icon

Podarilo sa vám ovplyvniť stravovanie v škôlke?

taglietta
10. dec 2015

Ahojte mamicky. Zaciname hladat skolku a urcite ma zaujima aj stravovanie a pitny rezim deti. Podla zverejnenych jedalnych listkov nasich okolitych skolok sa obavam, ze deti ficia hlavne na sladenom caji, tzv. skolskom mlieku, caji so sirupom a sirupovej vode. Osobne by som preferovala nesladene napoje, alebo caj s medom, pripadne ovocnu stavu s vodou. Tiez niektore jedla mi nepridu vhodne pre trojrocne deti, napr. Kolozvarska kapusta alebo sladke obedy. A k tomu minimum ovocia. Nechcem, aby sa to tu zvrhlo na diskusiu o zdravej vyzive, skor ma zaujimaju prakticke skusenosti, ak sa vam podarilo v skolke nieco ovplyvnit. Napr. niekde som zachytila, ze maju automat na cistu vodu, alebo si priplacaju na ovocie. Vopred dakujem.

lucka1987
11. dec 2015

@fuska no.. s tym pitim, ved bez sirupu sa zit da . a v pohode.. kludne sa da, aj cely zivot prezit bez sirupu 🙂 ale dobre..
celkozrnne pecivo je tazke ? a biele nie je ? 😅 😕
vysadili sme u nas na par mesiacov lepok celkovo, a paradicka to bola...
co tak obcas pecivo z raznej muky, alebo ovsenej 😉
a co sa tyka porcii.. mas super ak si spokojna, potom sa necudujem ze nemas namietky 😉 ...

fuska
11. dec 2015

@baska1 Ok, tiez reagujem, napisala si par tipov, ale realne skus napisat jedalnicek na mesiac a pol - dva, zhruba taky je interval, ako sa jedla opakuju. U nas margariny nepouzivaju, pouziva sa vylucne maslo. Na pomazankove pecivo sa bezne dava zelenina. K cerealnemu pecivu som sa vyjadrila v prispevku vyssie. Plesnivy syr je podla mna pre skolky zakazany, oskvarkovu pomazanku som u nas este nevidela.

Velmi lahko sa kritizuje, ale skuste ulahodit vsetkym. A tak ci tak to 90 % deti nedotknute odnesie nazad. 😀

jasminet
11. dec 2015

v nasej skolke je napr. takmer ku kazdemu jedlu hlavnemu salat zeleninovy. natierky su rozne - od kuracej, cez zeleninovu, po cibulovu, raz do tyzdna sladky obed, raz do tyzdna bezmasity, raz do tyzdna ryba a este obcas nejaka rybacia polievka mimo rybacieho dna.... ano, sem tam aj napr. karamelovnik z prasku, alebo raz za rok kupovana mrazena pizza (to sa priznam, ze som bola prekvapena). ovocie nosime 1x do tyzdna - detom na nakraja... ale... rodicia su strasne za zdravu stravu a viac ovocia, ale to ovocie donesie 5 deti z 20... tak o com to je taketo akoze zmeny? 😠

baska1
11. dec 2015

@fuska celozrnne od 3r mozu, jasne, ze nie s brutal slnecnicovymi semiankami ale grahamovy rozok, iny typ chleba je o.k.

fuska
11. dec 2015

@lucka1987 Nie je tazke, je tazko stravitelne. Ja ti nebudem teraz hadzat clanky, ale ak si to das do guglu, tak sa podla mna docitas, ze pre deti celozrnne pecivo proste nie. Mne pediatricka zakazala davat deckam a nemame ziadne traviace problemy, ktore by boli dovodom toho zakazu.

