Šikana v škôlke
Ahojte dievčatá..som tu nová a rada by som poznala váš názor poprípade ak sa tu najde mamička pravnicka kt by mi vedela poradit len v jednej veci..dcérka chodila do škôlky 2 týždne bola nová nebola zlá..riaditeľka sama navrhla že ju môže prijať a potom ju sikanovala..dcerka ma z toho psychickú traumu .bola aj u psychológa..bola sikanovana konkretne od riaditeľky MŠ..zriaďovateľ MŠ sa na veľa nezmohol a chcela by som jej to dať "vyzrat"v ramci zakona..vedel by mi niekto poradiť?na vsetko je žiaľ len 1svedok a tak mi z toho logicky vyplyva ze napr trestnym oznamenim by som veľa nevyriešila lebo by to bolo slovo proti slovu..(?) Ďakujem za vaše postrehy popripade kam sa mam ďalej odvolať ..pekny deň 🙂
Je ten svedok doveryhodny? Lebo sa mi nechce verit ze sa to v tej skolke takto stalo....K tomu placu a budeniu. moj syn prve tri dni so skolky utekal s radostou, ked mu vsak doslo, ze to bude nastalo, tak zacali revy, budenie sa zo sna, non stop opakoval, ze do skolky nejde...a place stale, ked sa otvoria dvere do triedy..je uz druhak, do skolky vsak chodi malo....
To sa ale asi muselo jednat o sukromnu skolku nie? Lebo neviem, ktora statna by mohla inak zamestnavat riaditelku bez akehokolvek prislusneho vzdelania. Na sukromnych je to jedno, tam sa to nevyzaduje.
@ivana1990 v statnej skolke musia mat ucitelky aj riaditelka pedagogicke vzdelanie, je na to zakon. Skolky spadaju pod mestsku cast, tak staznost na MU oddelenie skolstva. Podat trestne mozes, v najhorsom zastavia pre nedostatok dokazov. TV by som neriesila, v podstate sa na tom prizivia novinari a nic sa nevyriesi.
@ivana1990 ako presne šikanovala??
- slovo proti slovu? ved tvrdíš že má z toho traumu, tak ste boli aj u psychologa, psychiatra, ktorý presne vie ako trauma vznikla nie? bol tam svedok, plus tvoje dieťa, plus slovo odborníka čo sa k traume vyjadril.
@ivana1990
smutné :(
100x by som si preverila či toto je fakt a nie len skreslená realita......ak áno, dotyčná by mala presr...até časy na furt.
@ivana1990 spoj sa aj s ostatnými rodičmi - povedia ti viac.
@katarinamarkova mam jedneho svedka..traumu dcera ma bo teraz mala 3r a rozprava si po svojom plus sklada zopar viet..slovo odbornika budem mat spisane do pondelka lenze ten potvrdi ze ma traumu zo skolky nie konkretne co sa stalo kedze to dcera este nevie vyrozpravat..doma mamke to len povedala jej kamaratka kt ma az v lete 3r vecsiu slovnu zasobu ako dcera a to pochybujem ze budu brat do uvahy
@esther03 tam som uz podavala dali jej vypoved do konca sk roka musi ostat vo funkcii skolu ozaj nema akurat tak školenia nejake
@iwesska ja mam niekedy pocit co sa tyka skolstva ze zamestnaju uz hocikoho lebo za tie platy robit a s takou zodpovednostou by to robil malokto..
@ivana1990 urcite ries nenechaj to len tak lebo ta narusena osoba ublizi tymto konanim vela detom..a poviem ti len tolko keby moj maly dosiel ze musel kricat na dievcatko fuj tak by dostal strasnu hubovu najprv on a nasledne osoba ktora mu to prikazala a hned by som letela s policajtami do skolky co sa tyka opacneho garde s tvojou dcerou.Od toho sme rodicia aby sme si deti chranili a toto je prisilna kava...
