Podarilo sa vám ovplyvniť stravovanie v škôlke?
Ahojte mamicky. Zaciname hladat skolku a urcite ma zaujima aj stravovanie a pitny rezim deti. Podla zverejnenych jedalnych listkov nasich okolitych skolok sa obavam, ze deti ficia hlavne na sladenom caji, tzv. skolskom mlieku, caji so sirupom a sirupovej vode. Osobne by som preferovala nesladene napoje, alebo caj s medom, pripadne ovocnu stavu s vodou. Tiez niektore jedla mi nepridu vhodne pre trojrocne deti, napr. Kolozvarska kapusta alebo sladke obedy. A k tomu minimum ovocia. Nechcem, aby sa to tu zvrhlo na diskusiu o zdravej vyzive, skor ma zaujimaju prakticke skusenosti, ak sa vam podarilo v skolke nieco ovplyvnit. Napr. niekde som zachytila, ze maju automat na cistu vodu, alebo si priplacaju na ovocie. Vopred dakujem.
@horana Prepáč, ale ja niekde píšem, že sa vyhováram?! Ja mám vlastnú zeleninu, vlastné sliepky-vajcia som už nekupovala cca 5 rokov a podobne a taktiež kupujem z overených zdrojov keď sa minú naše zásoby-takže ja sa nikde nevyhováram. To čo môžem si zariadiť si zariadim podľa seba -ale táto téma nie je o tom.... Nie som nejaká "extra bio matka" - ale napr.nepoužívam biely cukor, múku a podobne...Len som napísala svoj názor na "bio" potraviny v supermarketoch....Stačí splniť iba trošku normu a predpisy a už tam môžu nalepiť nálepku "bio". Takže najskôr lepšie čítaj a potom mi píš čo si napísala.... 😉 A nepotrebujem k tomu ani Miletičku a ani Záhorie......
@evittam Problem je ze je tolko ludi na Zemi ze nie kadza moze mat svoje statky so zvermi a zahradky (a ked tak len ako maly doplnok, k sebestacnosti daleko) a musia si vyberat vramci potravin a inych obchodov a aj to sa da, co asi nevies, ked tym pohrdas. Pises ze neveris nalepke bio v obchodoch a ja ti len hovorim ze aj jej sa verit da, nie automativky, ale da. A aj ciastocne bio (resp. ani nie bio ale overeny producent, vyrobca..) je lepsie nez hocico doradu. Ja tiez nekupujem vacsinu bio, ale snazim sa vyberat si s ohladom na skusenosti s kvalitou, na recenzie, testy a podobne. Nejde o bio a nebio, ide prave o tu kvalitu a ta je realne casto drahsia, hoci niekedy ani nemusi. Je smutnou realitou ze za ceny beznej stravnej jednotky v skolkach a skolach sa detom davaju margariny, argentinske a polske kurence, pangasie, muky najniszej kvality, plno ecok a cukrov. Hlavne ze nejake tie normy su dodrzane. Je rozhodne co zlepsovat a kam sa posuvat aj na tomto poli.
@horana Ja neviem o čom stále píšeš - ja ničím nepohŕdam, nevysmievam sa a ani sa nevyhováram. Ty stále čítaš medzi riadkami alebo to čo by si si chcela asi odo mňa prečítať. A nemám vlastné "statky so zvermi a podobne".......A recenzie, testy,...nebodaj štatistiky.....tak tomu fakt verí len naivný človek... 😉
No a k téme - u nás v škôlke nedávajú ani margaríny a ani argentínske a poľské kurence 😉 ....
@evittam že argnetínske kurence no rehocem sa ako koň!!!!! 😀 😀 😀 😀 😀
Ty si nesledovala tu kauzu ked ich stahovali z SK trhu a zistili ze tieto extremne lacne s nasledne zistenymi skodlivinami boli predane v najvacsiej miere skolskym stravovacim zariadeniam u nas? Tak sa len rehocte baby, podla man netusite co vo vasich skolkach vase deti jedia, budte radi na stastnu nevedomost.
@taglietta asi ti zostava len hladat skolku v ktorej ti vyhovuje strava. neviem, preco sa v skolkach podava malo ovocia ci zeleniny, ja robim v skolke a stravu mame pestru, denne ovocie, zeleninove prilohy. caj maju deti sladeny, ale ziadne citronady, sirupove vody a pod. nie. mliecko maju ciste, neochucovane. jedalny listok zostavuje veduca kuchyne s hlavnou kucharkou.
