icon

Problém v škôlke

tajka1986
17. máj 2016

Maminky poradte prosim co robit. Dcerka mi druhy mesiac chodi do skolky. Zvlada to tazko a chodi na cely den. Problem je ten,ze ma soplik,bez kasla a teploty,u lekarky sme boli,dala jej Pamycon kvapky a povedala ze kludne do skolky moze ist,dokonca mi odmietla dat ocr,kedze ma dychanie ciste a iny problem okrem soplikov neni. Lenze...ucitelke v skolke sa dnes povrackala,nechcela nic jest a ucitelka usudila ze to preto ze je chora(ja si myslim ze to bolo skor od nervov ze musi byt v skolke kedze tam nerada chodi) A ucitelka mi dnes povedala,ze zajtra sa moze stat ze mi ju nevezme. Teraz neviem co mam robit. Ci sa vadit s ucitelkou,ci ist pre papier k dr. a ziadat razitko s podpisom ze je zdrava vhodna do kolektivu ci co...nechcem zo seba robit debila,doktorka jasne povedala ze problem nevidi a potvdenie sa dava az po 3dnoch nepritomnosti v skolke. Tak fakt neviem co robit. Doma malu len tak nehcem nechat kedze takyto stav sa moze opakovat castejsie a ja si nemozem dovolit kvoli"pocitu ucitelky"byt kazdy tyzden doma. Prosim poradte

anickadusicka13
17. máj 2016

@sue presne tak, mne minule jedna znama vravela, ze dieta jednej jej kolegyne nie je nikdy chore... ze nechape jaku super imunitu ma a jej vnucata v kuse chorlave, tyzden skolka a 3tyzne doma, lenze ja tu jej kolegynku poznam, a viem, ze diatatu so zapalom ucha zakvapka usi rano, a sup do skolky, na zelene sople, pamykon a do skolky,na horucku paralen a sup ju tam, atd.... pride mi to ako trapenie toho dietata,lebo,ked raz je chore, tak jednoducho,len tazko moze zvladat drzat krok a aktivity s ostatnymi detami, a pride mi to nefer, aj koli ostatnym detom,kedze malicka roznasa bacily po celej skoke, a necudo, ze potom deti pochodia tyzden do skolky a su hotove na dva - tri tyzdne... ale mamicka je hrdinka a ma super nikdy nie chore dieta ... ja osobne suhlasim s trvdenim, ze domovy dochodcov su pomstou deti na rodicoch za jasle a skolky....

dusika11
17. máj 2016

so zelenymi soplami som v zivote dieta do skolky nedala...co su toto za sposoby..si predstavte samu seba so zelenymi splami ako dieta fungovat v skolke..ved to boli hlava..cloevke je unaveny..a neviem co mate za lekarku ak tecu sople tak sa zvykne naplnit dietatu zaludok..a zvracia..moji zvracali..dieta je evidentne chore par dni doma s atb a rekonvalescijou ho len posilnia....
ja som bola na toto mimoriadne alergicka..v jasliach deti mi chodili do triedy s lekarskymi deckami a tak bola plna trieda aj na dverach zelenych soplov..ja jedno decko doma potom druhe..a ti bacilonosici nonstop v jaslickach kedze sukromna zaplatili si..mna isiel slak trafit aj s pamykonu a zelenych soplov aj na kluckach

tajka1986
autor
17. máj 2016

@flower72 vyslovene som sa na to pytala

tajka1986
autor
17. máj 2016

@sue a ako co mam robit? Nedavat ju do kolektivu? Mam ju nechat do 6r.doma? To nie je riesenie. Viem ze tam nerada chodi a odplace si to. Ja som si tiez. A zijem.. stale dufam ze si zvykne aspon trochu zatial tam chodi malo.

tajka1986
autor
17. máj 2016

@katarinamarkova v yslovene povedala ze na toto mi ocr neda

sue
18. máj 2016

@tajka1986 pátrať po tom kde je problém a riešiť ho.

