icon

Odmietnutie odkladu školskej dochádzky

nufanek
16. mar 2015

Ahojte, nenasla som podobnu temu, takze otvaram novu. Potrebovala by som radu od zienok, ktore riesili podobny problem. Dcerka bude mat tento tyzden 6 rokov. Samozrejme sme vo februari absolvovali zapis. Vzhladom na to, ze Paulinka je pri kontakte s novym prostredim a ludmi velmi hanbliva, dostali sme sa do situacie, kedy na zapise nedokazala otvorit usta. Sama som ucitelka, no zapis sme absolvovali v inej skole, ako pracujem. Preto sa stale nemozem zbavit pocitu, ze zapis bol celkovo cudny :( prisli sme o pol 4 a cakali sme do 5, kedy uz mal zapis koncit. Myslim, ze napatie z novej situacie dietatu neprida. Dalsia vec. Zapis prebiehal v 1 triede. Zapisovali sa naraz 2 deti. Takze v miestnosti som bola ja, dcerka, ucitelka, dalsi chlapec s matkou, ucitelkou plus otec chlapca s bratom a navrch este jedna ucitelka, ktora riesila papiere. Takze 7 cudzich ludi. Dcerka si mala vybrat ci ide pracovat na tabulu alebo papier. V milnej predstave, ze bude pisat kriedou na tabulu si ju vybrala. Ucitelka jej vsak strcila do ruky pero interaktivnej tabule a myslim, ze to bol posledny klinec. Nevedela ho drzat, kedze je lavacka, stale si tienila. Sama som jej navrhla, ze pojdeme na papier, no uz bola taka zdeptana, ze som s nou nepohla ani ja. Takto ju trapili pri tabuli 20 minut.
Potom ucitelka navrhla, ze to nechame tak a navrhla testy skolskej zrelosti a odklad, aby sa v skole netrapila. Zaroven mi dali podpisat ziadost, necitala som, co v nej presne bolo (moja chyba, ale bola som mierne na nervy, z toho, co sa udialo) definovali mi ju ako ziadost o testy skolskej zrelosti. K ziadosti sa vratim este neskor 🙂
Takze testy sme absolvovali, vedomosti v poriadku. Psychologicke sa nepacilo, ze dcera nepozdravila, ze po hodine uz zacala rozpravat, ze ako dlho to bude trvat a kedy uz pojdeme domov. Co sa mi zdalo pre dieta prirodzene, najskor uvodne papierovacky, potom ulohy. Dospely by toho mal tiez dost, len by to nepovedal nahlas.
Psychlogicka navrhla odklad pre socialnu a emocionalnu nevyzretost. Dohodli sme sa, ze testy zopakujeme v juni a potom sa my, rodicia, rozhodneme, ci pojde alebo nepojde do skoly, kedze rodic ma posledne slovo. Minuly tyzden mi v skolke odovzdali rozhodnutie o odklade sk. dochadzky. Odovodnenie psychologicky posudok plus ziadost matky. Ked som to citala cestou domov, ostala som v soku, ved som vedeniu ziadnu ziadost nepisala. Ked som im telefomovala, ci vobec citali posudok, ze testy sa este budu opakovat plus, ze ziadost som im nedala, vyviedli ma z omylu. Tu sa vraciam ku spominanej ziadosti, "ved ste ju podpisali priamo na zapise". Takze na jednej strane ucitelka pri zapise povie, "uvidite ako dopadnu testy a aj ked psychologicka neodporuci, vy mate posledne slovo" a na druhej strane mi daju podpisat ziadost o odklad. Na uvedene rozhodnutie som uz napisala odvolanie.
Takze uz mesiac riesime s muzom, ci dat alebo nedat dceru do skoly. Minuly tyzden som sa radila s kolegynami, odporucili mi dat. Vedomosti su v poriadku, ucitelky v skolke ju chvalia, je dosledna a pracu vzdy dokonci. Je tichsia, nebude s ucitelkami vykecavat cele hodiny, ale co potrebuje si odkomunikuje. U nej je vsetko o zvyku. Ked si zvykne na ucitelky, kolektiv, nema ziadny problem. Trapi ma aj to, ze je marcova, do septembra kopec casu. Ale ako povedala kolegyna, ak to ma v povahe, o rok situacia nebude ina.
Takze spat k teme 🙂 ak by psychologicka po testoch v juni navrhla odklad a ja s manzelom nesuhlasim s odkladom, aky bude postup? Podat ziadost v skole o odmietnutie odkladu a oni napisu rozhodnutie za ju prijimaju na ziadost rodicov?
Vdaka za rady

belasy_motylik
9. jún 2018

@majkaa veď ho daj otestovať inde.

