icon

Problém v škôlke

tajka1986
17. máj 2016

Maminky poradte prosim co robit. Dcerka mi druhy mesiac chodi do skolky. Zvlada to tazko a chodi na cely den. Problem je ten,ze ma soplik,bez kasla a teploty,u lekarky sme boli,dala jej Pamycon kvapky a povedala ze kludne do skolky moze ist,dokonca mi odmietla dat ocr,kedze ma dychanie ciste a iny problem okrem soplikov neni. Lenze...ucitelke v skolke sa dnes povrackala,nechcela nic jest a ucitelka usudila ze to preto ze je chora(ja si myslim ze to bolo skor od nervov ze musi byt v skolke kedze tam nerada chodi) A ucitelka mi dnes povedala,ze zajtra sa moze stat ze mi ju nevezme. Teraz neviem co mam robit. Ci sa vadit s ucitelkou,ci ist pre papier k dr. a ziadat razitko s podpisom ze je zdrava vhodna do kolektivu ci co...nechcem zo seba robit debila,doktorka jasne povedala ze problem nevidi a potvdenie sa dava az po 3dnoch nepritomnosti v skolke. Tak fakt neviem co robit. Doma malu len tak nehcem nechat kedze takyto stav sa moze opakovat castejsie a ja si nemozem dovolit kvoli"pocitu ucitelky"byt kazdy tyzden doma. Prosim poradte

leangela
18. máj 2016

@ajana1 v dnesnej dobe akoby sa nenosilo byt zdravy, ze? 🙂 Moj otec je napriklad taky ze toho k lekarovi clovek nedostane ani za svet. To je dalsi extrem. Ale tak co ludia uznaju za vhodne to nech robia. S tym my veru nic neurobime. Mozme urobit jedine to ze nebudeme ako oni ;)

alaguema
18. máj 2016

@ajana1 lekár, ktorý predpíše ATB len aby nestratil pacientov, je idiot. Iné pomenovanie si ani nezaslúži.

ajana1
18. máj 2016

@alaguema aj podla mna je ale na druhej strane ak tam ma par hysterickych mam ktore z ordinacie neodidu kym im tie antibiotika neda tak ho aj svojim sposobom chapem. A jednu taku mam aj v rodine a tiez aj par znamich takze tak.

alaguema
18. máj 2016

@ajana1 také ešte existujú? Neviem, ale v okruhu mojich známych sa už dnes každý snaží ATB vyhnúť a dávajú sa len ak je to nevyhnutné a aj to na základe CRP. Oproti tomu, ak si to rodič nežiada a nediskutuje o tom, stále sú lekári, ktorí ich predpisujú radi, lebo veď niečo predpísať treba a plus - ak sa aj netrafia, tak na to nikto nepríde a ak tam nejaká baktéria je, tak ju zahlušia.

lauricka
18. máj 2016

@tajka1986 doktorka ma vystavit potvrdenie o tom, ze dieta je zdrave. Hadam nechce tvrdit, ze by jej ho vystavila jedine po troch dnoch, to je kravina. Ak ma mala sople a ONA tvrdi, ze je zdrava a ma byt v skolke, tak nech to ONA potvrdi na papier, aby ste nemali v skolke problem. Preco by ste sa chceli hadat s ucitelkou? Ucitelka vidi sople a ze mala vracia. Moze vam ju nezobrat, je to uplne normalne. O com sa chcete hadat, ked nemate potvrdenie od lekara? Vytery mala ciste? Mozno ma bakteriu, s kotoru si nevie rady. Deti niekedy potrebuju dlhy cas, nez im prejde sopel alebo kasel. Ak je trochu chytena, moze byt nachylnejsia v kolektive ochoriet rychlejsie a lahsie este viac. Dva mesiace zle znasa skolku? Viete trochu viac preco? Psychosomaticke problemy su dost pravdepodobne. Preco vracia, co jej vadi na skolke, ako jej mozete pomoct, co by jej pomohlo? Pytali ste sa malej, rozpravali sa s nou o tom, s ucitelkami? Psychicky stres napomaha tomu, aby deti lahsie ochoreli v skolke. Este k tomu, ze si nemozete dovolit byt kazdy tyzden doma. No, pri takomto malom prckovi to je dost mozne, radsej sa na to pripravte. Teraz uz je fajn, je jar, uz je to lepsie. Ale na jesen a v zime, ked sa to rozbehne so soplami a kaslami....hmmm, to je este len lahoda.

