Podarilo sa vám ovplyvniť stravovanie v škôlke?
Ahojte mamicky. Zaciname hladat skolku a urcite ma zaujima aj stravovanie a pitny rezim deti. Podla zverejnenych jedalnych listkov nasich okolitych skolok sa obavam, ze deti ficia hlavne na sladenom caji, tzv. skolskom mlieku, caji so sirupom a sirupovej vode. Osobne by som preferovala nesladene napoje, alebo caj s medom, pripadne ovocnu stavu s vodou. Tiez niektore jedla mi nepridu vhodne pre trojrocne deti, napr. Kolozvarska kapusta alebo sladke obedy. A k tomu minimum ovocia. Nechcem, aby sa to tu zvrhlo na diskusiu o zdravej vyzive, skor ma zaujimaju prakticke skusenosti, ak sa vam podarilo v skolke nieco ovplyvnit. Napr. niekde som zachytila, ze maju automat na cistu vodu, alebo si priplacaju na ovocie. Vopred dakujem.
presne o tom hovorim. v skolke zazraky na pockanie za par € a doma polotovarovu konzervu (cest vynimkam). asi by mal kazdy hlavne u seba zacat - preco by dieta malo mat v skolke kazdy den ovocie, preco ho nakupi mama radsej. moje deti maju kazdy den nakrajane ovocie do skoly, syn ked pride zo skolky tiez nejake zje - od sliviek po kivi rad radom vsetko. to v skolke je len bonus...
ze ma sladeny caj cukrom, tiez sa mi to nepaci, ale ja doma sladim caje medom, ze ma mlieko? no a? nema doma.
ak ma sladky obed v skolke/skole, doma dostane na veceru nesladke jedlo...
skolka/skola predsa nemoze suplovat zdravu a pestru stravu ktoru ma mat dieta hlavne doma. a hlavne za cenu 1,20-1,30 na den - ked zvysia na 3,5 ako v skolocke s kasickou, budiz, zaplatim rada, ale budeme asi v celej skolke 10 rodin co si to mozu dovolit...
podla mna ti zas nie je NO A .. podla mna by sa mala robit trosku osveta 🙂
nezachadzat do extremov samozrejme
Maly ma zatial len rok a pol,ale presne touto temou som sa zacala zaoberat aj ja. Byvam v Bratislave,takze o problem menej,nakolko tu najdem skolku akehokolvek druhu. Nakolko mame doma vegansku a vitariansku stravu,tak som sa toho bala ako cert kriza... tak som zacala snorit po nete,kde by som nasla skolku,kde nevaria masko , nedavaju jogurty atd atd... a NASLA SOM!!! no najhorsie na tom je, ze som maleho chcela dat do montessori skolky alebo do skolky s waldorfskou pedagogikou,takze budem musiet snorit dalej,aby som nasla skolku , kde by som synceka s cistim svedomim odprevadila. Uvidim,ked nenajdem,budem ho davat len doobeda alebo sí zalozim vlastnu skolku🙂
@lukukuk To je iny extrem, zaujimave 🙂
@slnecnica174 pre mna to extrem nie je,pre mna je extrem stravovanie ine,napriklad maso a jogurty. Ale o tom tu nie je debata a ani nechcem zachadzat do tychto detailov. len som napisala moju skusenost. Nakolko doma dbam o zdravu stravu,maly nepozna sladkosti a ine "dobroty" nejedava proste bezne jedla. Tak som bola v strede,vi vibec najdem skolku vhodnu pre neho,navyse ked ho nechcem dat do skolky s direktivnym pristupom,co je pre mna nemyslitelne. Doma k nemu pristupujem respektujuco a bola by som rada,ak by takto pristupovali k detom aj v skolke. Ale po par monutach snorenia som nasla vela alteenativnych skolok🙂)
V našej škôlke to funguje takto: pitý režim zabez. učiteľka v triede, v zime majú v džbáne v triede čaj, v lete je to voda, deti majú svoje hrnčeky a počas dňa pijú. Ak chce dieťa len čistú vodu, má ju. V stredu máme ovocný deň, to znamená, že nesieme do škôlky ovocie, každé dieťa donesie niečo - jablko, hruška, banán, hrozno....to je jedno čo máš doma. Učiteľka im to rozkrája a majú " ovocnú hostinku" . Na obed dostávajú 2 X do týždňa ovocie. Musím podotknúť, že naša MŠ je súčasťou ZŠ, takže ak majú deti v ZŠ ovocie, tak ho dostávajú aj škôlkari. Ovocie je naozaj pestré, teraz mali 2 manadrinky, v utorok po hruške, pred týždňom to boli kiwy, banán. - no kade čo. Obedy sú klasické jedálenské.
