Prečo predškoláci potrebujú vedieť čítať a počítať?
Ahojte
Zamýšľam a fest ma sere,štve alebo neviem čo ešte.
Proste prečo predškolaci už musia vedieť počítať,čítať ,písať a neviem čo ešte veď je v škôlke ma sa hrať užívať detstvo a nie toto.
Majú sa to učiť v 1.ročníku toto všetko či tam si budú sprepáčenim........
A ďalšia vec keď dieťa nezje obed bo mu to nechuti keďže je výberový a veľa veci nezje lebo ho z nich napne a zje napr.len prílohu alebo len polievku a učiteľka povie ze bude chodiť len doobeda alebo sa naučí všetko jesť.
Ale veď aj dospelý nezje všetko. A to akože mam teraz nútiť dieťa jesť veci ktoré nemá rád.
Či vaše deti v škôlke stále všetko zjedia ...
To učiteľka povedala dnes pred synom,že zas mu mäso nechutilo a zjedol len ryžu ale keď sa to dokonca týždňa nezmení tak bude môcť chodiť len doobeda do škôlky,lebo sa boja ze by mohol odpadnut keď je tak málo atď...A syn už vystrašený a už ani nechce ísť do škôlky a plakal mi ze ako ms jesť niečo keď mu nechuti
To som prekvapená a aj celkom rada, čo tu čítam. Trochu som mala aj obavy, v mojom okolí skoro všetci predškoláci čítajú a celkom schopne píšu paličkovým písmom. Dcéra o to zatiaľ nemá extra záujem a netlačím na ňu, ale už som sa aj obávala. Vie ako tak napísať svoje meno, pozná niektoré písmená a viacmenej sčíta a odčíta do desať s veľkým uvažovaním. Jej spolužiaci vedia toho viac.
Logopedička povedala, že dieťa sa má pred nástupom do školy vedieť podpísať, vyhláskovať viacslabičné slová a poznať minimálne 10 písmen.
Všetci tu píšete že predskolak nemusí vedieť pismena...ale nieje to celkom až tak pravda...mám prváka a keby nevedel už ako predskolak písmená tak teraz by bol strateny...v šlabikári musí vedieť prečítať aj trojslabicne slovo a pritom sa v škole žiadne písmena ešte neučil....začal písmenom E a teraz sa učí písmeno A....takže keby stačilo v škôlke sa len podpísať tak teraz neviem ako by "čítal" tie trojslabicne slová bez toho keby nevedel písmená...
Ja si myslím že deti by sa mali učiť čítať a písať až od prvého ročníka a malo by to trvať dva roky a nie rok. Pomalšie tempo. A do jedla sa nesmie nikto nútiť. Zvlášť nie chránené osoby.
@nadej1111 deti v tomto veku sa vedia sa naucit naspamet, ze dana skupina hlasok znamena toto slovo a teda necitaju, ale vedia ze voravi hore na strane je "automobil" napisany -hovori sa tomu citat po pamati a zatial vsetky moje deti toto praktikovali v prvej a druhej triede....🫣🫣🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤦♀️
Podla mna preto sa ucia jednoduche cisla a pismenka aspon svojho mena v takom predskolskom veku, lebo naozaj to 90% deti uz v takom veku skratka zaujima, pyta sa na to a uz to chcu vediet. To je len prirodzeny vyvoj dietata. Aspon u drvivej vacsiny deti ze medzi tym 5-6 rokom uz chcu vediet co to napisat, ci poznat trosku cisla.
@sisaka BE, v nasom okoli je to casty jav, kedze deti chodia do statnej skoly kde su zvacsa deti zo zahranicia (chceli sme pre nich nech sa ucia aj diverzite - nabozenstviev, ras a intelektu). Chodia do francuzsko-anglickej statnej skoly. V tejto krajine nie je rozdiel ci je to sukromna alebo statna skola. Uroven skolstva je na vysokej urovni. Ale kedze je tu flamska a walonska cast, vela deti nasincov vie z domu 2 jazyky a v skole ma minimalne jeden dalsi. PS: deti tu koncia siestym rocnikom zakladnu skolsku dochadzku. Ked sme sa informovali na nasom SK ministerstve, tak vraj im bude uznany siesty rocnik, ako keby skoncili na SR 9. rocnik. Snad to bude aj tak platit 🙂.
@monika4487 To fakt maju deti v Belgicku uz v 6tom rocniku zvladnute komplet ucivo nasho SVK 7.,8. a 9teho rocnika ? Fuuuha. Zaujimave.