majkaa
9. jún 2018

@belasy_motylik je na to uz dost neskoro skusim to, ale len vcera mi volali, ze zmenili nazor na odklad z pedagogickeho centra. Ja len chcem vediet legislativu kto o dietati na konci rozhoduje ci riaditel skoly alebo rodic?

pietra
9. jún 2018

@majkaa tieto veci by mali byt v skolskom zakone. Tam som o odklade nieco nasla, ale neodpoveda to na tvoju otazku vlastne:
Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, riaditeľ školy rozhodne19) o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa o jeden školský rok alebo o zaradení dieťaťa do nultého ročníka základnej školy, a to vždy na žiadosť zákonného zástupcu. Súčasťou žiadosti zákonného zástupcu je odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Riaditeľ školy môže rozhodnúť o odklade začiatku plnenia povinnej školskej dochádzky dieťaťa alebo o jeho zaradení do nultého ročníka aj na návrh materskej školy, ktorú dieťa navštevuje, a na základe predchádzajúceho odporučenia zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, a to vždy s informovaným súhlasom zákonného zástupcu. Zákonný zástupca má právo rozhodnúť o tom, či dieťa s odloženou školskou dochádzkou bude navštevovať materskú školu alebo nultý ročník.

ja som skor prekvapena, ze vam to odporucanie nedali, doteraz som nepocula, zeby rodicovi nevyhoveli. Skus tam zavolat alebo zajst a porozpravat sa este raz o tom, ze preco su v CPPPaP proti odkladu. Skusit mozes aj ine zariadenie. Neskoro nie je, o odklade sa da rozhodnut aj neskor,

elisadavinci
9. jún 2018

Ked napisu ze neodporucaju odklad tak musi do skoly. Skus sa s psychologickou este raz porozpravat ak teda citis to, ze nastup by nezvladla.

majkaa
9. jún 2018

@elisadavinci a kto o tom rozhoduje riaditel sa moze rozhodnut na zaklade posudku v pedagogickom centre alebo riaditel proste len musi splnit to, ze mu prislo rozhodnutie ze neodporucaju odklad a on to musi len akceptovat? Teraz som ho natacala keby sa to tu dalo pustit by ste videli ako sklonuje nieco hrozne.

elisadavinci
9. jún 2018

Tu sa nejedna o ziadne rozhodovanie. Proste neodporucaju odklad tak ty nemas v rukach nic na zaklade coho pozadujes odklad. A riaditel nema v rukach tiez nic na zaklade coho by ti vyhovel a dal ti rozhodnutie o odklade. Porusil by tym zakon. Ja ta chapem ale je to nastavene tak ze rodic svojvolne nemoze povedat ze dava odklad, musi to mat podlozene spravou od psychologa. Popripade by som ti este poradila ak zle rozprava alebo len zle sklonuje? chodite k logopedovi? Este by som skusila ci by logoped nevydal odporucanie na odklad.