rakywanda
18. máj 2016

@tajka1986 mne malá pravidelne pri soploch vracala

salome123
18. máj 2016

z vlastnych skusenosti mozem povedat, ze zelene sople ak su infekcne, lekar predpise ATB (pamykon) a dieta nesmie do kolektivu, u nas to bola pomerne casta prax.... ked som si myslela, ze dcera tie zelene sopliska prechodi a nebudem chodit po pamycon kazde 3 tyzdne, tak jej to udrelo do usi ☹

dalsia dcera, alergička, mavala pravidelne zelene sopliky, Pamycon ani ine ATB na to nezaberali, robili jej aj 2x vytery, vsetko negativne. v jej pripade moze chodit do kolektivu aj so zelenymi soplami.

andreale
18. máj 2016

Keď predpíše Mudr. môjmu synovi Pamycon , je to vtedy keď už má zelený sopel , nie iba voda z nosa a je týždeň doma aj keď nemá teplotu a to mi Mudr. ani nemusí povedať. Soplíky v škôlke sú problém , dieťatko ktoré nie je alergik so soplíkom v škôlke je hotová pohroma. Keď syn začne sopliť vždy si ho nechávam zo škôlky na pár dní doma a snažím sa to vyliečiť , keď to nejde ide sa k Mudr. Je to ťažké pre rodičov ktorí pracujú a nemajú dieťa s kým nechať, ale treba si uvedomiť že v kolektíve malých detí jeden so soplíkami nakazí celú triedu. Prvý rok v škôlke je v tomto najhorší. Deti prídu z domu do kolektívu a soplíky idú ako lavína. Aj my sme mali veľký problém, syn si nevedel zvyknúť trvalo to až 8 mesiacov teda skoro celý školský rok ,bolo to trápenie. Vracanie aj horúčka môže byť z nervov, môj malý nevracal ale začal sa zajakávať a to od 2. rokov krásne rozprával . Aj som chcela škôlku prerušiť, rozprávala som sa o tom aj s detskou psychologičkou a dala som na jej názor a aj podľa mňa prerušenie by nepomohlo. Proste ak dieťatko nie je kam dať a do práce sa chodiť musí, chce to čas. Našťastie v škôlke máme úžasné učiteľky / veľa záleží aj na tom / aj keď to trvalo neuveriteľne dlho , teraz je problém keď do škôlky pre chorobu nemôže 🙂

meusicka
18. máj 2016

@tajka1986
ja by som na tvojom mieste neriesila, ci ma mala ist do skolky, ked ma sopliky. ale riesila by som skor otazku, preco to dieta v skolke zvracia, a preco to dieta je vystresovane zo skolky. ocividne sa tam neciti dobre, a to samozrejme ma vplyv aj na jej zdravotny stav. vek ked psychika nie je ok, tak aj tela si berie svoju dan, je nachylnejsie na ochorenia a pod.
tvja mala do skolky nechce chodit, mozno by si mohla skusit ju nechat len na pol dna, nech si zvykne a potom ked bude na to pripravena tak ju das na cely den.
ja by som toto riesila.je velmi dolezite, aby dieta bolo v skolke spokojne.
ja som si svoje tiez prezila, ale u nas to bolo prave naopak, deti do skolky chceli a p. riaditelka ich tam nechcela, resp. mala cudne vychovne metody. nasledkom bolo, ze ju prepustili.

ajana1
18. máj 2016

@tajka1986 neboj sa ono ju to raz prejde. Nas synator ma tiez dni ked nas rano skusa rumazga o dusu a ani dvere nestihneme zavriet a uz sa hra s detmi 🙂 Kolkokrat ked sme ho vyzdvihli skor tak ani domov nechcel ist 🙂 Podotykam ze ma 2 roky a v pohode zvlada. A co sa tych soplov tyka ak doktorka usudila ze to nema na prieduskach ani zapalene usi tak to take hrozne nebude. Co by som skor s nou riesila je ze preco mu dava antibiotika. Mozno by to vyriesil solny roztok alebo nejake kvapky z lekarne. Na sople veru este nikto neumrel a netreba robit z toho tragediu.

