Šikana v škôlke
Ahojte, chcem sa opýtať, či máte niektorá skúsenosť so šikanou v škôlke ak áno, ako ste to riešili? Ďakujem za pomoc...
@andrearuj urcite by som to riesila s vychovavatelkami nech si na nu daju pozor a ked mi skriabe dieta tak nech nastupia... alebo sa este na rodicku porozpravat s jej mamou ci vie o tom co jej dcera robi v skolke... ze niekoho niekedy poskriabe.. velmi pomoze aj ked vlastny rodic dohovori svojmu dietatu doma... ved to asi vies 😉
@andrearuj urcite... neviem ako to bolo u teba ale ja som mala "tvrde" detstvo a nasi ma vybili ked som nieco zle spravila a pochvalili ked nieco dobre 🙂 hned som si to zapamatala a v skole som bola pokojna a nechcem sa chvalit ale aj inteligentna asi na ten vek oproti vacsine dietat v triede 🙂
@andrearuj
urcite to nie je neskoro riesit.
cely zicot sa vsetci ucime nieco nove 🙂
nova situacia - namet pre nove riesenia.
pokial je dieta viac submisivne, urcite sa nebude branit stylom "ty ma poskrabes - ja teba dvakrat"
ale na neiktore deti plati aj slovny utok. mozno staci nauct ju, aby na to druhedieta proste len zvysila hlas 🙂
A ďakujem všetkým babám, ktoré prispeli, určite budem nad tým premýšlať....pekný deň!
Ahoj. Ja som ucitelka a ti urcite radim porozpravat sa s ucitelkou,ktora je tam od toho aby jej hned dohovorila. A tym,ze dieta bude castejsie sledovane a uc.ju stale napomenie,tak to prestane robit. A jednoznacne dohovor s mamou tej dotycnej dievciny. Je to normalna vec....ona jej dohovori doma a neboj bude sa spravat hned inak. A taktiez pomaha dohovor rano ked prides s tym dievcatkom stylom. Ty si napr. GABIKA? Si kamartka s nasou.......? A hrate sa spolu pekne? Lebo kamratky sa hraju pekne spolu a sa nebiju? A ty si sikulka a budes davat pozor na nasu.... vzajomna opatera u deti neskutocne zabera. Treba jej naznacit ze je mensia tvoja......tak nech nanu dava pozor,aby jej niekto neublizil. Aj ked takymto stylom to ma riesit ucitelka a nie ty. Mohla si vsimnut,ze nieco nie je o.k...
Ja len tak z vlastnej skusenosti...trocha pomoci😊
Ja som tiež riešila dávnejšie niečo podobné, moja dcéra je taká tichšia povaha a raz prišla zo škôlky a mala dokusané ruky, keď som sa jej pýtala čo sa stalo, najprv nechcela povedať ale potom z nej vyšlo, že jej to urobilo jedno dievča v škôlke, ktoré leží vedľa nej na lehátku. Hneď sme šli späť do škôlky za učiteľkami, zavolali dievča a rozprávali sa s ňou, ja, moja malá aj učiteľky, nakoniec z toho vyšlo že to dievča do mojej už dlhšie rýpalo, chcelo plyšáka čo mala moja na spanie. Tiež som si počkala na jej mamu ( poznala som ju). Stačilo to, už jej zle nerobila. Potom to dievča preložili aj na iné lehátko a odvtedy bol pokoj. A učiteľky boli rady, že sme prišli hneď a rýchlo sa to vyriešilo.
ja bohužiaľ mám, syn mal 3x rozbitú hlavu, prvýkrát to bolo akože náhodou do neho nejaké dieťa vrazilo pri hre a spadol, verila som, veď stať sa môže a učiteľka mi aspoň zavolala, nech dam syna ošetriť.
Druhýkrát mal ranu na hlave, asi 2 cm opuchnutú a rozrazené, čo si pani učiteľka "nevšimla" za celý deň a ešte hodila vinu na syna, že on sa tlačil či čo ... nechapem, ako mohla vedieť, že sa tlačil, ked nevedela, že ma zranenie.
Tretíkrát sa na neho dohodli dvaja chlapci a prirazili mu hlavu medzi dvere a zárubňu ... to sa už prehliadnuť nedalo, odreniny a modriny po obidvoch stranách okolo ušiek ... najviac ma vytočilo, že nam nezavolali, ved mohol mať aj iné zranenie, nielen povrchové a oni ho ešte dali spať ... tak sme ho takto našli až popoludní...