baska1
11. dec 2015

@fuska ja som mala maleho aj v sukromnej aj v statnej skolke a bohuzial aj tieto pomazanky sa tam objavovali. tu som nasla super jedalnicek http://www.meadow.sk/jedalny-listok/

lucka1987
11. dec 2015

@fuska ok, tak sa vratme k raznej a ovsenej muke napriklad.. 😉 ludne si priplatim. sama take pecivo doma vypekam . a striedame to. dame si aj biele pecivo, niekedy aj tyzden ziadne, potom zas nejake cerealne, ( doma upecene v rure ) a zas potom nejake z raznej alebo ovsenej muky , ( napriklad minuly rok som vsetky kolace robila v tomto style, light ) a su lahko stravitelne teda.
no to je jedno, skoda o tomto diskutovat... ja som nenapisala, ze ten jedalnicek je uplne nanic, ak by tomu tak bolo, moje dieta nedam do skolky vobec.. ani doma nejdeme cisto len bio, a ja neviem co vsetko len najzdravsie ako sa da.
no ak su veci, ktore sa daju zmenit, jednoducho , tak sa o to treba pokusit aspon po malych krockovh.
my sme si v skolke vydupali minuly rok aspon to, ze k obedu sa im nedavaju horalky a podobne pochutiny... no povedz.. davas ty svojmu dietatu k obedu horalku, napriklad ? 😕 ja nevidim dovod

karamelka007
11. dec 2015

@pribinak toto sa mi na tej skolke paci, na druhej strane, deti tam nespavaju a keby som sa chcela normalne zamestnat (myslim 8 hodin), tak to asi nepojde, lebo "otvaracia doba" je od 7:30 do 14:30.....takze my Slovensko v tomto asi nedobehneme....pravdupovediac do skoly by som ich najradsej dala na Slovensku.....

fuska
11. dec 2015

@stella33 Este tebe odpisem. Jedno sladke jedlo do mesiaca je podla mna extremne malo. Raz tyzdenne je podla mna akurat. O tom, ako sa soli, rozhoduju konkretne kucharky. U nas solia menej, u vas mozu viac. To sa ziadnym listom na ministerstvo nezmeni. Uz som pisala jeden moj nazor, ze vo vseobecnosti su dve skupiny nespokojnych rodicov. Ti, co sa absolutne nezaujimaju o stravu svojich deti, daju im parky, pizzu aj denne, decka nie su naucene na polievky, pomazanky, normalne jedlo. Takze im v jedalni nechuti. A potom je tu skupina rodicov, ktori preferuju (podla mna) prilis zdrave stravovanie. Tym vadi kvapka sirupu v malinovke, maslo, muka, cukor, sol, mlieko. Co by bolo kompromisom? Ja teda neviem, ako ulahodit vsetkym. A ako vravim, ja som spokojna. Vari sa chutne, podla mna zdravo a roznorodo. To je to, co deti potrebuju.

sardinka335
11. dec 2015

@fuska tak tak ....polovica skončí v koši lebo ,,to nelubim,,. Za 1,20 eur na den chcu rodičia div nie bio stravu na cely den...no tak to ťažko. Ale ako sirupova voda a sladene čaje mi pridu tiež zbytočne, idealna čista voda - splní učel, uhasí smäd.
Ako píšeš - chýba zlatý stred...aj sa zaujímat a meniť veci ale zaroven nepodliehat panike a hysterii ze niečo nie je tip top - tažko ulahodiť všetkým je to o kompromisoch a o tom ze si celkovo malo vazime veci.

fuska
11. dec 2015

@lucka1987 Tak ty sa nemusis trapit. V skolke ti bude mat syn nezdrave biele pecivo a ty to budes kompenzovat zdravym ovsenym, alebo ake si pisala. Ty sa mas pomerne dobre, nemas problem priplatit si. Ale mozno 60 % rodicov ide na doraz a aj 5 eur meesacne by im bolo vela, keby mali platit viac. Treba najst koplexne riesenie.

natalym
11. dec 2015

@baska1 Toto je super jedálniček? A ten slovník.........Nemôžu sa vyjadrovať normálne? Mne sa to teda nepáči, do takejto skôlôčky prezdrobnelinovanej by som svoje dieťa nedala.

