Prázdniny u škôlkarov a neprecujúce mamičky
Čaute baby, ja len neviem lebo už som taka rozpenená… pracujem niekoľko rokov ako učiteľka v materskej škole… vždy keď prišlo k prázdninám tak samozrejme Mš prázdniny nepatria tak sme spisovái záujem rodičov …vždy boli ústretoví a podpísali že nemajú záujem a musíme si občas oddýchnuť aj my keďže to nei je ako s inými zamestnaniami že vyberiem si dovolenku vtedy kedy sa mi zachce alebo kedy potrebujem, nie tu to take neexistuje… až prišli naši noví rodičia, z hodou okolnosí od začiatku roka boli vždy zle podpísali prázdniny aby neboli aj keď mali pripomienky… a zrazu teraz pred sviatkami kedy by aj my najradšej sme trocha vypli a urobili si v domácnosti veci ktoré nam treba tak sa naši rodičia spikli a podpísali že majú záujem…podotýkam kvôli dvom dňom!!!! Štvrtok a utorok, ktorý by bol pre nás vykúpením…ALE!!! Najhoršie na tom je ,že máme veľa nepracujúcich mamičiek ktoré práve tie!!! Čo doma sedia (a to vieme pri každodenej poznámke) to práve podpísali a ešte do xichtu sa smiali že “podpisaliii smeee”…ja už naozaj niekedy nerozumiem…príde mi choré keď mi mamička v piatok povie “bože len dva dni prežiť doma” (myslela tým vikend s vlatnym dietatom)… alebo mi mamička povie ,,keby bola škôlka aj cez víkend”…dávam si taký čas otázku…prečo takí ľudia majú deti? Iní by za ne dali aj posledné a nemôžu mať a tí čo majú sa len dookola mi sťažujú ake je neposlušné a nezvládajú ho a v škôlke žiadny problém… preto milé mamičky vážte si svoje ratolesti aj napriek tomu aké je to s nimi náročné a ťažké🙏🏻 A niekedy za ten volný deň/ čas s nimi prežite s radosťou😇 (a niekedy učiteľkám dať oddych pretože my sme škola nie úschovňa)🙏🏻
Tak ja si skor myslim, ze chyba je v skolke a jej zauzivanom systeme. U nas v skolke, sa striedaju. Pani ucitelky stihaju aj dovolenky, aj operacie, aj choroby, bud sa supluju, alebo jedna potiahne den, inokedy potiahne druha. Cez prazdniny sa triedy spajaju a deti su tyzden v jednej na druhy tyzden v druhej.
Ja som pracujuca, v svrtok som povedala dobre ostane doma, ale v utorok uz musi, mam pred dphckami a to potrebujem klud. Tiez sa musim prisposobovat terminom a nemozem mat dovolenku kedy chcem.
A posledny postreh, ja by som tuto pracu nemohla robit, 20 deti by ma uplne zabilo a pridavam sa k mamickam, pre ktore je vikend s vlastnymi detmi utrpenim. Vylet nie je dobry, obed nie je dobry, hasteria sa, pistia,nudia sa a ja som vecer na konci s nervamu. Takze klobuk dole pred kazdou dobrou ucitelku, ktorych je velmi malo
@autor moja svokra pracuje v škôlke ako učiteľka, nech na to hladím akokoľvek nestranne, tak mi to stále vychádza tak, že je doma viac ako ktokoľvek v inom zamestnaní. Áno práca je to náročná, ale ktorá dnes nie je?! Čo taký zdravotník, predavač, robotník… To, že v inom zamestnaní si môže človek vybrať dovolenku kedykoľvek je len vaša scestná predstava. V mnohých firmách vrátane mojej si dovolenku zamestnanci nahlasujú na pol rok predom. Leto sa plánuje rok vopred. Samozrejme zohľadňujeme aj situácie, ktoré inak riesit nejde, ale chod pracovísk v dnešnej dobe nie je komunistickým podnikom. Práve pri škôlkach a školách mám pocit, že sa zabudli v minulej dobe. Moja mamka nás ako deti mohla na výnimku nosiť do škôlky na 7.30, dnes rodič začínajúci o 6.00 musí byt o 5.50 v práci a dieťa v škôlke, pokial ho tam nemá kto odviezť z rodiny, vozí ho rodič na 5.30. V škôlke kde je svokra je to bežne. S tým, že áno, moja svokra je tam už kvôli takýmto rodičom ráno o 5.30, ale 13.00 už doma, kdežto rodič len v práci skončí o 14.00…
Rodič ako každý iný musí este nakúpiť, vybaviť množstvo veci a tak ísť pre dieťa. No a potom počujem ako svokra rozoberá, prečo niekture deti sú v škôlke do záverečnej. Že dá ich rodičia “zbavujú” lebo je pre nich záťaž mat ich doma.