ajana1
18. máj 2016

@alaguema aj take su. A aj ked ti spravia CRP a je zvysene ako vedia z akej bakterie alebo ci to nie je virus? V pripade ze to je virus tak ti antibiotika su ti tiez na dve veci.

meusicka
18. máj 2016

@tajka1986 jua to viem pochopit, ale ani malej to nepridava. tak vam neostava nic ine, len ju nechat a natahovat sa zakazdym s ucitelkou. ja mam doma 2 skolkarky a este prvacku, takze viem ako to je, ked dieta ochorie, ale nie je velmi chore. doma robi neplechu, ale do skolky neposielam. my zijeme v zahranici a nastastie moj muz utiahne celu domacnost, nakolko tu mame skolku len doobeda a ja som nutena ostat doma, kedze do prace tazko, ked mi nema kto postrazit chore deti ☹ a zase doplatit sa za celodennu starostlivost pre 3, to sa mi uz vobec neoplati uvazovat....
tak vam drzim palce aby si mala zvykla. pripadne jej skuste davat sirup z Echinacee aby ste jej posilnili imunitu.

dai
18. máj 2016

@alaguema tak ja zial moje deti neprinutim byt v klude ani ked su realne chore☹ akonahle horucka ustupi tak su to zase normalne deti:-/ ja by som ich asi musela retazami priputat v posteli☹ oni zial ten svoj pohyb potrebuju ( alebo teda nastastie? )
@sardinka335 tak myslim ze tie relacie ukazuju vaecsiinou rodiny jemne zaostale - podobne ako u nas... tiez v tych relaciach s podobnou tematikou vidis tie socialne ci mentalne pokryvkavajuce rodiny ( a tiez su vaecsinou biele - neviem naco do toho pchat ciganov ked uz davno je dokazane ze biely asocialy stat stojja omnoho viac ako cigani...) Normalne deti v UK nastupuju do skoly v 5tich rokoch a ucia sa tam citat a pisat, cize asi tam standartne nevkladaju kocky do otvorov... detto ti po mojich navstevach v uk mozem 100% napisat ze deti su tam vonku aj v pocasi kedy nase sedia doma lebo pocasie je predsa skarede😉 cize netreba posudzovat cely narod cez prizmu nejakych chorych tv relacii😉
ale jasne, svet nie je ciernobiely, len treba byt mozno trosku viac zamerany na seba a riesenie svojich zalezitosti a menej riesit druhych...

maminkasisa
18. máj 2016

@sardinka335 u nas v skolke je vyveseny papier, ze ziadne lieky ani vitaminy detom nepodavaju....
osobne soplik a kasel nepovazujem za chorobu, kde treba byt doma /ako mama uz asi viem rozoznat ci sa to bude stupnovat, pripadne pridu teploty a pod/, ale ak je tam uz pamykom, tak je to ATB a dieta by som nechala doma....

lauricka
18. máj 2016

@dai @jankastubka
@pribinak ano, tiez som citala, ze nie vzdy zelene sople su take, nie je to pravidlo. Ale o tom nie je diskusia.

alaguema
18. máj 2016

@ajana1 tých výnimiek zvýšeného CRP pri vírusových ochoreniach zas tak veľa nie je. CRP je aj diagnostická pomôcka, rôzne hodnoty poukazujú na rôzne ochorenia, ktoré spolu s ostatnými príznakmi, vedia spoľahlivejšie diagnostikovať. Takže (ne)potrebnosť ATB sa dá dnes pomerne presne zistiť.

sardinka335
18. máj 2016

@dai pozri, mne je to vo vysledku jedno...ja mam zapad ťažko v paži. Stači sledovat čo sa deje,ako nás ten ťažko humanisticky zapad pomaly taha ku dnu....

lauricka
18. máj 2016

@ajana1 to je pravda, vo viacerych krajinach ludia omnoho menej riesia sople, nez u nas, u nas su maminky uplne ze vysadene na sople. Moji su casto soplavi, aj ked im inak nic nie je. A tak sme skoro stale doma, nastastie, tento rok si to este mozem dovolit. Potom smola. Vsetko je tu nastavene tak, ze proste smola. Pre deti, pre mamy, pre skolky, pre ostatne deti. Jednoducho matka do prace musi na cely den, hotovo, bez debaty. Taky je tu svet. Kolko miest je vytvorenych na pol dna pre mamicky s detmi? Kolko zamestnavatelov vobec berie na zeny a rodiny ohlad? Cert aby to vzal.

