icon

Odmietnutie odkladu školskej dochádzky

nufanek
16. mar 2015

Ahojte, nenasla som podobnu temu, takze otvaram novu. Potrebovala by som radu od zienok, ktore riesili podobny problem. Dcerka bude mat tento tyzden 6 rokov. Samozrejme sme vo februari absolvovali zapis. Vzhladom na to, ze Paulinka je pri kontakte s novym prostredim a ludmi velmi hanbliva, dostali sme sa do situacie, kedy na zapise nedokazala otvorit usta. Sama som ucitelka, no zapis sme absolvovali v inej skole, ako pracujem. Preto sa stale nemozem zbavit pocitu, ze zapis bol celkovo cudny :( prisli sme o pol 4 a cakali sme do 5, kedy uz mal zapis koncit. Myslim, ze napatie z novej situacie dietatu neprida. Dalsia vec. Zapis prebiehal v 1 triede. Zapisovali sa naraz 2 deti. Takze v miestnosti som bola ja, dcerka, ucitelka, dalsi chlapec s matkou, ucitelkou plus otec chlapca s bratom a navrch este jedna ucitelka, ktora riesila papiere. Takze 7 cudzich ludi. Dcerka si mala vybrat ci ide pracovat na tabulu alebo papier. V milnej predstave, ze bude pisat kriedou na tabulu si ju vybrala. Ucitelka jej vsak strcila do ruky pero interaktivnej tabule a myslim, ze to bol posledny klinec. Nevedela ho drzat, kedze je lavacka, stale si tienila. Sama som jej navrhla, ze pojdeme na papier, no uz bola taka zdeptana, ze som s nou nepohla ani ja. Takto ju trapili pri tabuli 20 minut.
Potom ucitelka navrhla, ze to nechame tak a navrhla testy skolskej zrelosti a odklad, aby sa v skole netrapila. Zaroven mi dali podpisat ziadost, necitala som, co v nej presne bolo (moja chyba, ale bola som mierne na nervy, z toho, co sa udialo) definovali mi ju ako ziadost o testy skolskej zrelosti. K ziadosti sa vratim este neskor 🙂
Takze testy sme absolvovali, vedomosti v poriadku. Psychologicke sa nepacilo, ze dcera nepozdravila, ze po hodine uz zacala rozpravat, ze ako dlho to bude trvat a kedy uz pojdeme domov. Co sa mi zdalo pre dieta prirodzene, najskor uvodne papierovacky, potom ulohy. Dospely by toho mal tiez dost, len by to nepovedal nahlas.
Psychlogicka navrhla odklad pre socialnu a emocionalnu nevyzretost. Dohodli sme sa, ze testy zopakujeme v juni a potom sa my, rodicia, rozhodneme, ci pojde alebo nepojde do skoly, kedze rodic ma posledne slovo. Minuly tyzden mi v skolke odovzdali rozhodnutie o odklade sk. dochadzky. Odovodnenie psychologicky posudok plus ziadost matky. Ked som to citala cestou domov, ostala som v soku, ved som vedeniu ziadnu ziadost nepisala. Ked som im telefomovala, ci vobec citali posudok, ze testy sa este budu opakovat plus, ze ziadost som im nedala, vyviedli ma z omylu. Tu sa vraciam ku spominanej ziadosti, "ved ste ju podpisali priamo na zapise". Takze na jednej strane ucitelka pri zapise povie, "uvidite ako dopadnu testy a aj ked psychologicka neodporuci, vy mate posledne slovo" a na druhej strane mi daju podpisat ziadost o odklad. Na uvedene rozhodnutie som uz napisala odvolanie.
Takze uz mesiac riesime s muzom, ci dat alebo nedat dceru do skoly. Minuly tyzden som sa radila s kolegynami, odporucili mi dat. Vedomosti su v poriadku, ucitelky v skolke ju chvalia, je dosledna a pracu vzdy dokonci. Je tichsia, nebude s ucitelkami vykecavat cele hodiny, ale co potrebuje si odkomunikuje. U nej je vsetko o zvyku. Ked si zvykne na ucitelky, kolektiv, nema ziadny problem. Trapi ma aj to, ze je marcova, do septembra kopec casu. Ale ako povedala kolegyna, ak to ma v povahe, o rok situacia nebude ina.
Takze spat k teme 🙂 ak by psychologicka po testoch v juni navrhla odklad a ja s manzelom nesuhlasim s odkladom, aky bude postup? Podat ziadost v skole o odmietnutie odkladu a oni napisu rozhodnutie za ju prijimaju na ziadost rodicov?
Vdaka za rady