@horana ja tiež veľmi dobre viem, z čoho sa v škôlke varí, lebo tam pracujem 😎 . Netvrdím, že nie je čo zlepšovať, vôbec nie, ale v prvom rade v rodinách. Som šokovaná tým, čo dávajú niektoré mladé mamičky deťom jesť a že nemajú ani poňatia o zdravej strave. Na druhej strane pribúda tých, čo sa o to, čo by mali ich deti jesť zaujímajú, nemyslím fanatičky, ktoré padajú do mdlôb, ak dá babka decku lízanku, ale rozumné maminy, ktoré chcú dať deťom to najlepšie.
Inak , ja sa len tolko opýtam, keď ste chodili VY dámy do škôlky, akú ste mali stravu vy ? bolo VÁM nejak ublížené ? Tiež ste pili mlieko - ano bolo zdravšie to bezpochybne, tiež ste jedli biely cukor , kapustu a pod., a je Vám nieečo ? že deti jedia menej ovocia ----- no chvala bohu !!! to hnusné postriekané ovocie - pre mňa menšie zlo menej ako viac , čerstvé ovocie je zohnatelné len v lete aj to musíte mať dobrý zdroj alebo záhradu .....inak podla mojho názoru - ten striekaný grc radšej v menšom množstve ....
Ja mám 3 deti , teraz navštevuje Mš tretí , a tiež som mala problém hneď pri prvom - a TO z normami, je to OZAJ NA HLAVU POSTAVENÉ aby dieťa v 3 rokoch malo takú istú gramáž AKO aj v6 tich rokoch, JE to žial dané zákonom, nedávno nato upozorňovala ombudsmanka pani Dubovická, vláda upravil normy aspoň deťom z detských domovov, na škôlky sa vykašlali....
Ja som podávala písomnú sťažnosť na zriadoovateľa -VUC - samozrejme odpoveď stručná - zákon je zákon.
Chcelo by to zrejme celoplošnú petíciu za zmenu alebo za úpravu noriem, ktoré sú staré minimálne ako my tu .....
Takže riešiť to cez fóra je nulové , chcelo by to pohnúť sa vpred aj činmi nielen dojmami.
@timea7 PRESNE , MÁŠ U MŇA VEĽKÉ + PLUS,,, dnes si dajp ludia tak premasírovať mozgy pojmamy ako bio , ýe mne až rozum zastáva ..... radšej nebudem komentovať ...
@verushkokav ja sa už a všetko pozerám triezvo, už mám niečo odžité, každých zopár rokov prichádza niečo určite úžasné, najlepšie, zdraviu najprospešnejšie, ja sa nad tým už iba pousmejem.
@evittam Ked to teda vies, ste svetla vynimka a ver ze ja mam prehlad nielen o nasej ale aj o vela inych, cize skor ty vies len o jednej (ked teda tvrdis) a svoj nazor asi nemas s ohladom na celkovu situaciu na SK (ako pises ze ta to ani nezaujima, mozno by vramci vyvazenosti postoja mohlo), preto nemoze byt reprezentativny, lebo tak to bezne skratka nechodi ani omylom. Preto je ferovejsie a blizsie realite pisat o tom ako je to vacsinovo aby "nove" mamicky v tejto problematike namli zbytocne uvadzane v nieco sa potom tak nie je.
@horana Prepáč, ale naozaj ma nezaujíma čo jedia v škôlke v BA alebo v KE kam moje deti nechodia. Mám dosť široké vedomosti o všeličom ale toto ma naozaj nezaujíma. A ani nemám čas "študovať" čo kde v akých škôlkach a školách varia a z čoho.....
Proste v tomto si zistím to čo potrebujem a čo ma zaujíma.....a to že je to niekde inak a niekto nie je spokojný - tak nech si to rieši ten čo s tým nie je spokojný 😉
A ešte niečo - takže ak by som sa sťažovala a nadávala ako pravdepodobne väčšina mamičiek tak by to bol vyvážený a hlavne reprezentatívny postoj? Ale ak napíšem, že som viac-menej spokojná, tak už je to zle? 😀 😀
@timea7
@evittam BIO potraviny musia spĺňať určité podmienky. Ja mám tiež vlastnú zeleninu, ale ryžu ani iné obilniny si sama nedopestujem. Nakupujem v DM bio rastlinné mlieka, pšeno, pohánku a múky z nich. Nie je to ani oblbovanie, ani čičíkanie matiek. Je to rozumnejšia voľba, ako kupovať múku v tescu.
