icon

Riaditeľka škôlky si nesplnila povinnosť

13. okt 2023

Dobrý deň, syn bol minulý rok predškolak a bol na individuálnom vzdelávaní zo zdravotného hľadiska cca od pol školského roka. Až teraz som sa dozvedela ze zo zákona je skolka povinná ho dve hodiny vzdelávať a tak isto v marci preskusat ci je pripravený do školy. Nič z tohto sa u nás neudialo. Dostala som len individuálny plán a viac v škôlke nebol vyše pol roka.
Riešiť to spätne? Mala by riaditeľka z toho nejaký postih?

akvi
13. okt 2023

@ibrunova v zakone je vyslovene napisane, ze to ma zabezpecit MS. Dalsi bod zakona dokonca hovori citujem: Pedagogický zamestnanec, ktorý zabezpečuje individuálne vzdelávanie dieťaťa, ktorému bolo povolené individuálne vzdelávanie podľa odseku 2 písm. a), na konci polroka príslušného školského roka predloží riaditeľovi kmeňovej materskej školy písomnú správu o individuálnom vzdelávaní dieťaťa.

Cize mal by realne existovat pedagogicky zamestnanec, ktory zabezpecuje to vzdelavanie.. Nic ine zakon neriesi, aspon teda nie skolsky zakon, mozno v 563 zakone nieco blizsie bude, neviem, nechce sa mi hladat.. Alebo mozno existuje metodicke usmernenie, ale to ja neviem, kedze nerobim v MS..

autor
Autor odpoveď zmazal
akvi
13. okt 2023

@maciatkolulu ja neviem, ako to v tomto pripade realne je. Ja vychadzam z toho, co pise autorka a nedomyslam si, ani nehodnotim spravnost ci nespravnost. Toto je vzdy kamen urazu tu na forach, ta nekonecna domyslavost vsetkych zucastnenych. Mne je uplne jedno, ci to je pravda, alebo nie. Vychadzam z poskytnutych faktov a ked viem, tak poradim.

dennissa16
13. okt 2023

@anickabasnicka na to koľko máš rokov, máš strašne vystupovanie ….

maciatkolulu
13. okt 2023

Počúvaj,ak sa ti niečo nezdalo ,mala si riešiť vtedy,čomu nerozumieš ty? Kto sa má čas zaoberať hystericky ženou a dieťaťom,čo napreduje v prvom ročníku,ale vravím ti,skús a budeš prekvapená. Najmä,keď tam je určite niečo viac a budeš naozaj nemilo prekvapená. Lebo proste neverím,že matka,ktorá má nadpriemerne decko v prvom ročníku,ide robiť scény pre dve hodiny v.skolke z minulého roka,neriešila si to prečo skôr.

anickabasnicka
13. okt 2023

no ja zase cekala dotaz normalni matky, co resi aktualni problem a nehrabe se v rok starych sr.ckach a nema chut se mstit reditelce ve skolce ...zrejme asi syn nebude ve skole takovy superman, kdyz ucitelka poznala, ze dite nechodilo do skolky. ...na to nemusi byt clovek jasnovidec, asi ta domaci vyuka nebyla buhvico, kdyz ucitelce po roce ve skole chybi u ditete pritomost ve skolce. chces to hodit na reditelku skolky, co? no bez, stezuj si...

ibrunova
13. okt 2023

@akvi to, že má predložiť správu riaditeľke, to neznamená, že má k nemu chodiť domov. Najprv nech si riadne naštuduje zákon, nie tuto tri vety vytrhnuté z kontextu z nejakého článku a všetci, ktorí s ňou nesúhlasia, sú zlí.

