icon

Problém v škôlke

tajka1986
17. máj 2016

Maminky poradte prosim co robit. Dcerka mi druhy mesiac chodi do skolky. Zvlada to tazko a chodi na cely den. Problem je ten,ze ma soplik,bez kasla a teploty,u lekarky sme boli,dala jej Pamycon kvapky a povedala ze kludne do skolky moze ist,dokonca mi odmietla dat ocr,kedze ma dychanie ciste a iny problem okrem soplikov neni. Lenze...ucitelke v skolke sa dnes povrackala,nechcela nic jest a ucitelka usudila ze to preto ze je chora(ja si myslim ze to bolo skor od nervov ze musi byt v skolke kedze tam nerada chodi) A ucitelka mi dnes povedala,ze zajtra sa moze stat ze mi ju nevezme. Teraz neviem co mam robit. Ci sa vadit s ucitelkou,ci ist pre papier k dr. a ziadat razitko s podpisom ze je zdrava vhodna do kolektivu ci co...nechcem zo seba robit debila,doktorka jasne povedala ze problem nevidi a potvdenie sa dava az po 3dnoch nepritomnosti v skolke. Tak fakt neviem co robit. Doma malu len tak nehcem nechat kedze takyto stav sa moze opakovat castejsie a ja si nemozem dovolit kvoli"pocitu ucitelky"byt kazdy tyzden doma. Prosim poradte

sardinka335
19. máj 2016

@sisaka tak potom nechapem čo tu vlasnte hladaš? Čo ,,canada,, nema diskusne fora pre matky ked ti slovač tak vadí a naša mentalita ? Tam chod nadavat...a ta poslu do zádele ako pristahovalca. Ani vo svete nie je kazdy srdečny a pohostinny o tom si nerobim iluzie. Kto to dobro chce vidieť tak ho vidi, lebo tiez neverim tomu ze nikomu sa nikdy nič dobre od nikoho tu na SK nedostalo a Kanade ti ludia len praju, usmievaju sa na teba a modre z neba by ti zniesli. Len to ludia nevidia to dobré lebo to vidiet nechcu. Maju svoje naprogramovanie a to si idu, všetko im vadi a kazdy je zlý.
A teda neviem kde si bola v reštauracii asi pri Pentagone vo Vraknui ano tam priväzuju stoličky reťazou a dokonca aj v zdravotnom stredisku to ma ,,priklincovane,, v čakarni...je to o ludoch aky tam ziju.

alaguema
19. máj 2016

@sisaka mimochodom, neviem, akého dáta sú tieto tvoje krásne spomienky na Slovensko, ale je divné, že ti odmietli požičať auto. Môj muž požičovne využíva v najrôznejších krajinách Európy, aj v Nemecku v rámci služobných ciest a nikdy s tým nemal problém. Možno si tu už naozaj dávno nebola. Reťazou pripevnené stoličky v reštuarácii? Tiež by som sa opýtala, v ktorej to bolo, lebo také som nevidela asi nikdy. Smetný kôš na dedine niekde to áno, ale stoličky v reštauráciách nie. Áno, na Slovensku sa kradne viac, ako v krajinách, kde ľudia netrpia nedostatkom, je to asi logické, aj keď neospravedlniteľné...žiaľ, taká je pravda. Na druhej strane, negatíva vyvažujú pozitíva, sú tu aj krásne miesta s perfektnými ľuďmi. Choď niekedy v lete do Štiavnice. Toľko kultúry, krásnych akcií a úplne špecifickej atmosféry pokope som nevidela asi nikde a to som nesedela na zadku celú mladosť, ale behala po svete. Ale aj iné miesta, kde ten genius loci je naozaj mimoriadny. Komunity ľudí, ktorí nie sú ľahostajní k prírode a k ľuďom. Je ich strašná spústa, sama som bola po návrate na SK prekvapená, kam sa ľudia za tie roky posunuli, koľko šikovných mladých jedincov tu je, koľko umenia a nadaných deciek, zaujímavých projektov. Smutné je, že ľudia ako ty, to asi ani nechcú vidieť...Na čo by potom nadávali, že? 🙂