dandulina
26. apr 2015

@nufanek moj syn mal tiez odklad do skoly, z dovodu nesustredenia sa..aj po posudeni detskej psychologicky a uciteliek sme aj tak urobili..ale tazko som sa s tym vyrovnavala, nakoniec som aj rada, ze som tak urobila, syn by sa isto trapil a mal stres z ucenia..nastupuje do skoly az v septembri, za ten rok si vsetko krasne dobehol a na zapise bolo vsetko v uplnom poriadku a ucitelka nemala ziadne namietky, podla mna, dobre zvaz, ci ju das do skoly, alebo nie..nebude to potom trapenie len malej, ale sj vase..a ak pojde o rok neskor do skoly, ved to neni ziadna hamba, len to pomoze dietatu lepsie dozriet a pripravit sa na skolu, nic jej neujde..

roxana280
26. apr 2015

@danka_ba aj my zial..ta Sitina je stracha hroza, syna tam vozim..keby bola blizsie..potom je Finesa v DNV ale ta asi tiez mimo...potom viem o klasika bezne pripravne rocniky...ale tie, nuz isla by som do kazdej skoly osobne sa popytat

lenk30
27. apr 2015

Ahoj, tak vidím, že je nás viac čo riešime školu a odklad. Náš malý mal vo februáry 6, čiže vekovo je zrelý. Vedomostne je veľmi šikovný, je manuálne zručný....taký domáci kutil. Ja sama som bola už vopred rozhodnutá pre odklad, lebo sa mi zdal drobný.....čo sa tiež v priebehu pár mesiacov zmenilo. Prvý návrh od okolia na odklad som mala od psychologicky, čo boli v škôlke....aj keď po telefon. rozhovore, kedy som si chcela dohodnúť termín mi povedala, že im sa zdal šikovný, že oni museli zosúladiť aj to, čo o ňom napísali učiteľky z mš, ktoré označili všetky negatíva. že zle rozpráva...aj keď už v 2 rokoch mal úžastnú slovnú zásobu. No je jasné, že patrí medzi triednych neposlušníkov a tak si to odniesla správa pani učiteliek. Nevadí. A tu je môj problém. V prostredí ktoré pozná je všetko v poriadku, ale má dlhú adaptáciu a viaže sa na kamarátov. ešte dnes príde do škôlky a ráno skontroluje skrinky, či sú kamoši v školke a keby nie, tak je cirkus. Chodí do malej škôlky a na zápis sme išli do veľkej modernej školy, kde bolo vidno kamarátstva detí z mš, ku ktorej zš patrí. Na testoch nás rozdelili, čo sme nečakali. bolo to celé také rýchle. Z triedy vyšiel ako vystrašené kuriatko. a vtedy som si povedala JA sama, že určite odklad, len keď sme ďalší deň prišli neskôr do škôlky a z jedálni vychádzali o rok menšie detičky.....Je to naozaj veľký rozdiel. si neviem predstaviť, že by s nimi ďalší rok vystrihoval a robil to čo už dávno vie. V marci som s ním bola u psychologičky, kde som hľadala odpoveď. Tá mi povedala, že je šikovný, že nevidí dôvod odkladu....a to čo riešim ja ako problém ona nemôže posúdiť, lebo by s ním musela tráviť dlhší čas a vidieť ho v kolektíve, tak jej mám zatelefonovať, čo chcem aby mi tam napísala.
Moja sestra učí v inom meste na 1.stupni a tá mi radí, že každému chlapcovi by odklad doporučovala, ale na druhej keď ho vidí, keď niečo robí....sama povie, že by sa nevedela rozhodnúť,
Ja ho vedome do školy nepripravujem. Rebríky kreslil, keď mal 3 roky. Často si robí tie pracovné zošity pre predškolákov, ale v poslednom čase pozorujem, že sa menej hrá a viac kreslí a vyrába, proste také sedavé kľudové zamestnania. Sám začal odpisovať písmenká z nápisov a pod. On sám do školy nechcel ísť, ale to dieťa posúdiť nevie. ale ani tašku si nechcel vyskúšať, teraz povie, že keby už boli vianoce, že teraz by chcel tú školskú tašku. Takže ja ti moc poradiť neviem. Je pravda, že každé dieťa je individuálne a mamina by to mala vycítiť. Ja ho tiež nechcem na silu hnať do školy /veď život so škôlkarom je aj pre nás jednoduchší/, ale obávam sa, aby mi za ten rok nezakrpatel. Tak pekný deň

