icon

Oplatí sa investovať do súkromnej škôlky pre dcéru?

21. feb 2025

Ahojte, obraciam sa na mamičky ktoré majú dieťa v súkromnej škôlke. Moja dcera bude mať v septembri 2r9m. Zisťovala dom si stav v štátnych škôlkach a všade mi povedali, že šanca, že ju vezmú je minimálna, lebo kapacity sú plne. Preto zväzujeme či platiť súkromnú alebo ponechať dceru doma. Mam ešte babatko, takže mohla by byt so mnou doma, aj keď nechcem ju dat potom do škôlky takmer ako 4rocnu. Na druhej strane, súkromná škôlka nie je lacný spas a v prípade chorôb ju plaťim stále. Oplatí sa to?

mia_von_prag
21. feb 2025

Kolektív je fajn, aj ty si oddýchneš. Nemusí tam byt 5 x týždenne na cely deň. Môžeš spraviť kompromis, skúsiť párkrát tyzdenne dopoludnie.
Záleží na tebe, ako všetko stíhaš a čo chce dcéra

jazula
21. feb 2025

Ja som dala malú do súkromnej škôlky v 2r4m a neľutujem. Ona je veľmi spoločenský typ, kolektívu sa vyslovene tešila. A bola to taká malá škôlka / detský klub, veľa sa im venovali a veľmi veľa ju naučili. Závisí ale od povahy dieťaťa, ak by tam mala byť dlhodobo uplakaná, nechala by som ju ešte doma.

luccija
21. feb 2025

Myslíš, že sa jej niečo stane, keď pôjde ako 4 r?
Ak by tak deti chodili predišlo by sa veľa problémom s adaptáciou atď..aj, keď ti x žien napíše, že ich dieťa zvládlo škôlku aj v 2,5 r
Záleží aká je, nudí sa s tebou, potrebuješ oddych, stíhaš?
Môžeš ju dať na pol deň a aj tak možno z mesiaca bude polovicu doma o nič nepríde, keď pôjde neskôr.Tych 450-500 eur by som inak využila, ale vyskúšaj najlepšie je vyskúšať a potom zhodnotis.
Celý deň, keď ty si doma by som ju nedavala

andrea_82
21. feb 2025

Ak by som bola doma s babom, tak by som urcite neplatila sukromnu skolku.

mabenn
21. feb 2025

Presne v 2r9m som syna zacala adaptovat v sukromnej skolke a chodil na pol dna...celu dochadzku mal v sukromnej skolke

majlo1234
21. feb 2025

Pokial mas prachy a dcerka ma rada kolektiv, nevahala by som.
My sme syna nakoniec nedali, pojde ako 4rocny, tiez som doma s mensou, bojim sa chorob a syn do skolk nechce, tak naco to hrotit

lauruska_sumienka
21. feb 2025

ja som davala syna uz do sukromnych jasli. nakolko som sa musela okamzite vratit do prace. nastastie hned oproti praci som mala jedny,len som tam zbehla, zistila ci maju volne miesto, nastastie mali, tak mi ho z jedneho dna na druhy zobrali. neriesila som financie. a bonusom bolo ze fungovali aj cez prazdniny tak som nemusela zakazdym brat dovolenky, naviac to tam mali zmiesane vekovo, tak tie ho potiahli
potom chodil aj do sukromnej skolky. zvazovali sme aj statnu ale skoncil by na druhom konci sidliska, otvorena len do 15:30, cez prazdniny zatvorena. ja som pritom bola v praci do 17stej. sukromna bola do 17stej, 5min od prace. a tych 5 min bolo ok ked sme dosli neskor. dokonca sme mohli vybrat triedu so zameranim ktore syna bavilo.
Takze ci statna alebo sukromna....u nas bolo dolezite do kedy bude skolka otvorena, ci bude otvorena aj cez prazdniny, ake budu moznosti pre syna. a ked nechodil do skolky ci do jasli, tak sme platili len udrziavaci poplatok.

Urci si svoje priority, ci uz je to vzdialenost, ucitelky, vybavenie, strava, cena, moznosti v danej skolke, ci tam budes chciet davat aj druhe dietatko-tam je castokrat zlava a podla toho sa rozhodni.
Pripadne existuju programy, tak ako aj v nasich jasliach bol adaptacny program a tie deti tam chodili 1-2-3-4-5x do tyzdna na dopoludnie, kto ako si vybral v ktorykolvek den. tie potom vychadzaju ovela lacnejsie.

cyberk
21. feb 2025

Ja si viem predstavit aj lepsie minut tych 8k rocne 😅🫣 ak mas peniaze naviac / potrebujes si oddychnut od dcerky / nudi sa s vami doma, tak ju daj do tej sukromnej, hlavne vyber kvalitnu, ktora aj robi ranny filter a posiela deti domov, ked su chore.

mogaa
21. feb 2025

Čo myslíš pod pojmom či sa to oplatí? Finančne isto nie, keďže je to výdavok naviac.....na druhej strane dieťa je v kolektíve kde sa prehrá a ty máš čas na bábätko....pre dieťa je to uplne jedno či pôjde do škôlky v 3 alebo 4rokoch....ty si platíš čas kedy je o dcéru v škôlke postarané a ty máš čas a priestor len na seba a bábätko....pre rozvoj dieťaťa je uplne bezpredmetné či je ten rok v škôlke alebo doma

marsmykkok
21. feb 2025

ja by som skúsila tie štátne, nedá sa aj tak že ak sa nedostane bude náhradník? Lebo prvé 2-3 mesiace určite nejaké dieťa odíde lebo nezvládne adaptáciu alebo bude často choré a rodičia radšej ho nechajú ešte doma... Nemyslím, že je dobré dať do súkromnej na rok, že si zvykne na iný prístup, iný kolektív, iné učiteľky a o rok si zase odznova bude zvykať v štátnej škôlke.

tanisha
21. feb 2025

A nebudeš mať nárok na ten príspevok od statu keď ju nevezmu koli kapacite ? Z toho vieš platiť súkromnú. Ja som to tak mala. Ale závisí kedy presne ma 3 roky