Okrem toho bežne modriny, škriabance (to sa stalo akože pri hre), hryzance, ktoré si tiež "nevšimli", lebo syn hlasno neplakal, ale liečilo sa to dlho ... stále sa snažili hádzať vinu na syna, však jasné, tiež bol živé striebro, ale nebol zákerný, aby niekomu vedome robil zle.
ja som stále riešila po dobrom, urobila som chybu, že som hned prvýkrát nedala o incidente urobiť poriadny zápis a tak som nemala prakticky nič v rukách, žiaden dôkaz ...
Prosila som riaditeľku, aby deti rozdelila od seba, ale vraj nemože, lebo triedy su plne a ona nemože deti vymieňať v rámci tried, že by musel súhlasiť nejaký iný rodič a svoje dieťa s naším vymeniť. Docielila som len to, že si zavolala rodičov tých druhých chlapcov a jeden z nich potom prestal chodiť nejaký čas do školky, na ďalší rok už v triede spolu neboli a zrazu bol klud, žiadne zranenia.
Takže po skúsenostiach odporúčam, neriešte len ústne, dajte si urobiť zápis o pohovore s rodičom, najlepšie v prítomnosti riaditeľky škôlky, robte si fotky, ak sú tam zranenia a nenechajte to len tak ... lebo sa to len stupňuje.
@andrearuj ja zase nečakam na ,,prispate učitelky,, a neobjektívnych rodičov, ktorí chybu u svojho dieťaťa neuznaju....ja konam hned, čisto, jasne a efektívne...Najlepšie je si šikanizéra počkat a vybavit si to s nim osobne, deti sa druhých - cudzích ludi stale boja lebo nevedia čo od nich mozu čakat...takze moja rada na 99% funguje...naproti tomu dohadovanie sa s rodičmi, učitelkou vnimam ako posledne mozne riešenie nakolko je to často na dlhé lakte. Samozrejme beriem trošku s nadhladom nejake školkarske dotahovanie trojročných deti....to je take oťukavanie viac menej nevinne, v mladšom školskom veku to beriem smrtelne vazne lebo to uz moze prerast do sofistikovanejšej šikany.
@sardinka336 len vies niekedy to ze si rodic vybavi nieco s tym co sikanuje moze viest este k vacsej sikane, k posmievaniu a podobne. Je to na polemizovanie 😖
@andrearuj mne skriabala a aj skriabe suseda maleho, presne robi aj to, ze mu silno zmackne ruku, aj ho klofla a tak, maly sa postupne naucil jej to vracat a niekedy je dokonca prvy... Toto na sikanu nevyzera a ked uz vidim, ze ide mackat, alebo zatinat pazure, ze maly to este ani netusi, tak zruknem a je to
@kamlicek mas odskusane? Ja to mam prakticky vyskusane a funguje to....strach, ze niečo nevybavím je to posledne čo si pripušťam ak ide o moje dieta...vtedy som ako šelma a nepozeram doprava a dolava a neberiem ohlady na tých čo si z mojho dietata chcu urobit obet. Take u mna neexistuje...ale aj v opačnom garde. Ani mojim detom nedovolim ublizovat inym.
@andrearuj prednedavnom som tu tak okrajovo riesia sikanu malej v skole. Fyzicku aj psychicku. Nepomohlo dohovaranie, ani raznejsie vybavovanie s chalanom, ani s jeho rodicmi. Mala chodila zo skoly zbita, ak mu usla, tak naokolo po ulickach ... rano permanentny plac, drzala sa ma ako kliest kym nezazvonilo na hodinu , utekala z kostola ked ho zbadala sediet v lavicke, prestala chodit von... len zopar malickosti.... koncom sk. roka sa zacala pocikavat a tak sme uz zasli za psychologickou. Nepomohlo dohovaranie, vrat mu, ignoruj ho, nepomohla som ani ja...ucitelky si ho vystriehli pocas vyucovania, no po skole pokracoval v "zabavke". Chlapec je nadalej jej spoluziakom a ja "musim" dat dceru do skoly do ineho mesta. Podotykam, ze nie sme prvy pripad jeho sikany, no kedze ma mamka dalsich dvoch synov jemu podobnych, tak je zrejme vo vyhode lebo je vlastne chudera....no...po tychto skusenostiach som bohuzial za vychovu dietata sposobom, za ktoru by ma tu par mamiciek asi ukamenovalo. Ale...kto do teba kamenom, ty donho chlebom u nas neplati. V tomto si branim deti ako medvedica mlade.
@siska53 no to je síce oficiálne možné, ale tiež sa može stať, že si to dieťa odskáče ... najmä v menších mestách, kde každý každého pozná. Žiť s nálepkou to je to "problémové dieťa" tej "problémovej mamičky", čo na nas poslala úrady nie je bohvie čo.
