icon

Prvýkrát do škôlky a narodenie druhého bábätka

alu123
22. aug 2013

Ahojte mamičky, mali ste aj vy podobnú situáciu: Moja malá má v októbri 3 roky, je prijatá do škôlky. A cca koncom septembra sa nám narodí druhé bábätko.
Ako postupovať so škôlkou? Na aký dlhý čas ju tam dávať, zvládne to aj, keď potom bude bábätko? Ona má rada detičky, chodili sme tam spolu pozerať a hrať sa s nimi, veľmi sa jej tam páčilo.
Ďakujem za všetky rady a skúsenosti.

Strana
z2
ja.nu.la
22. aug 2013

@alu123 ahoj, ja momentalne riešim tiež tento problém, syn v decembri bude mat 3r. zobrali ho do skolky, a babetko sa ma narodiť koncom septembra. Zatial nie som na 100% rozhodnutá. Ale rozmýslam, ze ho tam dám a uvidim prvý, druhý mesiac ako to bude prebiehať. Ci bude chorlavý, ci tam bude chciet chodit, ako budem zvladat aj jeho aj babo... uvidim a budem to riesit za pochodu. Ak mam povedat pravdu ak bude chorlavý alebo moc vymyslat ze nechce chodit do skolky tak ho tam prestanem davať. Nebudem riskovat aby mi nakazil male... a niciť si nervy rano s presviedcaným, že nech ide do skolky, nech sa oblieka... ked budem unavena z babetka. V podstate mame cas a do skolky moze kludne nastupit od buduceho roka. Nič podla mna nestratí, vsak je este "malický" ;) A pokial sa mu bude pacit v skolke, tak tam bude chodit 🙂 Takto to vyriesim.

katrinka8
23. aug 2013

@evabb35 - no, ja to chcem skusit, ak by som videla, ze tie choroby su nejake moc brutalne alebo caste, tak, samozrejme, ostala by doma, ale vopred to nemozem vediet 😉 Mozno naopak, to ustojime s nejakymi nadchami a pod. Neviem, netrufam si odhadnut, kedze podla slov nasej pediatricky ma mala dobru imunitu. Plus nechcem, aby mi sla do skolky az ako predskolacka, pretoze ona uz ine deticky naozaj potrebuje. Je skoro stale len s dospelymi ludmi - aj ked chodime na ihriska a stretavame sa s kamaratmi, ale vidim na nej ten vplyv toho, ze vacsinu casu travi s dospelymi. Musi sa naucit existovat v kolektive rovesnikov, lebo ako vravis, choroby si na nu mozu pockat v predskolskej priprave a ked bdue potom viac doma ako v kolektive, ako si zvykne na deti? Plus to, ze ked budem mat doma malicke babo, tak vsetko sa bude musiet viac prisposobit jemu a tiez sa uz nebude tak velmi dat chodit do kolektivu - resp. urcite menej, aspon zo zaciatku.
Samozrejme, mam trochu obavy z toho, ako to odlucenie na zaciatku zvladne, ale to by som mala aj o rok alebo o 2 - lebo vlastne ja by som to asi vnimala rovnako, tie zaciatky su asi vzdy rovnake v tomto 😉 Teraz este surodenec nie je na svete, zatial mame aspon nejaky ten mesiac - dva na to, aby sme to skusili a aby si nemyslela, ze do skolky ide preto, ze je babo (lebo sme ju na skolku pripravovali uz pocas roka, ked este ani nevedela, ze bude mat surodenca) - preto pevne verim, ze si to s tym nespoji.
Je pravda, ze doma by som ju mala rada - ale ked sa na to cele pozriem tak "nezainteresovane, ako cudzi clovek", tak vidim, ze je to asi viac kvoli mne, nie kvoli nej samej. Proste je v tom ta moja rodicovska obava, ze "nechavam moje male dievcatko na pospas cudzim ludom" - a to musime ale prekonat obe, lebo tieto moje obavy nesmu brzdit ani mna ani ju. To by nebolo spravne. Jednoducho jej - nam chcem dat sancu to skusit. ak to nebude fungovat, tak to skusime neskor. Ale som presvedcena o tom, ze skusit by sme to mali 🙂
Este som zabudla, mala je junova, zaciatkom juna mala 3 roky 😉