Nič v zlom, ale ja by som niekedy našim učiteľskom umožnila vyskúšať si pol roka niekde v reťazci alebo výrobe a potom by pochopili, že hoci sa možno nemajú najlepšie, ale stále sú na tom relatívne veľmi dobre oproti iným povolaniam.
Môj osobný názor je, že máte asi príliš malo prace, keď stíhate takéto p……y riešiť esre aj na koňovi. Skúste myslieť pozitívne a vážiť si, že máte prácu, mnohé by vás rady nahradili, ale nemôžu sa zamestnať…
Ja by som pri takto zmýšľajúcich človeku svoje dieťa mat nechcela. Vy nie ste v práci na to, aby ste posudzovali situáciu rodičov, hic by priam cely deň matka ležala doma na kanape, vy ste v práci a zaujímať vás to nemá dôvod.
Vidíš....tak Naša škôlka nebola nikdy otvorená cez nijaké prázdniny. Dokonca mala aj polročné prázdniny🤨
To už nepíšem o tom,že minimálne raz za mesiac bola otvorená v piatok iba do 12:00.
Učiteľky sa v práci striedali.
Na jednej strane nadávali,že nemajú voľno (?)a na druhej,v práci boli každý druhý deň,či týždeň si menili.
Takže ako pracujúci rodič,bez rodiny,kto.byva blízko a môže mi niekto vyberať deti zo škôlky,sme to mali ťažké.
Chapem ťa,no máš možnosť výberu,tak ako v iných zamestnaniach.
Zjavne si každá škôlka urobí svoj režim.
Mne sa osobne nepáči,škola,kto.je viac zatvorená ako otvorená. Pretože staršie dieťa doma človek nechá,také malé nie.
A pracovať je potom ťažko.
Druhá vec,poznám tiež mamičky,čo keby mohli,deti nechajú v škole aj v noci. A paradoxne to nie sú tie,čo majú existenčné problémy,že v tej práci byť musia. A babky čiperky doma,pár metrov od škôlky.
Bohužiaľ....nezmenia ľudí,zmeniť môžeš iba zamestnanie.
Mamičky sú vždy múdrejšie,očakávajú vždy viac od učiteľov,ako dokážu samé ponúknuť deťom.
No,bohužiaľ,aj medzi učiteľkami sú ženy,kt.by tam byť nemali.
Ale toto bolo vždy.
Ako viem?mamka bola učiteľkou v škôlke.
Nezmenilo sa za tie roky nič.
Vies co, ja ta chápem. Moja dcéra bola kľudná výchovana, cirkusy som nezazila ale mne stacila polhodina/hodina v školke (akejkoľvek, dcera bola v 3) a to bol cirkus uvrieskanych, urevanych deti, co sa nevedeli ukludnit, 10x im opakovat, upozorňovať k tomu uz také 5r deti odvravanie. Mladšie rev 😂... Na mna migréna. Preto mi tue fnukacky aké to maju mamy ťažké doma do svojim dieťaťom prídu smiešne.
Ked si predstavím, ze ta ucitelka je tam cely rok, takmer denno denne, a kvoli matkám a duplom takym kt. Ani nepracuju nebude mat napr. Ani tie dva dni voľna. Tak ja na ich mieste sa hanbim ako pes. Aj ucitelky maju svoje rodiny😉 tiež ich caka doma to iste co kazdu inu matku.
Na druhej strane ina vec je skombinovať pracovnú doby bežnu a 100rokov starú vec ako skolka do 16tej (16:30...), ked mamy uz o 14tej nezvyknú v praci končiť ako kedysi... Celkovo je ta nespokojnost aj zo strany rodičov teraz (okrem neflexibility, zastaralosti, bol kovid, kopa rodičov bola viac doma ako v práci, maju toho po krk) a potom takéto "naschvaly" sa robia.
@simca06022011 súhlasím. Napr.nasa skôlka je "nastavená" na časy spred '90r.
Od 7:00-16:00. No od 15:30uz nervozita,kde sme tak dlho,že musia ísť domov.
Je potrebné zmeniť trošku pohľad na škôlku.