Tak odhlásiť z obeda a pribaliť mu obed a nech mu ho zohreju a je vyriešené . Podaktorí škôlky s tým problém nemajú . Moja tiež nezje všetko a ani raz mi také nič nepovedali a to má menej .
@merlinja ak na to bude mat dovod, tak pomoze. Lenze dovod si na to nenajde. Nejde o to, ze je ucitelka, alw o to, ze je pizda. Tlacit do decka nasilu co mu nechuti a tvarit sa ake hrdinstvo robi, fakt tlieskam. Ani ja vela veci nezozerem, najma co sa tyka ovocia a zeleniny, tak k tomu pochopitelne nebudem nutit farizejsky svoje decko. A ani nikoho ineho.
Moje obe deti toto všetko tiež vedeli keď mali 5rokov a nikdy som ich to neucila ..učili sa to pri hrách a celkovo životom ....Chápem,že nie všetkym deťom to ide tak zľahka,ale nič na Tom není,deťom dopomôcť formou hry...dieťa ani nevie že sa učí....a je dobre to vedieť,lebo také deti majú oveľa jednoduchší nástup v škole.moja už pekne číta,a niektoré deti nepoznajú ani veľké tlačené písmenká....
Doslova citat nemusia, ale tiez som bola zarazena, ze maju tam v slabikari ci pracovnom liste na zaciatkoch dost vela slabik z tych pismen, ktore sa vobec neucili a to sa mi zda tiez cez ciaru, mali by sa to postupne ucit a nie ziacik na dalsiu hodinu musi vsetky slabiky citat,, moja starsia bola pomalsia a plus zla pozornost a toto bolo utrpenie pre mna
No ja neviem, ci nastala nejaka zasadna zmena (moja dcera bude mat uz 17) ale moja dcera musela v poslednej triede v skolke vediet napisat velkym tlacenym svoje meno, spocitat prsteky co vedia mnohe 4-rocne deti a vediet precitat svoje meno a prve 4 pismena abecedy.
Na druhu stranu, ked som prisla do skolky o 16-stej po dceru ma ucitelky privitali s tym, aby sme isli na ihrisko, lebo oni nemali cas sa hrat 🤦🏻♀️ a vobec nie kvoli tomuto ale podla vzdelavacieho planu mali namalovat obrazok a kym usadili deti a dali im vykresy, stetce a farby ubehlo pol dna 🤷
@silvike mne otec odkladal na pamiatku zosity zo skoly a veci z matematiky, ktore sme preberali v 6. triede brala dcera v 9. rocniku. K sinusu a kosinusu, dve rovnice o dvoch neznamych - to napr vobec nemali na zs.
Ja by som povedala, ze dnesne deti maju jednoduchsie vzdelavanie. Bohuzial
@blaazi Nijak odborne som to neštudovala, ale čo píšeš, zodpovedá tomu, čo mám odpozorované z okolia. A to isté vidím v matematike - od predškoláka sa vyžaduje akurát tak poznať číselný rad do desať, čo je niečo, čo deti zaujíma okolo 3. narodenín. Myslím, že väčšina predškolákov bez problémov chápe podstatu minimálne sčítania a odčítania. Moja dcéra odrapká čísla do 20 a ešte pozná sj niektoré súčty, lebo to odpozorovala od staršieho brata. V realite vie teda v troch rokoch viac, ako sa vyžaduje od dieťaťa nastupujúceho do prvého ročníka, čo sú často 7-ročné deti. A pritom sa vôbec nejaví ako extrémne nadané dieťa, čo by zásadne vyčnievalo z davu. Podľa mňa by vôbec nebolo na škodu, ak by škola začínala o rok skôr.
Iná vec je tá, že školské nároky sa postupne znižujú. Čo je podľa mňa dnes iné oproti minulosti je, že sa omnoho viac roztvárajú nožnice medzi znalosťami rôznych detí - a to pradoxne vďaka všemožnej integrácii. V realite sa obsah výuky tak zredukoval, že všetci moji kolegovia, ktorí majú školákov, ich doučujú minimálne matematiku a prírodné vedy buď doma, alebo im nájdu súkromné doučovanie, lebo nie sú spokojní s úrovňou v školách (hovorím o nemeckých školách, ale keďže prichádzam do styku s produktami slovenského školstva, viem, že na SK to nie je o nič lepšie). No a oproti týmto deťom mojich kolegov sú tie, čo majú menej šťastia, lebo ich rodičia na doučovanie nemajú kapacitu. Takže kým ešte pred 20 rokmi bola na tom väčšina detí po skončení ZŠ rovnako, dnes sú medzi nimi priepastné rozdiely. To isté sa týka nielen základiek, ale aj ďalších stupňov.
