icon

Odplienkovanie 3,5 ročného

okinka
31. máj 2019

Ahojte zienky. Som zufala, uz vyse roka sa snazime odplienkovat a nula. Ked ho posadim na serblik, vypiska sa niekedy, ale ten navyk ho akosi nemotivuje k tomu, aby sa sam pytal. Nevadi mu byt pocurany a pokakany aj cele hodiny. Motivacia - gumeni mackovia zabera, len ked ho uz posadim a poviem aby pisal. Uz stracam trpezlivost lebo takto mi ho do statnej skolky nezoberu. Prosim, nepiste mi, ze to nevadi, ze to prejde raz. Uz potrebujemnejaky osun.

wamba25
18. júl 2019

My riesime ten isty problem teraz.Idem sa zosaliet uz,no stale neuspesne ☹.Tiez mu vobec nevadi ze je cely mokry,no minule ked sa pokakal tak uz ukazoval na zadok,potom zacal plakat,az taky zahanbeny,ze mu to vadi prejavoval...ale nevypyta sa ani za nic.Od septembra nastupuje do skolky a ja mam hrozne obavy,ako to bude.Odplienkovanie tymto tempom asi nestihneme,potom mi ho vylucia kvoli tomu zo skolky a potom neviem co budeme robit.Ma 2 roky aj 4 mesiace,ale prefikany je riadne...to vam teda poviem.Najnovsie,ked je od rana vez plienky a da sa mu cikat,alebo kakat,tak zacne mi rozpravat,ze ide "baaa" co je spat.Vie,ze na spanie dostane plienku,tak si zacne vymyslat,ze chce ist spat a uziera ma,aby som mu len dala plienku.Na zachod si ani s redukciou nechce sadnut vobec,na nocnik nechcel tiez,kupili sme mu nocnik s volantom,tak potom uz sedel,az sa mu raz podarilo vycikat sa aj don a odvtedy zasa-sek.Nechce si na ten nocnik zasa vobec sadnut.Uz som zufala,muz mi povedal,aby sme ho nechali este teraz nachvilku tak s plienkou a ze o tyzden,dva znova budeme skusat.Toto je hrozne...Co som sa s nim natrapila a nacvicila,kym nam zacal chodit a teraz zasa toto ☹.Ani nerozprava,ani nic ☹ .Niektore mamy si fakt musia poriadne vytrpiet s detmi pri vsetkom...

okinka
autor
18. júl 2019

@luna11 az teraz som si precitala ten blog! Dakujem!!! Mame lepsie aj horsie dni. Predvcerom som prisla do skolky, o hodinu a pol neskor ako zvycajne a maly sa tam precural tri krat. Podla mna naschval...lebo som ho tam uz druhy den nechala dlhsie. Pokaka sa tam tak raz, dva krat za tyzden, vacsinou to zadrzi az kym neprideme domov alebo kaka rano. Do slipkov samozrejme. Ale nech je to ako chce, aj ked nezabera ani kakacia vila a odmeny, viem, ze raz to pride. Naozaj sa velmi snazim. A mozno to je chyba. Lenze to kako za nechtami a vo vylevke a polka vanishu po prani kazdych slipkov... Ved viete... A ozaj, dakujem vam vsetkym, ktore tu diskutujete. Je krasne, ze sa my matky vieme vzajomne podporit a pochopit! Gratulujem k pokrokom aj ostatnym!

okinka
autor
18. júl 2019

@wamba25 dajte prec plienku! To je prvy krok! Pojde to!!!

luna11
18. júl 2019

@okinka nemas za co. Ja som tiez tlacila na pilu ked som bola pred porodom a chcela som to stihnut kym sa mladsi narodi. Nakoniec som to prestala riesit, porodila a mesiac na to bol uz stasi bez plienky a rovno aj na noc a to bez nehod. Drzim palce a vela trpezlivosti prajem.

tamka82
Autor odpoveď zmazal
mata1988
Autor odpoveď zmazal
okinka
autor
18. júl 2019

@mata1988 ked tak premyslam, my uz sme odplienkovani, ale kakame do slipov. Neviem preco nechce do nocnika. Patram po tom. Evidentne ma s tym nejaky problem. Cez noc ok, ak sa vcas zobudim a dam ho rano rychlo cikat. Ak to presvihnem, precika pyzamko.