rawmamka
9. jún 2018

@majkaa Nevšimla som si, kedy to @nufanek písala, ale rada by som vedela ako sa rozhodla a ako je napokon jej dcérka spokojná v škole 🙂. Jej odpoveď by pomohla maminám, ktoré sa ocitli v podobnej situácii a riešia podobný problém. Presne tak ako som písala aj ja svoju osobnú skúsenosť s posudzovaním odkladu školskej dochádzky, aj keď nepomohla zakladateľke diskusie, možno pomôže iným mamkám, ktoré si prečítajú túto diskusiu a pomôže im to rozhodnúť sa aspoň v malej miere 😉.
K tvojej otázke - rozhodnutie konečné je podľa mojich info na rodičoch dieťaťa, ale ja osobne za odklady nie som, pretože len skutočne malé percento detí ten odklad potrebuje a v tom prípade aj rodič aj učitelia či psychológovia sa zhodnú, že dieťa ešte nie je dostatočne zrelé na to, aby školu zvládlo. Aby si nespravila takú istú chybu ako ja, že som svoje najmladšie dieťa porovnávala so staršími a pritom podľa mňa dcérka na školu nebola zrelá, ale po rozhovore so psychologičkami a učiteľkami či už v MŠ či v ZŠ som videla, že je to len môj pocit mamky, ktorá bola príliš prísna, príliš som ju porovnávala so staršími súrodencami a to nikdy nerobí dobrotu. Oproti iným deťom moja dcérka už vtedy bola mierne nadpriemerná a v pohode školu zvládla a dodnes zvláda ľavou zadnou, je štvrtáčka - v žiackej knižke má za tento celý školský rok tri dvojky a ostatné jednotky a to ako som už písala prehodí učebnice a zošity na ďalší deň, úlohy urobí za chvíľku a beží von 😀.
Ak chceš vedieť právny názor, napíš tu do skupinky Právne poradenstvo (nepoznám detailne školský zákon) alebo sa informuj e-mailom priamo na Ministerstve školstva či vo vašom meste na mestskom úrade je Odbor školstva, mládeže a športu a otázku nasmeruj aj tam. Budeš to mať čierne na bielom, čo je z právneho hľadiska možné a čo nie.
Len sa rozhoduj pre dobro svojho dieťaťa a odklad nie je sranda, ten rok v škôlke mu môže niekedy viac vziať ako dať, nie je to len o tom, že si dieťa predĺži detstvo a škola mu neujde 😉, ale je to skutočne individuálne, takže vyhľadaj pre istotu ešte jedného psychológa s dobrými referenciami a skús sa otvorene porozprávať s učiteľkami v MŠ a aj s tými, ktoré boli pri zápise dieťaťa - určite to za tú snahu stojí.

majkaa
9. jún 2018

@elisadavinci ano chodi uz dlho a stale to neni dobre, R nevie vobec a zle sklonuje. Cize myslis si, ze by stacilo aj od logopedicky vyjadrenie? Mohla by sa riaditelka tym rohodnut ze odklad? Aj ked z pedagogickeho by bolo nie odklad?

elisadavinci
9. jún 2018

Ak dostanes ANO od logo, nemusis im davat to NIE od psycho.

pietra
9. jún 2018

@majkaa myslim, ze od logopedicky ti posudok nepomoze. V skolskom zakone sa pise, ze k ziadosti sa doklada posudok od pediatra a centra CPPPaP. Ale posudok od logopedicky by ti mohol pomoct v tom, ze na zaklade neho by pediatricka mohla dat posudok, ze neodporuca nastup do skoly.
A ked ste boli v pedagogickej poradni a povedali najprv odklad, bolo to len ustne alebo ti uz vtedy dali spravu?

arasidka11
10. jún 2018

@majkaa tak toto je nechutné, ty sa musíš rozhodnúť, ak citiš, že dieťa ešte potrebuje byť v MS, trvaj na odklade, toto je aká vypočítavosť, aby si oni naplnili počty, toto presne aj vtedy mna prišla prosíkať jedna učiteľka, aby som ho dala do školy, aby im otvorili triedu, nahánali deti, ale nepolavila som, aj ked syn je nadmieru šikovný, mne to vtedy vobec nevyhovovalo, aby išiel už do školy, mala som malé dieťa, ešte som školu dorábala, jednoznačne som povedala nie, nebudem sa ja nahánať, a synovi školka neublíži, ešte sa vyhrá, a škola a povinnosti neutečú, ešte sa naučí až až.... čiže nedaj sa obalamutiť, lebo trápiť sa budeš ty a aj dieťa, ak je aj trošku pomalšie

wicka5
10. jún 2018

@arasidka11 a to nie je vypocitavost, ze si nechala nadmieru sikovne dieta doma, len kvoli tomu, ze ti to nevyhovovalo?