@ivana1990 popravde by mi boli ukradnuty svedkovia vazne...podala by som trestne oznamenie na zaklade papiera o traume zo skolky a nech kompetentny vysetria a nech mi kurnik nepovie niekto ze tvoje dieta je jedine v celej skolke ktore sa pocikalo a zazilo takyto traumatizujuci zazitok!!!Vela rodicov sa boji hubu otvorit ale ked sa spusti vlna vela z nich sa rozrozprava...mojmu synovi sa tiez podarilo a co teraz?nato tam ma nahradne oblecenie a nie urobit teatro jak keby to bol smrtelny hriech toto...stane sa komukolvek a to nieje teda dovod aby tvoja dcera teraz prezivala co preziva kvoli niakej zakomplexovanej chudere co sa odbavuje na detoch!!!ries to nenechaj to tak..normalne som sa rozculila ze mam chut to poslat do markizy 😅
@ipetka no keby sa aspon pocikala ale ani to..max jej vzdorovala prve dva dni a myslim si ze aj kvoli tomu si na nu zasadla..nechcela robit to co jej R kazala..vyrozpravali sme o dva dni to preslo a uz to neskusila..tam bolo hned vidiet ze druhy tyzden sa vela zmenilo len som nevedela co sa stalo...R je velmi zvláštna osoba zistila som o nej celkom dost..nikdy som ju neohovarala co sa tyka jej sukromneho zivota a o tom zevraj aka je radodajka..miluje oteckov tak mozno mala nervy ze som mlada staram sa o seba.ze sa moj muz nechytal.neviem uz co si mam mysliet 😁 som kazdopadne rada nakoniec ze to takto dopadlo a dozvedela som sa to ..neviem si predstavit ze by tam dcera chodila dalej..aj pani ucitelka kt.nastupila s nami si vsimla divne spravanie R vie o tom co sa stalo ale ona pri tom nebola..videla som od zaciatku ze ma dceru rada dcera ju a sama mi vravela ked som bola po periny ze nikdy s malou problem nemala..je to podla mna čisto o tom ze dievcata boli nove ta kamoska velmi urevana a bojovna aj na ihrisku tak ona mala nervy jej bojovnosť podporila a na dcere sa vyvrsila...nechcite vediet ako sa citila mamka kamosky malej ked zistila ze ju ona mala bit..doma ju usmernuje ak sa bije klaci v kute a v skolke jej kazu nech sa bije??a mne povie predskolacka velka..tvoje dieta je dobre ale ta druha ma buchla tak mi kazala riaditelka nech ju zbijem tak som ju zbila..to mi povedalo 6r dieta samo od seba tak nemam celkovo dovod tomu neverit ak si vsetko pospajam..svedok mi to vsetko prerozpraval tak isto..
@ivana1990 prepac s tym pocikanim som som si to pomiesala asi s inou pani co pisala..kazdopadne DOCERUJ svojej dcere, komu mozes verit?cudzej osobe?ako pises niakej nevyzitej radodajke?
Ja viem presne co mam doma, syn je uzasny ale tak isto vie byt niekedy hrozny,oprskly,umrncany aj rozmaznany ale presne viem kedy sa snazi ani nie klamat ale skor zatajit nieco..a ver mi ze v tomto by ma neoklamal..my sme mali situaciu s tym ze ho spokuziak sotil vramci hry a padol hlavou na spanok rovno o roh skrinky..v skolke nikto nic ticho bolo..doma mi povedal a ked som sa kukla tak popri vlasoch modrina..no to si mala videt to stado certov co sa mnou prehnalo!neslo mi az tak o to sotenie ale o princip keby mi zacal vracat doma tak ani neviem z coho lebo pani ucitelka nemala potrebu informovat ma..od toho skandalu co som ich tam postavila do pozoru za radom si nikto nedovoli nepovedat mi nieco..a presne preto ze som "nedrzala hubu a krok" ale som to vyriesila po svojom a s nalezitym hlasovym prejavom...urcite by som nebola ticho v tvojom pripade...
@ivana1990 viem ako sa citis, u nas bol podobny problem, lenze ked sme sa do toho opreli, nasu riaditelku vykopli behom tyzdna. tiez by som tomu neverila, kebyze som ten psychoteror nebola zazila sama. nastatsie sa aj ucitelky v skolke postavili na nasu stranu a bolo viacero rodicov nespokojnych. nasa sa snazila mojich deti zbavit po 10 dnoch v skolke. aj iny rodicia vraj mali s nou problemy ale so mnou pinkala najlahsie nakolko som tam mala dvojicky.
to co si popisala ne naozaj nehorazne.
malu mas v skolke prijatu, tak ju pripadne na ten cas, kym tam riaditelka este je, nedavaj, dohodni sa s magistratom, je to predsa len pochopitelne, ze takej osobe svoje dieta do opatery zverit po tom vsetkom nechces.
ja som sa tiez ohradila a povedala som ze pokial tam ta osoba bude, tak nie, a dokonca som povedala, ze aj telefonocky budem zo skolkou komunikovat len v pripade, ze mi nebude volat ta osoba.
malej musis vysvetlit, ze ona nic zleho neurobila, ze dostanu novu p.ucitelku.
ja ked som nase vzala zo skolky, som im povedala, ze tam nemozu chodit, lebo bola Gertrud, tak sa volala riaditelka, ze bola, zla, a nechcela ich tam mat.
na magistrate muzovi povedali, ze to sme nemali povedat, ale na protiotazku, ze co sme mali povedat, nevedeli reagovat.
detom som povedala len pravdu.
drzim palce aby bola malinka opat ok, a aby chodila do skolky tak rada ako chodia tie moje. casom na to vsetko zabudne.