michaelkanr
19. máj 2016

@sisaka myslim, ze tieto "mile" komentare ti len potvrdili, ze si dobre urobila😉

dai
19. máj 2016

@michaelkanr si to vystihla😉

sardinka335
19. máj 2016

No lebo ona je bohovsky milá.... 😀 😀 Iny bude na nas kydat a my mame tak ,,typicky slovensky,, sklonit hlavy a pritakavat...bejvávalo.
Sak chodte aj vy tam kde je dobre, kto vas tu drží? Sak čo ste neostali vo svete ked ste boli na skusoch? Nikto tu nikoho reťazou nedrží a spištolou pri hlave ..jedine ze by to nebolo az take zle. Asi tak nejak...Prosím vas tito odidenci....ano, ked pride na lamanie chleba, platit lekarov tak hned to docupita.

dai
19. máj 2016

@sardinka335 ale chapes ze presne o tejto neprajnosti sa tu pisalo? Niekto ma iny bazor tak nech si ide? Je spokojnejsi ako ja tak je zly?
Ako ja az v dospelom veku som obklopena prajnymi ludmi tu v sr - lebo si ich sama vyberam... pokial som zila v ramci rodnej dediny, mesta, sirokej rodiny a pod. Podla zauzivanych sr tradicnych vztahov a ocakavani tak sim zial naozaj videla vela neprajnosti a zavisti... mozno ty mas stastie na ludi ale myslim ze vaecsina zije v tych tradicnych pomeroch...
A vidis ze aj ty sama prejavujes aj v tejto teme tu neprajnost - uz sisaku vyhanas lebo jej skusenost je ina ako tvoja, jakababa nadavala v teme o pracujucich mamkach na nejaku poslankinu lebo dostane kutik detsky a iny nie... vies o tomto presne to je... na osobne sa snazim tesit pre mojich blizskych - ze ja z toho nic nemam? Tak nemam ale ini maju... o tom je ta prajnost... nie hned zavidiet lebo iny ma viac ako ja:-/

michaelkanr
19. máj 2016

To je tak-stazujes sa, resp pomenujes, co sa ti na slov nepaci (a snad si nemusime klamat, ze objektivne je tu veci na zlepsenie dost), tak dostanes hned rady-ved emigruj! Co ta tu drzi???
A ked emigrujes, tak zas-a co sa ty k tomu vyjadrujes??? Ved tu nezijes! U toho sa stazuj, ci chleba jes!
Tak ako teda, mile damy?
Ja si myslim, ze ked je niekto na slov nespokojny, tak ma prilozit ruku k dielu a nieco znenit alebo ma ist za stastim inde. Najhorsie je ostat na mieste a zalepit si oci, tvrdit ze menit nic netreba, vsetko klape ako ma.

kristinka86
19. máj 2016

Hehe.. Mňa len udivuje, v akej téme sa čo rozoberá. Človek tu ide čítať o škôlke nejaké veci a dočíta sa o nehostinnom Slovensku, závistlivých ľuďoch, atď. 😀
PS: Vyššie opisy (reťaze, výkaly, závisť,..) sa nehodia ani na našu dedinu. 😀 A áno, tí ľudia, čo tak fajne zarábajú v zahraničí pribehnú hneď, keď sa objaví bolesť zuba, alebo čohokoľvek iného, alebo dajú výpoveď a prídu sem len vyčerpať sociálny systém...

sardinka335
19. máj 2016

@dai halo...ja niekde pišem ze jej neprajem? Ja len nemam rada, ked niekto pride pizúkat na slovenske forum ako tu je zle...to si v CA nedovolí...predpokaldam nadavat tam kde je. Tak sa pytam načo sem teda chodi?? A take ze ,,všetci,, su tu zlí, všetci jej znami maju LEN zle skusenosti a bla bla...no tak to je troška ,,cu fil,,. To nebolo o tom ze prišla sa pochvalit neviem priklad ze ide na peknu dovolenku a my ze jeej super oddychni si .To bolo asi take ze ja na to mam a vy tam chudaci v Bananystane čo chcete...To je priklad hej. Takze o neprajnosti tu nemoze byt ani reči. A ja nevidim dovod nadavat na svoju krajinu v ktorej zijem aj ked tu nie su veci idealne. Ja som patriot. Co si myslíš ze inde neni zavist a neprajnost? Všade sa najde aj take aj onake...
ja to tak poviem..ja sa tu na SK mam jak prasa v zite nič mi nechyba...az sa to bojim napisat aby to nebol len sen z ktoreho sa zobudim. Ja nemam problém tešiť sa z peknej veci niekoho ineho alebo neviem z toho ze ide na dovolenku niekde...nech si ludia uzivaju kým sa da. Ale povyšenost je troška niečo ine.