evabb35
23. aug 2013

@katrinka8 Detičky si na škôlku zvykajú tak pol roka. Neviem, ak by som dala do škôlky, tak by som dieťa potom v nej nechala, nech si tam zvyká pomaličky...prerušovať tento proces, z rôznych príčin sa mi nepozdáva...
Neviem, podľa mňa škôlka nestačí na to, aby sa dieťa naučilo existovať v kolektíve rovesníkov...aspoň čo ja vidím, je rozdiel, keď deti v predškolskom veku chodili len do škôlky a keď deti chodili okrem škôlky aj na rôzne krúžky, športové prípravky, akcie pre deti, na detské ihriská, čo je samozrejme organizačne aj finančne náročnejšie pre celú rodinu, ale dosť to pomôže pri sociálnom dozrievaní. Samozrejme záleží od možností, aké sa vám ponúkajú vo vašom okolí. U nás júnové detičky zvyknú mať ešte odklad, takže do školy nastupujú potom až ako 7-ročné, lebo v septembri ešte nedosahujú 100 % školskú zrelosť, dozrievajú ešte v priebehu 1. ročníka a keď sa ku tomu pridruží ešte sociálna nezrelosť, tak je im od psychológa doporučený odklad. Ale veď uvidíš sama...

alu123
autor
23. aug 2013

Ďakujem veľmi pekne za Vaše príspevky, ale s tou škôlkou to aspoň skúsime, ako sa tam bude cítiť, či sa jej tam bude páčiť, nakoľko tam bude málo detí, tak uvidíme ako s chorobnosťou.

katrinka8
23. aug 2013

@alu123 - my tiez tak urobime a zariadime sa podla situacie priebezne - ak nezabudnes, napis, ako sa Vam dari 😉