Bohužiaľ, človek si vtedy uvedomí vlastnú bezmocnosť, nulové možnosti rýchleho a efektívneho riešenia, niekedy je naozaj jediná možnosť v rámci ochrany vlastného dieťaťa ho preložiť na inú škôlku/školu.
Ľudia sa totiž občas snažia zvaliť vinu aj na šikanované dieťa, keby nebol taký, keby viac plakal, keby sa vedel brániť, keby ste ho lepšie vychovali ... a povedia to rodičia aj učitelia... niektorí otvorene, ostatní si to šepkajú za chrbtom...
@hettinka preloz dieta,ked si vobec rada,ze ti ho zobrali. A vdaka tomu aj druhe. Ten chalan,co ublizoval nasmu,tam uz nechodi,niektore ucitelky,co nic nevideli,ked sa mu to stalo teraz v lete,uz tiez nie,pravdy sa u riaditelky nedopatram... Jedine sa informovat,co akoze robit,aj pre nich to moze byt upozornenie,aby sami poslali len tak namatkovu kontrolu...mozno,ja neviem,ci tak robia.asi som ale naivna v tomto.
Tu je jedno,ci male ci velke mesto. Vo velkom nemas kam,v malom mas nalepku,prast jak uhod.
Malu sme dali do novej skolky, pretoze cakame prirastok aby som nebehala po celom meste a surodenci sli do skoly hned oproti skolke. Mala ma 4 rocky. Od 2 rockov chodila do skolky na druhy koniec mesta. Mala velmi dobru ucitelku, bolo mi aj velmi luto ju prelozit. Ziadne problemy. Ucitelka ju aj pochvalila. O tejto novej skolke som tiez pocula same dobre veci. Od prveho dna pocuvam od ucitelky ako mala nepocuva, robi napriek, no same zle veci. Myslela som si ze to prejde.ze je to truc, nove prostredie, deti. Ved to nemoze byt az take zle dieta, pretoze vidim aka je doma a aj ked sme vonku medzi inymi detmi. S manzelom sme dnes sli pre malu do skolky spolu, malo byt rodicovske. Ucitelka spustila ze pokusala chlapceka a vraj az do krvi. No uplny sok. Ved doteraz nikoho nepokusala nikdy. Hned som sa pytala malej ze ci je to pravda, preco. Ucitelka vravela ze ju chcela potrestat ale ze skoro 2 hodiny mala ricala. Ze dala ruky do pusinky az slinky tiekli a nedala sa upokojit. Nechapem co sa to mohlo stat. Vie ignorovat, ale toto bola silna kava. Rano mi vravi ze chce ist do starej skoly. A ucitelka? ked som ju pocuvala ked sa rodicia pytali na deti, tak vsetky deti su dobre. Aj tie co len teraz zacali chodit do skolky, vraj vsetko pocuvaju co povie ucitelka. Nechce sa mi vsetko verit co vravela.
ja som bola vtedy už ochotná aj súkromnú platiť ... len u nás žiadna nie je
Ja robím v školstve, takže som vedela aj kam sa obrátiť, aj kopu známych mám ... a aj tak sa to nevybavilo tak rýchlo, ako by som bola chcela. Jedine mi mohli sľúbiť, že v ďalšom roku už spolu nebudú ... a ja som chodila do školky so strachom, čo zasa bude. No a učiteľky potom asi davali viac pozor...
Inak, ked som videla, kto bije mojho syna, skoro som odpadla ... bol to chalan o hlavu menší a o 5 kíl ľahší, najskor sa chcel s malým kamarátiť, ale keď sa moj syn s ním nechcel hrať, začal ho biť. A našiel si na to ešte parťáka, aby boli 2 na 1. A rodičov mal takých so sociálne slabšieho prostredia, mamina syna nezvládala ani doma... takže s nimi sa tiež nedalo nič riešiť. Však keby to bola normálna žena, odchytím si ju, pokecáme, ideme s deckami na ihrisko a nech sa skamarátia.
medzičasom už je školák, rany dávno zahojené, ale občas si ešte spomenie ....
@andrearuj si matka, jednoduchá pomoc: sťažuj sa učiteľke, ktorá sa deťom venuje. Každá ti z nich povie, že to tak nenechá. Moju dcéru tiež jedno dievčatko škriabalo, bolo to celkovo trikrát, čo došla poškriabaná a keď som to povedala učiteľke, tak sa čudovala, že prečo som to povedala tak neskoro. Po škrabancoch môžu ostať aj jazvičky.