sardinka335
19. máj 2016

@michaelkanr tak začni od seba...ja menim veci napr. aj tym ze zbierame tie odpadky po tých prasatách v našom okolí...nečakam ze to urobi niekto iny. Mením to čo menit mozem. A odmietam take ze ludia su tu LEN zlí a LEN neprajný. Ty milá dáma....lebo nikto netvrdil ze nič menit netreba, len ze netreba na ludi len nadavat a vidiet všetko zle.

dusika11
19. máj 2016

@ajana1 mna otazky pohladu nezaujimaju..kdesi som citala ze v saudskej arabii povedali ze zena je cicavec...takze vec pohladu..mam sa od saudskej arabie ucit alebo si mysliet ze sme predsa len v niecom dopredu??ja sama viem ako mi je ked som chora..a ako tazko je niekde ist a fungovat..a co take dieta..ma sople blia hop trebars usi cele telo a musi sa prisposobovat kolektivu a vlasten fungovat..trebars ist von..prepacte tupost inych narodov ma nezaujima

ewisam
19. máj 2016

@tajka1986 ja by som zasla za dr. nech ti vystavi papier o sposobilosti dietata, navstevovat skolku. V skolke ho musia akceptovat a doktorke vysvetli co je vo veci, ze ani ty ju nechces obtazovat, ale jednoducho skolka si to vyzaduje. Zial aj tu je to bezna prax, ze dieta nechcu v skolke, staci ked kychne

dusika11
19. máj 2016

@tajka1986 dieta si postupne buduje imunitu..ak chodi prvy rok do skolky bude tri dni v skolke a dva tyzdne doma..tak cca 2 roky..u nas to bolo komplikovane lebo jedno dvojca bolo chore druhe sa vyliecilo nabralo od prveho kolotoc v ktorom som mala satle nejake dieta doma a stale som riesila s kym bude..tazke casy..potom uz bude lepsie..skuste si najst pre istotu alternativu do buducnosti..aby ste neboli nervozna a potrebujete ist do prace..
castymi neliecenymi chorobami anginami moze dieta ziskat selet a ine komplikacie na cely zivot

michaelkanr
19. máj 2016

@sardinka335 ked niekto kritizuje co je na slovensku zle, ja to nikdy neberiem, ze je to prlis, skor to beriem ako podnet na zamyslenie a zlepsenie. Vzdy je co zlepsit. Niekedy clovek uplne zapadne do dennej rutiny a nevidi tie nedostatky. Preto je fajn sa trochu rozhliadnut, napr si precitat rozhovory s cudzincami co tu ziju, ako to oni vidia resp ludia, co sa odstahovali do zahranicia. Lebo nasu slov realitu vidia inymi ocami. Ak daju aj kritiku, mna tym nepohorsia, vacsinou si totiz poviem, ze je to naozaj tak. A veru sisaka ma v mnohom pravdu, ked zijes dlhsie mimo sr, tak ti niektore rozdiely udru priamo do oci.
To ale neznamena, ze je tu vsetko zle, zas to neber do extremu😉