@jasminet v skolke je ale dieta cely den a je tam vsetky "hlavne" jedla. Potrebuje dostat svoju dennu davku potrebnych zivin. Mama ma na to tak 3-4 hodiny, ked ho vyberie zo skolky. A to sa stihnut neda ☹ Je teda logicke ze to maminy, ktorym zalezi na tom, co dieta je stresuje :-\
@lukukuk v tom pripade odporucam malého nechat doma a zacat pracovat na tom, aby si ho mohla od prvaka aj doma sama vyucovat...
Myslim ze mas pomylene co je zdrava strava a co nie je zdrava strava.
Kvalitne zdrave bio maso (pravdaze vo vhodnej priprave), ci kvalitne jogurty sú telu velmi prospesne. Vyhybat sa vsetkemu moznemu bez vazneho zdravotného dovodu (napr. intolerancia laktozy a pod) je nezmysel a skor poskodzuje dieta a hlavne z vlastnych skusenosti, take deti su prve, co sa na navstevach vrhaju uz fakt na somariny ako čipsy a pod.
@lucka1987 reagujem iba na príspevok s jedálničkom: 😅 zvyšok dočítam...
tak toto je ozaj zúfalý jedálniček, čo sa zeleniny týka 😅 akože u nás aspoň píše: chlieb s nátierkou uhorka - a ja viem, že to znamená, že tam budú mať milimetrovú uhorku položenú. Kde je ovocie a šalát z čerstvej zeleniny aspoň raz do týždňa?
Nedá sa proti tomu nejako bojovať? Či to rodičom nevadí?
@mima4 myslim,ze v hlave nemam pomylene absolutne nic a absokutne ziaden dovod na to,aby som ti zdovodnovala,preco sa tak stravujeme🙂) ak si myslis,ze si ma tym komentarom urazila,tak naozaj nie🙂 odporucam ti ale zistit,kolko takych ludi existuje,ktori sa takto stravuju🙂 to ci bude ,led pojde so skoly,budem riesit,ked to bude aktualne . Dakujem za tvoj napad ho vyucovat doma,veriem na vedomie.
Chces pocut estw pikosku n zaver?moj syn sa stravivak bezne-jedol naso,jogurty a ine zivocisne prosukty a vies co? Zistili mu anemiu a nizke hodnoty cervwnych krviniek. Tak som zo dna na den zmenila stravu na vegansku a cuduj sa svete,synovi narastla hodnota z 5 na 21! Za par tyzdnov,takze o vhodnosti ci nevhodnosti jedla ma fakt,ale fakt nemusis poucat. Prajem ti pekny den
@johanka_de_arko ano ale stravu z chladnicky mu ohreju s najvacsou prevdepodobnostou v mikrovlnke.
Ano ovocne hostinky su uplne bezne. V nasom pripade to nie je iniciativa rodicov ani uciteliek ale iniciativa celej skolky. Ako to oni maju osetrene co sa tyka zdravotnych preukazov to uz je na nich. Na alergie by mal kazdy rodic ucitelku aj jedalen upozornit vo vlastnom zaujme...je jedno ci ide o ovocie alebo akukolvek inu stravu.
Je dost problematicke doplnit ostatnu stravu do plnohodnotnej ked gro jedla dieta prijme v skolke.
@lucka1987 tak ten vas jedalnicek je .... no radsej nekomentujem. A pizza rozok uff. A to nie som ziadna biomatka, ktora ide pre tri zrnka cukru vyletiet z koze. U nas nastastie je aj dostatok ovocia a strava pestra. Cajik ak sladia tak medikom. Moj doma pije cistu vodu alebo citronovu vodu (bez cukru, tak mu to chuti). Ale este ani raz som na jedalnom listku nevidela horalky a sladkosti. Nastastie, naco... Maju jedno mucne jedlo do tyzdna. Niekedy sladke, niekedy slane... Ono to asi fakt zaleží od školky. Ale mat takyto jedlany listok, to uz aj ja sa ozvem. 😀
@mima4 a navyse ma absolutne ukazkove krvne testy. Takze nemam najmensi dovod ai mysliet,ze tym,ako sa stravujem,mu nedajboze nejako zbizujem🙂 'a vsetko co potrebujem mat,vsetky vitaminy a mineraly🙂 cukrty tuky aj sacharidy v zdravej forme🙂 to len tak pomimo. Takze,ty sa stravuj ako chces,ja budem ako chcem ja🙂
jééééškove zraky...my budeme asi ,,bretariáni,,, a mam to vybavené, ziadne stresy s malinoviek, brumikov, ovocia, zeleniny, vody, sirupu, mikrovlniek....šalalala... 😀
@sardinka335 Touto témou sa poďme zaoberať.
