icon

Škôlka a práca na dedine,či v meste? Ako by ste si to zariadili na mojom mieste?

silvia5991
11. dec 2019

Ahojte. Dcéra chodí mesiac do škôlky. Bývame na dedine. Škôlku otvárajú 6:30,ale i tak musíme ísť autobusom lebo bývame ďaleko, ten chodí o 7. V dedine nie je žiadna práca čiže musím do mesta, tam sa však reálne dostanem o 8:15. Nájsť prácu od 9 - 15 keďže autobus do dediny ide 15:50 nie je ľahké keďže malú musím aj zobrať zo školky. Za 6 hodín práce nezarobim asi veľa+cestovanie a ak si budem platiť ešte ZP tak nezarobim nič. Rozmýšľala som že dcéra bude chodiť do mesta do škôlky, prácu od 7mej som našla, ale to by sme museli vstávať o 5tej ráno aby sme stihli autobus. Zdá sa mi to však príliš skoro. Tiež však chcem niečo zarobiť. Priateľ chodí skoro ráno do práce a večer neskoro domov,čiže to nič. Peniaze máme, ale chcem už niekde pracovať a nebyť doma doma. Stačí mi odpoveď : áno je to skoro o 5tej alebo nie 😀 ďakujem

Strana
z2
silvia5991
autor
11. dec 2019

@siska53 len u nás by to obdobie bolo nastalo a možnosť pomoci od rodičov nemám absolútne, čo sa týka toho ZP myslela som to tak, že ak by bola dcéra v škôlke v dedine tak TPP na 6 hodín je asi ťažké nájsť. Čo sa týka mesta je to iné.

silvia5991
autor
11. dec 2019

Tie čo tu vyzdvihujete že vstávate s deťmi o 5tej a to bývate v meste fajn. Tiež keby bývame v meste a vstávame o 5tej,odvediem ju do škôlky, robotu si nájdem tiež len niekde na skok a super. Tento príspevok by som tu naozaj nepísala ak by som žila v meste nech v tom máme jasno 🙂

kittykat22
11. dec 2019

@silvia5991 problem bude ked bude mala chora - co asi bude. Das dieta do skolky, a je kazdy druhy tyzden doma. Situaciu by som nehrotila - skus najst pracu a uvidis. Ale v realnom case. Ja chapem ze su ludia co vstavaju o piatej - ale ruku na srdce, kto chce vstavat o piatej?? A za prve peniaze si spravim vodicak a dohodnem sa s manzelom na lacnom aute - ktore ta odvezie do prace, do skolky, ked budes nieco potrebovat tak sadnes a ides. A ako som pisala na zaciatku - na pracu sa moc nefixnuj- ak bude mala nonstop chora, tak je mozne, ze budes hladat v dohladnej dobe este raz 😀

ledgerka
11. dec 2019

Urob si ten vodicak, potrva to mozno par mesiacov po vikendoch ale rapidne to zlepsi tvoju situaciu do buducna. Snad nebudes cely zivoz zavisla na spojoch ked byvas mimo.

bambulka712
11. dec 2019

@silvia5991 nečítala som čo Ti napísali, tak možno sa budem opakovať. My sme sa presťahovali 35 km od Košíc, keď som bola na RD a tak som po nástupe do práce (v KE) musela riešiť niečo podobné. Ja do práce na 7.30, škôlku nám otvárali o 6.40, potom neskôr sme sa dohodli na 6.30. Autobusom by som nedocestovala, manžel robil na smeny takže ak mal denné bol ráno problém. Nechcela som ho dávať do mesta do škôlky, no aj tak počas škôlky vstával 5.20. A teraz v škole vstáva o 5.35, keďže 6.15 ideme z domu a už sa vie ráno vychystať sám. Veľa záleží na dieťati, môj syn nevie ráno dlho spať, aj cez víkend keď spí do 7.30 tak to už je dlho. Ale nemá problém večer zaspať. Dbám na to aby bol včas v posteli. A tak sa to dá zvládnuť. No ak je Tvoja malá taká, ako sú niektoré deti, že pred 21.00 nezaspia, potom to vstávanie o 5tej je na zvážení. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že dieťa si zvykne, len Ty musíš nastaviť režim. Ináč, my sme to riešili kúpou druhého auta, takúto možnosť nemáš?

silvia5991
autor
11. dec 2019

@kittykat22 áno aj to je problém, lebo dcéra chodí len mesiac do škôlky, z toho týždeň už bola chorá a tento týždeň je doma keďže sa v škôlke "objavili" vši.. Čiže asi tak 😀

modrykoniicek
11. dec 2019

@silvia5991 Moji rodičia žijú už 30 km od mesta a prácu majú v meste.Aj školu.
Mama robí od 8 do 16:00.
Ako ja chápem čo teraz riešiš.Ja som riešila to, že práca by aj bola.Aj vstávanie v pohode... Ale mne nešli z dediny spoje.
Čiže som veľmi rýchlo z tamade zdupkala.
Viem, že sa tak ťažko funguje.

