icon

Podarilo sa vám ovplyvniť stravovanie v škôlke?

taglietta
10. dec 2015

Ahojte mamicky. Zaciname hladat skolku a urcite ma zaujima aj stravovanie a pitny rezim deti. Podla zverejnenych jedalnych listkov nasich okolitych skolok sa obavam, ze deti ficia hlavne na sladenom caji, tzv. skolskom mlieku, caji so sirupom a sirupovej vode. Osobne by som preferovala nesladene napoje, alebo caj s medom, pripadne ovocnu stavu s vodou. Tiez niektore jedla mi nepridu vhodne pre trojrocne deti, napr. Kolozvarska kapusta alebo sladke obedy. A k tomu minimum ovocia. Nechcem, aby sa to tu zvrhlo na diskusiu o zdravej vyzive, skor ma zaujimaju prakticke skusenosti, ak sa vam podarilo v skolke nieco ovplyvnit. Napr. niekde som zachytila, ze maju automat na cistu vodu, alebo si priplacaju na ovocie. Vopred dakujem.

kaja73
11. dec 2015

@keira vystihla si to..na rybi tuk treba dat velky pozor..osobne max. do mesiaca spotrebujem a otvaram vzdy len na par sekund a hned zatvaram..treba tmavu flasku a chlad...plus dbam na zdroj.

siska53
11. dec 2015

@slnecnica174 nemusi to tak byt.oja babaka ako cukrovkarka,musela jest stale maso. A napriek tomu bola anemicka. Podotykam,davala si aj nieco,co obsahuje vit.C,salat s citronom.a pod. (kedze bez Cecka ti je cele zelezo z masa nanic,nevyuzijes ho). Omnoho viac zeleza ma trstninova melasa,cvikla ci kokos.

keira
11. dec 2015

a k masu:

Červené mäso, ktoré pochádza zo zvierat kŕmených hormónmi alebo geneticky modifikovanými zrnami, a váľajúcimi sa vo vlastných výkaloch (pretože nevládzu stáť), nie je práve najlepšie pre tvoje zdravie. Keďže tohoto mäsa je drvivá väčšina, niekto môže povedať, že mäso je nezdravé a v podstate má pravdu.

keira
11. dec 2015

@kaja73 aky mas zdroj?

tortelinka
11. dec 2015

@lukukuk tiež zaujímavý názor, ale fakt by ma zaujímalo, čo bude keď bude v škole a neskôr? ešte mi nikto nikdy nevysvetlil ako zabezpečí tento druh stravy pre dieťa. A vôbec tu stravu nekritizujem, iba ma to zaujíma

kaja73
11. dec 2015

@siska53 viac mozno ma na 100g ale tolko nezjes ..melasa ma 17g na 100g ale kolko jej zjes..pol.lyz maximalne..a to je uz len 1,7 g zeleza...treba brat ohad aj na realne mnozstvo co zjes.
Plus c vitamin je potrebny praveze na zdroje rastlinne,nie z masa-tam je hemova forma zeleza a ta sa vstrebava hned. babka mala asi iny problem a to so vstrebavanim-/ako cukrovkara mala pravdepodbne cele creve postihnute a to zle vstrebava pototm ziviny/...nie zo zdrojom zeleza.

lukukuk
11. dec 2015

@kaja73 dakujem velmi pekne,mam toho nastudovaneho az az tomu ver🙂 rovnako som v kontakte s poradkynou na vyzivu,ktora vydala aj knihu a jej deti su len na vegnskej a vitarianslej strave,od mala.
@slnecnica174 predstav si,ze zelezo neobsahuju len zivocisne peosukty,ak si nastudujes trosicku co vsetko obsahuje zelezo,napriklad take sladkovodne riasy,budes mozno prekvapena. Na zelezo naozaj nepotrebuje zivocisne peosukty;)

siska53
11. dec 2015

@lukukuk ahoj,ja som.sice pescotarianka,no zaujimalo by ma,co zvyknete mavat na obed?
Deti sice jedia aj maso (aj ked mala je zatial.po mne,maso skor odmieta uz od babatka mu vela nedala),ale snazim sa,aby nebolo stale len maso.
Uz chodia do kolektivu,takze casu mam omnoho menej,no ak mas nejake fajn obedy (ani nie prilohy,tam robim.rozne aj pohanku,pseno,amarant,quinoy,to viem,ze v skolke nedostanu),skor,ze co k tomu. A aby to bolo rychle, radsej chvem s nimi stravit cas.
Keby bolo uplne po mojom,tak by stravovanie dpma bolo este zdravsie,no musim.robit kompromis,vacsiu oporu mam u mamy a svokry. Maso vyberame kvalitne,takze aspon doma je to lepsie.

