Otvorenie okien v škôlke: Je to vhodné pri mrazoch?
Sú aj u vás v škôlke otvorené okná pri mínusových teplotách ? Áno viem že pred 100 rokmi v jasliach dávali deti spať von do mrazov len v perinke , ale doba sa zmenila a deti sú náchylnejšie na prechladnutie, keďže domacnosti sú väčšinou prekúrené atď, takže s týmto argumentom ani nemusíte začínať.
Viem , že asi vetrajú práve z dôvodu rozšírených bacilov, ale ja som včera dala do škôlky zdravé dieťa preliečené antibiotikami. Do triedy išiel v mikine práve kvôli tomu, že sú otvorené okná , poobede ju samozrejme už na sebe nemal , v triede cca 18 stupňo. Dnes to isté , ale samozrejme už so soplami… je to tak v každej škôlke prosím?
Nemoze byt, ze rano a poobede viac vetraju, ked vedia, ze este aj rodicia tam chodia a nosia dalsie bacile so sebou?
A to ze je chory bohuzial neda sa tomu zabranit, deti sa chytaju, hracky, kychaju na seba, v nose sparaju, do ust davaju a nasledne deti chytaju a dokola .. staci jedno chore dieta alebo tecuci sopel...
Nedávaj mu mikinu, daj mu tielko pod tričko. To mi nevyzlečú.
@matkahelka lebo ja sa nestarám o imunitu svojho dieťaťa 🤦🏻♀️ pane bože takéto predbiehačky ktorá matka sa viac stará si nechaj prosím. Je to úplne zbytočné , každé dieťa je iné a nie vždy sa dá tej imunite pomôcť natoľko , aby neochorelo.
Buď rada že máš nonstop zdravé dieťa a nespochybňuj starostlivosť druhých matiek.
A doma nevetras?v tej skolke je na umretie v kazdej jednej.ja by som bola vdacna za rozumne ucitelky co vetraju vetrat treba kratko prudko a intenzivne..mohol.chytit uplne iny druh soplu nez mal predtym teraz.je sezona.respiracnych ochoreni.on.po.chorobe ma.oslabenu imunitu.chyti vsetko co.prejde.okolo.neho
Ťažko povedať, že z čoho tvoj syn ochorel. Ale jedno ti poviem, to že príde dieťa po marodke do škôlky zdravé a pár dní na to je opäť choré je bežný jav. Za tie roky v škôlke už viem o tom svoje. Škôlka je ako továreň na bacily. Aj my učiteľky si tým prechádzame. Keby zakaždým mojim boľavým hrdlom som na PNke, tak viac nechodím do práce ako chodím. Ja som x krát do roka chorá. Predtým ako som sa zamestnala som bola zdravý človek.
ake predbiehacky? ake spochybnovanie inych matiek? ty pises, ze je normalne, ze dieta v kolektive je automaticky chorlave, ja pisem, ze nie. dieta treba otuzovat, nie mu pri 18 stupnoch davat mikinu. a nie, nepoucujem, len obzvlast ak si samozivitelka, tak je v tvojom zaujme nemat dieta nonstop chore. a ver ci nie, tych 18 stupnov a otvorene okna tomu fakt pomozu.
A bola si aj v jeho triede? Lebo v chodbách a hygienických zariadeniach je iná predpísaná teplota ako v triedach. Keby mali 18 st, sú v bundach.
Dieťa si musí vybudovať imunitu, v kolektíve je vždy väčšia chorobnosť ako doma.
Neboj, z 18tich stupnov neprechladne 🙂 a vetrat je zdrave
Soudruzi z NDR nekde udelali chybu, ked vetranie pri smiesnych slovenskych minusoch a 18 stupnov v miestnosti, kde su deti v pohybe, je problem. A davat dietatu pri takejto teplote mikinu, ci bundu? Panabeka, to sa uz necudujem, ze na koni je jedna z najcastejsich tem, preco su deti v skolke tak casto chore. Odporucala by som prist sa pozriet k nam, pristahovali sa sem mladi k rodicom z UK. Maju 4rocne dievcatko, nastupilo tu do skolky. V novembri bola vonku bezne v 3/4 leginach a tricku s dlhym rukavom. Popri vacsine deti v presivanych vestach a ciapkach v skolke vyzerala ako mimozemstan. Stretla som na prechadzke jej babku, prihovorila sa mojej malej, tak som sa medzi recou pytala, ako si zvykaju mladi, ako sa paci malej v skolke. Tak vsetko super, s jazykom problem nebol, v skolke sa jej paci, len nechape, preco su deti stale chore, ked ani ona ani jej bracek chori nie su. A ze dcera nevie pochopit, preco tie matky pri prvom vetre uz natahuju detom na hlavy ciapky, a tielko musi byt vzdy a vzdy a vzdy, ako keby sme zili v kanade. Bolo by fajn a velmi poucne pre niektore nastudovat si, ako otuzovanie vplyva na imunitu a neutesovat sa, ze dieta si chorobami musi prejst alebo ak je dieta chore len raz za mesiac, ake je to fantasticke- lebo nie je. Fantasticke je, ak si dieta chorobami vobec neprechadza alebo ak je dieta chore tak 3x do roka. Ale take deti pri 18 stupnoch este nosia kratke rukavy (ako tie moje) a tie otuzilejsie sa pri 18 stupnoch este kupu v jazerach. S takymto nevetracim a prekurovacim pristupom ti prajem vela zdaru a ustretoveho zamestnavatela, pretoze OCR budes potrebovat velmi casto.