@meusicka dakujem ti pekne..malicka je velmi mudra na svoj vek co usudila aj sama psychologička..ja som ju uz odtial odhlasila nakolko vysvetlit sa jej nedalo a stale melie o tom ze sa tam boji atd..a myslim ze by tam uz nevkrocila aj keby krasku vyhodili..dufam ze od septembra pojde do inej vobec a nebude sa bat..zatiaľ presiel nieco vyse mesiac a neprechadza ju to vobec hrajeme sa alebo skaceme na trampoline atd zrazu zastane povie ze sa boji a ne do skolky..ona nato podvedome stale mysli..pritom sa o tom vobec doma nerozpravame ani s muzom pri nej..je to pre mna tazke ze toto dokazal niekto urobit mojej dcere ..niekto obhajuje svoje dieta aj ked je zle samozrejme..no dceru ma kazdy rad je poslusna rozumna aj ako mala aj teraz je aj bola velmi dobre dieta..je krasna vrtulky vlasky do pol chrbta hnede velke ocka nechapem ako to niekto moze urobit takemu stvoreniu krasnemu..po druhej stranke kym sa tam nic nestalo chodila tam rada ani jedno rano neplakala papala spala kedy ako hned sa skamaratila a zaclenila do kolektivu sama a preco my mame teraz trpiet s muzom s hypotekou na krku a plno dalsimi vydavkami ze mame byt bez prijmu z mojej strany nemozem do prace aj bez tych chabych 200e rodicaku?sme mladi ludia rodicia aj svokrovci este pracuju takze musim byt ja doma kvoli tej fuchtli
@ivana1990 verim ze sa z toho do septembra dostanete. o skolke sa s nou rozpravat musis, a musite jej stale opakovat ze ona nic zleho neurobila.
niektorych ludi clovek nepochopi co vobec robia v takom zariadeni ako je skolka.
moj muz, ked prisiel na magistrat, povedal, ze ta zena vedie skolku ako koncetracny tabor. samozrejme zhrozenie, lebo my zijeme momentalne v AT a teda to tu je riadna urazka.
rozpravajte sa s malou vela, o novych p. ucitelkach a pod. aby sa na to mala cas sa pripravit. drzim vam palce aby to bolo v novej skolke dobre a aby sa tam malej pacilo.
Treba to medializovat jednoznacne.
Je mi luto tvojej dcerky najvacsi problem je to ze si to ponesie do konca zivota. Ja som bola tiez sikanovana a velmi som na to trpela. Kedysi to bolo nejak tolerovane nechapem preco..ale v dnesnej dobe a toto co opisujes je pruser ako svina. Neskoncila by som pokial by som aspon k ciastocnej satisfakcii neprisla. Nie je to len povinnost voci nasim detom ale povinnost aj na to upozornit...preto pisem ze medializovat.
@ivana1990 precitala som i ten prispevok ako opisujes co sa deje v tej skolke a chce sa mi vracat. To co sa degessku hyenu toto dokaze? Hanba! Ty mas moj obdiv ze ju chces riesit pravne. Ja by som ju dobila. Neviem tie pomoct po pravnej stranke, ale prepac toto som musela napisat 😥 Dufam ze ju vyhodia a nikdy v zivote nevezmu do takej prace. Ja som si chcela urobit pedagogicke studium ale rozmyslela som si to lebo som sa bala ze nebudem stacit na take poslanie. Lebo ucitelia lekari sestri to nie je len praca/zamestnanie podla mna, to je velka sluzba. A taketo hebeda sa najdu 🙁
Pre boha, mne je az do placu ked toto citam 😢. Drzim vam palce nech sa vam podari tu p.... R potrestat.