alaguema
19. máj 2016

@michaelkanr je rozdiel medzi názorom a medzi evidentnou zaujatosťou. Dotyčná pani dokonca tvrdí, že tu ju ani nevychovali. Až Kanada ju vychovala. To je u mňa extrém v zmysle - nič dobré tu nie je. Tak na čo sa sem vracia. Ja som väčšinu života prežila mimo SR, ale nikdy som nechápala tento postoj. Nerozumiem tomu. Či je to snaha poprieť svoj pôvod, alebo len snaha splynúť úplne s novým prostredím a tak to staré úplne zavrhne...Pre mňa nepochopiteľné, lebo ani jedno, ani druhé sa nedá. To sú presne tí ľudia, ktorí rozprávajú na svojich novorodencov cudzou rečou a tvária sa, ako keby nikdy nepatrili inde, než tam, kam sa prisťahovali. My slováci sme v tomto náramne flexibilní. Možno preto, že naša oficiálna história je relatívne krátka, alebo máme v sebe naozaj nejakú črtu menejcennosti malého národa..každopádne je to smutné. Slovensko je krásna krajina. My tu často mávame kamarátov cudzincov na návšteve a všetci sú nadšení tým, čo tu máme. A tí, ktorí sa tu narodili, vidia len to najhoršie, čo tu je. No, nemusím rozumieť všetkému...

petra7777
19. máj 2016

@dai A ty patríš tiež medzi "odborníčky" 🙂 Hlavne na gramatiku 🙂

alaguema
19. máj 2016

@dai väčšina žije v tradičných pomeroch a asi ty jediná vyvolená si svojich známych vyberáš, áno? 🙂 A podľa zaužívaných tradičných slovenských vzťahov je to celé zlé...ako fakt, trocha reflexie pred tým, než niečo hodíš do pléna, by nezaškodilo. Hocičo je dobré, aby si si o to oprela tvoju scestnú teóriu o zlých, zlých slovákoch. Premýšľam, kde si sa tu nabrala ty, taká dobrá a prajná slovenka. Veď podľa tvojej teórie, je vôbec zázrak, že existuješ... 😀

gala79
19. máj 2016

@alaguema mimo temy ale s tymi auto-pozicovnami ma sisaka pravdu.. pamatam na casi ( rok 2002/2003) ked to mali Nemecke auto-pozicovne v zmluve, ze s ich autom nemozes ist na SK.. resp. mozes ale na vlasne riziko, ak by sa nieco stalo nedpolatila by si sa.. dnes netusim ako to je, ich sluzby uz nepotrebujem... ale stolicky a stoly pred restikame mame priviazane retazou aj u nas v nemeckom velkomeste .. 🙂

alaguema
19. máj 2016

@gala79 tak ale to je už celkom dosť rokov. My takú skúsenosť aktuálne nemáme. Každopádne, ja nezatváram oči pred negatívami. Veď som to aj napísala - áno, kradne sa tu viac. Ale mňa napr. pred 15 rokmi okradli v Nemecku. To mám na tom postaviť svoj názor na celú krajinu? A tvrdiť, že parky na SK sú plné výkalov...to akože kde? Ja neviem. Chodíme po Slovensku veľa, lebo sme tu naozaj dlho neboli a chceme deťom ukázať, čo sa dá. Ale parky plné výkalov som nevidela nikde. Jedna vec je konštruktívna kritika a druhá celkom odlišná je za každú cenu poukázať len na negatíva. V niektorých zapadnutých kútoch južnej európy vidíš v parkoch také veci, že sa žalúdok obracia a predsa to ešte nerobí z toho štátu krajinu neandertálcov. O čistotnosti južanov vie každý, kto zašiel aj za plot turistického komplexu. Do nekonečna by sme tu mohli menovať nedostatky tej ktorej krajiny, ale na čo by to bolo? Užívam si radšej pozitíva 🙂

gala79
19. máj 2016

@alaguema uplny suhlas...

ajana1
19. máj 2016

@dusika11 aha jedna pani povedala. Inak trochu slusnosti v prejave by vam neuskodilo

ajana1
19. máj 2016

@alaguema zas nemusis prechadzat do extremov. Nikto na nikoho nenadava ale sa snazi poukazat na veci ktore sa daju zlepsit a tiez ukazat priklady ako to funguje alebo aj nefunguje v zahranici. Svojim postojom len vytvaras neprijemnu atmosferu a v postate sa stazujes.

dai
19. máj 2016

@petra7777 to je dost ubohe nemas pocit?🙂
@alaguema ach jaj... jasne 😉 nie - prave ty si svojimi prispevkami priklad prajnej slovenky😉 treba si kopnut ked niekto na nieco poukaze, ze?