evallu
18. júl 2019

chápem ťa, ja som tiež takto pred rokom riešila... pred nástupom do škôlky... u nás neexistuje plienka, max na spanie, a ak mala nehodu, už boli reči............... prišlo to akosi samé, docvaklo jej to, ale nie na povel k narodeninám, ale cca mesiac po.... hanbu ani nič podobné som ale nemiešala do toho.... len som do nemoty opakovala, kam sa kaka, kam sa ciká..... aj ked to práve nerobila..... a mala zábavu, ked odpovedala.... správne.... aj pesničku sme vymysleli, aby si spievala na nočníčku, a samozrejme odmeny, kinderka boli top................ a potom chúda raz 4 dni nekakala.... a bolo, išla na nočník, bol velky aplauz a už to šlo.... vravím docvaklo to.... no ale nočnú ešte máme, bolo obdobie ked bola bez, potom sa to po problemoch v skôlke vratilo spat, su dni ked skusam bez, ale to večne pranie ma nebaví..... ona chuda rano vravi ze je spotena... nie pocikana.... hanbi sa tak už ani radšej nekomentujem, ze je velka a podobné.... dohováračky, nech nemá stres, podla jednej dr. musí dozrieť mozog či čo... proste to spojenie mechur mozog prebudenie sa.... teda pokial to nie je stresové.... ako kamoškin, čo má cikaciu nedelu, pretože v pondelok je škôlka, akonáhle to vie, tak si ucvrkáva celú božiu nedelu... chúda ☹

baska1
19. júl 2019

@wamba25 podľa mna je este maly zrejme na statnu skolku, akurát bude mat z toho este vacsi stres, neskusis radsej jaslicky do 3r?

wamba25
19. júl 2019

@baska1 no skusime a uvidime.Ak ho vylucia zo statnej,tak pojde do jasli.Ide o to,ze v okoli mame iba statne.Keby chceme jasle,to by ho muz musel kazde rano vlacit so sebou do mesta 30 km a ja potom pre neho z prace chodit a cestovat zas domov 30km.Je to tazke ☹

baska1
19. júl 2019

@wamba25 ved jasne, treba tak zorganizovať, aby dobre bolo🙂V ZA pod 3r škôlka nehrozí, že by zobrala kvôli stavom, možno mimo budú tolerantnejsi 😉

alexx8
19. júl 2019
Používateľ alexx8 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od alexx8.

@okinka dcera mala teraz v maji 2 roky, uz bolo aj teplejsie, tak sme zacali odplienkovavat. Zaciatky bolo horor, cely koberec pocikany, pokakany. Doma behala iba z holu ritu, ani za svet som jej nedala plienku. Posadila som ju na serbel asi kazdu chvilu a hovorila, ze tu sa kaka a cika. Ani von nedostala plienky, iba nohavicky. Stali sa nehody aj vonku a pokazde som jej hovorila, musis sa vypytat....po cca 3 tyzdnom sa sama zacala pytat hovorila cikat na serblik, polozit kako 🤣 vypyta sa aj vonku cikat. Proste som do nej tolko hustila, pravdu povediac som bola uz aj nervozna a videla to na mne, potom jej to docvaklo a islo jej to.

candii
19. júl 2019

@chinwag evidentne nevieš, čo je to keď ma dieťa blok, neprajem to žiadnemu dieťaťu ale mala by si menej filozofovať ty, pretože to že tvoje dieťa za bez problémov odnaučilo od plienky, neznamená že teraz každé dieťa to bezproblémovo zvládne, deti nie sú rovnaké, každé je iné. Ja som tiež zažila s malým blok a je to trápenie aj pre matku, tak aj pre dieťa a vôbec to nie je tým, že by bolo zanedbané alebo sa matka o neho nestarala a neucila ho