Kočky ďakujem vám všetkým za nazory 🙂) urcite vas budem informovať ak sa veci pohnu ❤😘😘😘
ked som to docitala a predstavila si tu situaciu, take hrozne ponizenie tvojej dcerky, nehovoriac o to,, ze ostatnym detom dava zle priklady ja by som jej taku bombu vtisla do nosa. toto by nerozchodila.
fuj je mi zle. ja by som okamzite vzala dieta prec ale dobre robis co robis, ta zena si uz nesmie skrtnut medzi detmi. a este az riaditelka.
ach jaj strasne
Je pre mna nemysliteľné že toto sa môže stať v jednej pokakanej škôlke. Vieš, ja ti veľmi držím palce aby si zákonnou cestou dosiahla spravodlivosť, pretože ja fakt nie som agresívny človek, som len slabá žena, ale...Keby riaditeľka spravila v tej dobe niečo takéto môjmu synovi, tak ju dokopem tak, že by bola Pn min. tri týždne. Síce by som nemala teraz prácu akú mám, pretože potrebujem čistý regiister, ale v tom momente by mi to bolo jedno. Šikanu syna sme zažili na strednej škole môjho syna od jeho triednej. Vtedy ma manžel a syn museli veľmi dlho presviedčať aby som sa s nou nešla porozpriávat, vedeli ako by to dopadlo.Nakoniec to pre syna dopadlo dobre, ale mne je dodnes ľúto, že som sa s nou nešla porozprávať, a ked ma pozdraví na ulici, radšej otočím hlavu, aby som nedotiahla minulosť do konca
@ivana1990 môjho syna učiteľka v škôlke pár krát udrela po rukách napr. pri maľovaní alebo umývaní rúk. Často na neho kričí a je na neho zlostná. Vždy to robí doobeda kým je v triede sama, teda kým nepríde aj druhá učiteľka. Syn začal chodiť do škôlky v januáro. My sme mali ako svedkov len deti z triedy. Ale aj tak sme verili synovi keď nám to hovoril. Riešienie u nás bolo také, že som išla súkromne za učiteľkou aj s manželom. Povedali sme jej to čo nám povedal syn. Že na neho stále kričí a nie raz ho udrela po rukách. Výhodu sme mali ale v tom, že manžel má pomerne vysoké postavenie a jedným telefonátom by jej zariadil vyhadzov. Syn ale nemá z toho žiadnu traumu a do škôlky chodí rád. Učiteľka si jeho "odpustenie" kúpila knder vajcom ktoré mu vždy v piatok dáva. Vraj je to odmena za jeho dobré správanie. Samozrejme toto sa nedá porovnávať s vašou situáciou. Ideš na to správne. Vštko treba riešiť právne aby si nemala problém. I keď človek by v takej situácii konal najradšej ručne-stručne. Je mi veľmi ľúto čo musela prežiť tvoja malá. Sama neviem či by som dokázala udržať emócie na uzde. Určite zapoj aj psychologičku. Našej susede sa dávno tak 10 rokov dozadu stalo že jej dcérka sa v škôlke pocikala a učiteľka ju postavila do stredu triedy a tiež nútila deti aby sa jej vysmievali, dokonca mohli po nej hodiť lego kocku. Rodičia vysúdili aj vysoké odškodné. Držím ti palce.
Ach si mi pripomenula co sa stalo nam a bolo to v statnej skolke....kravy sproste s 20r.praxou co ich praca nebavi...syna som si nechala doma doteraz ma traumu ked ideme okolo tej skolky nie tam mama nie taaaam bojim sa a zacne plakat....mesiac som si davala dieta dokopy zacal sa mi pocikavat zo sna hrozne kricat a plakat bol stale na mne cez den pricucnuty...tak ako deti a skolku miloval tak teraz ma z toho nocne mory.odhlasila som ho a som s nim doma na podpore a od septembra ide do uplne ineho mesta a inej skolky
Takze dievcata dnes bolo rodicko kt.som sa uz nemohla zucastnik kedze tam dcera uz nechodi..no bola som na predrodicku kde mali poradu rodicia co sa chcu opytat atd..povedala som im vsetko co viem ako zaobchadza s detmi ako im vybavuje chripkove prázdniny..pravdupovediac velmi sa to dotklo jedného otecka a dve mamicky boli zhrozene..inak kazdy flegma im je to asi jedno..chcela som ich len upoZornit aka spina sa im stara o deti kedze mna sa tato ms uz inak netýka..cakam este na vyjadrenie inspekcie kt to zriadovatel posunul a uvidim co dalej..neviem preco ale z tych rodicov bolo citit strach..urobila im taktiez vela zleho niektorym a neriesia to..no ja urcite budem branit svoje dietatko dakujem vam za podporu aj za vase skusenosti 🙂

@ivana1990 co som pozerala plan inspekcnej cinnosti, maju tam aj skolky, pozriem este