@evabb35 - podla mna tieto veci su velmi, ale naozaj velmi individualne. Kazde dietatko je ine, inak reaguje a pod. Su deticky, ktore si zvyknu rychlo, kamaratkina dcerka sla ako 3-rocna do skolky a od prveho dna (na cely den sla) sa jej tam tak pacilo, ze ani domov nechcela chodievat 😀 a samozrejme, pocula som aj o detickach, ktore si nezvykli dlho. Ale co najcastejsie pocuvam od maminiek naokolo (aj tuto na fore) je, ze deticky si celkom zvyknu v priemere tak za 2 - 3 tyzdne.
Neviem, ja si zase myslim, ze ono je trochu rozdiel v tom, ci idem na hodinu - dve s dietatom do kolektivu na ihrisko alebo detsku akciu alebo ci je niekolko hodin v skolke bez rodica. Napr. konkretne nasa na ihriska a ine akcie chodi velmi rada, ale s rovesnikmi sa do komunikacie nepusta, nevyhladava ich - ide k nim, ale ich iba sleduje. So starsimi detmi si rozumie, aj sa s nimi vie zahrat ovela lepsie - a to si myslim, ze je prave aj vplyvom toho, ze travi vela casu s dospelymi plus to, ze ona vedela velmi skoro a zrozumitelne rozpravat (teraz to neberiem ako neajke vychvalovanie, ale tak nami to hovorili ludia v nasom okoli a aj maminky inych deticiek, lebo dcerka uz v roku mala vyse 75-slovnu slovnu zasobu a uz v roku a pol hovorila v rozvinutych vetach a kratkych suvetiach), cize jej zrejme prekazalo, ze ked sa s detickami vo svojom veku chcela "porozpravat", privravela sa im, tak oni jej proste este nedokazali odpovedat, neboli jej takymi partakmi. Neviem. Ma proste svojich kamaratov, s tymi sa zahra, ale musim uznat, ze az na 1 dievcatko a 1 chlapceka - rovesnici - su to vsetko starsie deti aspon 2 - 3 a aj ovela viac starsi. A vobec nepomahaju ani detske akcie, ani ihriska... Podla mna fungovat v kolektive skolka dieta nauci - musi sa naucit, ze sa musi obcas prisposobit viac ci menej kolektivu, podelit sa o hracku, naucit sa urcitemu inemu rezimu ako ma doma, mozno aj inym pravidlam, respektovat ako autoritu aj niekoho ineho ako rodicov, spolahnut sa v niecom sama na seba, na to, ze mamina a tato nie su vzdy za chrbtom okamzite, naucit sa vytvorit si doveru voci cudzej osobe (pani ucitelke) a mnoho ineho. Ono to je v podstate podla mna taka priprava na zivot trochu 🙂 A to si nemyslim, ze sa da naucit bez tej skolky len na detskych akciach alebo na ihriskach ci kruzkoch. Mozu pomoct, to ano, ale urcite to bude ovela zlozitejsie. Ale vravim, je to cele velmi individualne, niekto to zvlada lahsie, niekto tazsie.
S tym odkladom dochadzky netusim, ako to funguje, ale tiez osobne si nemyslim, ze sa to da zovseobecnit podla mesiaca narodenia - su deticky, ktore mozu byt pripravene aj ako septembrove, ale ani take marcove zrele byt nemusi 😉 Ved na to predsa sluzi zapis deticiek, tam sa tu uz snad nejako posudi prvotne, potom zrejme posudok od psychologa, ci z psychologicko-pedagogickej poradne, ci ako sa to vola 😉 Ja som vsak mala na ZS spoluziakov aj julovych aj augustovych, kedysi sa to bralo asi inak ako teraz, nemam pocit, ze by neboli zreli.
Pamatam si, ze do prvej triedy, ked som nastupila, bolo nas 8 tried, v kazdej do 30 deti (no co si budeme hovorit, "husakove deti", bolo nas vela 😀 ), cize nas museli podelit na 2 skupiny - polovica tried chodila 1 tyzden do skoly na ranne, polovica na poobedne. Na druhy tyzden sa to menilo. Chodili sme do skoly tak, ze sme sa zacinali ucit asi okolo jednej poobede, do nejakej 4 - 5-tej vecer, taki malicki 6-rocni spunti, rovno zo skolky na takyto rezim. V zime za tmy zo skoly ... Vstavali sme rano o siestej s bratom, lebo ja som musela chodit do druziny rano a brat do skolky. Od siestej hore a potom sa este poobede ucit. Ale mali sme genialnu prvacku ucitelku - proste ked videla, ze deti zaspavaju (ved sme prisli zo skolky), tak zahajila cez hodinu mozno 20-minutovy spanok, oddych. Videla, ze ucit sa by nemalo zmysel. Naozaj bola ako "nasa druha mama" - doslova. A na konci prveho rocnika sme vedeli citat, pisat aj pocitat vsetci, aj ti julovi, aj augustovi. Jednoducho, nechapem celkom tuto dnesnu dobu. Na jednej strane je vacsina deticiek taka sikovna, ze uz v skolke zvlada pomaly 5 kruzkov (za nasich cias kruzky v skolke ani neviem, ci vobec boli), ucia sa jazyky pomaly od 2 rokov, a na druhej strane tu citam, ze u Vas maju deticky pocnuc junovymi (kolko je to teda asi tak percent? No mne sa to teda na jedno mesto zda aj dost) odkald skolskej dochadzky pre nezrelost a hravost.. Ja tomu celkom nerozumiem - ani tomu, ze tych deti je teraz s odkladom urcite viac ako kedysi. To ako dieta je zrele na 3 kruzky v skolke, ale na to, aby slo do skoly v 6 rokoch uz nie? Ci tie junove atd. ani nechodia na kruzky? To sa teraz nepytam Teba, len sa tak zamyslam nad paradoxom dnesnej doby...