Teraz je veľa súkromných škôlok,kde je to iné. Ale nie každý má šťastie,že má takú poblizku alebo je v takej cene,že v nej dve deti človek neutiahne.
V tomto by ozaj mohli statne škôlky mať inú podporu od štátu. A mať aj lepšiu kontrolu. Pretože nie je možné,že v jednej škôlke sa všetko dá,v druhej nedá nič.
Riaditeľka je "ja som pán Boh svoj".
A ešte jeden postreh,do školstva ženy ťahá často práve to,že budú mať so svojimi deťmi vela prázdnin.
Čo nie je naj motivacia.
@simca06022011 to nie je ze nebude mat ani tie 2 dni volna. Ona je zamestnanec ako kazdy iny, zase to nefunguje tak, ze teraz robi cely rok. Ona ma volna presne tolko, ako vsetci ostatni a tolko co urcike zakonnik prace. Akurat nebude mat tie dva dni volna prave teraz.
Ja mám dvojčatá zapísané na zelený štvrtok, lebo idem s najmladšou k lekárovi (tiež bude vtedy pracovať) a nemá mi ich kto postrážiť a si predstav manžel v práci, babky tiež...nebudeš jediná v práci...
@letfenixa Tiez ucim, je mi to jasne.
A co vies co tie matky doma robia? Ja som sice nie z tych, stale som robila a deti boli stale cez prazdniny u babky ale...
Mam kamosky, bola sice doma ale napr. robila vypomoc muzovi s papiermi vo firme, ano na cierno. Vybavovala mu veci , behačky všetko.
Druha si intenzivne zhanala pracu a chodila sukromne na doucovanie spanielciny a anglictiny, tak isto som si myslela ze iba sedi doma. Nakoniec si nasla pracu a az potom povedala ze toto co ona do toho dala tak sa jej vratilo ze sa vzdelavala.
Dalsia chodia upratovat - na čierno, umyvat okna , domy na novostabvach.
Myslis ze kazda mama ti povie ake ma zaujmy alebo co robi ked je nezamestnana?
Malokedy sa tu ja vyjadrujem, ale no neda mi. Mam odrobenych xy rokov v materskej skole (aj v statnej aj v sukromnych) a aj v jasliach. Nikdy som toto neriesila. Nikdy. Rodic si plati za skolku, ja dostavam plat, tak pracujem. Bud tu pracu robit chcem alebo nechcem. Nech si mamicka ide kludne aj na wellness, to absolutne nie je moja starost. Moja starost je zabezpecit vychovu a vzdelavanie jej dietatu v case, ked je v skolke. Ano, toto je specificka praca, vychovavas a vzdelavas malych ludi. Narocne? Nepochybne. Fyzicky aj psychicky.Ale narocne to ma aj taxikar, predavacka, upratovačka, lekar, postarka... kazda praca je narocna a dolezita. Kazdy je niekedy unaveny a chce viac volna. 🙂
Neviem teda ako to bolo u Vas aleteraz pri korone bolo vela skolok zatvorenych. Aj ja som rada ked je maly v skolke, medzi rovesnikmi, nie len doma s nami
Len k tvojmu uvodnemu prispevku. Trpis paranojou a si vztahovacna. Pisat ako sa voci vam rodicia spikli a smiali sa ti do tvare? 👀 Nemyslis vazne. Rodicia sa budu niekde stretavat aby na vas usili budu? To, ze chceli tie dni volna je ich osobna vec - urcite to nerobia preto, aby ti ublizili. Uvazujem, ci si psychicky v poriadku ked citam ten prispevok a ci by si nemala navstivit odbornika - uplne vazne. Pretoze to co pises, nie je OK. Mozno by ti prospelo navstivit psychiatra a porozpravat sa s nim o tvojich pocitoch. Starat sa o deti rodicov ktorych neznasas, nemas ich rada a ma pocit, ze ti chcu zle - nie je dobre. Myslienky, ze by rodicia ktori chcu mat v skolke deti, nemali mat deti je sialena. Keby to povedala zena ktora robi v obchode, v sluzbach - v poriadku. Ale ty, ktora sa im o tie deti denne staras? A to co pisem, myslim uplne vazne.
Je zaujimave, ze autorka sa s despektom vyjadruje o matkach, ktore si vlastne ani nezasluzia deti, ale zaroven vidi problem v tom, ze ma byt pocas pracovneho dna v praci.