sorciera24
27. apr 2015

@lenk30 u nas takmer rovnako (az na tych kamaratov, on s novymi ludmi problem nema)...ale v inom je rovnako ako tvoj syn, akurat, ze je julovy, dvakrat som ho dala pretestovat, tiez sme boli rozhodnuti pre odklad....po Vianociach sa to rapidne zmenilo......dozrieva velkymi skokmi, zacal viac robit tie ulohy pre predskolakov ako tvoj, tak ako skolu nepsomina, teraz sa tesi a je sikovny...inak je tiez drobny, ale az teraz zacal rast.....vyvinova psychologia nepusti...obdobie prveho natahovania je medzi 5-6.rokom 😉 ......takze nakoniec do skoly ide.....a popravde, som ucitelka na SS(preto som to mozno tolko riesila).....deti v 20tich. rokoch uz na strednej podla mna nemaju co robit....uz teraz koncia v 19tke...a ak je este odklad....je to zle, zodpovednsot zaidna.....proste su to dospeli ludia, kt. uz maju byt bud v praci alebo na VS......moj pohlad....

nufanek
autor
27. apr 2015

@lenk30 vdaka za prispevok. Ja cakam na odpoved z centra, chcem ich pohlad na vec a potom v juni opakovane testovanie u sukromnej psychologicky. Mne toto rozhodovanie pride nesmierne tazke. Na chvilu som to vypustila, nech si hlava oddychne 🙂
je zaujimave, ze psychologicka sa teba spytala, co ti ma napisat 🙂 ale predpokladam, ze problem v komunikacii s novymi ludmi nema. Ak nenasla ziadny problem v emocionalnej a socialnej oblasti, asi by som neriesila. Ked sledujes u neho zmeny, co sa tyka prace a je sikovny, myslim, ze to zvladne. Nas odhovaraju kvoli tomu, ze je malo komunikativna a ucitelky pri zapise zacali hned stresovat, ze ked nebude rozpravat , co s nou ucitelka v skole bude robit. Ale v skolke ucitelky respektuje, plni ulohy, ked nieco nevie opyta sa. Ja ako decko som ucitelkam tiez nic nevesala na nos, ved nie vsetky deti musia vytrepat vsetko co sa doma suchne.
Tiez je drobna a stihlucka, ale ten marec ma nepusti a ako pise @sorciera24 pozeram aj vek na strednej. Ked ich v septembri do skoly nedame, uz v prvej triede budu mat 8 rokov.
My sa okrem toho v lete stahujeme. Co mi tiez robi starosti, ak by sla do skolky, opat by si musela zvykat na novy kolektiv a na dalsi rok sa jej kolektiv v skole moze zas zmenit.
Ako pises, tiez ju nechcem hnat do skoly nasilu, trochu ma tazi to, ze jej skonci detska bezstarostnost, ale tomu neujdeme 😉

lenk30
27. apr 2015

Presne, že tomu neujdeme.on si dokonca vybral skolu kam chce chodit...samozrejme ze to nie je ta,kde sme boli na zapise.tato patri k jeho skolke, je stara, no osobne sa mi nepaci,ale idu tam kamosi zo skolky /teda vsetky cisla co tam vystrajaju/ a viem aj aka bude pani ucitelka.takze neriesim len to,ci do skoly; ale aj do akej.keby som ho dala do tej co chce on, urcite by som mu vstup ulahcila,tym ze zname prostredie, ale tiez neviem ci je dobre tie 4 zloty nechavat po kope.on je komunikativny,ale uperednostnuje chlapov a ked mu dam na vyber ci ideme na ihrisko, kde su rovestnici, alebo domov, kde sme mali robotnikov, tak chcel ist domov cely happy.minuly tyzden mali zo skolky skolu v prirode.bol jediny co nesiel...najprv koli noci a potom mi povedal, nech ho nenutim......pisem z mobilu, takze bez makcenov

ludmila73
29. apr 2015

Ahojte kočky, nečítala som všetky príspevky, možno budem opakovať....som učiteľka a či dať alebo nedať dieťa do školy je len na ROZHODNUTÍ RODIČOV! Tí predsa najlepšie poznajú svoje dieťatko. Čo ma dosť často trápi je akési "škatuľkovanie" detí - ten je taký, tamtá zase taká...áno, každý sme nejaký a každý je individualita a osobnosť, prosím, neberme deťom to s čím sa narodili, "nekrivme" im charakter štýlom, že tak je to u nás zavedené a tak by to malo fungovať, milujem silné osobnosti a každé dieťatko ktoré je "iné", nevychovávajme stáda oviec ale samostatne rozmýšľajúcich a uvedomujúcich sa jedincov. Skúsme ich len usmerniť...ďakujem za prečítanie 🙂.

