icon

Škôlka cez prázdniny a ja som materskej s druhým dieťaťom

randrea
20. jún 2015

Ahojte, chcela by som sa opytat, ako to je pocas prazdnin v skolke, ked som na materskej. Vraj si mamicky na materskej automaticky nechavaju dieta doma. Mate s tym skusenost? Dakujem

mirka964
21. jún 2015

@terezka1947 tak ked si vezmeme normalnu matku na RD s 2 detmi,ktora to nema nejak komplikovane,tak je podla teba normalne,ze chce dat starsie dieta do MS len preto,lebo by jej starsie komplikovalo rezim?

janinah
21. jún 2015

@mirka964 vtedy bola chudoba materiálna,teraz je chudoba na lásku,čas,vzťahy,súdržnosť /aj súrodeneckú/... 😒

terezka1947
21. jún 2015

@mirka964 nie,nie je to normalne....ja som myslela na mamicky,kt.maju nejaky vazny problem,kedy im dobre padne mat dieta "postrazene"...lebo aj par dni je super pomoc
kedy su deti s ucitelkami a detmi,na kt. sa tesia a ziju si svoj detsky sen-kym dospeli musia porsieit nejaku vaznu vec( a tych moze byt vela a roznych)
takze na tuto skupinu som narazala ja

loginexistuje
21. jún 2015

nuz skolka v lete je prioritne urcena pre zamestnanych rodicov, ktorí nepotrebujú vykryť jeden den ci par dní ... to sa da riesit aj cez rodinu, kamosku, detsky kutik ale dlhsie obdobie.

Ale tak si hadam spomenies o tri + roky ked pojdes do prace a budes na tu skolku odkazana ale namiesto mesiaca bude otvorena tyzden dva... lebo aj mamickam na RD dobre padne postrazenie dietata... 😉

sardinka333
21. jún 2015

@terezka1947 v tom pripade asi babky, denné tabory...pribuzenstvo...🙂
Aj mne dobre padne ked je ,,postrážené,, a to nemusím chvala panu bohu ani nič vazne riešiť. Len si porobím a povybavujem doobeda v klude lebo viem že ak budeme všetci doma tak z ,,bordelu,, a varenia asi nevýdem...lebo to je ,,furt,, niečo.

horana
21. jún 2015

@janinah Dnesnu dobu si v najmensom neidealizujem, ako dieta som casto snivala o tom zit v davnejsich casoch, preto som aj hltala babkine spomienky, kym este zila. A napriek vacsiemu riziku asi keby som si mala moznost vybrat, aj tak by som si vybrala asi tie historicke casy, kedy sice nebol tolky technologicky pokrok, ale cistejsia priroda a taky tvrdsi ale akosi opravdvejsi zivot. Cez to vsetko aj on mal muchy.