kaja73
11. dec 2015

@keira od zlatosa..tazko povedat comu verit..ale tento vyzera byt ozaj OK -dbaju aj na prepravu..

kaja73
11. dec 2015

@lukukuk tak sa jej spytaj na homocystein a na hyperinzulinemiu--ci vie o tychto moznych probelmoch...treba to vychytat ozaj poctivo 🙂

jonki
11. dec 2015

caje-najcasjsie ovocne-vzhldom na to ze su lacne tie s ibistekom, tak su to samozrejme prave tie. Extremne kyselinotvorne. Nepisem to preto ze chcem prudit ohladom zdravej/nezdravej vyzivy. Jediny dovod preco to pisem je ze, dcera ma problem z refluxom a teda ak si da takyto caj v doobednych hodinach, tak prekasle cely obedny odpocinok. To uz ucitelky vedia ze jej to nenukaju-ona sama vie ako jej je a nikdy po tom nesiahne.

chlebik sme nosili minuleho roku iny-kupovala som jej individualne. Koli tomu ze to mala dost vyhrotene co sa refluxu tyka. Toho roku sa to upravilo, tak to neriesim.
Osobne by som bola za to aby zvolili nejaku inu formu chleba....nebudem pisat celozrny, nemyslim si ze to je nejako extremne stastna volby-vzhladom na obsah. Chlebiky kvaskove zo spaldy, raze, ovsene-by sa z beznej stravnej jednotky pokryt nedali...a platit extra za nieco co by potom slo do kosa lebo deti na to z domu nie su zvyknute, je zbytocne a aj nezrealizovatelne. Ten chlebik chuti inak a ani mnoho dospelych ho nebude jest...preco by to mali robit deti ak nevidia priklad od rodicov?

Mne osobne by stacilo ak by bolo v ponuke menej sladenych vod/cajov/limonad.
znizil by sa objem mlieka a bral by sa doraz na to aby vacsina bola kyslomliecna.
znizil by sa objem peciva-norma je 2 varene jedla (desiata olovrant-tyzden) zvysok je chlebik. Podla mna su aj ine alternativy-salat? nestaci to dietatu?
ak by zmizla z ponuky kombinacia rybacia natierka s chlebikom a mlieko-toto musi byt extra start do dna
zvysil by sa podiel surorovej zeleniny ako priloha k desiate a olovrantu.
salaty ktore uz su zavedene by boli podla moznosti bez dressingov typu cukrova voda s octom a boli by z certvej zeleniny nie sterilizovanej.

sardinka335
11. dec 2015

@natalym tak uz čo na to povedať...ked toto človek číta ako nie v zlom :

nie je nič lepšie ako dať rybí tuk - čo ak je zoxidovaný?
čaj bez cukru - ale sačkovy to nie je čaj ja chcem mat vyluhovane listy a korienky...
cerealny rozok ano, iny cerealny nie...
mliečne vyrobky ano - mlieko nech mu nedavaju....

Tu je x ludí, ktorí nejedia preto aby zili, ale ziju preto aby zdravo jedli...ako ja tiez pozerám na zlozenie, mnohe rady mojej mamy čo by davala jahody v 4.mes. veku dieťaťa som s ,,usmevom,, zavrhla, krajam ovocie ako diva,zeleninu k desiatej, pijeme čistu vodu preto lebo viem ze zo sirupovej sa nenapijeme, neuhasi to smäd, ale napr. velmi mam rada bazový sirup čo robí moja mama a kludne si kupim aj ten Yo ak mame chut a milujem pečene buchty od mamy...atd. atd...tu chýba zdravý stred, ludia, ktorí sa nezrutia ak niečo nie je 100% podla ich predstáv ale vedia ziť to čo je v danom momente, nehovorím ze sa nemaju veci meniť aleto toto je štylom ze ,,ja som pupok sveta ,, a čo moje potreby, čo ja, a ja, a ja...a tento zivotný štýl aký vedieme - hmota, mamona ,,lifestyle,, zameraný na nestarnutie a zdravý zivotný štýl...ok, s rozummom prečo nie ale toto je dlhodobo neudržatelné pre tuto planetu a spoločnost.