autor
Autor odpoveď zmazal
akvi
13. okt 2023

@maciatkolulu vies, ja nemam neurotypicke dieta a poviem ti, ze ist k akemukolvek dr. bol pre mna mega stres, pretoze dieta nespolupracovalo, takze mam mozno vyssiu mieru pochopenia. Tak isto objednanie do CPPP, neviem, ako u vas, ale u nas sa caka 4-5 mesiacov. Takze ano, je to zbytocna komplikacia, kedze sa to dalo uplne jednoducho vyriesit klasickym individualkom, nie zo zdravotnych dovodov. Niekedy mam proste pocit, ze ludia, ktori maju moc, tak si ju radi uplatnuju a komplikuju zivot aj ked nemusia. (to je vseobecny povzdych, nie utok na riaditelku v tomto prispevku)

maciatkolulu
13. okt 2023

@akvi keby to išlo,ver tomu,že ani riaditeľka nemá problém...vážne. ale podľa mňa tam dôvod bol a neverím,že niekto,kto ma nadpriemerne dieťa toto v októbri rieši. Jedine vtedy by to riešil,kebyže dieťa má problémy a učitelia zisťujú,ako to bolo vv škôlke . A naozaj si nemyslím,že dve hodiny niekoho vytrhnú z biedy. Ale kľudne môže podať sťažnosť.

akvi
13. okt 2023

@ibrunova nikde nie je napisane, ze musi k nemu chodit domov. Ale mal by sa dietatu niekto venovat podla mna. Niekto, kto ma pg. vzdelanie. Ale ako pisem, moze existovat metodicke usmernenie k tomuto, ze ako sa to v praxi ma realizovat..

akvi
13. okt 2023

@maciatkolulu myslism, ze tu skor ide o princip.. A ja si myslim, ze ak ma pocit, ze sa stala nepravost, tak ma pravo sa ozvat. Este raz, nedomyslam si a nekonstruujem, co bolo , ci nebolo.. To je autorkina vec.

anickabasnicka
13. okt 2023

@akvi a proto si po roce jde schladit autorka na reditelce zahu? zazila jsem u svych deti individualky z ruznych duvodu, behani po doktorech, spc, dlouhe terminy objednani, cesty pres cely okres atd. ale nikdy by me nenapadlo si po roce na nekoho stezovat,kdyz jinak nebyl duvod, myslim tim, ze dite uz bylo po roce uplne nekde jinde a hlavne slo dopredu.

anickabasnicka
13. okt 2023

@dennissa16 sis projela profil,ze vis kolikmam roku? a kolik je autorce to vis taky? taky nema vytribeny slovnik a chovani

akvi
13. okt 2023

@anickabasnicka ved to je v poriadku, to si ty. Autorka to ma inak. Vies, ja sa teraz zaoberam jednym pripadom, ktory sa stal pred 6 rokmi, vtedy to nik neriesil a ono to ma dosledok az dnes.. Vtedy by nikoho ani nenapadlo, ze take nieco je mozne. Takze ak ma niekto silny pocit, ze potrebuje nejake zadostucinenie, ja ho chapem..

dennissa16
13. okt 2023

@anickabasnicka nič som si “neprojela”
Som tu dosť dlho na to, aby som si tá ( tvoju cestinu) pamätala z rôznych diskusii aj tých, kde spomínaš ,ze nie si najmladšia.
S tým spratkom si to riadne prehnala a ešte to ideš zahrat na nejaký psychologicky ťah… hanba. Radšej už nepíš nič.

dennissa16
13. okt 2023

@akvi súhlasím s tebou

autor
Autor odpoveď zmazal
jeennyv
13. okt 2023

Autorka ja ta pochopim len v pripade, ze mi vysvetlis ako si si tie 2 hodky vzdelavania pre tvoje dieta predstavovavala..ze ostatne deti nechaju tak a budu sa tvojmu individualne venovat…to uz nevadi ze by bol hodky v skolke, ci najmu speci pedagoga alebo ako..ja som realistka..zakon je jedno prax je druha bohuzial…ty si velmi protirecis za mna…na jednej strane individualny plan, no druhej strane sa dozadujes 2 hodin v skolke…
Sorry nehovoris nam za mna pravdu, na co je u ucitelke papier, ked je dieta super ok atd std…