Debilita s tým jedením....moja mala fóbiu z jedla a zjedla iba suché rožky,suchu bagetu,pagáč a praclíky.....jogurty a mlieko ..nič iné...ešte čistý vývar....ani zrnko ryže ani kúsoček mäsa,a zemiaky tiež nie...nič s toho nemala v ústach od 1 roku do 6....ani zrniecko.. a do škôlky chodila na celý deň,nosila so sebou bagetky alebo rožok....to bolo všetko čo zjedla za celúcicky deň....ani nedopadla a ani nič hrozne sa nestalo...doma zjedla opäť to svoje a bolo....ale viem že Naša škôlka je široko-ďaleko v tomto asi jediná....všetky také deti chodievajú na pol dňa....čo je smutne
No ja mám tiež predškoláka a nemusí všetko vedieť resp. nevie všetko. Vie počítať tuším do 12 nejaké písmenká vie atď .. vďaka tomu že má brata v škole. V škôlke skôr robia uvoľňovanie cviky na ruku v podobe čiar , vĺn atď .. veľa kreslia. Čo sa týka jedenia. Škôlka má právo dieťa poslať domov keď nič celý deň neje, s tým som mala problém aj ja. Potom sme to vyriešili tak, že som mu nosila do škôlky desiatu lebo väčšinou obed jesť nechcel.
Až v poslednom roku v škôlke ich učili držať ceruzky v ruke. Dostali zošit a tam si kreslili vlnovky a farbili a ktoré nechcelo, nenútili. Nemuseli čítať ani písať
V škôlke sa majú socializovat, zvládnuť hygienu a samoobslužné návyky.
Skm učiteľka. Predškolák určite nemusí čítať, písať, počítať. Na konci predskolského obdobia by mal vedieť narátať do 5, MÔŽE sa vedieť podpísať krstným menom... Na druhej strane, predškoláci sú už v prípravnom období, kedy si rozvíjajú grafomotoriku, v niektorých škôlkach sa venujú aktivitám, kde rozvijajú predčitateľské schopnosti (len sa s písmenami zoznamujú, označujú... vsetko je to o hre, dobrovoľnosti). Niekde sa venujú Eľkoninovej metóde, kde sa tiež len pripravujú na čítanie. Čo sa týka jedla, je to naozaj na tebe. Ak to tebe nevadí (niektoré mamičky chcú, aby bolo dieťa motivované, kontrolované) Ja osobne by som ti len oznámila ako dieťa jedlo, aby si bola v obraze a vedela mu doplniť jedálniček. V tomto si to učiteľka zbytočne komplikuje. Je to tvoje dieťa, ty zodpovedáš za jeho vyživu a zdravie
Môj je predškolák a vie naratat do 20 vie napísať svoje meno tlačenými písmenami a pozná aj písmená z abecedy,vie ich napísať aj čísla.Ucia ich to v škôlke aby mali ľahší štart v prvej triede.Co sa týka jedla môj je strašné vyberavy.Na desiatu čo mávajú nátierky on zje iba suchú kôrku,hlavné jedlo často zje iba prílohy ryžu tarhoňu knedľu a nikto to nerieši nenutia ho jesť keď mu všetko nechutí.

@marianarem Neviem, či by nakoniec nebolo lepšie,
keby sa to v predškolskej triede zaviedlo ako štandardizované učivo, lebo sa mi zdá, že väčší záujem o písmená majú deti medzi 4. a 5. rokom než staršie. Mne sa syn tiež začal niekde v 4,5 roku zaujímať o čítanie a v 5. rokoch si vedel prečítať veľmi jednoduchú knižku - v angličtine. Vyberali sme jazyk ktorý sa nebude učiť v 1. triede, takže v škole sa musel učiť čítať inak, ale nijako ho neobmedzovalo, že viacero spolužiakov čítať vedelo. Skôr ho to asi motivovalo. Okrem spolužiakov, čo vedeli čítať, tam mal aj takých, ktorí sú z cudziny a majú slabšie porozumenie. Učitelia by si mali byť schopní dnes poradit s tým, že nie všetky deti sú podľa šablóny.