Predškolák klame
Potrebujem nestranny nazor -najlepsie od mam, ktore maju/mali deti v tomto veku. Syn je predskolak a pred par tyzdnami mi prvy krat vedome zaklamal. Nejde o nic "hrozne": po obede dostava odomna sladkost - moze si vybrat sam. V nepozorovanej chvili si ale zobral dalsie sladkosti bez pytania. Prvy krat som mu kludne povedala, ze sa ma spytat, ked este chce sladkost a ja mu dam. Lenze on si pristavil stolicku a zobral z police sam.
Opakovalo sa to o par dni. Vzdy, ked ja uspavam mladsiu sestru na obedny spanok v spalni.
Ked mu davam sladkost, tak ho upozornujem, ze nech si neberie sam, ze sa ma mna spytat. A on napriek tomu ide "potajomky", zje to a potom klame, ze on si nezobral alebo ze iba 1keks (a chybaju 4).
Velmi ma to trapi, lebo sa bojim, ze klamanie prejde aj na ine situacie, nie len tieto "banality". Blizki mi ale hovoria, ze som moc prisna a nemam mu davat "prednasky" za to.
Ako to vidite vy? Som prisna, ked chcem toto riesit a davat trest za to, ze si bral sam a klamal?
Dakujem
@reanda Neviem si dosť dobre predstaviť situáciu, ako rodič sedí pri stole a kým ostatní jedia šalát, on má pod šalátom čokoládu. Osobne by som sa cítila ako totálny hlupák a veľmi silno pochybujem, že toto reálne robieva akákoľvek významná časť rodičov. Čo je normálne, že rodičia si doprajú takéto veci v neprítomnosti detí.
Že rodič má právo o sebe rozhodovať a dieťa má toto právo obmedzené je úplne normálna vec. Rodič je nielen ten skúsenejší, ktorý by mal dieťa viesť, ale dokonca je ten, čo je pred zákonom za dieťa zodpovedný aj ten čo má, na rozdiel od dieťaťa,
trestnopravnu zodpovednosť. Netuším prečo by toto malo viesť ku klamstvu dieťaťa a už vôbec nie, prečo by to malo byť otázkou sebazáchovy. V takom prípade sa to teda, na základe nášho práva, týka každého jedného dieťaťa.
@reanda a ty máš z jedného obrázka, čo bol robený najskôr ako vtipna hyperbola a štyroch komentárov, pocit, že toto je úplne bežná činnosť bežného rodiča? Potom sa zjavne pohybujem vo veľmi divnej spoločnosti, lebo takto sa ľudia v mojom okolí fakt nesprávajú... ešte tak nanajvýš si zakrývajú plné ústa, ak sa dieťa zobudí skôr a "načape" rodiča uprostred napchávania sa.
@annm81 nie, pohybujes sa v uplne beznej spolocnosti, kde deti mozu rodica pri niecom 'nacapat' .. to ja som ta divna, ktora nerobi cinnosti, pri ktorych ma dieta moze nacapat.. sladkostami sa 'napchavam' s kludom anglicana pred nimi, alebo aj s nimi..
mimochodom, nikdy som nemusela riesit problem, ze by ma klamali
good bye
@reanda Áno, deti môžu rodiča načapať pri činnostiach, ktoré pre ne nie sú určené - pred deťmi nepijem alkohol, nesexujem, nehovorím sprosté vtipy... A nevidím nič zlé na tom, že ten alkohol si dám večer, aj že mám potom sex so svojim mužom a večer mu prerozprávam vtip s vulgarizmom. Deti majú iné potreby, aj tie výživové, ako dospelý, deti nemajú také skúsenosti a znalosti, aby dokázali objektívne vyhodnotiť všetky odlišnosti medzi nimi a dospelým. Je to morálne absolútne v poriadku, je to výchovne vhodný prístup a nie je na tom absolútne nič zlé.
@annm81 Nesuhlasim s tym ze je to moralne v poriadku a vhodny vychovny postup ak rodic pred dietatom cely den neje sladkosti a caka na to ked dieta pojde spat aby ich zjedol.
Neda sa to porovnat s alkoholom ani sexom, lebo ten alkohol a sex deti jednoducho nikdy nemozu. Tie sladkosti mozu.
Tym ze tie sladkosti neje cely den, sa rodic snazi ist prikladom ale je to falosny priklad.
Veris tomu ze tie deti to nevedia ze mama si dava cokoladu ked idu spat? Ak to robi pravidelne, tak to urcite vedia a uci ich to pretvarke a klamstvu.
Ja verim tomu ze deti dokazu krasne pochopit preco mama moze zjest 5 dielikov cokolady a oni len 1.
@andreatytler A kde konkrétne tkvie ten morálny problém? Rodič dieťatu neklame, rodič sa netvári, že sladkosti sú niečo, čo je zakázané - ide len a len o mieru. Ako konkrétne sa dieťa dozvie, že mama si dá čokoládu, keď ono spí? Prehľadáva ráno kôš, aby zistilo, že tam je obal? Robí si prehľad toho, čo majú v špajzi a pravidelnú inventúru? Nezistí to - tak ako nezistí, že rodičia mali sex
Myslím, že autorka vôbec nikde nespomínala, že ju deti nevideli jesť sladkosti. Tiež nespomínala, že by od dieťaťa vyžadovala absolútne vyhýbanie sa sladkostiam. Naopak, napísala, že dieťa má v podstate voľný prístup k sladkostiam. Ale keďže je to dieťa zjavne ešte nezrelé na to, aby si vedelo ustrážiť mieru, musí mu ju strážiť rodič. Omnoho väčší problém je to klamstvo - samozrejme, je úplne normálne, že dieťa príde na to, ako klamať, ale je dôležité viesť ho k tomu, že klamstvo je amorálne (pokiaľ nejde o milosrdnú lož štýlu "neboj, všetko bude dobré", "napriek tej chorobe vyzeráš super" - na toto je ale čas až neskôr ako v škôlke).