alaguema
19. máj 2016

@ajana1 to je tvoj dojem. Beriem. Písmená sú nedokonalé.
@dai kopnúť? A do koho, prosím ťa? Len mi príde nezmyselné kydať do vlastného hniezda. Ale neberiem nikomu právo, aby tak robil 🙂 Ak niekto vidí parky plné výkalov, tak ja mu asi ťažko jeho optiku zmením, ale nebudem pritakávať, že to tak je. Konkrétne v našom okresnom meste je nádherný park a žiadne výkaly tam nie sú. V krajskom meste, kde som študovala, detto...tak potom kto si vymýšľa..a kde sú tie parky. Na luníku 9 🙂

alaguema
19. máj 2016

@ajana1 to je tvoj dojem. Beriem. Písmená sú nedokonalé. Na čo poukazuje? Že sa kradnú bicykle? No, to ja nezmením a ja ich nekradnem. Aká konštruktívna kritika..A kto tu kradne? Veď vieme.
@dai kopnúť? A do koho, prosím ťa? Len mi príde nezmyselné kydať do vlastného hniezda. Ale neberiem nikomu právo, aby tak robil 🙂 Ak niekto vidí parky plné výkalov, tak ja mu asi ťažko jeho optiku zmením, ale nebudem pritakávať, že to tak je. Konkrétne v našom okresnom meste je nádherný park a žiadne výkaly tam nie sú. V krajskom meste, kde som študovala, detto...tak potom kto si vymýšľa..a kde sú tie parky. Na luníku 9 🙂

petra7777
19. máj 2016

@dai Ani nie 🙂

sisaka
19. máj 2016

jaaj dievcence, ale ste sa tu do mna pustili, kym som spala 😀
Takze v prvom rade: ja som len reagovala na @alaguema, ktora tvrdila, ze na zapade su lahostajni ludia, co som si dovolila napisat, ze na "zapade" kde zijem ja, som sa stretla s pravym opakom, ktori ma milo prekvapil a napisala, som, ze na Slovensku som bola skor zvyknuta na ine.... nikde som nenapisala, ze LEN - to ste tu uz rychlo zovseobecnili a dostala som otazku ci som nebola naucena doma pomahat druhym, ked ma to, co vidim v Kanade prekvapuje, na co som odpovedala, ze asi teda nie, kedze taku uroven dobrovolnictva a pomoci si zo Sk nepamatam a MNOHE som sa naucila v zahranici, co bolo samozrejme prekrutene, ze som napisala, ze som na slovensku ani vychovana nebola, az v Kanade. Pritom pisem pravdu a nezapajam ziadnu fantaziu, stoly/stolicky boli priviazane retazov fo viacerych mestach a bolo to pred 2 rokmi, takisto som mala problemy s pozicanim auta pred 2 rokmi, mozno je tu stale tema, kde som sa pytala na poziciavanie a kde som potom aj pisala, ako sme nakoniec dopadli. Nebola to jedina poozicovna, obehli sme vsetky, ktore boli na Frankfurtskom letisku, stravili sme tam pekne dlhy cas, na radostli to cloveku neprida, po 9 hodinach letu, auto sme mali dopredu rezervovane v jednej spolocnosti, kde nam ho odmietli dat po tom, co sa spytali, ci planujeme cestovat mimo Nemecka a kde konkretne. S prepacenim, ale ja nebudem klamat, kde cestujem pri poziciavani auta, ako tu uz niekto pisal aj na zmluve to bolo napisane. To fakt nechapete, ze ja nemam dovod si vymyslat?