A ucitelka vravela ze rano si ma mamicka pocka. Rozmyslam ze pojdem za riaditelkou, nech vie co sa deje. Pretoze pocuvat ucitelku ma uz nebavi (a to je este len 6 den skolka).Uz mi to pride ze sa nema na koho stazovat. Druha ucitelka mi vravela ze si potrebuje zvyknut. Ucitelka mi povedala ze si s malou nesadli. Toto ma povedat jeden pedagog? Ved si musia najst spolocnu cesticku. A ja malej stale vravim ze musi pocuvat pani ucitelku, ze pani ucitelka je dobra, vie byt aj mila a ze je ako druha mama. Ale ja sama zacinam pochybovat. Ucitelka mi tiez vravela to ,ze moze byt mala ako certik, pretoze je na ceste malinke. Ale ona sa tesi, pomaha mi, hladka brusko, vravi mi mama daj papat babatku. Nedavame jej dovod ziarlit. Ma sestru starsiu, velmi pekne sa spolu hraju. Vedia sa aj pohadat, pobit ale nikdy sa nekusali. Nerozumiem tomu. A ked sa to stalo v skolke, pytam sa kde bola ucitelka? Ked nepocuva ucitelku co mam viac spravit aby nastala zmena? Nikto nevie co sa deje ozaj v skolke a dieta vsetko nepovie.ucitelka mi tiez vravela, ze uvidite co bude dalej pripadne ju date nazad do starej skolky. O toto ide ucitelke? Aj nad tym uz premyslam. Poradte co by ste robili vy
@almasiova v prvom rade by som sa upokojila...riešiš to s horucou hlavou - asi tak ako učitelka. To ze tvoje dieta kuslo ine je neprijemne ale stava sa. A ja ako učitelka by som tiez bola najradšej keby si rodičia riešili veci medzi sebou a nie ze kazda mamička pride povedat svoju verziu učitelke a ta je medzi dvoma mlynskymi kamenmi. Suhlasim ze učitelka si musi hladat cestu k detom ...a kde bola učitelka ked sa to stalo? Sama iste dobre vieš ako rychlo sa medzi deckami niečo zomelie, ze ani sa nestihnes otočit a uz su v sebe. Ist koli tomu za riaditelkou? A čomu to pomoze? Ja by som učitelke povedala, ze je ešte skoro robit nejake zavery, dcerka si zvyka a iste to bude lepšie...a uuusmeeeev na pani učitelkuuuu....a keby ma veeelmi ,,srala,, tak tam pošlem mojho muža a ten im to vysvetli - slušne, jasne a uuplne pohodovo. On je kludas a vie jednať s ludmi nakolko s nimi denne pracuje.
@almasiova A akt ma asi ucitelka dovod na to aby Vam klamala?Keby to bolo moje dieta ktore bolo pokusane naucila by som ju hranit sa a ak treba branit sa.Dieta sa musi naucit obranit.Ale ak by mi niekto povedal ze moje dieta takto zranilo ine dieta a bezdovodne hanbila by som sa a urobila si poriadky najma so svojim dietatom.Sme rujeme do uplne chorej doby ked rodicia neveria ucitelkam a nepodporuju ich vo vychove ich deti ale snazia sa poukazovat na to co vsetko moze byt neprada,krivda a za kazdu cenu hajit ze ved ale moje dieta by to nikdy nespravilo.To je podla mna velmi velmi zly priklad do zivota.
@sardinka336 asi mas pravdu. Ale len teraz zacal skolsky rok a denne pocuvam, len od jednej ucitelky aka je mala neposlusna. Ze dieta v jej veku by malo toto, tamto a hlavne na slovo pocuvat. Mam tri deti a dalsie je na ceste, ale doteraz som takyto problem nemala aby sa kusali. A nechavam ich na dvore aj samych sa hrat. Samozrejme mam prehlad z okna kuchyne. Chlapec mi prisiel domov pokusany tiez. Az treti krat som sla za ucitelkou slusne povedat nech daju pozor na dieta co kuse. Nestazovala som sa mamicke, pretoze ani ona v skolke nebola. Zial stalo sa to pri ucitelke preto som sla za nou. Nic s neriesila prvy krat. Ale teraz Ucitelka mi povedala ze rano pride mamicka a ze sa mi bude stazovat, preto chcem ist k riaditelke nech vie co sa deje. Ja nie som v skolke cely den, ja neviem co sa tam vsetko robi. Ale zrejme nieco nie je v poriadku, ked mi mala vravi ze nechce tie ucitelky. Ze chce svoju staru ucitelku.

@andrearuj koľko má tvoja dcérka rokou ? A tá mala čo ju škriabe ?