@kittykat22
súhlasím s názorom, tiež pozerám či dobre vidím, a aj štylistika katastrofa, vyštudovaný pedagóg by mal byť schopný dať svoje myšlienky nejako dokopy
a skusila si svoje pocity zdielat priamo s tymi mamickami? pozri ako pedagog mas zo zakona 40dni dovolenky rocne? bezny zamestnanec 20.
Mas tazku a nepochybne nedocenenu pracu,ja by som ju teda nezvladala.V tomto klobuk dolu pred tebou aj pred kazdym pedagogom.No treba vnimat,ze kazda jedna praca,je praca,malokto ma svoje zamestnanie aj ako hobby.Ja som operator vo vyrobe,denne stojim 7,5 hodiny za pasom a vyrabam stovky kusov za zmenu.Vycikat sa mozem,len ked ma niekto pride zaskocit,jest len cez prestavku,napit sa rychlo.Robime casto soboty,sviatky..Dovolenku ti musi schvalit nadriadeny,pokial je vela roboty,mam smolu…Pridem domov,cakaju ma tri deti,domacnost,zahrada a zvierata..Ano som vdacna za kazdy jeden den,kedy mozu byt moje deti v skolke 😀 a ano,chodili do skolky aj ked som bola na materskej s ich mladsim surodencom.Preco?Lebo mi to pomohlo venovat svoj cas aj tomu prckovi najmensiemu..Lebo som si mohla vybavit nakupy-ano kazdy si potrebuje nakupit a teda nakupy s detmi fakt nie su bohvieco 😀 Lebo som si mohla v klude navarit a upratat a ked som potrebovala,aj si pospat doobeda 😀 takze nadych a vydych,prijmi svoju pracu aj s kazdym negativom co prinasa,nahod usmev a bud nadalej sprievodkynou zivotom pre tie male deti 🙂
Ja poviem len tolko, robim v sukromnej sfere a brat si dovolenku kedy chcem a kedy potrebujem? Vobec to tak nefunguje. Dohadovat zastupovanie. Niekedy horko tazko. Byt na telefone cez dovolenku,ked nieco nevedia za mna spraviť atd. Skus inu pracovnu sferu a potom sa môžme pobavit o dovolenke. Nie je to absolútne tak ze si rozkazem a mam volno.
No a ta posledná veta,ufff
Zisťovať záujem o vzdelávanie detí môžeš tak maximálne počas letných prázdnin, keď je mesiac zatvorené a mesiac zlúčene skolky z okolia. Inak je škôlka otvorená a štvrtok a utorok úplne bežné dni, kedy idú ľudia do práce, predavačky do obchodov, atď atd. Akurát sa môžeš v duchu tešiť, keď niektorý rodič dieťa na tie dni dobrovoľne odhlási, nie si to vydupavat. A keďže klesne počet detí, tak zákonite klesne potreba mať v škôlke všetky učiteľky a niektorá si dovolenku zobrat môže.
Mna by zaujimalo, ako presne vies, ktora mamicka je aktualne nezamestnana. To vam hlasia? Lebo ak myslis matky, ktore su doma na materskej rodicovskej s dalsim dietatom detmi doma nie su nepracujuce. A do kategorie nepracujucich nepatria ani matky na home office.
@lucilaines pozri, je tu rozdiel. Ja ked chcem ist na dv, požiadam a idem. Hocikedy. A tak aj kopa inych ludi (aj ked sa tu bude par ludi stazovat, ze nahlasuju dv rok vopred atd, nie je to štandard u nas vôbec). Učiteľ nie. Dv majú prevažne vtedy ked deti prázdniny, to je fakt. Čiže ja ju chápem. Hlavne ked ostane osadenstvo skolky v praci kvoli polovici (aj menej) deti.