lenk30
29. apr 2015

ludmilka, kiez by boli vacsina ucitelov tohoto nazoru.dakujem

ludmila73
29. apr 2015

bohužiaľ, lenk30, sama poznám veľa"odborníčok", ktoré majú pocit, že výchova je o poučovaní, kriku a nadradenosti...je mi ľúto, keď vidím kam sa dnes niektoré školy poberajú. A tiež netreba brať všetko až tak príliš vážne, veď škola je len jedna časť nášho krásneho života, no nie? 😉

elian
30. apr 2015

@ludmila73 To je pekne napísané 🙂 ...... mojej tiež psychologička odporučila odklad, a obávam sa, že len preto lebo sa narodila v auguste :-/ je aj hamblivá pred cudzími a najhoršie je podľa psychologičky, že nemá matematickú predstavivosť, lebo nevedela odrátať jednoduchý príklad :-/ napriek tomuto ju do školy dám, učiteľky tiež tvrdia, že je škoda ak by nešla....... možno jej tá matematika pojde horšie, ale to jej nepomôže ani odklad a v ostatnom je šikovná ..,... Tak snáď to nejak zvládneme 🙂

nufanek
autor
30. apr 2015

@ludmila73 dakujem za prispevok, kiez by sa aj ini uciteli takto pozerali na tie "ine" deticky. Ja sa napriek tomu, ze si dcerku poznam, neviem rozhodnut. Od zapisu ju neustale skumam. Jej hanblivost je hrozna, aj dnes som sa dozvedela, ze jej pri obede nedavaju k jedlu kompot, lebo nema rada salaty, tak sa ucitelky rozhodli, ze jej asi netreba ani kompot, tak decko radsej trpi, robi si chute, ako by mala otvorit usta a vypytat si :(

nufanek
autor
6. máj 2015

Ahojte, zienky, takze dnes sme absolvovali testy v centre, v podstate s rovnakym vysledkom ako tie prve u sukromnej psychologicky. Psycholog bol muz, tu sa vyvratil hned prvy moj poznatok, Paulinka vraj nanho ledva pozrela, hoci nejake dolezite veci sa ho sama aj opytala. Testy robili naraz 4 deticky. Z jeho pozorovania je dost pomala, cakali na nu, takze ju povzbudzoval, aby sa nahodou nesekla a neprestala spolupracovat. Jeho zhodnotenie, technicky je nastup do skoly bez problemu, sam neocakaval, ze bude mat take dobre vysledky, no socialna stranka slaba. Obava sa, ze to ma v povahe, takze nie je iste, ci to bude o rok lepsie. Za ten rok moze akurat tak dozriet, ale kludne nemusi pri zapise otvorit usta. Nie som o nic mudrejsia. Co ma "potesilo" je to, ze rozhodne nestaci, ze ju my budeme vtahovat nasilu do kolektivu a nutit zdravit. Na rozdiel od pani psychologicky odporuca najst dobreho psychologa a odhalit blok, ktory jej nedovoli komunikovat.
Este mi napadlo, ci ta jej pomalost nesuvisi s doslednostou, dava si taky pozor a kontroluje co robi, ze jej to potom trva dlhsie. Ucitelka v skolke mi povedala, ze je dosledna a vsetko robi precizne, neviem.

ludmila73
6. máj 2015

@elian Moja dcérka je tiež "letná" a neváhala som so zápisom, teraz končí prvý ročník, keď príde zo školy potrebuje sa minimálne hodinku hrať-tolerujem, snažím sa ju chápať. V škole nemá absolútne žiaden problém, nenávidí akurát písanie úloh 🙂, ale veď kto ich mal rád... Učím v MŠ, cez víkend bola u nás na návšteve dcérkyna spolužiačka, tak sme písali spolu úlohy, zistila som, že tá moja asi hlavu na matiku mať nebude, ale zase krajšie píše a číta. A viem ja teraz, čo bude chcieť v živote robiť?? Hnevala som sa sama na seba, že som ich tak pri úlohách "skúmala", ale to je už asi tiež pracovná deformácia 🙂. Nemohla by som byť detskou psychologičkou, ako som už skôr spomínala nemám rada typické slovenské "škatuľkovanie". Nebojte sa dievčatá, vaše detičky to zvládnu! Len im verte, povzbudzujte, stískajte, vyslište a spomeňte si, aké ste boli v ich veku vy....držím všetkým palce!