tajka1986
autor
18. máj 2016

@meusicka nejde to len tak ze lusknem prstami a budem si chodit na obed pre nu. Mam pracu,ktoru keby som nemala,byvame pod mostom takze takato moznost neexistuje ze pol dna. Moji rodicia su na tom zdravotne nie moc dobre a nebudem od nich ziadat aby sa mi starali o dieta. A cudziemu dieta do ruky nedam.

dusika11
18. máj 2016

@tajka1986 dieta byva pocas prveho roka nastupu do skolky neustale chore..raz toto a hento musite mat alternativu kde ho date ked bude chore..to ho cely rok budete davat chore do skolky??podla mna lekarka by vam ocr vydala.ak nie mate pravo zmenit lekarku...a nie ohrozovat zlym zdravotnym stavom svoje dieta aj deti inych..pridu horucky kiahne a vsetko kym neziska odolnost musite mat alternativu starostlivosti o dieta

ajana1
18. máj 2016

@dusika11 ono je to vzdy len otazka pohladu. Napriklad v Holandsku idu do skolky aj deti ked maju este pupaky po kiahniach nakolko su infekcne predtym ako sa pupienky vyhodia cize nema vobec ziadny vyznam ich davat prec z kolektivu. A sople tu fakt nik neriesi ak nejdu na priedusky a neuveris ale antibiotika len tak lahko nedostanes.

sardinka335
18. máj 2016

ved to človek občas cíta, ze ,,tam na zapade,, mozeš aj skapinat a ,,nič nedostaneš,, kto vie. Ja osobne uz začinam byt alergicka na ,,zapad,, a ich bordel a to ako ,,nič neriešia,, aj to tam tak vyzera, samozrejme to je uz ina tema.
A aky vyznam ma davat chore dieta do kolektívu? Nech ma aj kiahne? Niektore deti maju teplotu a su unavene, ale tam je to studeny odchov, pokial neskapinaš tak rodič šupne do ,,inštitucie,,.
Je prirodzene volat rodičovi ak sa dieta počas pobytu v MŠ alebo ZŠ povracia alebo stazuje na bolest - x krát som toho bola svedkom a volala rodičovi ze čo a ako či moze prist alebo....Možno ani nie preto ze mi to vadi ale ide o zicher. Nahodou to bude niečo vážne a ja na to mávnem rukou ze ved o nič nejde a potom ma rodič príde rozniest na kopytách nie? V extremnom pripade by som si išla pre papier k dokine, ze dieta do kolektívu odporuča.

nana123
18. máj 2016

@meusicka ahojj, mozem sa opytat ake cudne vychovne metody? Pretoze ajj mnne sa nnezda nasa skolka, ucitelky vsetko taja neviem ako sa sprava ... A zistim az ked ma pohryzie ze oni sa v skolke kusu...

ajana1
18. máj 2016

@sardinka335 a aky vyznam ho ma drzat doma tri tyzdne az mesiac ked ma len pupienky. Samozrejme ze ked mu nie je dobre tak ho do skolky nik neda ale zas netreba byt hystericky. Mojej svagrinej mala ma len sopel a uz leti na pohotovost si po antibiotika. Od Vianoc doteraz uz vybrala minimalne 7 baleni co zdrave tiez nie je. Treba hladat taku tu strednu cestu.

ajana1
18. máj 2016

@sardinka335 a ver tomu ze ak ti nieco je tak na zapade sa ti budu venovat a nie ze ti daju termin u lekara o pol roka az o rok. Samozrejme ze ani na zapade to nie je idealne ale to nie je nikde lebo kazdy ma ine naroky a predstavy.

alaguema
18. máj 2016

@tajka1986 vyslovene povedala, že na toto ti očr nedá? V prvom rade by som seriózne uvažovala nad zmenou lekárky. To si pani celkom dosť dovoľuje. Ak ty požiadaš o očr, lebo si chceš dieťa preliečiť doma, tak ona vzhľadom na to, že predpísala ATB, je POVINNÁ ti ho dať. A ešte o to viac, že tvoje dieťa má z MŠ stres. Stres rovná sa oslabená imunita. Nejde iba o to, či je, alebo nie je infekčná. Ide o to, že potrebuje kľudový režim.