natalym
11. dec 2015

@sardinka335 Ono to je asi tak, od dobroty aj kone kapú.

sardinka335
11. dec 2015

@natalym ja to zase tak hovorím, ze od dobroty sa aj psy besnia 😀 😀 😀 😀

motovidlo
11. dec 2015

Ja už som to raz niekde písala - raňajky, večere a z veľkej časti aj olovranty sú v réžii rodiča. Ak sa mi nepáči, čo v škôlke jedia, stále mám možnosť strčiť dieťaťu po škôlke ovocie/zeleninu (nie sladkosť), na večeru urobiť zeleninovú polievku, na raňanky dať musli s mliekom. Ak to dieťa zje 😀
Môj syn chodí do súkromnej škôlky, vyberali sme ju aj s ohľadom na stravu (nielen). Mávajú ovocie, celozrnné pečivo, zdravé nátierky atď. ALE platím za stravu 3,50 za deň.

Na druhej strane však súhlasím, že niekedy by stačilo málo (ako prestať cukriť čaj na pitie) a úroveň stravovania sa priblíži ku zdravšiemu.

siska53
11. dec 2015

@kaja73 aj pri mase treba dbat na vitamin C.
Ja som.od mala masu vela nedala a dokonca,co ma.dost udivovalo,ani pocas tehotenstva som.sa nedostala pod hranicu chudokrvnosti,co tehotne mavaju dakedy velmi nizke hladiny. Ja som sa vzdy len blizila. Az nasledne mi dali acidofolan preventivne,aby mi to nekleslo. To som.bola uz v 7.m. Takze masiarky boli na tom.horsie nez ja,co zjem.maximalne ryby a pocas tehu do mna dostali tak 2x do tyzdna 2-3 minikusky masa,z ktorych ma.napinalo.

Ale detom.ho neodopieram,robievam,maly maso lubi,mala velmi nie.
ja si myslim,ze su ludia,ktori su na maso stavani a ti nech si ho jedia kolko chcu a druhi,ktori na maso nie su nechyba im a vedia si to vynahradit inym.sposobom.

kaja73
11. dec 2015

@siska53 c vitamin treba doplnat bez ohladu na zelezo...ak ho mas v strave dost tak sa ti vstrebe aj rastlinna a forma -ale pri nej je vhodne uzit cecko priamo so zelezom...Na maso netreba priamo spolu c vitamin tam staci ze ho mas v strave celkovo dost...telo ho proste ako hemovu formu krasne vyuzije. teda cecko treba na obe formy,ale na rastlinnu ho uzit priamo spolu.
Zvaca zle hodnot zeleza nesuviasia s nedostatko zelaz v strave ale s narusenou cinnostou criev co ma dnes hadam kazdy druhy ako nasledok atb,ako nasedok skyrtch potravinovyc alergii,ci inych skrytch chorob criev.Preto ak mas creva v poriadku tak t stacia bezne davky zeleza -aj z rastlin a telo ti to vyuzije. Pri problemoch so vstrebavanim zeleza je to tazko uhrat aj kombinaciou cerveneho masa a c vitaminu...

slnecnica174
11. dec 2015

@lukukuk To ja vsetko viem, ja som anemiu mala😉

fuska
11. dec 2015

No, ako sme sa teda dohodli? 😀

natalym
11. dec 2015

@fuska Že najlepšie nejesť. 😀

fuska
11. dec 2015

@natalym Aby sme sa nahodou neotravili. 🙂

anny1984
11. dec 2015

ako toto trápi aj mňa a tiež ešte nechodíme do škôlky, no v našej situácii budem rada ak ho vôbec do nejakej škôlky vezmú, moja mama mi spomínala, že by sa mali robiť nejaké zmeny od 1.12. v normách