@lukukuk mozno mal problem len s mliecnou bielkovnou-to sa neukaze vzdy v krvnych testoch a zelezo sa mu preto nevstrebavalo-to bol pripad aj mojho syna. Teda je celkom mozne ze stacilo vylucit len mliecne vyrobky a nie hned prejst na radikalnu zmenu stravy. Ale verim, ze ako milujuca mamicka mas vsetko dopodrobna nastudovane....napr ako vykryvat chybajuce esencialne aminokyseliny-na to reba spravne kombinovat za den potraviny.,ako predist chronickej hyperinzulinemii -pre tejto strave je to totiz casty neprijemne efekt, ako sa chranit pred zvysovanim hladiny homocysteinu-co je este horsie ako ked je zvyseny zly cholesterol- to je tiez sprievodny jav ak je niekto na takej strave ako vy a nevie o tomto probleme,...dufam,v dobro tvojho syna , ze to mas nastudovane. 🙂 Ak ano,tak si mylsim ze sa kvalitne stravovat da aj takto.Len je to ozaj narocne pre teba-aj na zdroje bio zeleniny,ovocia-hlavne v zime-..inak sa da lahko predavkovat chemiu v nich,. Drzim palce na narocnej ceste co si si vybrala. 🙂
@fuska ahoj, skúsim ti napísať moju predstavu jedálnička: ten jedálniček, čo dala Lucka nie je zlý sám o sebe, ale nie je tam žiadna zelenina a ovocie!
Teda dve veci mi tam vadia nesmierne : tie cereálie a čokoládová nátierka. Namiesto guličiek cerreálnych na olovrant - jogurt 😝 Nemiesto čokoládovej nátierky nejaká drožďová, alebo iná strukovinová.
Chlebík aspoň 2 krát celozrnný a k chlebíkom s nátierkami zeleninu - uhorka, kapia (paprika) mrkva
Obed a la koláčik ja osobne nechápem 😅 ak im chcú dať niečo sladké, tak radšej nejakú kašu 😅 (nielen ryžovú, aj pšenovú, kus-kusovú) - nákypy z toho, šúľance...
A k obedu nie sterilizovanú zeleninu 2 krát do týždňa 😅 ale aj čerstvú zeleninu - mrkvový šalát napr. čínsku kapustu /schválne menujem lacnú zeleninu/
Moja staršia chodila do škôlky kde mávali aj pohánku, aj kus-kus aj cícerový guľáš napr. Mali aj sladké pečivká na raňajky, aj občas tie cereálie, ale jedálniček bol vyvážený. Mladšia chodí do inej škôlky, tam to nie je až také dobré, ale zeleniny a ovocia je isto viac ako v jedálničku, čo je tu na prvej strane....
a davate detom aj zdrave tuky? lebo kazdy spomina len zeleninu, ovocie, celozrnne pecivo /to z obchodu ma k celozrnnemu daleko, to radsej fakt vodove biele/, a pritom tuky su dolezite ..
@keira nie je nic lepsie ako davat na dennej baze rybi tuk 🙂
@lukukuk Stacilo mu len stravu obohatit o zelezo, ktore sa mimochodom nachadza hlavne v potravinach zivocisneho povodu😉 Ale tak super, ze si aj tak dosiahla take vysledky😉
@sardinka335 🙂🙂🙂
inac k cajom skolke:
Ja hovorím čaj nápoju, ktorý vznikne lúhovaním lístkov, korienkov, prípadne plodov z rôznych rastlín. Jasné, aj sušené ovocie sú plody. No väčšina produktov v obchode, ktoré sa predávajú pod názvom “čaj”, je skôr buranská verzia čaju doplnená o rôzne farbivá a umelé arómy. O tom ani nehovorím, že sáčky, do ktorých ich balia, môžu byť bielené nebezpečnými látkami, ktoré v konečnom dôsledku vypiješ

@natalym ja mam navarenu fazulovu polievku 😀 sak strukoviny treba .. len neviem kto bude v noci vetrat 😕