Prečo má štvoročné dieťa časté zmeny nálady?
Ahojte, ja uz som na pokraji zrutenia 😔 uz neviem co so 4 rocnym synom. Ma neskutocne nervy, napr. Hrame sa len polozim nieco inak ako by si on predstavoval a uz doslova vrieska, trieska, hadze s hrackami, ze nechapem. Zmeni naladu zo sekundy na sekundu ze ho nespoznavam. Mali ste to niekto aj vy tak? Co pomohlo? U nas nepomaha nic cim viac sa snazim ze nech mi teda ukaze ako by to chcel tak este vacsi hysak chyti.
@anonym_autor tiez sme to mali cca v 4,5 roku, huh, otrasne, uz ta faza presla.
@anonym_autor čo pomohlo? Dať mu najavo, že chápem, že to chce ináč, ale zároveň mu povedať, že nebude vždy všetko podľa neho., Pri hysáku ignorácia, nie je obecenstvo, nie je pre koho robiť divadlo, Keď skončí, môžeme sa dohodnúť. Je to obdobie, prejde to, je dôležité, aby zistil, ze si nebude celý svet točiť podľa neho, že aj ini ľudia majú svoje potreby. Netvláda ešte svoje emócie, postupne to bude lepšie
Mame to doma. Za mna to je len dalsie obdobie. Frustracia obrovska ho chyta, ked sa mu nieco nepodari, alebo je inak. Vsetko chce robit on, nechavam mu co najviac moznosti. Snazim sa mimo tychto afektov trenovat to, ako by mohol reagovat. A snazim sa ja reagovat spravne a popisat ako a preco reagujem. Neide to ani mne vzdy. Tak sa mu uz necudujem. Zadavam hranice, mozes mrncat/kricat, ale nie hadzat vecami, buchat vecami. Postupne sa to zmiernuje. Uz nehadze hrackami, pred tresknutim niecim sa uz obcas zastavi. V knihe bolo nahnevane dieta s hlaskou "ty sopliak". Tak to teraz pouzival, ale tiez uz sa zvykne pozastavit . Pride a ospravedlni sa obcas.. .takze za mna, chce to cas a korigovat.
hej, je to normalne, len o tom malokto hovori. treba byt trpezlivy (nenaskocit na jeho naladu, nekricat, nebit, nebojovat s nim), laskavy, ale zaroven dosledny (napr. odlozit hracky, ak ich hadze, nedovolit ublizovat - ani tebe, ani on sam sebe) a pod. prejde to, niektore deti toto obdobie maju vyraznejsie a dlhsie. (a niektore ho nemaju vobec.)
@anonym_autor áno, mali sme, keď bola unava, hlad, bolesti. Inak nepomôže snažiť sa urobit to podľa neho, on bude nespokojný nadalej. Za tým je nejaká ina príčina, frustrácia, nespokojnost, sam nevie aká. Môžeš ho len objať, pomôže empatia alebo prijatie, nech sa vyplace, dostane to zo seba von.

Predpokladám že chodí do škôlky nemôže to by iba frustrácia alebo preťaženie po celom dni škôlke sa to na hromadí a potom to postupne doma uvoľňuje