@matkahelka Vieš čo, ono samotné to otužovanie až také spásne nie je, ja mám jedno dieťa "od prírody" otužilé, od veľmi raného veku som ju kvôli tomu nechala menezovat si obliekanie sama a vidím, že to je iný level než som napríklad ja, odchovana v prekurenom paneláku 🤭 kým nenastúpila do škôlky, mohla sa od apríla do marca kúpať vonku, 18°C už by pre ňu bolo na holé nohy k šatám🤣, a nikdy nebola chorá. Od nástupu ide už tretí rok soplik za soplikom (čo ale podľa nášho Dr nie je choroba), hoci stále nie je o nič menej otužovaná. A áno, aj papá zeleninu, aj trávi veľa času vonku a rozhodne nie je držaná v sterilnom prostredí 😅
@thoughtfulweirdo neviem, ci nie je spasne. neviem preco sa teda ludia otuzuju (bezne aj dospelaci) a ti, co sa otuzuju chori byvaju minimalbe. a neviem preco pediatri poukazuju pri pilieroch budovania imunity na otuzovanie. aj pediatricka posobiaca tu na MK ma na svojom ista pri budovani imunity skolkara ako prvy bod otuzovanie. v mojom okoli to totiz funguje 100%-ne. chore su prave tie deti, co maju pri 10 stupnoch na hlave ciapky a pod teplakami pancuchy. a zdrave su presne tie, ktore ciapky a pancuchy maju az ked zacina mrznut a aj si tu ciapku hocikedy stiahnu. pre mna je tazke sci-fi dat skolkarovi pri 18 stupnoch mikinu, kedze my mame doma bezne 21 stupnov a moja 2 rocna je uplne bezne len v plienke, pretoze odkedy sa naucila vyzliect sa, tak sa vzdy vyzlecie a mna nebavi ju stale obliekat. moje deti sa pri 22 stupnoch v septembri v chorvatsku kupali, aj ta mala, nemala este ani 2 roky. a nech poklopem, ale ja fakt neviem, co su to choroby. ani sople. starsia skolku realne odchodila, ziadne take, ze "musi si chorobami prejst". no nie, nemusi. uz je skolacka, pubertiacka a ak neratam 2x bezpriznakovy covid, tak posledne roky choroby ziadne. a moj muz je chory 300dni v roku, vkuse zasopleny. ale on je typ ako autorka prispevku, stale naobliekany, bez ponoziek ani nezaspi, vonku trochu zafuka, uz nosi prechodnu bundu.jeho bratranci na orave si v lade vysekavaju diery a kupu sa tam, on si kazde rano auto vyhrieva na 25 stupnov a kym mu nepipne na dialkovom, ze auto je vyhriate, ani dvere na dome neotvori. a uvedomuje si, ze sam sebe robi zle, mna chvali, ako sa staram o to, ze deti su zdrave, ale je slaboch zmenit to a vyhovara sa na mamu, ze to ona ich od detstva tak obliekala a urobila z nich zimomrivych, preto je taky.
@matkahelka Ja sa napríklad otuzujem kvôli endorfínom, ale to je fuk 😄 chcem povedať, že očividne je háčik aj v niečom inom, než len samotnom otužovaní, keďže moje tiež pri 21 stupňoch doma chodia nahé a ako som písala vyššie, od +15 s holými nohami, a predsa ide staršia v sopliku od októbra do apríla, ak je v škôlke 😅 jedine, že by povedľa kúpania v prírodnej vode v októbri aj marci ešte nebola otuzila 😄
Podla môjho názoru-Vetrať sa má,keď sa tam deti nenachádzajú-keď sú vonku,keď sú na obede a keď odídu domov a sa upratuje.Nie-Keď sú deti v triede.
