci aj v skole 🙂 spolu s ostatnymi detmi
@mima3256 moj syn je narodeny v maji,ja tiez vaham..ja som s nim bola v CPPPp este v decembri lebo on je velmi nesustredeny,ma biac energie a hyperaktivity🙂..takze som si ho dala sama a vysledky vysli priemer,vhodny do skoly..v skolke mali minuly mesiac testovanie a tiez ho odporucili aj ked psychologicka povedala,ze keby sa sustredil tak by tie vysledky boli lepsie.Este ho dam raz testovat,dohodli sme sa so psychologickou ale do skoly ho odporuca. Syn vie to,co tvoj..cisla do 10,vie aj spocitat-odcitat,zaciatocne pismenka ..ja na nom vidim,ze je hravy,odbieha stale ked sa 'ucime'..ale aj ucitelka povedala,ze urcite do skoly lebo jo tahaju deti. On nevie /nepamata si basnicky,pesnicky ale chodi na AJ a tam si pamata vsetky slovicka..ucitelka hovori,ze on si pamata to,co nemusi;)..taktiez nevie R a L..tiez mam dilemu obcas..

@m.i.r.i Áno úplne si to vystihla...presne mám takéto obavy keďže nás chlapec je šikovný zvláda Všetko čo by mal vedieť na zápis chce sa učiť aj ísť do školy no len v júly bude mať šesť rokov keď si predstavim ten vekový rozdiel s deťmi čo už mali odklad...Podľa mňa by takéto deti mali mať samostatnú triedu..nevravím, že sú nejaké iné alebo čo len že sú staršie