ludmila73
6. máj 2015

@nufanek Vám sa zdá vaša dcérka pomalá?? Moja osobná skúsenosť je aj taká, že dieťa aj takýmto spôsobom vyjadruje vzdor, tiché odmietanie toho, čo "musí" robiť. Samozrejme, všetky rozhodnutia sú na vás, no ak je taká ako ju opisujete k žiadnemu ďalšiemu psychológovi by som ju nevodila...ak s ňou máte blízky vzťah radšej skúste do jej dušičky nahliadnuť hlbšie vy, možno sa veľa dozviete. Môj manžel je ťažký preťažký introvert a preto ho ľúbim, že je proste iný 🙂. Keby ma videl, že diskutujem na verejnom fóre, iba by sa popod nos uškrnul...a ja viem, čo to znamená...nie opovrhnutie, povedal by iba: načo, každý ide svojou cestou a nikto nemá právo nútiť ho ísť inak. Samozrejme, detičky treba trošku usmerniť, len nezabudnúť, že sú ešte stále skoro "čisté" a to čo im budeme vnucovať teraz sa nemusí až tak oplatiť neskôr... Určite bude dobre, nebojte sa, odporúčala by som obyčajnú školu a nepreťažovať detičky aktivitami a krúžkami, dovoliť sa im čo najviac hrať, veď celý život majú ešte len pred sebou 😉 .

nufanek
autor
6. máj 2015

Tazko mi je ohodnotit v roznych situaciach, ale napriklad pri obede alebo obliekani skutocne pomala je. Ucitelka v skolke tvrdi, ze tam rovnako posledna dojeda, ci dokoncuje pracu. Co sa tyka ticheho odmietania, nieco na tom bude. Niekedy mam pocit, ze sa jej jednoducho nechce, napr. Obedovat, je hladna, ale proste sa jej nechce jest, alebo je myslienkami inde a vtedy ma doslova pyta, aby som ju nakrmila, ze to bude rychlejsie :( je to lenivost, ci nechut zabijat cas vecami, ktore ju nebavia?
Manzel ma velmi podobnu povahu, casto mi hovori, ze rozumie o co jej ide. Tiez mu isty druh ludi lezie na nervy, ale je dospely, vie sa cez to preniest, ona sa jednoducho zatne.
Este sme uvazovali ci nie je utiahnuta aj preto, ze je drobna a stihlucka, fyzicky handicap oproti ostatnym detom.
Dnes cestou na testy, som jej navrhla, aby sa ujovi pozdravila, ked tam prideme, jej odpoved nie nepozdravim. Na otazku ci sa hanbi alebo sa jednoducho nechce pozdravit mi povedala, ze nechce :( niekedy to vyznieva tak, akoby to robila naschval.

@ludmila73

Toto rozhodovanie je pre mna ohromne zlozite :(

malabiba
6. máj 2015

@nufanek bože byť dieťaťom v dnešnej dobe je také ťažké, ak nevlezie do nejakej normy, či tabuľky, má smolu. Dievčatko je šikovné, vy rodičia to samy vidíte, že menej komunikuje, môže byť povahou, temperamentom....to sa veru nezmení ani o rok...V škole si určite nájde aspoň jednu dobrú kamarátku a osmelí sa. Ako píšeš v ničom nezaostáva voči rovesníkom, takže s učením by nemala mať problémy......Bola som vždy najmenšie dieťa v triede, ale najlepší prospech a bavila som sa len s kým som chcela 🙂, čiže jednou kamarátkou, v škôlke som ani raz poobede nespala, neznášala som kreslenie, babka ma vždy naháňala s nejakým maslovým chlebom - jedlo pre mňa bolo nezaujímavé, baby zbierali servítky a ja som čítala fyziku...a otec mi vždy s úsmevom hovoril: "Pestuj si svoju inakosť" 🙂

ludmila73
6. máj 2015

@nufanek Tak ako pisala malabiba, tvoja dcerka je proste taka a nic na tom nezmeni ani neskorsi nastup do skoly. Apropo, este vas cakaju 4 mesiace do septembra, z pohladu dospelakov zbehnu ako voda no vo vyvoji dietata dostatok casu hoci aj na zmenu. DRZIM PALCE! 😉

susik77
6. máj 2015

@nufanek : Moja urobila teraz behom par mesiacov uzasne pokroky v komunikacii, ucitelky su uplne nadsene, predtym s nimi moc nerozpravala a teraz vedie velike diskusie, krasne rozprava v dlhociznych veciach, filozofuje, niekedy ma to uplne dojima, ako z takeho "mimina" behom par mesiacov sa vyvinula skoro v skolacku 🙂 . Nakoniec ju necham este rok v skolke, rada sa hra, i ked uz spomina aj skolu, poziciava si aktovku od sestry-prvacky a ked ma naladu, robi si predskolacke ulohy. Necham ju takto do konca leta a v septembri pojdeme do pedagogicko-psychol. poradne a necham ju otestovat.Drzim Ti palce aby ste sa dobre rozhodli. Pocitovo ak sa jej do skoly nejak velmi nechce, tak by som ju v skolke este nechala, ak velmi tuzi ist do skoly, tak ju daj. 😉