evabb35
24. aug 2013

@katrinka8 jasné, každé dieťa je iné. Počas tých prvých mesiacov v škôlke sú detičky často choré a dosť, keďže ich imunita sa ešte len buduje, takže jasné, že všetky neochorejú na kiahne, nedonesú domou všetky vši, pneumokokovú infekciu, črevnú infekciu, virózu...sú však počas tých prvých mesiacov viac doma ako v škôlke kvôli chorobám, niektoré žiaľ sú aj hospitalizované keď sa priebeh ochorenia skomplikuje...taká je žiaľ realita chorobnosť v našich škôlkach je vysoká. Aj to zvykanie je rôzne, niektoré detičky sú plačlivejšie dlhšie, iné kratšie, ale vyčerpáva ich to určite a odráža sa to aj na ich imunite. Samozrejme aj prvácke učiteľky sú rôzne, však dnes sú už rôzne súkromné základné školy s alternatívnou výukou a špeciálnym prístupom k detičkám, štátne školy - školská reforma priniesla detičkám v prvom ročníku nové predmety, je to samozrejme na každej škole iné, každá škola má dnes iný výchovno-vzdelávací program, plánujú v blízkej budúcnosti nejaké úpravy v tomto, aby sa školy veľa neodlišovali v tomto, takže možno za 3 roky niečo ešte vymyslia, ale súčasní prváci majú toho dosť. A to či je dieťa zrelé na krúžky v predškolskom veku? Nepísala som o 3 krúžkoch a nepísala som o krúžkoch v škôlke. Sú športové prípravy atď, ktoré sú väčšinou mimo škôlky a nie sú od 3 rokov, ale od 4 rokov a niektoré od 5 rokov. Športové prípravky boli odjakživa, aj za našich čias boli a to som stará korytnačka. Myslela som aktivity mimo škôlky. Je prospešné, keď dieťa si nájde kamarátov aj mimo škôlky / či to bude v školskom klube, na ihrisku to je jedno/ Školskú zrelosť a sociálnu zrelosť určujú psychológovia, to sa nedá zhrnúť do jedného príspevku. Písala som, že veľa júnových detí dostáva odklad, hoci od 3 rokov boli v škôlke. Dôvody na odklad sú rôzne. Zastávam názor, že škôlka je výborný vynález. Do okienka na odovzdávanie detí odovzdáš dieťa a po niekoľkých hodinách z okienka vydajú dieťa nakŕmené a recitujúce básničku. Len keby nebola taká vysoká chorobnosť v škôlkach. Za našich čias taká vysoká chorobnosť nebola, čo si pamätám v škôlke som bola denne. Dnes majú v škôlkach málokedy plný počet detí, permanentne je niektoré dieťa v škôlke choré - buď je doma alebo je choré aj v škôlke. Niektorým deťom sa v škôlke zhorší výslovnosť, vyjadrovanie, lebo sa nemá s kým porozprávať, detičky majú dnes logopedické problémy a celkovo sa deti v škôlke medzi sebou dnes rozprávajú málo. Však uvidíš sama potom, keď začnete so škôlkou...

evabb35
24. aug 2013

@katrinka8
ŠKOLSKÁ ZRELOSŤ. Je to dosiahnutie takého stupňa vývoja, ktorý umožňuje dieťaťu úspešne si osvojovať školské vedomosti a zručnosti . Júnové dieťa v septembri ešte nedosahuje taký stupeň vývoja. Tu nejde o to, či sa skôr unaví, toto je iná problematika. Ide tu skôr o rozumovú a percepčnú zrelosť - v tomto júnové deti dozrievajú ešte v priebehu 1. ročníka, pokiaľ im nie je doporučený odklad, lebo odklad nemajú doporučený všetky deti v júni narodené /pokiaľ sú sociálne, citovo, telesne zrelé, tak psychológ uzavrie, že školu zvládne, hoci po rozumovej a percepčnej stránke ešte bude dozrievať/ Berie sa tu do úvahy aj osobnosť dieťatka, či percepčná nezrelosť sa neodrazí na jeho sebavedomí, či sa s touto nezrelosťou dokáže aj v novom prostredí vysporiadať. Preto som spomenula tie krúžky, prípravky, ktoré veľmi pomáhajú v citovom, sociálnom dozrievaní detičiek. Jednoducho detičky, ktoré v predškolskom veku okrem škôlky navštevujú ešte športový klub, tak sa vedia skôr vysporiadať s percepčnou nezrelosťou v škole ako detičky, ktoré svoj predškolský vek strávili len škôlke. Tie čo boli len v škôlke sa cítia vytrhnuté zo škôlkárskeho kolektívu a zvyknú mať väčší problém zvyknúť si na nové školské prostredie a školský poriadok.