lemurko
10. jún 2018

@arasidka11 no toto je presne dovod preco by dieta nemalo chodit o rok dlhsie do skolky. Potom 6 rocne deti, ktore idu do skoly tak ako maju, su znevyhodnene tym, ze maju v triede casto skoro o 2 roky starsich spoluziakov. Odklady by mali byt pre deti, ktore maju naozaj nejaky problem. Nie ze potom letnemu dietatu psychologicka pre istotu odporuci odklad preto, ze viete bude mu tazko s takymi starsimi detmi...

majkaa
10. jún 2018

@elisadavinci z pedagogickeho centra im spravu budu automaticky posielat, ja s tym nic nespravim. Ale hlavne ze ked sme isli do toho centra kazali mi doniest celu zdravotnu dokumentaciu a tam bolo ze chodi k logopedicke uz rok a pol a aj som jej to napisala ze tam chodi rok a pol a stale zle sklonuje a nie R a niekedy aj sikavky.
@pietra dakujem za radu, tak pojdem k logopedicke a dufam, ze ta nebude drzat stranu centru, lebo viete niekedy sa kamaratia tie doktorky a ty nic nezmozes. A potom s papierom pojdem k obvodnej nech napise ze neodporuca aj na zaklade logopedickeho a aj vyskoveho zrastu. Bolo to tak, ze po testoch sme tam mali prist v utorok, ale ja som nemohla lebo v pondelok som musela ist na operaciu. Tak sme sa dohodli, ze mi utorok zavola a da vyjadrenie. Cize volala a povedala, ze odklad. A po 2 tyzdnoch mi volala znova a ze sa rozpravala s veducou, ukazala jej papiere a ze daju ze nie odklad a to uz daju na papier.

majkaa
10. jún 2018

Dievcata dakujem vam velmi krasne za rady neviete si ani predstavit co to pre mna znamena.

majkaa
10. jún 2018

@arasidka11 bohuzial je to tak, ze musi byt podklad preco ho nechces dat do skoly. Ale paradox je ze ked ti odporucaju ze nie do skoly, tak to je uz na tebe ci ho das alebo nie.

belasy_motylik
10. jún 2018

@majkaa keď nášho vyšetrovali pre odklad bola som o výsledkoch informovaná len ja, nie škola, dokonca sa so mnou pred ich vyjadrením na papier spojila psychologička a neskôr aj riaditeľka, s ktorými sme sa porozprávali o moznostiach, ich a mojom pohľade, atď. Písomné vyjadrenie som dostala len ja. Keď by som nebola s výsledkom spokojná a stotožná, rozhodla by som sa podľa vlastného uváženia. Ale my sme ho dali vyšetriť pre odklad sami a ešte pred zápisom, naň sme uz prišli s vyjadrením.

majkaa
10. jún 2018

@belasy_motylik tu posielaju vyjadrenie do skoly. Zevraj po novom neni na nas ci mu dame odklad alebo nie. Ale ak je nezrele a kamoske odporucali odklad, ale ona ju chcela dat tak ju proste dala a prijali ju. Je to na hlavu padnute. Dufam, ze pochodim u logopedicky. Nepovedala by som ani makke F keby bol narodeny skor, ale jeminecko ved to dieta a este aj chlapec je ma narodeniny 26.6. cize uplne koniec skolskeho roka, kludne zapadne k ostatnym vyskovo co budu len teraz predskolaci. Ale nie v centre sa nedaju zlomit, lebo ze testy niektore spravil dobre. Ale to zas len mojou zasluhou lebo som sa mu nadmieru venovala co mi manzel aj vycital. Drzte mi prosim zajtra palce.

arasidka11
10. jún 2018

@majkaa a ako to nakoniec dopadlo?