kittykat22
11. dec 2019

@silvia5991 neboj, vsetky to doverne pozname. Sucitime s tebou 😀 Najlepsie su kiahne - 3 tyzdne doma, ruka noha usta 10 dni doma, a skvely kasel na ktory mas pocit, ze 3 tyzdne nic nezabera 😀

deti95060810
11. dec 2019

nepamätám sa, ale moji rodičia pracovali od 6 hod. ráno. Dovtedy ma museli doviesť do jaslí a potom neskoršie aj do MŠ. Vstávali sme vraj 4:45h. Takže to som mala 13 mesiacov keď sme začali takto ráno vstávať .... Bol to socializmus - to keby niekto že ako bolo super za socíku...😉

tahomi
11. dec 2019

@silvia5991 pytala si sa ci to nie je skoro. Ano je, ale urcite lepsie ako sediet doma. Zvyknete si aj ty, aj mala. Ja aom tym chcela povedat, ze je uplne jedno kde byvas, ked musis, tak musis.

wena
11. dec 2019

Mne to skoro nepríde vôbec, pre mňa normálny čas na vstavanie.

silvia5991
autor
11. dec 2019

@wena aj vy tak ráno zobudzate 3rocne dieťa a cestujete z dediny do mesta? 🙂

siska53
11. dec 2019

@silvia5991 a z domu si niečo nevies najst? Mama synovej spolužiačky robi len z domu, ato je samoživiteľka s 2detmi.

heidy222
11. dec 2019

Mojej dcere sa vstavanie o 5 bohuzial zda uplne normalne 😂 vyskusaj, uvidis, vsak sa skusku nic nedas. Ak to bude zle predsa stale mozes day vypoved. Vela stastia, ja v Nemecku riesim podobny Problem, Odo mna kazdy zamestnavatel ocakava robit nadcasy do 18 minimalne, vecerne sluzby a skolky su Len do 17 otvorene, s tym Ze o 16:45 maju ucitelky zdvihnute obocie ked pridem. Urcity cas som koncila v praci o 16:30, o 16:45 som musela byt U opatrovatelky (tiez nesoferujem) a vtedy som to vyriesila e-bikom s detskou sedackou (spolu investicia 800 eur). Chodim tak vsade doteraz

katrin21
11. dec 2019

@kittykat22 ruka , noha usta 10dni? to je aj malo.. synovec mal skoro 3t este na rukach pluzgiere trochu a nema sa ist skor do skolky, kym posledný nezmizne. nehovoriac o tom, ye dieta je infekcne este aj 2mes po chorobe fekalnou cestou ( stolicou sa vylucuje stale virus este... to vela ludi nevie.. ciže ak v skolke nedaju pozor a po WC si neumuje dieta ruky, alebo pred jedlom, tak stale sa deti mozu nakaziť oro - fekalnou cestou este)

eliska13
11. dec 2019

@katrin21 keď mama robila do 14 určite ste neboli v škôlke jasliach do 17.
@silvia5991 áno teraz sa nájde x žien, ktoré tak žili a pochvaľujú si.Realne budiť dieťa o 05 a ísť preňho o 16-17 je katastrofa či pre dieťa, mamu.Bud rada aspoň za to, že "nemusíš"urgentne ísť do roboty a nejako sa to vykrystalizuje, lebo to Ti pôjde o 19 spat a akurát prídeš domov dáš mu jesť, sprcha a žiadny spoločný strávený čas.
Áno, keď musis, tak musíš....

eliska13
11. dec 2019

@silvia5991 do jari pokým prejdú zimné virózy a všetko máš čas porozmýšľať.Vela z nás tu píše auto, vodičák chápem, že to je investícia x tisíc eur a nemusia byť financie.U nás dosť funguje spoločne zdieľanie cesty vozia sa viacerí do mesta za poplatok.Neviem aké máš zamestnanie, aspoň či to kde bývaš je úplne dedina dočasne by som zvažovala aspoň upratovanie domácností je to fajn platené, umývanie okien, opatera dieťaťa podobne zúfalej mamy ako ty čo potrebuje riešiť takéto veci.
Veľa žien sa práve na MD rozhodne úplne zmeniť prácu spraviť si kurz, lebo toto je len začiatok príde škola a budeš ťahať o 17 dieťa z družiny doma úlohy....

kittykat22
11. dec 2019

@katrin21 ja som vedela o co ide, hned som isla a bolo to prec do 10 dni. Problem je, ked sa to neriesi a rozbehne sa to. Ale mas pravdu, ze ak to je rozbehnute, tak to trva dlhsie. V skolke su pravidla hygieny a nevidim dovod aby sa tam dieta neukazalo taku dlhu dobu ako pises. Pani ucitelky to osefuju - oni uz vedia ako s dietatkom po chorobe.

katrin21
11. dec 2019

@kittykat22 svagrina tiez vedela hned, als tam nie je co riesit, len vitaminy... musi to odzniet, prkebej je u kazdeho iny... niekto kratsie,iny dlhsie

seblicek
23. jan 2020

@silvia5991 To cestovanie ubíja, to aj dospelých nieto ešte deti. Kamoška si skrz toto kúpila staršie auto, aby to nejako vyriešili. Aby mohla aj do škôlky dcéru voziť a aby mohla ísť aj do práce, viem, že je to výdavok navyše, ale ušetrí ti to v takomto prípade čas a najmä nebudete musieť tak skoro vstávať.

Strana
z2