O tom, ako fungujú bio a eko certifikáty v praxi by vám vedeli rozprávať poľnohospodári, ktorí sa tomu venujú. Som veľmi rada, že vôbec existujú.
Môžte si doplniť info o tom, čo môže byť označené certifikátom a čo nie.
http://www.mebio.cz/clanky/28-certifikace-a-kva...
@evittam presne....vidia piškoty a uz su z toho na nervy a pozeraju cez prsty - mam to v rodine.
@timea7 všetko sa dá obísť, ale verím, že ešte sú aj poctiví ľudia a poctivé projekty. Každopádne, u bežných potravín, hlavne obilnín, máš takmer stopercentnú záruku, že pôjde o produkt z prešlachtenej odrody, ktorá bola ošetrovaná chemicky počas pestovania aj počas skladovania. Je asi jasné, čo z toho vyplýva a čo je lepšia voľba.
@alaguema ja nezachádzam do detailov, ani ma neporazí z múky kúpenej v tescu, kým to teda nie je múka označená týmto reťazcom. Viem, že potraviny ovplyvňujú zdravie, ale nie natoľko, aby som si z toho robila celodenný program. Snažím sa stravovať zdravo, ale nepreháňam to, možno stres z toho, že som zjedla niečo, čo nie je OK, by bol pre mňa horší, ako to, že si dám kuracie mäso z Polska, či z Argentíny. Nie vedome, napr, na svadbe, v reštaurácii, skrátka výnimočne.
Booože..ja sa vo vysledku na tom naozaj smejem - to moj švagor je bio maniak ma aj bio obchod, okrem nedele je denne v gyme - lebo je spolumajitel, biela muka, cukor tabu - a ma vysoky krvny tlak a to nema 30 rokov pekne ,,papká,, Concor - lekari netušia z čoho, ze dedičné, potom hemoroidy mal...potom koleno operovane lebo tam neviem čo...dalšia moja znama tiež behanie to bez toho nemoze byť den - chrupavka odidena...druhy švagor to oni varia ,,na vode,, tuk je tabu to švagrina hned dviha obočie ked je na kuracich prsiach tuk - neviem kde...a on mal prosím pekne pankreatický zachvat....človek čo zdravo je, nepije, nefajčí...a takých mam vo svojom okolí viac čo čím viac sa ,,trasu,, pred nezdravím az striktne tak tým viac maju nejake problémy. Nehovorím ze sa treba ladovať mekdonaldom a mastnotami, ale chyba tu zlatý stred lebo aj tak mnohí čo tu sa biju do prs budu veeelmi prekvapený ked dostanu rakovinu, infarkt.(nikomu neprajem ale vidim v okolí) ..cholesterol ma vysoký aj moja mama čo mäso nema v ustach cely týžden ...pije všelijake oleje, papa semiačka ....zivot to dajme tomu predlži, ale čo je nam sudene to je nam dane - genetika.
@evittam 0,001% ?? No, tak to by si mohla rozviesť, konkretizovať a hodiť relevantný zdroj. Lebo neviem si dosť dobre predstaviť, ako to myslíš. Pri ekologickom poľnohospodárstve sa napr. nesmú používať chemické postreky vôbec. Táto podmienka sa nedá splniť na 0,001 percenta. Dá sa iba splniť, alebo nesplniť. A to je pre mňa rozhodujúce kritérium. Ak si tak dobre informovaná, tak musíš vedieť aj to, že každému vydaniu bio certifikátu, predchádza tzv. konverzia, ktorá trvá dva roky, poočas ktorých sa pôda čistí a až po opakovanom testovaní sa vydáva certifikát, ktorý je platný rok a potom sa opäť testuje, takže zbytky nelegálne použitých chemikálií sa tam nájdu . Už o tých ďalších veciach, ako je umiestnenie pozemku a či naňho raz za rok spadne kyslý dážď, alebo nie, si nerobím veľké ilúzie a nie je to až také podstatné, lebo tých skutočne panensky čistých miest na tejto planéte je už, žiaľ, minimum a to je ďalší z dôvodov, prečo podporujem kúpou tých, ktorí sa to snažia robiť bez chémie.