candii
19. júl 2019

@okinka ahoj, prešli sme si tým istým, syn nechcel cikať do nocnika ani kakať, ani na záchod normálne ako my, ani do nocnika, chytal hysterické záchvaty, keď som ho chcela dať na nočník, bolo to niečo hrozne .. radšej držal pol dna a potom sa schoval a pocikal .. s kaknim sme sa trápili vyše 1 roka, čo držal a nechcel, vydržal držať aj 7 dní, potom s plačom kakal. Musela som používať prehanadlo .. hrozne časy. Takže tá úplne chápem. Cikať do nocnika začal vtedy keď išiel do škôlky, posledná možnosť bola tá, že nech vidí aj iné deti, toto zabralo, s kakaom sme sa trápili ešte pekne dlho, našťastie sa upravilo už aj to a blok prešiel. Držím palce

katrin21
19. júl 2019

@wamba25 skus motivovat odmenou.. nečakaj že sa bude sám pýtať keď to nerobí Ale dávaj ho cca každú hodinu na nočník alebo na záchod s tým že ho odtiaľ nepustí aj keby čo bolo a sľúb mi nejakú odmenu to už musí byť niečo čo ty vieš že má rád.
Tak to aj Gizka Oňová v svokre odplienkovat chlapca trojročného čo sa ani zase nechcel mamičke odplienkovat za 3 dni.
Ja by som sa nebála byť aj tvrdšie a ja keď som odplienkovavala dcéru, išla som na to systematicky že som ju proste dávala stále na nočník celý deň plienku som jej už nedala a keď sa pocikala tak som jej vždy hovorila že sa musí pýtať ale na štvrtý piaty deň keď som videla že už si to uvedomuje keď cika a že vie čo robí tak už som len potom aj na kričala že prečo sa nepýtala a na ďalší deň sa začala už trochu pýtať aj keď teda ešte neskoro a cvrkla ale už sa snažila to zadržať a pýtať sa A to bol základ.
S kakanim nám to trvalo dlhšie ale Podarilo sa tak že sme robili strašné ovácie okolo hovienka a jeho sprchovania Dávali sme ho vínku Pápá tešili sme sa na hovienko že aké je krásne ako sa teší hovienko do záchoda a tak.😂 možno trápne ale u nás to zafungovalo.

chinwag
19. júl 2019

@candii ..netaraj...je to lenivost matiek. Tazko mi vysvetlis, ze za sociku boli vsetky deti bez plienok do 3 rokov. Inak to ani neslo, lebo mamicky boli v praci a ucitelky v jasliach toho mali nad hlavu. A predstav si, ze to nasej generacii vobec neublizilo ani psychicky, ani fyzicky. Mozno by ste poniektore mali menej trcat na MK a socialnych sietach a pouzivat vyhovorky. Chapem to u chorych deticiek, ale zdrave dieta v 3,5 roku plienka, je lenivost matky. A viac k tomu nemam co dodat

candii
19. júl 2019

@chinwag ja neviem, prečo sa vlastne vyjadruješ k téme, s ktorou nemáš skúsenosť. Ako vieš, že všetky deti, za socíku nemali problém? To si poznala každé? Ja viem o čom hovorím, pretože s tým skúsenosť mám. Možno by si sa ty nemala vyjadrovať k témam o ktorých nič nevieš 🤨

jenny257
19. júl 2019

@chinwag tvl ty si dobrý mimon . Len tak btw starka mi vravela ako dlho mal moj otec plienky , asi 3 a pol roka takze asi tak . Nie všetky deti boli zákonite bez plienok . A keď dieťa nechce - nie je to lenivosť matky .

okinka
autor
19. júl 2019

@chinwag ty si velmi mila zena. 🙂 🙂 🙂

0silvia0
19. júl 2019

@chinwag píšeš, že: "nasej generacii vobec neublizilo ani psychicky, ani fyzicky" Si si istá? Ja na tebe nejaké následky vidím - nedostatočná empatia 🤐
P. S.: nie, moje deti nemali plienky do 3 rokov, moje boli odplienkované dosť skoro, takže nejdem obhajovať plienky do 3 rokov, ale to, že moje deti boli odplienkované skoro neznamená, že teraz budem pozerať zvrchu na všetky matky a naznačovať im, že sú neschopáčky. Nevieš, čo je za tým, každé dieťa je iné a to neznamená, že keď sa dieťa odplienkuje v 3 rokov, že z tohoto dieťaťa vyrastie nejaký človek s psychodiagnózou🙄

