Pocikávanie sa cez spánok v škôlke
Ahojte, poraďte mi, čo môžem spraviť. Syn 3r nastúpil do škôlky odolienkovaný. Mal pre istotu plienku na noc, lebo spával u nás v posteli. Denný spánok bez plienky a vstaval suchý. Od septembra nastúpil do škôlky. Prvý mesiac to znášal mizerne, plakal. Potom si konečne začal zvykať a začalo pocikavanie cez denný spánok raz dva krát do týždňa. Teraz už je to častejšie. Hrozia nám prerušením škôlky, čo si ako obaja pracujúci s hypotékou nemôžeme dovoliť. V škôlke tvrdia, že pred spaním veľa nepije a ide vždy cikať. Keď som navrhla, nech ho po pol hodine odnesú cikať, tak že ony také nerobia, keď dieťa spí. Plienku na noc som zrušila. Dávam ho v noci vycikať. Doma je to fajn, ale naposledy už sa pocikal cez víkend aj doma. Výsledky moču mal ok, odoslala nás ešte na nefrologiu. Ako naučiť dieťa budiť sa zo spánku na cikanie? Už som z toho ozaj nešťastná. Konečne sa chudák aj teší do škôlky a teraz zas toto.
@charlottee my máme problém vlastne podobný. Akurát náš tvrdo spí a má problém sa zobudiť. Jemu je v škôlke jedno cikanie po obede ored spaním málo. Potreboval by ísť ešte raz alebo ho dať cikať počas spánku. Robí to ale len jedna učiteľka, takže ostatným sa pociká. Uvidíme ako zajtra uspejeme a podľa toho sa budeme musieť rozhodnúť či ozaj nezmeniť škôlku. Ale svoje dve učiteľky má rád a aby to zas pre neho nebol zbytočný stres
Tak dnes sme presvedčili zástupkyňu, že ho budúci týždeň budú dávať počas spánku cikať. Išla mi radiť, že dať ho na 2 týždne len na pol dňa a nastaviť mu režim ako v škôlke. Tak som jej vysvetlila, že režim som mu nastavila podľa škôlky už v polke leta. Išla mi ukazovať prehlásenie, čo som podpísala, že dieťa nastupuje do škôlky odplienkované. To som len zhodnotila, že syn odplienkovaný bol a stojím si za tým, čo som podpísala. Vysvetlila som jej, že sa doma všemožne snažíme, doma sa nepocikáva a odmietla som ustúpiť. Od nej absolútne žiadna rada, len vziať ho po pol dni domov. Ale keď som sa jej spýtala, že čo s ním doma, keď mne sa nepociká, zas nemala radu. Sme rodičia a máme si riešiť problém, ktorý nastal v škôlke. Išla som odtiaľ nahnevaná. Akoby si myslela, že malému doma supnem plienku a jej klamem kokos. Uvidíme ako to bude ďalej. Pevne verím, že sa to upraví.
U nás v škôlke dávajú deťom tie nepremokavé podložky (každý kúpil pre svoje dieťa). Keď sa pociká tak len vyhodia a pošlú domov pyžamo. Problém vyriešený ...
@dominikamacakova
Aj ja som tam kúpila tie inkontinenčné podložky a to jej dávam, len nám sa stane že aj každý deň sa pocika v spánku,ak keď ide tesne predtým cikať, chodila predtým aj do jasliciek,tam ju dávali aj počas spánku vycikať a predsa sa pocikala. Zatiaľ v štátnej škôlke neriešia, len ja mám z toho taký zlý pocit stále,že ako to vyriešiť. Pediatricka povedala,že to je psychické,že určite je veľmi citlivá a takto sa to prejavuje. Chcela som vedieť,že či sa to niekomu stávalo a teda koľko to asi pretrvavalo. Naša má 3,5 roka.
@jablko124 môže to byť aj psychické. Tak zájdi ku psychologičke. Ak je v strese tak sa jej nemusí podariť vyprázdniť celý močový mechúr a potom sa vyciká v spánku keď sa uvoľní.
@jablko124 myslím, že to bolo z časti psychické a z časti si potreboval zvyknúť, že ho škôlka viac unaví. V škôlke sme mali rozhovor, kde som si stála za svojim, že bol odplienkovaný a doma sa nepocikáva. Zástupkyňa musela ustúpiť a keďže jedna učiteľka vedela pekne ustrážiť, keď sa začal vrtiet, prebrala ho a odniesla cikať. Potom zostal pred Vianocami chorý, tak bol doma 3 týždne isto, lebo aj prázdniny boli a keď sa vrátil do škôlky, akoby uťalo a problém sa nevrátil. Z väčšej časti zato mohla asi únava. Odpadol úplne grogy na denný spánok, mrvil sa, ale nevedel sa prebrať. My máme doteraz v škôlke aj doma nepremokavu podložku na posteli (nikdy nevieš, môže byť nachladnutý, povracat sa), ale on sa vrtí, spí na paplóne, takže mal mokré aj periny, nielen plachtu... Chcelo to trochu čas a trochu pomoci zo strany škôlky. Čomkoľvek mi vtedy zástupkyňa navrhla, že by som mala doma robiť, to som už robila a rázne som odmietla nechať ho dva týždne doma, lebo si na škôlku ťažko zvykal
Ďakujem za odpoveď🙂 mne ešte v škôlke nehovorili,že by mala ostať doma. Uvidím ako sa to s ňou vyvinie,dám tomu ešte čas.

My sme minulý rok riešili podobný problém, dcérka, vtedy 4-rocna (odplienkovana od 2,5roka) sa z ničoho nič začala pocikavat cez obedny spánok v škôlke. Podotýkam že doma sa pomaly rok pred tým žiadna nehoda nestala, dokonca sme zrušili aj pogumovanú plachtu. Začalo to tesne pred zimnou, v priebehu týždňa aj dva tri krát sme brali domov celé posteľné, totálne celé mokré a precikane. Nešlo mi to do hlavy keďže doma má čaj a vodu k dispozícii stále, lebo viem že sa na cikanie zobudí. V škôlke mi tak isto učiteľky povedali že nepije pred spaním veľa a že každé dieťatko ide pred spánkom na wecko. Dcéra doma vravela že niekedy jej ide niekedy nie. No čo bol úplný vrchol, keď som raz pre ňu prišla do škôlky strašne sa mi rozplakala lebo sa zase pocikala ( bolo vidno že už jej samej to je trápne) keď ma nakoniec zastavila pani upratovačka ktorá tvrdila že toto nie je jediný prípad. Detičky keď majú spať, vraj nesmú vstávať, a aj keď potrebujú na wc tak sa musia opýta učiteľky ktorá je pri nich. A tu bol kameň úrazu. Učiteľka pri nich nebola. Samé spalnicku opustiť nemohli. Takže poväčšine detičky počas spánku odprevadzala cikať upratovačka. Samozrejme som s týmto zistením bola aj za učiteľkami ktoré sa netajil tým "že majú veľa práce" preto sú deti samé. Chvála Bohu sme tento rok zmenili škôlku. Nehoda sa už nestala.
Cel problém bol teda nie v malej a nejakom prechladnutí alebo v "nenaucení " ísť cikať ale v celom systéme škôlky a hlavne neochote učiteliek