katrinka8
24. aug 2013

@evabb35 - v niecom s Tebou suhlasim, ale v mnohom mam uplne iny nazor 😀 Stale sa domnievam, ze su to absolutne vsetko velmi individualne zalezitosti. Napr. moj synovec je v skolke od januara, mesiac pred 3. narodeninami nastupil. Chory bol mozno raz. Kamaratkina dcerka zase, naopak, chodi do jaslieciek uz rok (bude mat 3 roky), chora je stale aj po roku v kolektive. Napriek tomu, ze je doma asi tolko, co v jaslickach, jaslicky a deti miluje. Nema problem sa aj po 2 tyzdnoch s usmevom vrati. Na kolektiv sa adaptovala velmi rychlo, neplakala, nezacala sa pocikavat - naopak, oducila sa od plienky... Kvoli chorobam vsak asi ale do skolky nenastupi, a nejaku dobu bude u opatrovatelky.
Je mi jasne, ze deti sa v skolke naucia aj dobre veci, aj tie "zle" odkukaju od seba. Ale tak je aj na nas, rodicoch, aby sme to nejako sa snazili skorigovat. Deti, ktore neprekonaju nejaku traumu z nastupu do skolky, si myslim, ze je zbytocne do skolky nedat, ak na to nie su nejake zavazne ine dovody. Deti sa musia predsa naucit spracovat aj pre ne tazke situacie - napr. co sa tyka odlucenia od rodica na urcitu dobu (teraz myslim pobyt v skolke), musia sa jednoducho naucit prezivat aj taketo veci. Teraz nehovorim o extremnych situaciach - cize o detoch, ktore naozaj nie su zrele na nastup do skolky - maju z nej traumu, nedokazu sa adaptovat ani po nejakej dobe... Ale myslim, ze takych deti vo veku teda tych 3 rokov nie je vela - myslim, ze vacsina deti pobyt v skolke zvladne. Verim aj, ze kazde sa s nastupom do skolky vyrovnava po svojom. Niekto sa mozno zacne znovu pocikavat, niekto mozno par dni rano place, niekto prestane rozpravat, niekto sa tesi hned a stale... jednoducho je na rodicovi a na ucitelovi, aby sme vedeli rozoznat, ci a ako je to vazne. Ja sa snazim mojmu dietatu ukazat, ze nie vsetko je na svete jednoduche, ze su proste veci a situacie, ktore hned nebudu take, ako si predstavujeme. Ze nie vzdy vsetko pojde hladko, tak ako by sme chceli. Ze niekedy, ked si neda pozor, spadne, niekedy nemozem dobehnut na zavolanie okamzite, ze niekedy treba uprednostnit nieco, co sa jej nezda take dolezite... ale ze VZDY som tu pre nu, aby som jej mohla pomoct, ukazat cestu, pomoct zvladnut to, co sama nedokaze, ale s pomocou ano, ukazat jej, ze niekedy sa musi premoct, zapriet a skusit veci aj sama - lebo aj ked ma strach, musi sa naucit ho prekonat, lebo verim, ze to dokaze a budem ju podporovat... Mozno je to tazke (aj pre mna, nielen pre nu), ale nemozem ju neustale pred vsetkym chranit - lebo pred zivotom sa uchranit neda. Tym nechcem povedat, ze "rob si co chces, skus vsetko...", len vravim, ze jednoducho su situacie, kedy sa musi naucit prekonat svoj vlastny strach a ist dalej. A my, jej rodicia, ju nechame ist, ale budeme blizko nej, aby sme jej mohli podat ruku, ked to bude potrebovat. A tak to vnimam aj so skolkou - proste musi sa naucit ist. Ak bude zle, tak to odlozime, ale skusime zase neskor. Nevzdame to vopred len preto, ze "co ak"... A co ak nie? 😉
Ja si, napr. nepamatam vobec, kolko a ako sme boli v skolke chori, osobne si pamatam len 2 choroby - z toho 1x kiahne a 1x vari anginu, ale vravim, nepamatam, ci sme boli chori vela alebo malo. Moj otec hovori, ze v skolke boli deti chore vzdy. Kruzky v ramci skolky sme urcite nemali, akurat ako 5-rocna som chodila do tanecnej pripravky, ktora sa vsak vobec neorganizovala v ramci skolky. Pamatam si len to, ze som tam chodila kratko, lebo sa mi to tam ako dietatu vobec nepacilo (neskor, ako skolacka, som to velmi lutovala, ze som to nechala, tanec som mala vzdy rada), mala som pocit, ze trenerka na nas krici - pravda je taka, ze ona nekricala na nas, ona hovorila nahlas preto, lebo sme boli vo velkej tanecnej sale a hrala tam hudba - aby sme ju poculi, musela hovorit velmi nahlas. Ale to su len spomienky 😉
Viem, co je to skolska zrelost 😉 Tu s Tvojim nazorom nesuhlasim, ze to az tak markantne suvisi s mesiacom narodenia, ze prave tie junove, julove a augustove deti su "ine" ako tie narodene skor. Aky je rozdiel v zrelosti medzi dietatom, ktore sa narodi 25. maja a tym, co sa narodi 10. juna? 😕 Som presvedcena o tom, ze je to uplne individualna zalezitost, ako vsetko, co sa tyka vyvoja a vyvinu deti. Je dieta, ktore sa odplienkuje v 15 mesiacoch a jeho surodenec s identickou vychovovu a postupom ma este v 27 plienku. Marcove dietatko moze byt take hrave, ze udrzi pozornost 15 minut, ale augustove moze byt v pohode pripravene na skolku. Keby bolo tak strasne vela nezrelych deti medzi tymi junovymi - augustovymi, tak by zrejme niekto uz navrhol posunut prijimanie deti do 1. rocnika, aby sa nemuseli udelovat tolke odklady. Ale potom by asi museli udelovat odklady zase marcovym, aprilovym a majovym detom, lebo tie by zase boli nezrele v porovnani s tymito junovymi - augustovymi 😀 Je jasne, ze medzi tymi detmi v rocniku je takmer rocny rozdiel, ked sa to porovna navzajom medzi nimi - ale tak inak sa to jednoducho zariadit neda. Preto sa aj - aspon podla mna - kona zapis a individualne sa rozhodne, ktore dieta zrele je a ktore nie je. Poznam par deti vo svojom okoli, ktore su julove ci augustove, medzi nimi nie je ziadne, ktore by malo odklad skolskej dochadzky. Ani som o ziadnom (teraz myslim vseobecne) - ci uz u znamych alebo u rodiny - nepocula, takze neviem posudit, ci ich je vela alebo nie.