evallu
19. júl 2019

tá či ten čo tu píše, že lenivá.... ja mám dosť, že za socíku všetci .... ale iste, ale vieš prečo... ? pretože hlavná nápln bola sedenie na nočníku, fakt že hej, od určitého veku podchvílou sedeli.... aj pol hodinu, ved vsak sedieť je lepšie než prebalovať.... na úkor hrania sa a rozvíjania..... viem to pretože moja mama tam robila celé roky, taký bol pokyn zhora a basta.... vtedy tam robili zdravotné sestry v jasliach mimochodom, okrem kuchárky, upratovačky a tej v práčovni.... všelijaké vtedy boli moresy, výmysli z hora, spanie vonku pod strechou či zima či teplo (väčšinou to nedopadalo dobre) otužovanie istý čas (tiež to nie dobre končilo..... a podobné progresívne metody .....), a nemyslím že to na nás nemalo vplyv....

lienka175
19. júl 2019

@okinka ahoj, teraz som našla Tvoju diskusiu a chcem Ti napísať, že Ťa úplne chápem a zároveň Ti napíšem náš príbeh... máme dvoch synov a u nás sa táto "plienkovosť" asi dedí, keďže aj môj brat a vraj aj manžel mali dosť dlho plienky... starší syn mi od pol roka krásne cikal do nočníka, keď som ho tam posadila... to som ako prvomatka nevedela, že to robí nevedome... potom po roku sa blokol a nechcel nočník ani vidieť... na pílu som netlačila, že však na to príde sám... ale keď ani v lete, keď mal tri roky, to neprichádzalo, už som bola zúfalá... bola som ale na RD s mladším synom, tak sme ho do škôlky nedali a tak to nebol "až taký problém"... nechceli sme ho biť ani na neho kričať, ale samo to stále neprichádzalo... prosila som ho, vysvetľovala mu, ocko mu ukazoval... a odrazu jedného rána povedal, že chce slipy a nikdy sa nepocikal... a keďže v noci nemal plienku pocikanú hádam od dvoch rokov, tak sme zrušili aj nočnú hneď... a ani nočná nehoda sa zatiaľ nekonala... plienku mal teda do 3 rokov a 9 mesiacov... s kakaním to bolo horšie... to úplne odmietal mimo plienky... ani nástup do škôlky nepomohol, proste v škôlke nekakal, čakal, kým príde domov a vypýtal si plienku... keď už mal viac ako 4 a 1/2, tak sme zase sústavne vysvetľovali, ukazovali, presviedčali, ale plienku sme mu dali, bála som sa bloku, že sa zatne a nebude kakať... a potom jedného dňa v máji (to mal 4 roky a 9 mesiacov) sa stalo, že sme boli na prechádzke a jeho proste tak tlačilo, že nevedel vydržať... začal plakať, ale ja som ho zobrala pod stromček a sľúbila mu, že to zvládne... vykakal sa, zasmial sa, že veď to je v pohode a odvtedy plienku nevidel... čiže u neho bol problém, že sa toho bál... inak u neho máme celkovo problém s tým, že sa bojí nových vecí... absolvovali sme aj psychologické vyšetrenie a tam mám to potvrdili... vy s malým nemáte žiaden problém, nebadáš u neho nejaké netypické znaky správania?

olusik112
19. júl 2019

@okinka ahoj v prvom rade by si jednorazove plienky nemala vobec kupovat. Pomohlo by obyčajnu latkovu plienku nech citi mokro. To v noci plienku latkovu cez den nič. A ked sa pokadi zapoj ho do prania. Povedz mu že to už prat nebudeš že si to musi sam vyprat. Samozrejme to potom za nim vyperieš ale nech si aj on omoči ruky do toho a ovonia. Ked nebude chciet prat ponukni mu myšlienku vyprazdnit sa na wc a nemusi prat. Horšie ak sa mu pranie hovien zapači 😧😂😂😂

