Predškolák má problémy so škôlkou
Prosím slušne odpovede bez ustipacnich poznámok.
Syn 6 rokov mal teraz vo februári. Od septembra chodí do predskoly. Do škôlky chodí od 3 rokov dovtedy nebol problém no ako nastúpil do predskoly ,, začali sa mu " povinnosti " v škôlke sa viac učia, viac tvoria.. A presne s tým má problém.. nechce chodiť do škôlky lebo ze mu dávajú také veci co on nevie, alebo povie ze on nechce ísť do škôlky lebo mu učiteľka dá pracovný list a on to nevie..
Nieje s tých úplne najsikovnejsich deti ale ide mu všetko super len niekedy to možno dlhšie trvá alebo potrebuje viac vysvetliť.
Keď sa niekde na niečom pomýli a upozornia ho tak si to berie veľmi osobne a aj dva dni je schopný o tom rozprávať.
Chodí aj na futbal.. tam bolo naposledy niečo podobné,, spravil niečo zle a tréner kričal proste nech stojí ze teraz nemal ísť on.. no a dnes už nechce ísť na tréning a vymýšľa si,,, ráno to bolo ze ho kamarát búcha do chrbta a teraz ze ho boli brucho...
Od septembra sa mu snažím to vysvetľovať a ze všetci majú povinnosti a ze škôlka je super ze sa veľa naučí Atd no keď pride večer a vie ze ráno vstáva tak už je zle..
Ja ani neviem co tu hľadám asi z jednej strany sa " vyrozpravat " a možno hľadám deti ktoré to tak mali tiež a proste ich to prešlo lebo už som zúfalá 😪😪
za mna - nepolav. viem, ze to musi byt tazke, ale syn skusa hranice a co mu dovolis. pride do skoly a zacne vymyslat, ze nevie ulohy/napomenie ho ucitelka a nebude tam chciet chodit? dieta si proste musi zvyknut aj na povinnosti a aj nato, ze nie vzdy vsetko bude vediet, alebo bude pochvalene
@crazy_cat_lady ano presne to co si napísala sa mu snažím vysvetľovať. Má povinnosti ktoré keď splní tak má čas pre seba a môže robiť čo chce, hrať sa,, kresliť čokoľvek.
Rovnako mu hovorím ze každý urobí chybu a je dôležité si ju priznať a snažiť sa to spraviť lepšie.. ze aj ja sa často mýlim. No mam pocit ze to počúva jedným uchom dnu a druhým von.. už som zúfalá z toho.. 😐
asi len vytrvať. A opakovať mu, že nevadí ak niečo nevie alebo ak niečo pokazí. Príde mi z popisu je že veľmi snaživý a záleží mu aby bol vo veciach dobrý a keď dostane kritiku zle to znáša. Treba mu vysvetliť, že kritika nie je zlá, že sa ňou práve môže zlepšiť a potom mu pôjdu veci ľahšie keď si nechá poradiť. S tým, že nechce chodiť na trening a do škôlky, určite nepoľavovať. O chvíľu by ste mali problém dostať ho z domu.
u nas v rodine to bolo podobne (nie moje dieta, sestrine), tiez az velmi sustredeny nato, aby vsetko vedel/vsetkemu rozumel a prislo nieco, comu nechapal, alebo mu dlhsie trvalo pochopit/urobit, tak uz isli vyhovorky :D treba len vydrzat.. snad sa to casom zlepsi 🙂 ono aj pre dospeleho je tazke prijat kritiku, alebo fakt, ze nieco nevie, alebo ze mu nieco trva dlhsie ako inym ludom.. male deti to asi inak vnimaju a nevedia tak rychlo pochopit/spracovat
@marryliese
@crazy_cat_lady ďakujem. Ano snažím sa vydržať no tých 6 mesiacov neustáleho boja uz akosi nedávam 😐 je to takmer každodenná téma u nás doma. Aj cez prázdniny sa vypytuje a zajtra idem do škôlky? A podobne...
ano ano, tiez to tak bolo a miestami este aj je, ako sa nechce do skoly, hlupa skola, hlupe ulohy, vsetko hlupe :D drzim palce, verim, ze to nebude trvat vecne 🙂
To musi byt dost velky stres, ked uz vecer kazdy den ma take stresy koli skolke. Z toho si moze vypestovat odpor k uceniu a skole.