tin007
7. máj 2015

@nufanek Myslim si, ze pre tvoju dceru (podla opisov) by bolo najlepsie riesenie nastup do skoly, do triedy s nizkym poctom deti. Neviem, kde presne byvate, nemate vsak v blizkom okoli (zvycajne na dedinach byvaju) tzv malotriedku? S mensim poctom deti a intenzivnejsiou spoluprácou s ucitelom by mohla fungovat celkom pekne. Nehovoriac o tom, ze v malickej skole sa da vela veciam predchadzat (sikana), ihned riesit (lebo si to dospeli vsimnu) atd. Pre nu bude najdolezitejsie najst správneho pedagóga, idealne takého, ktory sa kazdy rok nebude menit.

pedroma
7. máj 2015

@nufanek Ahoj, necitala som vsetko, iba napisem ako som zhodnotila pred rokmi podobnú situaciu so synom...je februarovy, a má takmer rovnake vlastnosti ako tvoje dieta - pomalý, vyslovene komotny, casovo nedochvilny, introvert a pod.. Ale je aj veľmi učenlivý, má vycibriné log. myslenie, v knižnici je ako doma... zo skolky nam bol odporuceny odklad pre asociaciu (nechcel sa dobrovolne zapajat do hier, triednych vystupeni, nemal vela kamaratov, vsade na neho cakali...). Každý rok ale vyfasovali novú učiteľku, aj zakaždým zopár nových detí pribudlo, trieda sa im premiesnila do ineho pavilonu ako rok predtým, takže sme sa vždy od septembra adaptovali akoby nanovo. Nasledovala navsteva centra na otestovanie skolskej zrelosti (testovala žena), celá procedúra trvala presne 11minut, spolupraca ukazkova, hned pochopil, co od neho chcela...Testovala ho samého, bez účastí iných detí. Záverom nás vyzvala, čo chceme aby napisala do vyjadrenia 😒 , prispôsobí sa. Odchádzali sme rozladení, čakali sme, že nás usmerní.
Rozhodli sme za pre zapis, riadne nastupil v siestich rokoch do prvej triedy. Prvý/druhý rok bol oťukávací, prvý stupeň mal úžasnú učiteľku, hneď videla jeho inakosť, a upokojila nas, že v priebehu pr.stupna vela socialne dobehne...A ozaj, tiež patrí ako tvoja dcera k tým utlym stihlym detom, co na jedlo nikdy nemaju cas. V triede patrí medzi menších, ale je to aj práve tým dnešným trendom posúvať mnohým deťom šk. dochádzku o rok, a tak nastupujú až ako 7-8 ročné, a tie 6-ročné pri nich pôsobia ako skôlkári, tí starší sú fakt či stavbou tela al. socialne naozaj viac vyzretejší. Napr. v našej triede je 75% detí starsie o rok 😖 😲 . Pre mňa zarážajúce.

lenk30
12. máj 2015

Nufanek,tak ako som si pred mesiacom nevedela rady.....minuly tyzden som bola s malym na zapise v inej skole, starsia sko som mu vybrala ja, bez noveho ihriska,osuntela/ale mame ju obvodovo a v poslednej dobe som na nu pocula vela chval.zastavila som sa tam opytat,ako su s detmi.kedze mali vela odkladov mohli sme prist ba zapis.najprv moj maly nechcel povedat ani ako sa vola.kazdy vecer mu citam pred spanim...a tam povedal len ze pozna pata a mata z telky.ja uz som chytala nervy a radsej si isla od neho sadnut dozadu.tie ucitelky ho tak vedeli spracovat...ze vyskocil pohladal si kriedu a zacal pisat na tabulu a predvadzat sa co vsetko vie.bola som taka happy,pretoze viem,ze je mudry,sikovny...ale vsetko je to o pristupe ucitelky.tiez mi povedali,ze by ho bola skoda nechat rok cakat, ze hlavicka uz potrebuje nasavat a pod.a taj som na mieste zsplatila slabikar a skolske potreby a po dlhej dobe mam cistu hlavu

lenk30
12. máj 2015

@pedroma take iste vyjadrenie psychologicky som mala aj ja....ze mam zavolat ako som sa rozhodla.a malemu sa v skole dari?