doga666
19. júl 2019

Moja dievčina sa tiež naučila bez plienok až keď mala cez 3 roky.. Doma pohoda stále chodila dole bez takže vedela sadnúť na nočník a cikat kakat.. Horšie to bolo vonku... Keďže sa jej nechce rozprávať tak to bol večný problém takže vonku vždy plienka..az na nás prišla menšia kríza plienky sa minuli a bolo to buď kúpiť mäso a chlieb alebo plienky.. Tak som sa už nasrala, dcére som vysvetlila že plienky sú fuj a už žiadne nemáme a čuduj sa svete zo dňa na deň bez plienky a pohoda.. Je pravda ze som mala v taške nočník ak by náhodou, ale stále som sa jej pýtala ci nechce cikat kakat a šlo to.. Po týždni už ani na noc plienku som nedávala hoc som trpela ci sa ráno ne zobudí mokrá ale nebolo to tak.. Stalo sa nám len raz že sa počkala vonku a len raz že sa počkala v noci.. A nemusela som ju ani budit..sama vstala sadla na nočník a bolo to.. Ja som ju trosku podcenila, odplienkovana mohla byt už dávno.. Len ja som bola taka ze stále ma svoj čas.. Nechcem ju nútiť... Ešte nieje pripravená.. Dá sa to.. Len treba vysvetliť ze plienky už došli a iná možnosť nieje... Deti v takom veku niesu hlúpe len pohodlné 🙂 tiež si zvykli že my mamy dnes už sme pohodacky a nenútime do ničoho... Ja som bola úplne zúfalá co sa týka odplienkovania a pritom stačí rázne dieťatku dat najavo co sa od neho očakáva..

alenuska222
19. júl 2019

Môho syna som začala odplienkovávať keď mal 2r. 3 mes. Mala som pocit, že už je dosť rozumný na to aby to pochopil. Trvalo to asi mesiac, kým bol úplne bez plienky a začal sa pýtať. Možno sa na mna niekto nahnevá, ale dobré slovo a pochvaly nula bodov. Musela som začať zvyšovať hlas a občas aj capnúť a potom to šlo. Proste niektoré deti sú ,,vyčúrané,, Pokiaľ to nejde rok, tak asi bude problém niekde inde. To si ale netrúfam povedať kde, pretože nie som psychologička a ani nežijem s Vami. každopádne držím palce.

okinka
autor
20. júl 2019

Dievcataaaa, boh ma vypocul! Dnes, uplne necakane syn krici, maminka kakat! Sadli sme na nocnik a tvarili sa, ze sme motorky a vytlacili kako. Slavnostne splachli a sli kupit auticko! Ja sa z toho asi tiez pokakaaaam! Som si to musela vyfotit, ale nedam to sem, predsalen, je obed! 🙂 🙂 🙂

mmazalka
20. júl 2019

Ahoj, nie si v tom sama, aj nasmu chlapcekovi to slo pomaly, potreboval vyse pol roka na to, aby sa nepocikaval do gai, a aj teaz skor ponukam a nutim ist na zachod ja, akoby si spomenul sam. A pozor - na noc aj poobedny spanok ma skoro uz 4-rocny chlapcek plienku. V skolke mu nedaju, ale pocika sa na 90%. Doma skusame v lete, ale treba ozaj ochranu matraca, tu nepremokavu plachtu.
Urcite potrebuje kazde dieta na to dozriet, vsade budete chodit s dvoma nahradnymi gatami a spodarkami. Ja som nesho aj davala cikat na prechazdkach, nic nevycedil, ked za par minut uz bol mokry... Fakt na palicu, chce to trpezlivost. |
Rozumiem, ake to je s prijatim do skolky. Nevezmu dieta co nezvlada tieto nevyky. Ale stava sa pomerne casto detickam v prvej triede, ze sa neustrazia, ucitelky su na to zvyknute a dieta prezlecu. Vela zdaru! A hlavu hore.
PS: nas druhy, vyse dvojrocny v zivote na serbli ani na zachode nesedel - zdrhne odvsadial a potrebu robi zasadne do plienky. Caka nas dalsi boj 🙂

evallu
20. júl 2019

@okinka super, inak aj ja mam prve kako do nočníka zvečnene na fotke 😉

bellugia
20. júl 2019

@okinka 3,5 r.? Už dosť neskoro veru... Dalo sa aj skôr stihnúť 🙂 Držím palce hehe

slnieckogirl
21. júl 2019

@bellugia zaujima ma z coho si vydedukavala že sa urcite dalo skor u cudzieho doetata ktore ani nepoznas a ani jeho matku? a tiez ma zaujima akou skusenostou si prispela do tejto diskusie? Ci len podpichnut?