Čo sa skoro nikde nedodržiava a vetrá sa keď deti sedia vnútri alebo si dávajú pyžamo a idú spať.🙄
@luciaaaaa ale samozrejme to nie je len otuzovanim, imunitu to podporuje, o tom potom, sama mam syna vkuse holeho, nema problem vybehnut holy na dvor aj teraz😂 avsak, na chorobu je potrebny nejaky vieus/bacil, a ked sa s nejakym fajnovym moj syn stretne, uz ma sople aj on. Holt, aj imunitna odpoved sa musi nejako vybudovat. Ale urcite nie je chory kvoli zime
Dcéra spáva v škôlke pri otvorenom okne na vetracku bez ponožiek a v letnom pyžame. Okno na vetracku majú otvorené celý deň. V triede je ich 23 takže sa ani nečudujem. Nemám s tým vôbec problém, otužujeme od narodenia a nebýva chorá.
@majlo1234 samozrejme, ale bacily ocividne inak funguju na deti, co su stale naobliekane ako cibule a inak na tie malicko obliekane. Je rozdiel, ci ma dieta sople 2krat do mesiaca (pre niektorych s uspechom raz za mesiac), alebo dieta, ktore ma sople 2krat za polrok. Aj moja dcera v skolke sem-tam nieco chytila, ale urcite nie 2krat za mesiac a ani raz za mesiac. A vzdy to do par dni preslo, neboli potrebne antibiotika a 2tyzdnove liecenie.
Neviem, z ktorého kúta Slovenska ste, ale už ani na severe nie sú také denne mínusy, aké boli, keď som bola dieťa (som z hornej oravy) a vetrať pri mínus 7, nie je tragédia, naopak vzduch pri mínusových teplotách je omnoho zdravší. V našej škôlke majú od covidovych čias otvorené jedno okno na vetracku neustále. A keď by aj reálne bolo v triede 18 stupňov, tak to nemôžeš porovnávať s izbovou teplotou doma. Ved tam je na každý 1.5m2 jedno dieťa, plus učiteľka, vzduch sa tam veľmi rýchlo vydýcha a navyše dieťa doma zďaleka nie je toľko v pohybe. V našej škôlke učiteľky deti z mikin vyzliekaju okamžite ako dieťa vstúpi do triedy, práve preto, ze sa deti rýchlo spotia.
Co sa chorobnosti týka, ako človek od fachu píšem, ze neplatí paušálne, ze všetky deti sú po nástupe do škôlky chorľavé. Pracovala som pred MD v jasliach a nie každé dieťa ide od jedného sopla k dalsiemu soplu. Moja dcéra je predskolacka, v škôlke je tretí rok a mam pocit, ze je chorá rovnako často ako keď do škôlky nastúpila. A v triede majú detičky, ktoré nastúpili do škôlky až teraz ako predškoláci a 2 z tých dievčat asi od septembra choré ani neboli. Je zbytočné polemizovať nad tým, prečo sú niektoré deti choré často a niektoré vôbec. Na imunitu vplýva obrovské množstvo faktorov, strava, gény, spánok, to, ci dieťa vyrastá v pokojnom prostredí, ci dieťa športuje, ci trávi čas pri mori a v horách, alebo je celý rok len v zasmogovanom meste a aj to spomínané otužovanie. Mňa tiež depta, keď mi svokra vyčíta, ze co s malou robím, ze je stále chorá a deti jej druhého syna sú chorí tak raz za rok (a tiež sú skolkári) . Aj moja mala sestra ako skolkarka casto chorá nebývala. Viem to, no co narobím, len dúfam, ze budúci rok sa to už zlepší, lebo bude v škole robiť dcera asi komisionálky pri toľkej absencii.
@luciaaaaa netreba ísť ani do Kanady. V Írsku (v škôlke) si mala oznam pre rodičov (rozumej slovenských a českých), aby nedávali deťom pančušky keď je nad 0 a neprehrievali deti nevhodným oblečením 🤣. Klasika vo svete.. Tam deti behajú v kratasoch a naše už chudence po niektoré overaly majú na sebe
v 1miestnosti je ich 20, samozrejme že musia vetrať....a ver tomu alebo nie, ale dieťa neprechladlo že tam bolo 18 stupňov, skôr preto že sa málo vetralo alebo tam boli ostatné deti so soplom....toto uvidíš aj na jar, v triede stačí 1 nie uplne zdravé dieťa a deti si to poprenášajú - či sopel alebo kašel....deti sú kontaktné, všetko chytajú jedno po druhom, tam sa chorobám nevyhneš....
@mogaa aj v lete
@matkahelka prosim ta,aky ma ucet na IG ta pediatricka?

neviem, ci je to normalne.moje mladsie dieta chodi od jesene do jasli a kolektiv ju nijako nepoznacil. rovnako ani starsiu dceru skolka. vzdy som sa starala a staram o imunitu svojho dietata a su mi ukradnute ide deti, ci su soplave, ci kaslajuce, ci je v jasliach otvorene okno, ci sedia deti hodinu v snehu.