jumama
12. máj 2015

Citala som tak na preskacku dost prispevkov z tejto diskusie... paci sa mi nazor @ludmila73 , podobna je moja osobna skusenost: som septembrove dieta a isla som do skoly "skor". Bola som sice vysoka, mala som uz vtedy 130cm, vyssia ako niektore o rok starsie deti. Mam starsiu sestru, hravali sme sa na skolu, takze ma naucila uz i pisat, citat... Ale bola som strasne hanbliva. Mam uz 38 rokov a moja introvertna povaha sa v jadre nezmenila, len som sa naucila viac jednat s ludmi, ale stale je to tak, ze preferujem samostatne cinnosti pred nejakymi hromadnymi akciami. Ak sa vase deticky radi ucia, radi robia vsakovake ulohy, nevahajte ich do skoly dat. Citim to tak, ze ich povaha sa v jadre nezmeni, z introverta sa nikdy nestane triedny saso, radsej bude vsetko z uzadia pozorovat. Ak sa ho nieco spytate, tak vam povie tolko detailov o triede a spoluziakoch, co si mozno vsetci ti aktivne zijuci a aktivne sa prejavujuci spoluziaci ani nevsimli. Introverta netrapi, ze je tak trochu bokom a vo vacsom klude, on si to uziva. Ak chcete pochopit povahu a jednanie introverta, je to pekne popisane v knizke Ticho http://www.martinus.sk/?uItem=140917&z=5UP9XT&u... Dokonca je tam jedna samostatna kapitola venovana pristupu k introvertnym detickam. Pripadne si najdite na youtube prednasky Susan Cain, autorky knizky...

majkaa
8. jún 2018

ahojte, chcem sa spytat. Syn sa narodil 26.6. boli sme na pedagogickej poradni najprv ze odklad a dnes mi volali ze nie odklad. V skole mi povedali, ze ked napisu v pedagogickej, ze odporucaju ze nie odklad tak oni ho musia prijat. Da sa s tym nieco robit. Ja vidim ze nieje zrely, mam este starsieho viem to porovnat.

arasidka11
8. jún 2018

@majkaa divné, ja ked som chcela odklad, povedali mi, že dieťa zrelé je, ale ked rodič chce odklad, nerobia pdoblemy

majkaa
9. jún 2018

@arasidka11 mam pocit ze volali do skolky a pytali sa ja zas nemozem tvrdit ze je uplne neschopny, ale vidim, ze ten rok by mu pomohol este dozriet. A v skolke povedali, ze ma ist do skoly, lebo mam pocit ze maju vela deti a v skole zas malo. Lebo je to skola a skolka spolu

dusan_ko
9. jún 2018

@nufanek urcite nechat v skolke....za ten rok nic nestrati a keby ste ju dali do skoly buda sa trapit...v skole aj prvaci maju ine tempo a ucitelka nebude na nu cakat pokial si nieco rozmysli....este ked tam bude mat x inych deti v triede...aj my sme dali synovi odklad....ked pojde o rok do skoly bude mat 7,5 r....to nieje hamba....ako kedysi...ze brali dieta za zaostale.....a to ze bola unavena s cesty? urcite nie....podla toho by v jej veku mala cesty z vladat v pohode....ako vravim....nechajte ju az o rok....bude vyzretejsia a aj v skolke ich pripravia na to ako ten,,zhon,,zvladat....i ked nemyslis ze ma priznaky adhd? vzdy robi nieco ine a neobsedi?to potom bude mat tazke udrzat pozornost.pozri si film TADY HLIDAM JA

majkaa
9. jún 2018

ja ale potrebujem vediet, ze ked pedagogicko-poradenske centrum napise ze nie odklad tak ci musi ist dieta do skoly aj ked rodic s tym nesuhlasi?