stella33
11. dec 2015

@fuska ale naco tam ten sirup potom davat, ked len zafarbi? 🙂 Ked bola dcerka mala, podavala som jej cistu vodu, stretla som sa aj s vetou "to jej LEN cistu vodu davas? Jooj, ved aspon trochu sirupu jej tam daj..."
No, a to je kamen urazu. Cista voda nie je LEN... 🙂 Povojnova generacia by sa za cukor pobila. Vychadza to zo skusenosti. My sa zasa vraciame k podstate potravin. Je kopec chutnych, sladkych maskrt, ktore az tak neskodia. Detom by uplne stacil pohar ovocnej stavy a cista voda (v zime aj caj). Ak jedia polievky, cerstve ovocie, je to co sa tekutin tyka dost pestre.

lucka1987
11. dec 2015

@natalym aale.. zas nemozme byt narocne.. 😀 nedala by si si chlebičiček s mastičkou a cibuľôčkou ? lebo ja som prave zjedla chlebičoček s masielečkom čerstvučkym, a mojim domacim džemíčkom 😀 😀

boze ved to s ami aj zle pise.. slovnik ma velmi zaujal.. zvlastny pristup 😕

sardinka335
11. dec 2015

@natalym ty nechceš mrkvičku a kalerábik? ani kašičičičku z ovsených vločičičiek? 😀 😀

stella33
11. dec 2015

@fuska v dnesnej "dobe cukru" (napoje, maskrty, sladene jogurty...) je jedno sladke jedlo az-az. Ver mi. (Alebo si pozri oficialne statistiky diabetologov ☹

natalym
11. dec 2015

@sardinka335 Nie neprosím si. Mi to príde také pedofilné.

baska1
11. dec 2015

@sardinka335 tak dievcata pobyt medzi deťmi robí svoje aj s jazykovymi moznostami..je tam toho prehnane, ale vidno, ze sa da aj inak, ked sa chce..:o)

stella33
11. dec 2015

@natalym ja som si s malym dnes tiez dala ovsenu kasicku, s hrozienkami a kokosikom, bylinkovy cajicek na spokojne brusko a uz len cakam, kedy sa vykakinka... 🙂

horana
11. dec 2015

Strava v skolke kde chodili moje deti bola taka, no, za tu sumu sa dalo. Ja by som bola ochotna platit aj viac, ako tu bolo spominane spolocna priprava -super, dufam ze tymto smerom to postupne pojde dalej... ale vela ludi nebolo ochotnych platit viac, preto som sa uspokojila s kompromisom. Boli snahy skupiny mamin, niektore veci posunut,a le v kncovke nezmohli nic.
Niektore veci sa mi nepacili, a niektore zas ano.
Pacilo sa mi ze mali automat na cistu vodu v triede kde si mohli capovat do poharikov, kazdy mal svoj vedla na tacke oznaceny menom. Takze napriek tomu ze na obedy boli casto saldene caje a sirupove vody, dieta malo sancu mat pitny rezim.
Pacilo sa mi ze aj ked niektore jedla su ako spred 30 rokov, predsa len to nie je stravovanie anglickych deti kde je pizza, hamburger, hranolky a rybie prsty ohriate v rure a zele ako zakusok. Vsetko polotovary. U nas to boli jedla typu: plneny kapustny list, sosovicovy privarok, tekvicovy privarok ci koprova omacka, ze raz za tyzden je ryba a obcas je to file alebo dokonca losos (pritom kucharky hovorili ze 70 perc. lososov sa im vrati len rozmrvenych a vyhadzuju, deti nie su z domu naucene na to). Ze bola aspon relativne pestra.
Nepacilo sa mi, ale s ohladom na vysku stravnej jednotky bolo jasne ze napr. kuracia pomazanka ci kuracie stehna bude najskor z nejakych brazilskych lacnych kuriat alebo polskych krmenych bovie cim, ako sa ukazalo ze je realna prax v mnohych skolkach. Lebo dodavatela uz nikto nekontroluje. Ze ako zastupca ryby je casto pochybny pangasius. Je su jedla ako spagety (v skutocnosti tie najlanejsie cestoviny a obycajny kecup), parky, pizza (hrubanske cesto s trochou pomazaneho kecupu, salamu a syru, detto kysnuty kolac v pondelky je len kopa bielej muky a cukru a hore par platkov nejakeho toho kompotu, opat silno pocukrovane), ze chlieb s rajcinou na ovovrant znamena ze na chlebe je tak tenky mini platocek rajciny ze cezon vidno aky je priesvitny. Ze na olovrant je casto polozka ako: piskoty, alebo cerelalie (v tom je zahrnuta najlacnejsia musli tycinka).
To ze na ranajky boli veci ako pecivo vodove a nutelova natierka, oskvarkova natierka, tofu natierka, natierka z pecene. Dcera mi po dni s ranajkami ako kuracou natierkou, obedom masovym nakypom doma bola schopna vyluxovat chladnicku. Pritom ma maso rada. Vsak ine deti co som sa pytala mamin, na tom boli podobne.