pietra
10. jún 2018

@majkaa este im skus akoby pohrozit. Nikto nesmie ziadnu spravu o zdravotnom stave, vysledkoch vysetrenia atd. poslat bez tvojho suhlasu. Cize ty ak chces odklad, musis sice spravu dolozit, ale oni ju nesmu automaticky poslat do skoly. Ak si im teda nepodpisala, ze s takymto odoslanim suhlasis

dusan_ko
10. jún 2018

@pietra to je dobra blbost co vravis....ked ide o odklad a pise spravu psychoska musi to poslat do skoly...a riaditelka nasledne posle rozhodnutie.,.,,

pietra
10. jún 2018

@dusan_ko nie je to blbost, je to ochrana osobnych udajov. Spravu do skoly dodava rodic. Ak sa rozhodne ju nedodat, riaditel neschvali odklad. Cize ak chce rodic odklad, musi spravu dodat. Ale ak neda suhlas, tu spravu nesmie psychologicka ani nikto iny posunut dalej

nufanek
autor
Autor odpoveď zmazal
nufanek
autor
10. jún 2018

@rawmamka @dusan_ko tato diskusia je už stará, dilemu sme riešili v marci 2015. Len na okraj, dcérka do školy nastúpila, je tretiačka, v triede je ich 13 a aj zásluhou veľkosti kolektívu nabehla na školu a školský systém dobre.

adula12
10. jún 2018

@majkaa ked chodite logopedicke, tak ta vam da papier do tej specializovanej poradne, kde mu urobia testy skolskej zrelosti plus ine, zaplatite zato a az oni vam mozu dat posudok do skoly. Bez tohto posudku vam odklad nik neda a bude musiet nastupit do skoly. Takze rieste to s logo, vyda vam papier, ze nedoporucuje kvoli R a vyslovnosti a nasledne s tym pojdete do toho centra. Len radim si svihnut lebo tam su dlhsie cakacky. A myslim, ze to uz asi aj tak nestihate. Vacsinou ked viete, ze dieta nie je vhodne do skoly, tak s papierom o odklade sa chodi priamo uz na zapis do skoly. 😉

adula12
10. jún 2018

@arasidka11 a potom kvoli takym matkam ako ste vy su plne skolky deti predskolakov a o to menej mozu prijimat prvacikov. Len zato, ze vam to nevyhovuje... ked ma dieta 6r a je bezproblemovy, a testy zrelosti zvlada min. na 65%, MA ist do skoly a neblokovat miesto v skolke len kvoli tomu, ze matka chce... otras pristup...

arasidka11
11. jún 2018

@adula12 každý si pozná svoje dieťa, svoje pomery doma, toto by som nechala na rozhodnutí každého jedného. U nás nebol problém s miestom v MS, a poznám XY matiek, čo sa ponáhľali a dieťa šup šup do školy rýchlo, a potom to trápenie, čo zažíva dieťa, rodič, nie , ďakujem za takéto nekompetentné rady. Vy si robte tak, ako chcete, a ja, alebo každý iný nech si robí ako najlepšie vie. Prajem krásny slnečný deň, a úsmev na tvári.

majkaa
11. jún 2018

@pietra to si nepamatam ci som im to odsuhlasila. A nieco by som tym ziskala? Na skole musia mat nejake vyjadrenie preco chcem odklad. Z centra ho nedostanem. Objednali sme sa k logopedicke na konzultacie zajtra poobede a do pedagogickej poradne ideme vo stvrtok poobede na konzultacie, lebo testy sme nevideli. Co ale dovtedy mozu pozmenit :(
@adula12 my sme uz boli v tom pedagogickom centre, najprv mi volali ze odklad a po dvoch tyzdnoch ze nie odklad. Mali je emocne nevyspeli. Ale oni pracovali s nim jedna k jednemu tak to slo, ale v skupine bude mat problem, to ale oni nevedia posudit ked sa testy robia zoci voci jedna k jednemu.

majkaa
11. jún 2018

Este jednu vec vam poviem, neviem ci by nam to pomohlo alebo nie. Ja som na voziku a manzel je tiez na ciastocnom invalidnom - operacia hlavy. Mame starsieho a tomu sa venujem ja, lebo manzel by to nezvladal. Myslite si ze by sme mohli este nejako toto pouzit? Lebo som citala v zakone ze aj zazemie ci rodinne prostredie zalezi.
Viete keby som vedela ze je pripraveny neriesim, ale vidim ze sa bude trapit a ja s nim. Nakolko starsi bude len tretiak este jemu sa treba venovat. Manzel sa nebude chodi do prace a je unaveny z nej.

rawmamka
11. jún 2018

@nufanek Díky za info, som rada, že si sa rozhodla správne 🙂.