@sardinka335 my sme to preberali v rodine asi pred mesiacom, keď sme boli na návšteve. Ten pán mal obrovské zdravotné problémy, má vyše 80 rokov, mysleli sme, že sa z toho ani nedostane a je tu. Jeho stravovanie, no škoda písať....okrem tučných jedál a koláčov, nepohrdol ani alkoholom a to teda v hojnejšom množstve....fajčí odkedy si pamätám, ešte aj dnes, samozrejme, vrátil sa k tomu, len čo prišiel z nemocnice. Je z dvojičiek, jeho brat je už 40 rokov mŕtvy. Nikdy nepil, teda iba príležitostne pohár vína, on bol tým, čo "pitval" mäso na tanieri, či tam nie je tučné, nefajčil. bol športovcom, hop - infarkt.....Tiež nie som za to, aby sa človek nezaujímal o to, čo konzumuje, ale aby si z toho robil celoživotného koníčka 😒 😒 😒 😒
@timea7 neviem, či patrím k biomatkám a je mi celkom jedno, do akej škatuľky si ma kto zaradí, ani nemienim vysvetľovať, alebo obhajovať svoj životný štýl, nemám dôvod, rozhodne to nie je žiadny extrém, skôr návrat k minimálne takým zdravým veciam, ako jedli naši predkovia, keď ešte poľnohospodárstvo nebolo v rukách dvoch gigantov...ale ja sa napr. nevysýpam, pri ľuďoch, ktorí sa o to vôbec nestarajú a doslova zožerú úplne hocičo...veď je to ich vec, nie? Absolútne nechápem, čo vás na nás tak irituje? A stretávam sa s tým pomerne často. Doslova ste poniektoré alergické na ženy, ktoré sa snažia svoju rodinu kŕmiť trocha inak. Čím to je? Prečo ťa to irituje? Nedokážeš rešpektovať iný životný štýl cudzích ľudí?
@alaguema ja som človek, ktorý sa o zdravé stravovanie zaujíma desaťročia, pred rokmi bolo nesmierne ťažké dostať sa k informáciám, nemyslím bulvárnym, ale naozaj k serióznym. Preto ma prekvapuje, že je teraz tak veľa mladých žien, matiek, ktoré o zdravom stravovaní nemajú ani poňatia. Naozaj, ver mi, často túto tému s rodičmi v škôlke rozoberám, ani poňatia. Ja to nechápem, nerozumiem tomu. A čo ma na biomatkách irituje? Asi to, že len hŕstka vie, o čom skutočne hovorí. Zbytok sa biomatkami označuje bez toho, aby svoje postoje mali podložené aj informáciami. Majú pocit, že ak si v Lídli kúpia biopotraviny, robia pre zdravie svojich detí totálne maximum, všade to rozkrikujú a dávajú okato najavo, že sú oveľa lepšie matky, ako tie, ktoré varia doma bežnú zmiešanú stravu, najnovšie trendy v stravovaní síce sledujú, ale riadia sa zdravým sedliackym rozumom, nechytia záchvat, ak iná matka ich dieťaťu ponúkne cukrík a nehodia ho okamžite do koša.....asi toto. Sa smejem na to, že nedokážem rešpektovať iný životný štýl....mne je to úprimne povedané jedno. Moja najlepšia kolegyňa bola vegetariánka, nikdy sme to neriešili, ona jedla to, čo vyhovuje jej, ja to, čo vyhovovalo mne. Mala som a mám okolo seba viac žien - matiek, ktorým na stravovaní ich detí záleží, ktoré mi pomohli v presadení zmien v škôlke, ale neznášam fanatičky. V ničom. To je celé.

@evittam mám presne taký istý názor na bio ako ty. Ja sa týmto produktom v obchodoch vyhýbam, cielene. Mám doma nehnojenú zeleninu a nestriekané ovocie v záhrade, ale padá na to ten istý dážď ako na všetko naookolo......bio potraviny slúžia najmä na učičíkanie matiek, že dávajú deťom "to najlepšie" a keď už, tak brať zeleninu, ovocie, strukoviny, mäso, mlieko, vajcia od dodávateľov, ktorých poznáme a vieme, akým spôsobom pestujú a dorábajú suroviny, ako nechať sa v obchodoch oblbovať nálepkou bio.