slnecnica174
11. dec 2015

@fuska Chcelo by to len male obmeny, ale tie samozrejme by aj nieco staly, v com vidim osobne asi najvacsi problem😉 V hentom jedalnicku som napriklad nevidela spomenute za cely tyzden ziadne ovocie...okrem ovocneho kolaca a ovocneho caju🙂

natalym
11. dec 2015

@stella33 Počkaj jaké hovnisko to bude. 😉

moni244
11. dec 2015

@baska1 brr, to su zdrobneliny, az mam husiu kozu

jasminet
11. dec 2015

@natalym
@baska1 kolko dospalakov by to asi zjedlo - take karfiolove lievance? ja teda ano, ale kazdy den, 12mesiacov v kuse isto nie 😀 zo zvedavosti sa idem kuknut na cenu stravy na mesiac....

keira
11. dec 2015

@jasminet ano, urcite dobre polske kuracie prska 🙂 plne ATB .. kura si viem predstavit normalne pecene, neviem naco natrete na chlebe 🙂 ..a le to je detail ..
sunka je odpad
sardinky, zavisi z akej konzervy, staci precitat zlozenie a budete prekvapeni
nutela a krabicove mlieko nekomentujem radsej 😝
ano, varenie je moja kazdodenna cinnost a takisto nakupovanie, suroviny velmi dobre zvazujem a tiez vyberam

lucka1987
11. dec 2015

a sme doma.. idem stadeto ta het , bo sa to tu rozdelilo opat na dva tabory, a obom ide o jendu dobru vec, dat nasim detom kvalitnu zdravsiu stravu, a vychovat z nich nie obeznych, ani anorektikov, pocitajucich kilojouly ludi s pevnym zdravim..

a o par prispevkov sa zacnu pridavat protichodne linky roznych studii na pozitiva a negativa, lepku, cukru, potrebnosti zivocisneho mlieka v strave a pod...

zapoji sa sem par nickov, ktore sa vyjadruju vzudy na tieto druhy tem, a diskusia sa zvtrne na konzilium mondrokonikovskych odbornikov v oblasti vsekteho...
ale to tu ja uz nebudem. tak prijemne posedenie prajem 😉

natalym
11. dec 2015

@jasminet Inak ja hej, ja také ľúbim. Ale mäso je tam len raz. Ryba nikde. Divné celé.
Mne len vadí pindov kopu a doma čo varia tí pindajúci? Polotovary z Lidla, možno.
Strava má byť vyvážená - mäso, zelenina, ovocie, múka zo všetkého trochu.

keira
11. dec 2015

@natalym to je nahodou super jedalnicek, len viac masa by som tam pridala

baska1
11. dec 2015

@horana pravdu mas..nie su ochotni priplatit a potom pride Mikulas a nakupia detom more sladkosti za desiatky eur:o(

natalym
11. dec 2015

@lucka1987 Veru idem radšej variť segedínsky.