Ozaj si myslíš, že škôlkar dokáže krásne pochopiť, prečo má rodič 2x viac čokolády? Naopak, je úplne bežné, že ešte aj decká v puberte kladú otázku "prečo on môže a ja nie" . A to sa týka úplne všetkého - prečo brat môže byť vonku aj po zotmení? (lebo je starší) Prečo spolužiaci možu ísť na lyžiarsky a ja nie? (lebo si to nemôžme dovoliť). Prečo všetci môžu na diskotéku a ja nie. (Lebo máme iný prístup k výchove). A kladú tie otázky napriek tomu, že odpoveď poznajú - im sa ale tá odpoveď nepáči. Nie, 5ročné dieťa to nepochopí. Teda možno to pochopí logicky, ale nie emočne - bude cítiť krivdu, lebo tata si dal dva kopčeky zmrzliny a mne dovolili len jeden.
@annm81 Ano presne tak to tie deti zistia😀. Oni su velmi vsimave. Rano so poslala syna nieco zahodit do kosa a on tam nasiel obal z cokolady ktory tam nebol vecer pred tym. Podla mna je to velmi naivne si mysliet ze rodic dokaze dietatu uspesne klamat. Od tych 3 rokov vyzsie to uz podla mna nie je mozne.
Moralny problem je v tom ze mama iba predstiera ze cely den neje sladke a potom si tu sladkost da v tajnosti. Aj keby sa o tom dieta nikdy nedozvedelo, neexistuje aby bolo konanie tej mamy oznacene za moralne spravne.
Ja verim tomu ze jedinny spravny pristup v stravovani je ist osobnym prikladom.
Rovnake pravidla platia pre vsetkych clenov domacnosti. Nikto nema vacsie (ine) prava len preto ze su to jeho peniaze za ktore tu sladkost kupuje, alebo preto ze jeho telo uz nepotrebuje tolko zdravych zivin.
Ale musim povedat ze ani ja to nerobim na 100% spravne a uplne chapem tu mamu co si da vecer potajomky cokoladu. Sme len ludia.
Moj skolkar dokaze pochopit preco ma mensi kus torty. Je to logicke a jasne zretelne ze je mensi a tym padom ma mesiu porciu. Neviem, nie je ziadny genius, ale taketo logicke vysvetlenia mali u neho vzdy uspech. Myslela som ze je to bezne aj u inych deti.
Suhlasim s tym ze tato nasa debata je posunuta inym smerom ako je autorkyn problem. Rada s tebou debatujem a tak dufam ze jej to az tak nevadi ze sme trochu odbocili.
@andreatytler Bolo by to morálne pochybné, keby rodič predstieral, že nikdy sa sladkostí ani nedotkne, odopieral ich dieťaťu a pritom sa pravidelne nimi napchával potajomky. Ale ak má rodič zdravý prístup k strave, nemôže byť nijaký problém v tom, že si občas dá niečo navyše - a to tak, aby tým zbytočne nedráždil dieťa, ktoré už napr. v ten deň svoju porciu malo. Je to rovnaké, ako keď má dieťa alergiu na jahody, hoci ich má naozaj rado, tak zo solidarity sa pred ním nebudem jahodami napchávať, ale to neznamená, že si ich už nikdy nedám. Lebo moje telo ich v pohode zvláda, zatiaľ čo jemu prospievajú. Ale načo dieťa provokovať k myšlienkam na niečo, čo nemôže?
"Rovnake pravidla platia pre vsetkych clenov domacnosti. Nikto nema vacsie (ine) prava len preto ze su to jeho peniaze za ktore tu sladkost kupuje, alebo preto ze jeho telo uz nepotrebuje tolko zdravych zivin." No ale predsa neplatia, keď vravíš, že ty si dáš väčší kúsok, lebo si väčšia. Ak tvoje dieťa naozaj nevníma podobné veci ako krivdu, je v tomto naozaj veľká výnimka - napr. takmer každý druhý dospelý má pocit, že rodičia uprednostňovali niektorého zo súrodencov, ale väčšina rodičov je presvedčená, že všetky svoje deti vychovávali rovnako. Väčšina detí vníma aj najmenší rozdiel ako veľkú nespravodlivosť.
@annm81 Ved tak ja som tvoje slova presne tak pochopila ze rodic cely den predstiera ze sladkosti neje (a tym padom ich nema jest ani dieta) a potom ked dieta ide spat si pravidelne kazdy vecer da cokoladu. To je jasne ze je lepsie nejest veci ktore dieta nemoze aby ho tym neprovokoval.
Rovnake pravidla v zmysle ze kazdy zje jednu sladkost a po jedle a nikto sa nemusi pytat na povolenie nikoho. Kazdy si to manazuje sam. Nikdy ma ani nenapadlo pochybovat o tom ze pravidla su rovne pre kazdeho aj napriek tomu ze jeho porcie su mensie. Pride mi to ako jasne logicke pravidlo. Vysvetlila som to tusim raz a zobral to uplne v pohode a nikdy to nespochybnoval. Normalne jeho cokoladka je 4x mensia ako moja.

@annm81 bavime sa o situacii, kedy rodic konzumuje pred dietatom sladkost, ktoru si schovava za listom salatu, aby si dieta myslelo, ze konzumuje salat 🙂
ale tuna skoda reci, ked to beries tak, ze rodic je clovek, co ma pravo o sebe rozhodovat sam a dieta nie.. deti takychto rodicov budu vzdy klamat, musia, v ramci sebazachovy