dai
18. máj 2016

@sardinka335 tak... zalezi od toho v com🙂 opaet si treba trosku vyberat... nebyt toho zapadu tak sme pri nasom chapani korupcie stale 100 rokov za opicami a rozkradnute uplne vsetko ( nie zeby teraz toho nebolo dost, ale pozri do krajin typu rusko a pod. ako funguju... tam ked nemas znamych tak si neskrtnes, tu s plnym vedomim prehlasujem ze ked sa naozaj snazis a nieco obetujes tak sa stale da presadit...) - ale myslim ze o tomto uz fakt diskusia nie je😉 svet zdaleka nie je na humanitne myslenie zapadu pripraveny - s tym s tebou plne suhlasim, zial nas mentalny vyvoj ide omnoho pomalsie dopredu ako priemyselny...
@lauricka myslim ze prave o tomto tema je - autorka pise ze jej dieta ma zelene sople, lekarka sa ale vyjadrila ze je zdrave a moze ist do kolektivu - my tu piseme ze je niekolko vynimiek kedy je toto mozne, vaecsina maminiek pise ze nie je...

lauricka
18. máj 2016

@sardinka335 no, sice mimo temu, ale vychod nas zachrani 😀 saleni rusi alebo kto. V prdeli sme tak ci tak.

ajana1
18. máj 2016

@lauricka zial nikde to nie je idealne ale treba to brat z tej lepsej stranky. V Europe sa mame este velmi dobre oproti inym krajinam. 🙂 Nanestastie podpora rodin moc nefunguje skoro nikdy vo svete az na par vynimiek. ale zas co si povieme nemame deti aby sme boli bohati to stastie (ale aj trapenie) co nam prinesu do zivota ti ziadne peniaze na svete nevynahradia.

alaguema
18. máj 2016

@dai tak existujú činnosti, pri ktorých nie je nevyhnutné skákať po plafón, ale je to samozrejme, na rodičoch...Ja som len reprodukovala info do našej pediatričky. My sme sa snažili o väčší kľud, každý nech urobí, ako uzná za vhodné. Na margo UK, žila som tam a nemám vôbec dojem, že by tam deti trávili viac času vonku, ako slovenské deti. To, že chodia von aj v zlom počasí - veď naše tiež. Ak vyslovene neleje, tak pršiplášť, gumáky a idú sa čvachtať na dvor. Príde mi to úplne normálne, veď my sme tiež tak chodili.

meusicka
18. máj 2016

@nana123 hryzenie v skolke je normalna vec, aj moje sa kusali lebo zo zaciatku sa deti nevedia zaclenit, nevedia sa dorpacovat k tomu co chcu, musia sa naucit s inymi detmi vychadzat. my sme mali vyslovene problematicku riaditelku. neviem co s detmi pachala, stale so mnou ona komunikovala a stale mi pridavala ako su deti pretazene a ze nic nezvladnu, ze to je na ne vela. ze trieskaju riadom a rozbili tanierik v detkej kuchynke .... bol porcelanovy ako som sa potom dozvedela. potom jej vadilo, ze placu, lebo, napr. jeden den jenda spadla zo stolicky. pootm sa stalo, ze mi ich rozdelila... dvojicky co nikdy neboli od seba, a zatvorila deti do tmavej telocvicne a nechcela ich stade pustit. ja som sa od deti nic nedozvedela presne ako bolo, lebo oni maju jazykovu barieru, teraz sa ucia nemcinu.... v kazdom pripade ja som z riaditelky citila ten tlak, chcela riesit psychologa, riesila, ci vedia rozpravat, len preto, lebo om nerozumela. pritom tu maju kopu tureckych deti, co tiez nevedia jazyk pri nastupe do skolky. a to sme chodili do skolky len 10 dni, tak som sa do toho oprela a volala na radnicu, kedze ona komunikovala s radnicou a riesila moje deti a potom mi oznamila toho psychologa. mne sa nepacilo, ze mna radnica nekontaktovala. takze som tam zavolala sama a chcela som presne vediet co im povedala. ostatne dve ucitelky so mnou nesmeli hovorit. 😠
ked sa pani na radnici zastala najprv riaditelky, lebo vraj mala 25 rocnu prax, tak som sa doslova zrutila, a rozhodla som, ze ich zo skolky zoberiem. potom mi hned po tomto telefonate volali zo skolky ze po ne mam ist, takze som dosla a pytala papier na odhlasenie.... vtedy sa ale riaditelka napodiv neukazala a vysli von druhe dve ucitelky. priznali ze maju interne problemy a ze ako sa riaditelka sprava to vobec nie je pomoc pre mamu dvojiciek a prvacky. a ze nie som jediny nespokojny rodic.
manzel sa potom pri odovzdani odhlasenia na radnici tiez stazoval a mimochodom tam sa dozvedel ze ma byt ohladne nas porada a tvarili sa ze o tom mame vediet. tak sme zistili ze nam riaditelka poradu zatajila. a tak sa to dozvedeli aj na radnici. nasa story je hotova kovbojka.
ja som mala vlastne stastie ze dve pedagogicky boli ochotne ist proti svojej nadriadenej. podotykam, ze v tej skolke dostali novu riaditelku zaciatkom septembra, takze ucitelky boli z nej rovnako zhrozene ako aj ja.
pokial mas pochabnosti tak musis skusit sa orozpravat s inymi mamkami, ako su spokojne.