Ostatné je iba o ochote, možnostiach, ohľaduplnosti. Samozrejme ak rodič je v práci, tak dieťa do skolky da, ak su v skolke deti, je zbytočné aby dieťa nepracujúcej mamy bolo doma. Ono sa to nabalí. Cize zase a neriešim kto da, kto nie dieťa tam, len pochopenie pre učiteľov by malo byt 😂
Ja sa napr nedivim že sú škôlky kt. Proste na tvrdo davaju prazdniny sj pocas roka ( v jedných kde sme boli tak okrem veľkej noci, aj jarné mali rovnako ako škola, inde kadeko po kombinované, niekde v lete volno nemali, v jednej 4t, v dalsej asi aj viac t)
ja ti dám len jednu radu a to, že sa vráť z krajiny zázrakov. Ty si myslíš že kde žiješ? Ty o normálnom pracovnom procese asi veľmi netušíš. Vieš ty vôbec o tom, že prevádzka MŠ je celoročná?, že MŠ sa môže zatvoriť na cca 3 týždne až mesiac vačšinou v lete, aby si učiteľky mohli vyčerpať dovolenky, aby sa dezinfikovalo, a podobne? vieš čo znamená celoročna? to znamená že chodíš do práce celoročne, tak ako každý normálny človek. Lenže to nie je novinka, že učitelky v materskej škôlke len riešia ako sa zbaviť detí, a ako najlepšie presvedčiť maminu na materskej aby si to dieta nechala doma. Za posledné 2 roky ste viac nepracovali ako pracovali, a ked ste už konečne začali pracovať, tak každý druhý týžden len karantény, a ked nie karantény, tak choroby, a ked nie choroby, tak prázdniny. Môj syn bol viac doma ako v škôlke, ale nikto mi nevráti peniaze za školné, za zrps a podobne, to nikoho nezaujíma, a Ty uplne bez hanby ideš riešiť že matky na materskej si dovolia dať dieťa cez prázdniny do školky? akože nerozumiem čo tu riešiš? Napadlo ta niekedy že tie deti tam možno radi chodia?, že s matkami na materskej je možno aj nuda, lebo sa starajú o to mimino a celý režim je podriadený miminu a nie školákovi, napadlo ta niekedy, že tie matky sa tých detí nezbavujú len im doprajú lepší program,?, ako ta napadlo vôbec toto riešiť? ak je škôlka celoročná, ty nemáš žiadne právo riešiť takéto veci, zbaviť sa detí ktorých matky sú na materskej by vás bolo, ale prijať od nás poplatky rovnaké ako od pracujúcich matiek to vám nie je trápne? prečo ja ktorá si platím rovnako ako ostatné mam počúvať každoročne tieto dristy o matkách na materskej? Už ma to unavuje, tie vaše pohľady a reči, pravidlá sú jasné, škôlka je celoročná, poplatky rovnaké pre všetkých, nie je čo riešiť,
Reakcie som necitala, no tvoj prispevok ma trochu poburil. Predpokladam, ze mamicky platia skolne. Preco by mali dieta iba tak nechat doma? Vratite cast skolneho? A po druhe - ty baizaj nemozes vediet, ci dana mamicka nema nejake povinnosti. To, ze “sedi doma”, neznamena, ze ich nema - praca z domu, navsteva lekara, starostlivost o blizkeho…
Aj keby ta matka na RD/MD cely den sedi naozaj na zadku cely den,co je pani ucitelku do toho? Plati si skolku riadne preto aby tam to dieta chodilo. Btw nasa skolka ma prazdniny a nerobim z toho tragediu. ALE,musela si ratat v tejto praci s tym,ze nebudes mat teda volno kedykolvek. Moj manzel pracuje aj pocas tych prazdnin a to robi v stavebnictve a kolko krat mu volaju klienti cez sviatky,v nedelu vecer a teda nepovie im,ze on ma volno konecne,nech nevolaju.
Mam skolkara a skolacku, kvoli logistike je teraz uz v 3 skolke maly, +dcera co chodilado skolky tiez takze viem porovt si myslim, zbama je tiez ucitelka v skolke. K veci teraz riesime to iste prisiel mail ze prazdniny +letne-dobre si zvazte ci date deti do skolky lemy my si chce oddychnut... Hned vyvrtka-nonstop si bratdovolenku... 2 mesiace leto, 3tyzdne vianoce, tyzden jarne, jesenne pollrocne... Vacsina rodicov nema 40 dni dovo ako ludia v skolstve... Haloooo.. Myslis ze ten todic co pendluje medzi skolou skolkou pracou mat volno nechce? A dnesny stari rodicia maju ine zaujmy ako strazit vnucata... A ano je to vasa praca, ostatni ludia si tiez nemozu vziat volno kedy sa im zachce

A zas další pedagóg čo sa vie len sťažovať a vyhovárať. Dobre, vadia ti niektoré mamičky a? Ja pracujem v daňovej kancelárii, kde sa venujeme niekoľko stovkám klientov, s ktorými musím pracovať a mať neustále profesionálny prístup aj napriek tomu, že je to niekedy náročné. To je jednoducho práca s ľudmi. A keď tie mamky sa nevedia postarať riadne o svoje deti, ako tvrdíš, tak ty máš aspoň ten priestor vytvoriť im miesto, kde sa niečo naučía a budú sa cítiť dobre.