katrinka8
24. aug 2013

@evabb35 - este o tych kruzkoch - na to, aby dieta bolo schopne absolvovat este aj tie kruzky, ci uz v skolke alebo mimo nej, to nie je az take podstatne asi, tiez musi mat nejaku zrelost - nie kazde dieta sa dokaze sustredit, niektore zvladne v 3 rokoch chodit do tanecnej pripravky, sustredit sa na nejaku cinnost dlhodobejsie ako v ramci beznej aktivity v skolke. Ale ine nemusi byt schopne ani v 4 ci 5 rokoch. Niektore dieta bez problemov zvladne aj v 4 rokoch 2 ci 3 rozne kruzky, ine nemusi zvladat ani ten jeden. Cize si myslim, ze aj tu treba urcitu zrelost (okrem toho, ze aj chut toho dietata a jeho zaujem).
O tom, ze dieta ma kamaratov aj mimo skolky, je vacsinou asi bezne, viac-menej. Netvrdim, ze len v skolke sa dieta nauci si budovat priatelstva. Ale je rozdiel, ked dieta travi cas iba s kamaratom/kamaratmi par hodin - aj keby denne - na ihrisku alebo v kruzku (co je vlastne takmer nemozne, kruzky nema kazdy den, ani pripravky, ani nic), ale v skolke je nutene sa naucit coexistovat so vsetkymi a po dlhsi cas. Jasne, ze nejaky kruzok ci pripravka mu mozno daju pevnejsie priatelstvo, devizu do zivota, co sa tyka konicka jeho atd. ale urcite sa to neda porovnavat so skolkou, to je uplne iny princip fungovania v kolektive. O ihrisku ani nehovorim. Urcite je to plus, ale skolku nenahradi - myslim u tych vacsich deti, teda aspon tych 4-5 - rocnych .
Tiez neberiem skolku ako "do okienka dam dieta a vrati sa mi najedene a recitujuce basnicku" 😕 (tak nejako si to napisala, asi nie takto presne, ale princip bol takyto). Skolka ako taka sa mi zda byt dobra vec, jedine, co by som uvitala je, keby tam to dieta nemuselo byt tak dlho - mne by ovela viac vyhovovalo, keby sme deti mohli davat do skolky na 4 hodinky - ale kedze musime chodit do prace, tak sa to obvykle zrealizovat neda. Teraz to myslim vseobecne, jednoducho deti travia v skolkach vela casu, my zase vela v praci - spravne by bolo, keby deti boli viac s rodinou, ale to asi nedokazeme zmenit spolocnost, aby sa zaviedol 4-hodinovy pracovny cas... Jednoducho skolku beriem ako miesto, kde sa o moje dieta postara kvalifikovany personal, kym ja som v praci. A verim, ze skolka moje dieta popri tom aj nieco dobre nauci (mozno by som vacsinu zvladla naucit ho aj sama, ale urcite su veci, ktore by som ja dieta mozno nenaucila). Je mi sice smutno, ze nemozem s nim travit tolko casu, kolko by som chcela, ale na druhej strane viem, ze aj ono si dokaze uzit zabavu aj bezo mna. Mimochodom, moje dieta vedelo recitovat v necelych 2 rokoch asi 7 basniciek, a to sa naucilo doma same iba tym, ze sme mu ich zo 2x precitali. Ale ma 3 a doteraz sa nevie najest 😖 (v zmysle, ze skoro nic nezje, jest vie aj priborom - cize ze by mi zo skolky chodilo vykrmene dieta si v nasom pripade iluzie nerobom - hoci by ma rozhodne potesilo, keby bolo jedenie to, co sa od ostatnych nauci 😀 )