alaguema
18. máj 2016

@dai svet naozaj nie je pripravený na humanitný západ...hlavne ak zahŕňa veci ako humanitárne bombardovanie a podobne.

sardinka335
18. máj 2016

@dai a čo spominaš rusko? samotny zapad ma sám svoje za ušami....humanitne myslenie zapadu je asi take ze ked sa obetuješ tak sa presadiš....a ked sa neobetuješ a si na soc. davkach tak ti je ešte lepšie - dostanes v ramci humanity všetko zadarmo - byvanie atd...moj bratranec tam mukluje na stavbach pre migrantov - pekne 3 izbačiky na čo tu maju hypo tak tam bude sa rozdavat......vid pristahovalci ..tak radšej nechajme tuto temu o debilných nemcoch a ich politikoch.Ano papaš ich chlebik (zapadniarov) tak ich pesničku spievaš..sice aj my lebo hlavne pobočky su v DE a my ich len obcodne zastupujeme ale nemenili by sme ani ,,zadarmo,, s nimi - uz teraz je DE ,,neoficiálna turecka kolonia,,. No radšej to fakt nechajme tak....a vratme sa k tým soplom.

tajka1986
autor
18. máj 2016

Dakujem vam za rady,malu si necham do pondelku doma s tym ze preliecime,snad horsie nebude.

dai
18. máj 2016

@sardinka335 asi tak... nechajme to radsej tak - myslim ze tato tema je celkovo omnoho zlozitejsia ako len tvoj pohlad na vec😉 a hlavne ju urcite my dve nevyriesime...

dai
18. máj 2016

@alaguema ja som pisala o mysleni ludi - skor tych normalnych, nie politikov s ich vlastnymi zaujmami... a zial ano, ked sa bavis s priemernym anglicanom ci nemcom tak vnimaju ludi uplne inak ako priemerny slovak...😉 ale ako som uz pisala sardinke - toto je na uplne inu diskusiu a urcite nie cez net...

alaguema
18. máj 2016

@dai spomínala som už, že som v UK žila. Poznám tú mentalitu. Nemyslím si, že by medzi ľuďmi boli nejaké priepastné rozdiely. Západná európa je ale ľahostajnejšia k jedincovi. U nás ešte funguje pomoc medzi ľuďmi. Máme iné slabosti - možno sme menej prajní a viac malicherní, ale v základe sme ešte ľudskí. Ak treba pomôcť, zmobilizujeme sa. Tam je to zákon džungle - silnejší prežije, ostatní majú smolu. Ako ústa majú plné humanizmu, to áno a decentne sa pozastavujú nad nespravodlivosťou sveta, ale v podstate zachraňujú iba psov a mnohokrát tí psi majú lepší život ako ľudia, ktorí sú im ľahostajní. Všetko je len na oko. Ak sa robia benefičné akcie, tak je to v prvom rade dobré PR. Aj postoj napr. teraz k utečencom je len falošné gesto (a politické čachre), ale choď niekam na predmestia Manchestru a opýtaj sa nejakých robošov, čo si to tom myslia. Tí ti povedia tak od srdca. To o čom ty píšeš, je len obal, ktorým sa západná európa prezentuje pred svetom. Politicky korektný obal.

jabadaba
18. máj 2016

@sardinka335 inak sledujes tu schizofreniu? Na jednej strane tu juchali v teme o poslankyni, ktora musi mat nutne dieta so sebou v Parlamente a na strane druhej tu budu zlahcovat sople a volat po tom, aby deti boli v skolke za kazdych okolnosti, vsak sa nic nedeje. No tak co si tie deti nekuriruju v praci? Ked su take zhovievave voci tej poslankyni? Snad aj tu dievcence mozu s detmi do prace.... 😝

salome123
18. máj 2016

@jabadaba ja sa nehadam, ale keby to bolo bakterialneho povodu, tak to predsa dokazu vytery a zaberu ATB.