anickabasnicka
13. okt 2023

@dennissa16 vidis, a ja o tobe nevim nic, zrejme si vyskakujes jen tady v diskuzich a jinak se neprojevujes. ...ale vzhledem k tomu, ze mas takovy prehled, musis uz byt taky dost vekove pres miru

anickabasnicka
13. okt 2023

@akvi ale to je v poradku, pokud se neco nekdy zanedbalo ve smyslu, ze jsou z toho problemy nyni atd, tak by se to melo resit....ale tady se autorka najednu stranu div nebije v hrud, jakeho ma chytreho syna na urovni druhe tridy , a na druhou stranu chce hnat reditelku skolky na pranyr, ze neposkytla jejimu synovi dve hodiny tydne ve skolce. proc? ma snad ucitelka ve skole potrebu mit nejaky vystupni papir ze skolky, kdyz dite je dle matky na urovni o tridu vys? ..pokud je pravda, co rika, ze syn je sikovnejsi nez by mel byt v prvni tride, tak prece neni proc se rypat ve skolce . a ani o satisfakci tady nemuze byt rec, protoze se zrejme zadna ujma na synovi nestala. jestli chce nejake zadostiucineni, mela by vzit synovo vysvedceni a jit ho nasledne omlatit reditelce o hlavu, aby ji ukazala, ze i bez jejiho pricineni syn umi. a ne naopak. teda pokud autorka mluvi pravdu a nezatajuje pravdu...me u syna rekli, ze nebude delat a nebude schopny toa toto. presto jsem si sla tvrde za svym a syna vylozene pres protesty druhych dotlacila do skol, kam chtel. a potom jsem zpetne za temi neprejicnymi a chvalila se, co vse syn umi, i kdyz oni tvrdili pravy opak. jo, stve me, ze zanedbali prvni tridu, nemeli jsme moznost napr montessori, ale tohle vycitat uz nema cenu. syn je nastesti tam, kde mu to pred lety i v spc nechteli doprat......

rebrambora
13. okt 2023

Toto milujem na niektorych rodicoch.
Ked sa nieco deje hrat mrtveho chrobaka, ale ked uz je po vsetkom otvarat si hubu. To je najjednoduchsie.
To, ze chcela potrebnu dokumentaciu od odbornikov je snad jasne. Pises, ze bol polroka doma, cize ako ho mali vyucovat tie dve hodiny, ak v tej skolke vobec nebol? A ak bol a nevenovali mu tie dve hodiny, mala si to riesit vtedy.
Nevravim, ak si neplnili povinnosty nieje to v poriadku, ale skryvat sa za to, ze nechces, aby to urobila aj inym? Kazdy normalny, sudny rodic, riesi problemy za horuca, nie rok po tom...

misicka31
Autor odpoveď zmazal
tinkavvv
13. okt 2023

Mozem sa este teda spytat, preco si sa neohradila vtedy, ze po tebe ziada nieco na co nema pravo?

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
akvi
13. okt 2023

Keď už máte potrebu si domýšľať, tak dám jedno "domyslenie". Napríklad autorka netušila, na čo má právo? Vy všetky tu ovládate dokonale školský zákon? Viete, ja ohľadom škôl radím ľuďom už roky, vyznam sa v tom zákone lepšie, ako niektorí riaditelia škôl. Napriek tomu sa zakaždým musím pozrieť zas a znova, obzvlášť posledné tri roky, ako sa robia zmeny za pochodu. Aj teraz som v inej téme skoro uviedla pani do omylu, lebo som mala v hlave staré znenie, ktoré sa nedávno menilo.

aurora33
13. okt 2023

Autorka, ak sa smiem opytat, tak syn mal v skolke psychické a zdravotne problémy, až tak že sa musel učiť doma a teraz keď je v škole je všetko ok?