A teda realne nevie tie pracovne listy, alebo je pomalsi ako ine deti? Lebo ak ano, tak by som zapracovala na tom aby dobehol ine deti. Nemusi byt najlepsi, ale pre kazde dieta je demotivujuce ak je jeden z najhorsich.
K tomu ze si prilis berie neuspech, neviem poradit. Mozno skus zajst za psychologom, len ty bez syna a on urcite poradi ako pracovat s takymto dietatom.
Aky ma vztah s ucitelkou? Niekedy su ucitelky pre deti nesmierne dolezite a pri najmensej kritike zo strany ucitelky su z toho deti hotove.
Napriklad moj syn zacal mat takyto stres koli tomu ze mi raz ucitelka rozpravala ako mu nejde citanie. Ale nie v zlom, len sme sa bavili ako mu pomoct a on to ponal tak ze sa ucitelka na neho stazovala. Potom vzdy zacal mat stresy ked mali v skolke citanie.
Za mna ma toto dost vo svojich rukach ucitelka a trener. Ucitelka nezabit motivaciu deti k uceniu, trener nekricat a neponizovat tym dieta. Co by som urobila ja, ze by som synovi vyjadrila pochopenie, fakt sa mu necudujem, ze je v strese. Naucila ho pracovat s chybou ako takou. Ukazala mu,ako pracujem s chybou ja. Nielen mu to vysvetlila, ale ukazala v beznom zivote. Pracovala s frustraciou z toho, ze mi neide vsetko na prvykrat, ani na druhy a treti, ze chyby su v poriadku.
Nepolav, ale zniz mu ten tlak, ktory mozno citi tym, ze su to povinnosti.
Z textu vnimam, ze problemom je to,... ze nestiha...nema vsetko presne ako ma byt...niekde urobil chybu,...niekto nie je spokojny...cize ja by som ho ukludnovala v tom, ze sa este len uci a je normalne robit chyby, kazdy sa uci cely zivot a kazdy robi chyby.
A ked je tak velmi zatazeny na chyby, tak nerobit z nich vedu, poprosit ucitelky nech tiez z chyb nic nerobia.
Dobrý deň, a možno na školu ešte nie je zrelý a takto sa to prejavuje. Skúste sa porozprávať s učiteľkami, ako to vidia. Niektoré deti ten rok proste potrebujú a je to to najlepšie, čo pre dieťa môžete urobiť.
Urcite nepolav. My sme riesili nieco velmi podobne s psychologickou. To dieta sa dostalo prvykrat do situacie kedy sa necíti konfortne lebo... (ma vypracovat prac.list, nepochopil povel na futbale). To ale neznamena ze mu škôlka alebo futbal ublizili, len ma zlu skusenost. Tuto musi prekryt dobrou skusenostou, ale ked polavis, k tomu nedojde. Cize aj do skolky aj na futbal bez kompromisov...zas bude dobre. Nam sa tiez podarilo prekryt zlu skusenost (zial my sme nevedeli aka bola kedze zastupujuca ucitelka nam nieco zamlčala a dcera nevedela pomenovat problém) tou dobrou a uz bolo ok. Co sa ale konkretnej učiteľky tykalo, obe deti boli v pozore ked sa objavila - cize ruku dam do ohna ze sa yam nieco fakt stalo...
Ja mám ten istý problém . Môj syn plače len kôli pracovným listom. Už sa ani nesnaží len učiteľkám povie, že to nevie alebo nechápe a rozplače sa.
V škôlke nám navrhujú odklad čo si neviem predstaviť lebo sa teší do školy.

Nechcem mu polaviť lebo možno skúša hranice... vždy proste išiel. No teraz keď si už začal vymýšľať rôzne bolesti...