rawmamka
9. jún 2018

@nufanek Ahoj, nečítala som celú diskusiu, ale môj názor mamky - mám dcérku, ktorá je tiež marcová (narodená 30.03.), na svet prišla predčasne o takmer dva mesiace (mala sa narodiť v druhej polovici mája) a napriek tomu, sme ju dali do školy v riadnom termíne, t. z. že mala 6 rokov a 5 mesiacov (korigovaný vek 6 rokov a 3 mesiace), predtým prešla samozrejme v škôlke depistážou a z našej iniciatívy aj testovaním u staršej skúsenej psychologičky, ktorá miluje deti a tá nám povedala veľa cenných informácií, testovanie trvalo 2 hodiny a bolo v kľude, so super prístupom k dieťaťu. Naša dcérka je tiež z tých hanblivejších, ale žiaden extrém, len jej dvaja starší súrodenci sú neskutoční extroverti, spoločenskí, kontaktní, nadpriemerne inteligentní, všestranne nadaní,... a preto sme my rodičia mali pocit, že je iná - pomalšia, hanblivejšia, menej inteligentná 😔 . Podľa oboch psychologických vyšetrení je aj ona nadpriemerne inteligentná, precízna, dôsledná (napr. pri testoch si všetko spätne skontrolovala, keďže jej zostal ešte čas do deadlinu a chyby, ktoré objavila, si opravila bez toho, aby ju čo i len slovkom niekto nabádal, že by bolo fajn si prácu po sebe skontrolovať a prípadne opraviť, tá staršia psychologička vravela, že väčšina detí sa nedokáže v dnešnej dobe ani len na základné vypracovanie riadne sústrediť, nieto ešte využiť čas a možnosti na maximum, aby si po sebe všetko skontrolovala....), len jednoducho jej temperament je iný, aj ona má veľmi veľa kamarátov, je komunikatívna, ale na rozdiel od svojich súrodencov nepotrebuje byť všade prvá a stredobodom záujmu 😉. Obaja s manželom sme sa z toho pučili, pretože sme na ňu boli zbytočne prísni a nerešpektovali sme jej podstatu, porovnávali sme ju so starším bratom a sestrou a to nikdy neprináša nič dobré. Sama sa dnes hanbím, že som ju doslova zaškatuľkovala ako dieťa, ktoré treba neustále chrániť (po pôrode bola ešte takmer mesiac v nemocnici, kde prekonala zápaľ pľúc, ťažkú žltačku,...) , neskôr ťažkú anémiu, bola hypotonická, mala šelest na srdiečku a veľa iných vecí. Do roka našťastie všetko sama prekonala a doslova sa vylízala z najhoršieho, je to bojovníčka 😍. Dnes je štvrtáčka na ZŠ - má samé jednotky, napriek tomu, že učeniu venuje skutočne minimum, radšej behá po vonku s kamarátmi a má veľa záujmov, je stále trošku hanblivejšia ako jej súrodenci a s tým sme už zmierení, na druhej strane si však vybaví všetko, čo potrebuje a tak to má byť. Ja by som na tvojom mieste dcérku do školy dala, lebo hlavičku na to má, v škôlke by to bol stratený rok, ak má hanblivosť v povahe, tak to je niečo s čím bude musieť žiť a len postupom rokov, ako bude dospievať sa trochu viac "otrká", ale extrovert z nej nikdy nebude. Skús sa radšej zamerať na to ako jej v tom pomôcť, aby sa viac otvorila okoliu a nemala problém komunikovať v cudzom prostredí s cudzími ľuďmi.....možno je problém v tom, že ju tiež príliš ochraňujete (ako sme to v nevedomosti robili aj my), alebo nemá súrodencov, ktorí by ju každý boží deň v bežných situáciách "trénovali" 😀 prirodzenej asertivite, komunikácii, spolupráci,...jednoducho súrodenci sú na nezaplatenie 🙂 . Ak nemá súrodencov, tak ju zapojiť do nejakej partie vonku, do športového tímu, nejaké kolektívne krúžky, záujmy, aby mala možnosť získavať sociálne zručnosti, ale samozrejme všetko s mierou, aby ste ju tým príliš nezaťažili a rešpektovali jej základnú črtu osobnosti, brali ju takú aká je bez akýchkoľvek podmienok. Ja vidím aj na mojej dcérke, že ten základ v povahe sa síce nemení, ale čím je staršia, tým s čoraz väčším prehľadom rieši všetky situácie, ktoré ju postretnú - doma jej hovoríme "stará duša" ❤, lebo ona vidí aj také veci, ktoré my extroverti v tej rýchlosti bytia nevidíme a už ani nevravíme ako sa nasmejeme vďaka jej trefným konštatovaniam, komentárom a to je len vďaka tomu, že má veľmi bohatý vnútorný svet, ktorý si zdokonaľuje práve tým premýšľaním potichu, precíznosťou, dôkladnosťou,...je na ňu spoľahnutie a to si ceníme nesmierne, je bútľavou vŕbou pre mnohé svoje kamarátky práve pre svoje vlastnosti, ktoré som niekedy chcela riešiť ako "problém" 😕 . Daj na svoju intuíciu a porozprávaj sa aj s dcérkou ako to vidí a cíti ona a potom sa rozhodnite, držím palce, aby ste sa rozhodli správne 👍.

majkaa
9. jún 2018

@rawmamka ale mamicka nufanek to pisala v maji 2015 uz je to neaktualne. Ja potrebujem vediet ci mi zakon prikazuje dat dieta do skoly aj ked s tym nesuhlasim ale pedagogicke poradenstvo napisalo ze ma ist do skoly? Po nom mi ucitelka povedala, ze musi ist do skoly ci chcem alebo nie, ze to nezalezi na mne.