alaguema
11. dec 2015

@sardinka335 v podstate súhlasím, že treba nájsť ten zdravý stred, ale na margo toho, čo je neudržateľné pre našu planétu, je práve ten "normálny" spôsob stravovania - denne mäso na tanieri, údeniny ako najbežnejšia desiata, olovrant u niekoho aj večera, rôzne mäsové konzervy a polotovary...na to všetko ide kvantum energie a komodít a zaťažuje to životné prostredie enormne. Oproti tomu dopestovanie zeleniny svojpomocne, alebo jej získanie z lokálnych zdrojov, ktoré nie sú súčasťou monokultúry a užívajú žiadnu, alebo minimum chémie, je asi najšetrnejší spôsob ako získať potravu, hneď po zbere divých plodov, ktoré vyrastú bez pričinenia človeka - čo je absolútne najekologickejší spôsob obživy...potom už len pránická výživa 😉 Osobne veľmi proti každodennému tlačeniu sa mäsom a údeninami, žiaľ v tých škôlkach je to katastrofa...sme ako spoločnosť v mnohých smeroch úplne mimo, pokladáme za normálne (alebo za zlatý stred) niečo, čo je v podstate úplne tá najhoršia z možných variant. Raz tu bola téma, čo deťom na večeru...no krásne to ukázalo, čo vlastne tie deti jedia. V škole mäso na obed, v desiate šunka, na večeru párky...a ak nemajú v škôlke na obed mäso, tak majú buchty, alebo iné sladké jedlo. Nič proti občasnej maškrte, ale to nie je obed, to nemá byť obed, môže to byť proste maškrta na olovrant k čaju jedna buchta, alebo na raňajky, na desiatu a s mierou, ale nie ako hlavné jedlo. Aj naši predkovia jedávali na obed výživné jedlá, buchty boli ako pochúťka v nedeľu, nehovoriac o tom, že v nich nebola geneticky modifikovaná, alebo prešľachtená pšenica.

mima4
11. dec 2015

@sardinka335 ludia maju tendenciu ist do extremizmu, mozes to vidiet aj na fotkach, prispevkov tu...bud mamky deti nadzgavaju bezne reznami a vysmazanymi jedlami, nehovoriac o mikulaskych balickach plnych neviem co (cokolada to nie je 😀 ) alebo potom pomaly zit na korienkoch 😀

mna tu zaujalo cerealne ci ake pecivo... fakt je taky..ze co si clovek neupecie sam, to nema...proste v obchodoch bezne predavaju zafarbene sracky s 10 % obsahom raznej, spaldovej celozrnej muky.... a ak je nejaky ako tak lepsi chlebik, financne je to brutal.

ipwoman
11. dec 2015

Ja riesim momentalne podobny problem, skolka je pri ZS, maju spolocnu jedalen a obavam sa, ze jedla varia identicke pre MS aj ZS :( Vysledok je ten, ze za posledne 2 tyzdne mali 2 krat vyprazane maso, pritom som v nejakom rozhovore so zastupkynou MZ nasla, ze skolkari nemaju co mat vyprazane. Ak sa dobre pamatam, normy sa teraz na jesen menili, prave aby mali skolkari lepsiu a kvalitnejsiu stravu. Neviete niektora o tom nieco blizsie, prip. nemate link na tie normy?

meluela
11. dec 2015

@ipwoman
@anny1984
jedinu novinku ktoru som po zavedeni novych noriem zaznamenala bola tofu panvicka s hranolkami sice oficialne pecenymi v trube - ale kazdy kto sa trochu vyzna v gastro tak je mu jasne ze je to predsmazeny polotovar.. jednak udesna kombinacia (a pritom tofu sama rada varievam) a hranolky jednoducho v skolkarskej strave nemaju co hladat ... to je jedlo ktore moze rodic podla vlastneho uvazenia obcas kupit s vedomim ze ten den to velmi zdravy obed nebude, ale nie ze to prejde normami na zdravu stravu je fakt ubohe (po zavedeni noriem boli hranolky uz 2x v priebehu jedneho mesiaca)
Aj v tychto skolkach uz ficia na tych polotovarovych hranolkach:
http://zivaskola.edupage.org/menu/
http://zssmsjarok.edupage.sk/menu/
http://zsms.svatyanton.sk/jedalny-listok-archiv...