alaguema
18. máj 2016

@ajana1 konkrétne pri kiahňach je doliečenie, kľud a veľa oddychu, veľmi dôležité.

dai
18. máj 2016

@sardinka335 pozri - my sme tu vseobecne na vsetko precitlively a radi hodnotime inych aky su zli rodicia, nezodpovedni etc. ... ja teda poznam vela deti z toho zleho zapadu - deti su mormalne, niektore vychovanejsie ine menej - presne ako nase... napriek tomu ze od narodenia su bez capicky a babusenia, ze v 15tich stupnoch behaju v kratasoch a trickach, ze chodia so soplom aj liekmi do skolky , ze ich mamy su s nimi 3- 6 mesiacov doma - rovnako svojich rodicov miluju ako nase, rovnake vztahy akurat otuzilejsie a vaecsinou lepsia imunita...

Ja teda tiez nie som fanusik chorych deti v skolke ale sople tiez za chorobu nepokladam... videla som velakrat soplave deti v skolke a chorobnost sa kvoli tomu nezvysila ani vsetky deti v triede ten sopel nedostali... co sa zvracania tyka - iste - ked je crevna chripka a pod. Treba byt doma - deti ale vaecsinou zvracaju kvoli blbostiam - mojim deto. Napr. Byva zle v aute - aj ked ideme 5 minut napr. .. raz mi tak dcera vystupila zelena z auta - presla 2 kroky a fajne sa povracala ... rodicia na nu zazerali ako na vraha - pfi mojom odchode sa ma asi 3ja pytali ci som ju vazne nechala v skole - bez jedinej podotazky co s mou bolo... malej samozrejme nic nebolo - akonahle sa vyvracala citila sa super - komu byva v aute zle vie o com pisem...
Ja som inak zvracala stale ako decko - teraz si myslim ze som asi mala nejaky nedolieceny reflux ale proste stacilo aby som nieco z chuti zjedla ci zjedla trochu viac a uz bol problem...

dai
18. máj 2016

@alaguema tak my sme boli poctive 2 mesiace zacrety doma pri kiahnach kedze deti to dostali jeden po druhom.... ale teda pri oboch tie posledne w tyzdne boli utrpenie pre nich aj pre mna - klud a pokoj? Jeeemine - ved to boli len vyrazkove zdrave deti - chceli sa nahanat , byt vonku etc... nemyslim si zeby potrebovali nejaky specislny klud ani lekarka nam ho nebakazala ani oni by neboli toho kludu schopne...doma si spravili v hostovskej trampolinu a skakali od rana do vecera....

jabadaba
18. máj 2016

@tajka1986 ak ma malicka Pamycon, sopliky uz budu zrejme riadne zelene a to znaci bakterialnu infekciu. S tym sa ozaj do skolky nechodi. Akonahle sa sople menia co do farby, dieta treba stiahnut. Robime to tak kazda zodpovedna mama. Povrackat sa Ti mala mohla aj z tych soplov, zateka to dolu hrdielkom, mohlo ju ponapinat. Zvaz jej pobyt doma.

leangela
18. máj 2016

@ajana1 len mnohi maju problem nast zlatu strednu cestu a mozno taka ani neexistuje. Mam pocit, ze teraz vsetci ideme z extremu do extremu a mozno si to ani neuvedomujeme. Ja tiez mam sesternicu ktorej staci, ze ju hlavka zaboli a hned uteka na neurologiu ze s nou urcite nie je nieco v poriadku. Ludia su rozni :/

ajana1
18. máj 2016

@dai pekne si to napisala 🙂 Kazdy nech urobi ako uzna za vhodne. Urcite som ja osobne nechcela na nikoho utocit ale len ukazat ze niekedy sa to da aj inak a taktiez aj ja sa rada dozviem nove veci o ktorych som predtym nemala potuchu. Cely vyznam fora podla mna je aby sme sa informovali jedna od druhej a rozsirili obzor.