alicka850
18. máj 2016

@alaguema mozem ti povedat z vlastnej skusenosti,ze drviva vacsina pacientov ked neodide z ambulancie s nejakym liekom /ATB,pripade lieky a "celkove posilnenie organizmu" ☺/ su nespokojni. Myslim,ze medzi mamickami sa to uz zlepsuje,lebo citaju a su informovanejie,ale ta starsia generacia cista katastrofa. A tie zasoby co si robia dochodcovia, by si neverila.

dai
18. máj 2016

@jabadaba co neoslovis priamo? som o teba mala vyssiu mienku🙂 ale tak co uz... ten prispevok absolutne nebol o nejakej poslankini - skus si to opaet precitat a porozmyslat... uz by hadam stacilo nie? a teraz zlahcuju sople znamena co? sople su podla teba aka diagnoza? aka choroba? kedy si ty bola naposledy na pn kvoli soplom?
ale tak ok - kludne sa vysmievaj a hladaj si spojencov ked chces prekrucat - v kazdom pripade - chore dieta ma byt doma a ma sa liecit - tato tema je o tom ci dieta je chore lebo si to mysli vaecisna matiek na mk alebo lekarka posudila ze nie je nebezpecenstvom pre kolektiv a moze do neho ist... maminka tu uz napisala ze sa sama rozhodla zostat doma , takze by si mohla byt spokojna ci? a diskusia k prispevku o tom ze maminky zamestnane vykonavaju rovnaku pracu pre deti ako matky co sedia doma na zadku cely den sa zvrhla vdaka niektorym na diskusiu o nejakej poslankyni ktorej sa zavidel detsky kutik... takze tolko k tomuto...

@alaguema tak ja som to mozno nespominala ale dlhodobo som zila v nemecku a v grecku, cely zivot pracujem v prostredi kde polovicka zamestnancov su z inych krajin ako Slovenska - a to ze ty si zila v prostredi ktore popisujes neznamena ze je taky cely narod... ja vidim ako sa aktivizuju aj tu v sr ludia zo zahranicia a ako slovaci - to mi na porovnanie staci... detto s nimi casto prave tieto otazky rozoberam - nestretavam sa s robotnikmi na predmesti, takze ich nazor nepoznam - predpokladam ale ze bude podobni ako ten nasich robotnikov... u nas ale ma aj inteligencia rovnaky nazor... v zahranici nie - to je trosku rozdiel a ano, ta neprajnost plati - vid spominana tema od jagababy - tam sa krasne prejavila🙂
dievcata ak chcete dalej tuto temu rozoberat tak sa skuste vratit k nejakej politickej ci teme co spominalaa jagababa - myslim ze tato s tymto nema nic spolocne... dakujem

sardinka335
18. máj 2016

@alicka850 ale prečo su nespokojní??? Lebo neustale je nam pacientom podsuvana mediami, mamičkovskými časopismi, forami a diskusiami NEDOVERA voči lekarom...ludia čítaju internety a roznych šarlatanov, ktorým uveria viac. Praveze mamičky pridu často naštudovane z internetu a nie starký. Škrečkovat je bezná mentalita dochodcov - vzdy to tak bolo, takze to ma neprekvapuje ani v liekoch zvlášť ak teraz furt čitame ze x je nedostatkových.

alaguema
18. máj 2016

@dai žila som v Londýne a pracovala som tiež pre nadnárodné firmy s multi kulti zamestanenckou základňou...dnes je to snáď už veľmi bežná vec, nič mimoriadne. V Manchestri som bola len v rámci spoznávania a celkom šokovaná len pri jednoduchej ceste vlakom (tam boli tí robotníci a tie kopy odpadkov, ktoré hovoria veľa o obyvateľoch)...kde sú tí kultivovaní angličania, ktorí repprezentujú Londýnom a pekným anglickým juhom. Takto som precestovala tých krajín celkom dosť. V Grécku som bola 3 mesiace, na viacerých miestach a to by som za západnú európu nepokladala. Ľudia srdečnejší, jednoduchší a ochotnejší. Veľmi podobní ako u nás. Ale ok. Máš svoj názor. Je to rozhodne dnes ten správny názor, môžeš byť spokojná 😉