Inak hlavne ze ministerstvo mina peniaze napr. na taketo projekty a v praxi pritom je vsetko uplne mimo: http://www.opotravinach.sk/

A pozrite si tieto oficalne receptury, to fakt stoji za to: http://www.minedu.sk/data/files/204_08_aktualiz...

Zeleninovy vyvar - vsypeme do polievky 20 min pred dovarenim (asi o zeleninovom vyvare zo zeleniny este nepoculi)
Orieskovy krem - rozmiesame prasok cremefine s tekutou polotovarovou zbrndou neznameho povodu
Zemiakova kasa s mliekom: "Výrobný postup
Potrebné množstvo odmeranej vody privedieme k varu. Pridáme maslo, soľ, odstavíme a necháme vychladnúť na 80°C. Vsypeme odvážené množstvo zemiakovej kaše a ručne metlou premiešame pokiaľ sa zemiakové vločky nespoja s tekutinou. Necháme asi 3 - 5 minút postáť. V prípade potreby kašu zľahka metlou opäť premiešame."

Polievka jarná: "Výrobný postup:
Zmes sušenej jarnej polievky vsypeme do vriacej vody, zamiešame a na miernom ohni varíme 20 minút"
Ved to je total HUMUS!!! Toto je aj pre mna novinka, doteraz som bola v tom, ze aspon ta zemiakova kasa je zo zemiakov a nie z prasku ako v poslednej menuckovej vyvarovni 😠

Som dost zdesena, fakt som nevedela ze je to az take zle, to uz nie sme velmi daleko od americkej skolskej stravy kde dojde kurierom balik kuracich nugetov, hodi sa do fritaku a obed je hotovy.

meluela
11. dec 2015

A tuto vecicku tusim aj mali v skolke .. som sa cudovala ze aka specialitka a ahaho:

Polievka Minestrone
"Vynormované množstvo vody privedieme do varu, vsypeme polievku minestrone, zamiešame a varíme na miernom ohni 20 minút."

😀

zukuvi
11. dec 2015

@meluela to nemyslite vazne tie vyrobne postupy! som zhrozena ak je to tak. v skolke kde chodi syn ten jedalnicek je tiez mojim sklamanim, a to sa pred nastupom v septembri chvalili ze zdrava skolka atd.. a ked citam nastenku tak som v soku. syn do 4,5roka co bol doma nepoznal sladene napoje, sladke malokedy a teraz jak besny chce cukor! este aj jabkla co jedol na kila uz nechce. neviem ako sa tomu da pomoct... ☹

meluela
11. dec 2015

@zukuvi ja som z toho tiez dost paf, tusila som ze neni vsetko v poriadku, ale ze az tak zle .. vsak si popozerajte: http://www.minedu.sk/8009-sk/skolske-stravovanie/
z tych novych 2015 su tam aj poctivejsie uvarene jedla, najviac humusov polotovarovych je v tej 2011 varke ... ak to spravne chapem, tak ostavaju v platnosti aj tie starsie, tieto nove su len ako pridavok

Este nechapem posadnutost sirupmi na baze fruktozy .. na viacerych miestach sa to tam opakuje, dokonca aj v tych novych pravidlach ... niekto na ministerstve sa este nedozvedel ze vysoke davky fruktozy (znamy a pre lacnotu stale viac pouzivany glukozo-fruktozovy sirup) su velka pliaga ktora sposobila epidemiu obezity a cukrovky v USA .. kedze na fruktozu telo nereaguje vyplavenim inzulinu (tak ako na glukozu), pridame si tak energiu bez toho, ze by sa dostavil pocit sytosti.
Kks, tie ludia co robia tie normy su ale ze uplne mimo. Jedine co dokazu vymysliet je napchat do deti tofu jedno ci to zjedia alebo nie to je cela ich predstava o zdravej vyzive.

meluela
11. dec 2015

@zukuvi Čaj ovocný so sirupom
Výrobný postup
Ovocný čaj sparíme vriacou vodou prikrytý necháme vylúhovať. Dochutíme ovocným sirupom na báze fruktózy.