@sardinka335 ma pravidelne posiela na ine fora, lebo ked niekto nezije na Sk musi zakonite ako pise nieco "hladat" na fore, pritom ja nic nehladam ... tak isto som nikde nepisala, ze vo svete su vsetci pohostinni len na SLovensku nie a ze su tam vsetci LEN zli a vstci moji znami maju LEN zle skusenosti, to uz mame slova sardinky a nie moje, coho sa alaguema rada chyti a uz je to nieco, co tu vlatne pisem ja.
Dakujem za pozvanie do Stiavnice, bola som, velmi sa mi paci atmosfera miesta, cajovna, kaviaren ... ale ja som tu ziadne slovenske mesto nekritizovala, ani som nepisala, ze sa mi na Slovensku nepacia mesta, priroda a je tam aj kopec inych veci, ktore sa mi pacia. Zatoze nesuhlasim s tym, ze su na Slovensku ludia pohostinni a menej lahostajni ako na zapade, tak uz sa mi nic nepaci. Ked clovek moze porovnavat s inym systemom vidi viac nedostatkov, ja za to nemozem, ze sa mi nepozdava slovenske zdravotnictvo ako celok aj ked tu mozete mat super skusenosti s niektorymi konkretnymi lekarmi, ako celok je to fakt nic moc, stazuju sa na to vzdy ludia, ked sa nimi bavim, ale to su podla vas len moji kamarati ti vecni nespokojenci, to iste skolstvo - to je vec nazoru, ked sa niekomu paci to slovenske, tak super, mne sa sposob vychovy a vzdelavania nepaci a neviem, preco by som to mala tajit, len preto, lebo tam nezijem? Napriklad sa mi paci skola, kde chodia @dai deti - tam by som tie svoje v pohode zapisala, zato, ze mam ine naroky som uz hned oznacena za vyzdvyhovaca zapadu.
Co sa tyka vyuzivania socialneho a zdravotneho systemu nemusite sa obavat, nie som s tych, co sa im nepaci a potom ho pridu vyuzivat, kedze mam nazor aky mam na slovenske zdravotnictvo urcite by som neprisla liecit si tam svoje zdrav. problemy, na Slovensku som nebola ani rodit (uroven v statnych nemocniciach sa neda porovnat s tym, na co som zvyknuta) a ani som si nebola davat opravovat zuby - mam dobru zdravotnu poistku od zamestnavatela a fantastickeho zubara, s ktorym som spokojna, zato, ze tak robia mnohi slovaci, ktori nemaju v zahranici dobre poistenie, alebo maju nizke platy a nemozu si ho dovolit, alebo jednoducho sa im paci a doveruju tomu slovenskemu ja nemozem a automaticky ma nemozete priradit k tejto supine len preto, ze zijem v zahranici, to postrada logiku, nebrala som od slov. statu ziadne davky ako sme sa vystahovali, nenarokovala som si ziadne porodne, mateske a neviem co, mozte kludne spavat, nie som s tych, co nieco kritizuje a potom to za chrbtom sam vyuziva.
Tak ako som uz pisala, super, ze zijete v krajine, kde sa vam paci a ste spokkojni ako to tam funguje a uzurpujete si pravo kritizovat, ak nieco nefunguje, ja sa zase nemienim tvarit, ako sa tam uzasne zije len preto, aby som tu niekomu pohladila ego a nadavat na zapad, lebo je to narodny sport, aj ked mam ine skusenosti, ale to som si vsimla, ze ludi najviac potesi, ked ti zahranicni slovaci kydaju na krajinu, v ktorej ziju a funguju na spomienkovom optimizme, to zase nechapem ja - mne ked niekde prevazuju zapory, tak sa pracem odtial, to iste plati aj pre SLovakov, ktori ziju na SLovensku, ak raz zapory prevysia nad kladmi treba sa zbalit a hladat niekde inde.

ajana1
19. máj 2016

@sisaka veru pravdu mas. Tiez zijem v zahranici a poznam ten druhy opak ako je to tu vsetko zle a doma je super (vid tiez vychodniari v Bratislave) a predsa tu ziju. Ja mam rodnu zem rada ale vratit sa tam nechcem pretoze sa mi rozsirili obzor a niektore zasadne veci mi nevyhovuje a preto by bolo pre mna skor utrpenie.

alaguema
19. máj 2016

@sisaka ako sorry, ale prehrýzť sa cez ten siahodlhý text bez čiarok a inej interpunkcie, je brutál,, lebo nevieš kde to končí a začína...ale pochopila som základ - a síce, že už zrazu vidíš na Slovensku aj pozitíva. To ma teší.

sisaka
19. máj 2016

@alaguema vies co, radsej ani necitaj, tvoja schopnost prekrutit vsetko je obdivuhodna, po tom, co hned na zaciatku pisem, ze som nikde nepisala, ze vsetko je LEN zle mi napises, ze si rada, ze zrazu vidim pozitiva ... ach jaj, fakt skoda nieco pisat.