jabadaba
18. máj 2016

@salome123 ja som celorocna alergicka, z nosa mi tecie imvere a zelene sople som este nemala .Tie su pri bakterialnej infekcii nosovej sliznice, nie pri alergii. 😉

alaguema
18. máj 2016

@dai veď ja nikde nepíšem, že tie deti sú kľudné a pokojné 😀 Ale treba sa snažiť, aby boli. Máme absolútne skvelú pediatričku, ktorej maximálne dôverujem a ona nám to zdôrazňovala. Je to pomerne nová informácia - nedostatočná rekonvalescencia po kiahňach môže mať v dospelosti zdravotné následky. Je to zriedkavé, ale stáva sa.

ajana1
18. máj 2016

@leangela samozrejme ze je tazke najst tu cestu lebo predsa len su to nase deti na ktorych nam velmi zalezi a urobime pre ne vsetko na svete. Mne len pride ze sa akoby vytratil zdravy rozum a ludia prilis vsetko riesia. S kazdou blbostou letia ku lekarovi a ak ten nespravi ako si oni zelaju hned ho bud poohovaraju na forach alebo vymenia. A ako nasledok vela z nich radsej tie antibiotika da len aby nestratil pacientov.

maslenka47
18. máj 2016

@tajka1986 a presne kvoli takymto rodicom clovek aby sa bal dat vlastne dieta do skolky. Keby mne z nicho nic zracalo dieta v skolke, tak si ho minimalne 1-2 dni necham doma a nemusi ma o to ucitelka ani ziadat. Pretoze z jedneho vracania naozaj nevies, co to vlastne je a ako sa to bude vyvijat dalej.

Crevne infekty obvykle nastupia nahle a pominu do 24 hodin, ale telo ostane oslabene a aj dospelak sa z toho potrebuje spamatat! Napriklad zvysenym kludovym rezimom a lahkou stravou. Skolka ti toto individualne nezabezpeci. Navyse v skolke ucitelky nie su na to, aby sledovali tvoje decko akym sposobom sa vyvija jeho zdravotny stav! Ale nie, radsej byt urazena na skolku, ze si vobec dovolia navrhnut nieco take, aby dieta ostalo s tebou doma.

@dai tiez som casto zvracavala ako decko. Obvykle z nicoho nic nad ranom a doobeda mi nic nebolo, este som isla do skoly :D. Na pricinu nikdy neprisli. Ale je uplne normalne, ze sa inak zachovas, ked sa nejaky zachvat (v tomto pripade zvracania) opakuje s rovnakym scenarom pravidelne a inak ked je to prvy vyskyt, nevies, co bude nasledovat a navyse u dietata, ktore ti este poriadne nevie samo povedat co mu je a ako sa citi.

sardinka335
18. máj 2016

@dai pozri ja mam proti tomu vyhrady - ak mi do školky pride 10 deti s liekmi tak sa to tam premeni na polny lazaret a venovat sa detom na to uz nebude čas - potom tam 5 ročne deti sa učia vkladat kocky do krabice či ako to minule ukazovali ze v GB ,,učili,, matky ze s detmi treba chodit von....tak to uz je pre mna ,,cu fíl,, a neboli to ,,čérné mamby,, ale belošky....tak asi retardovane....
Moj syn bol doma s kiahnami 2 týždne - ked mu chrasty odpadavali tak uz išiel do školy, snad nebude vymeškavat. 🙂 Mne osobne riedky vodnaty sople nevadi ani nehysačím koli zakašlaniu. ALe uz som mala take pripady ze dieta s ATB v škole - ako k tomu pridu ine deti ked sa potom treba zvláštne venovat tomu choremu a riešiť ho? Tento bezbrehy humanizmus mi uz riadne lezie krkom. Len sa kazdemu prisposobit a kazdemu sa snazit vyhoviet aj ked tym ohrozujem seba a svoje zdravie.....