kika112
24. aug 2013

@alu123 neboj sa, dcerka zvladne vsetko, co do nej vlozis. Tvoje obavy moze vycitit a pocitovat nervozitu, takze bud uplne kludna. 🙂 Nazory na zaciatky v skole su rozne, podla mna adaptacny proces /teda skrateny pobyt/ dieta skor pomyli a lepsie je nechat ho v skole hned od zaciatku naplno, s doverou, ze po peknom dni s detickami a nacerpanim novych vedomosti pride domov. 🙂 Ucitelky by si mali vediet poradit aj s placucim a lutostivym dietatkom, vhodne ho zabavia ked si spomenie na mamu. Moja dcera sa tesila do skoly tak, ze vstavala prva a uz bola aj oblecena ked som ju prisla budit 😀 a ked som pre nu prisla vynimocne skor, dostala som "hubovu polievku". 😀 Ver tomu, ze vsetko bude v poriadku. 😵

evabb35
27. aug 2013

@katrinka8 Neviem, tiež mám doma nejedáka a pred nástupom do škôlky som doma varila tzv. škôlkárske jedlá, ale v škôlke sú veľmi malé porcie, takže s veľkým úsilím personálu sa to nejako zvládlo. Tam naozaj strašne záleží od spolupráce rodičov a personálu v škôlke. Jednoducho treba komunikovať, dohodnúť sa a zvládnuť sa dá aj problematický jedák. Len treba spolupracovať. Neviem, tu je chorobnosť v škôlkach taká vysoká, že pediatri hovoria, že je to sila na detskú imunitu. Kamarátky, ktoré rodili v decembri, januári na radu pediatra odhlásili zo škôlky aj predškoláka na takých 4-5 mesiacov. Lebo pre novorodeniatko je aj nádcha veľký problém. My sme boli doma s každou nádchou, všetko sme preliečili doma, takže sme potom boli viac doma ako v škôlke. Pediater nás za to chválil, ale bolo to dosť nepraktické tie časté OČR-ky.

katrinka8
3. sep 2013

@alu123 - ahoj, tak ako ste na tom po vcerajsku?
U nas je to take... no neviem odhadnut. Mala sla s usmevom, Krochko (take milovane plysove prasa) pod pazuchou, aj veci si vylozila do skrinky. Aj papier bezala zaniest ucitelke, aj sa prezliekla. Ale ked uz bolo treba naozaj ist do triedy, tak sa nechcela odo mna odlepit. Nastastie pani ucitelka ju zobrala na ruky a ja som ju vyslala, nech ide krochkovi skolu poukazovat. Povedala som jej len "ahoj, poobede po Teba pridem" a sla som prec. Ziadne deticky v skolke neplakali, tak to asi bolo tiez plus. S malu dusickou som doma nevedela cely den, kam sa podiet. O stvrt na tri som po nu sla. Dieta sice neplakalo, ale vraj cely den absolutne nic nechcela jest ani pit, spat tiez nie, ani si obliect pyzamko. Tak vraj sedela tichucko na posteli. Chvilku plakala, ked sa prezliekala domov, ze jej mam tie veci zobrat domov (na prezlecenie), ale dala sa prehovorit a nechala ich v skolke. Ale cestou mi vravela, co kto robil, co robili, co im dali, co "deti jedli" a ze boli vonku, ze 1 chlapcek plakal za maminkou a nespal atd. Pytala sa, rozpravala, aj sa na dacom smiala. Len povedala, ze v skolke nebude jest ani pit - ze len doma - 😖 hoci ked odchadzala, slubila pani ucitelke, ze "zajtra uz budem jest aj pit" Tak neviem, co dnes. Ked som sa jej pytala, preco nejedla, povedala, ze "pre srandu a novy mech" 😠 Preventivne som nechala aj flasu s vodou ucitelke... Rano najprv chcela ist, potom nechcela, nakoniec do skolky utekala, aj sa prezliect chcela, ale vojst zase nie. Znovu ju na ruky brala, tak uz isla. Ja som prasila rychlo prec po kratkej rozlucke. Cez okno som potom videla, ze idu na WC deti, ale ze Terezka nesla...

andy04
3. sep 2013

Necitala som vsetky prispevky takze mozno opakujem. Kamaratka mala zlu skusenost zo synom vyslo jej to presne tak ako tebe... zacal sa pocikavat doma robil vela naschvalov aj k bracekovy A ako keby sa vratil dozadu chcel byt babetkom. Pockala by som aspon pol roka nech sa neciti odsunuta takato trauma sa potom dlho vlecie ked je nejake dieta citlivejsie. Moznost je dat do skolky a ked to nebude fungovat tak si dat pauzu Nasilu vsak si zvykne urcite nie. Dieta si nezvykne dieta rezignuje a ucet ti predlozi potom doma 😒

mbrnakova
4. sep 2013

@alu123 Ahoj, my sme podobnú situáciu riešili minulý rok, bábo sa nám narodilo 4.10. a syn Matej mal dva roky aj dva mesiace a od septebmbra 2012 som ho šu pla do súkromnej škôlky...veď si pred pôrodom potrebujem kadečo pripraviť,porobiť atď....a prvý týždeň bol super, tešil sa, hral sa, spinkal...ale prišiel na to, že je to pravidelne, chodiť do škôlky...a začalo peklo...stalo sa aj to, že mi učiteľka volala o pol jedenástej, že Matej od rána plače a nevedia ho ničím zaujať, ukľudniť....tak som letela po neho... 4.10 sa narodil Janko, Matej bol s tatinom doma, lebo bol zo škôlky chorý... bol fakt happy, že tam nemusí ísť... a druhé ,,peklo,, začalo keď som prišla s bábom domov, stále ma posielal preč aj s bábom a kadečo...začal chodiť opäť do škôlky, lebo tam aspoň neplakalo bábo, ale samozrejme chorobnosť bola šialená, tak nám pediatrička odporučila nechať staršieho doma, lebo bábo v troch mesiacoch muselo užívať antibiotiká...tak nakoniec sme ho nechali doma a nič lepšie som urobiť nemohla...a dodnes ľutujem, že som ho v tej škôlke trápila celé štyri mesiace...bolo to nielen jeho, ale hlavne moje trápenie.... ak mám poradiť, určite by som nedávala prvé dieťa do škôlky aspoň počas prvého polroka po narodení druhého súrodenca....hlavne kvôli chorobnosti.
Držím palce.

alu123
autor
7. sep 2013

@katrinka8 Ahoj, prvé 3 dni sa tešila do škôlky, ale potom prišiel zlom a ráno sa nechce obliekať. V škôlke, že je v pohode - neplače, trošku aj papá aj spí. Keď idem po ňu, tak mi ukazuje s čím sa hrala, len to ráno ☹ Uvidíme v pondelok, to bude oveľa horšie

katrinka8
9. sep 2013

@alu123 - no nasa to iste, len s tym, ze ani neje ani nespi. Tak z toho ochorela, ze musela ostat od stvrtku doma, dnes som ju tiez este nechala, lebo nie je celkom fit, tak jednak nech sa dolieci a jednak nech nenakazi druhe deti. Som zvedava, co bude v najblizsich dnoc, zajtra, prip. pozajtra uz asi pojde zase. Ale bojim sa rovnakeho scenara, kedze si za tie dni odvykla.
A Vy ako dnes rano? Bol plac?

alu123
autor
9. sep 2013

@katrinka8 Ešte som ju nejako prezliekla - zabavila som ju, ale akonáhle mala ísť do škôlky tak rev, uvidím poobede, keď pôjdem po ňu, čo mi povie učiteľka. Nechce tam ráno ísť ☹ Zajtra to bude horšie, lebo bude vedieť, prečo ju obliekam Držte sa, hlavne veľa zdravia.

katrinka8
9. sep 2013

@alu123 - no ja som uz 3. den musela dieta podplatit kinderkom, aby slo ☹ Tak sa v pohode obliekla aj sla - ale v skolke uz nezabralo nic... Drzte sa aj Vy a aj Vam vela zdravia, nech Vam to vydrzi 😉

usiko
9. sep 2013

@alu123 no my mame male babo a prave preto, aby sa dcerka necitila odstrcena do skolky, sme ju tento rok este nedali, bude s nami dvomi doma a pojde az buduci rok......ja som rada, ona ma pocit, ze je rovnocenna ako maly bracek a ze ju nikam neodkladam a tak je to u nas spravne....dalsia vec su choroby ktore ti diat bude nosit zo skoky domov a b udes mat male babatko chore.....

Strana
z2