Inak je fakt ze vtedy boli rodiny viac sudrzne a svojim sposobom si pomahali, nic nemeni ze zavist, ohovaracky, podrazy a podobe neresti boli ako dnes. Zaroven moja vlastna babka zila ako dieta v takejto typickej mnohodetnej rodine na Liptove a tam je vyhoda to ze sa o seba staraju deti navzajom, myslim z hladiska rodicov, ktori neboli supermani, ale naopak odbremeneni. Ono to ani inak neslo. Dospeli boli na roli (/v lese a pod.) a dieta tam so sebou zena tahala len prve, v satke. Ked uz doslo druhe a to prve ledva sa vedelo poriadit samo muselo sa starat aj o surodenca a to uz od predskolskeho veku. Boli doma sami a bolo, rodicov nezdiedka nevideli cely den. Ked aj videli, nejake osobne venovanie sa nekonalo. Rodic bol vtedy este iny level eutority, vykalo sa, deti sedeli namiesto pri stole na podstienku kde jedli (nizsia uroven, dostat sa k stolu bolo za zasluhy a vek), odporovat sa nenosilo v najmensom. Ked deti pribudalo, povinnosti sa rozvrstvili, podla veku, niektore varili, ine upratovali, ine sa starali o najmensi drobizg. Najstarsie uz makali na poli spolu s rodicmi. Uz od najutlejsieho veku ked bolo len dieta schopne nieco urobit, uz to bola zaroven jeho povinnost.
Ano, deti bolo ako v skolkarskej triede ale tie vztahy boli prisne hierarchizovane. Do skoly sice bola povinna dochadzka ale co ked na nu v zime nezvysili topanky? Sla ked bol chory starsi brat, alebo roztopili sa snehy. Ked bolo treba najvacsi napor prac na roli, opat deti boli spolocenskou konvenciou "oslobodene". Triedy zmiesane, ucilo sa naraz, kto sa co stihol naucit, to vedel.
S laskou by som to tiez neidealizovala, najstrarsi syn/synovia si podelili majetok aby sa nezodrobil, ona ako x-ta a este k tomu zena s holym zadkom odisla bez nicoho robit sluzku do Bratislavy, nakolko tam pre nu nebolo miesta.
Bolo tam krasy v tom zivote, ale drsnej krasy a neraz predcasneho opotrebenia. Rola cloveka bola pevnejsie dana, tym ze sa hlavne pre zenu, bolo tazsie z nej oslobodit.

maciatkolulu
21. jún 2015

@horana tak, ale teraz si zasla do velmi daleka, to skor prarodicia, lebo moji stari rodicia takto urcite nezili a to som zo sedemdesiatych rokov

0silvia0
21. jún 2015

@horana no a ja som aj také počula, že deti sa kedysi priväzovali ku nohe stola, aby matka mohla poriadiť zvery a dieťa jej niekam neušlo (neboli kedysi ohrádky pre deti). Aj také som počula od dnešnej takmer päťdesiatničky, že kedysi ženy, čo pracovali v JRD (dojičky), dávali svoje deti do škôlok nie ráno, ale večer, deti tam večer spali a ženy-dojičky si ich po práci brali domov. Dokonca som od mojej vlastnej babky (teraz má 85 rokov) som počúvala výčitky, prečo len dojčíme tak dlho deti a tým si dobrovoľne ničíme postavu 😅
Doba bola rôzna, aj postoje v rodinách záviseli aj od regiónu, určite región, ktorý opisuješ ty, bol tvrdší ako región, ktorý opisovala moja babka (Bratislava-vidiek). Tiež sa v detstve narobila, nakoľko vo vojne prišli o otca a museli sa s matkou samé o seba postarať... ale napriek tvrdej práci to bola strašný horenos a fiflena 😀
Tiež som kedysi snívala o tom žiť v historických dobách, ale dnes som rada, že som sa narodila v tejto menej tvrdej dobe. Ja som hrozná citlivka a mňa by drsná doba otupila, zabila a zničila 😒

siska53
21. jún 2015

@terezka1947 ja som napisala,ako k tomu pristupujem ja. A mnoho mamin,co sa tesia,ze daku dieta do skolky,nemaju ziadne zdrav.problemy a maju pokojne babatka..
Ja som si tiez svoje uzila,dve sekcie,operacia zlcnika a pruhu, zhorsena imunita.. A dve deti doma.. Ano,mala som aj pomoc,ale nechcela som.to zneuzivat..len ked naozaj som uz nevladala..lebo moja mama chodila este k svbojej mame -opatrit ju a pomoct aspon 2x do tyzdna... A bolo mi trapne mimo dohodnuteho ju ziadat chodit k nam.
Viem,ze prisla rada...ale aj tak.. Nam.maleho do skolk nezobrali... Hnevala som sa len kvoli tomu,ze pobrali vsetky deti pristahovanych rodicov,co sa sem dostahovali pred par rokmi a dieta domacich nie... Ale vnutorne som sa tesila,ze bol s nami doma,aj ked to bolo narocne...a viem,ze by som si poradila aj vtedy,ked by som pomoc nemala..ked to zvladla moja kamoska...

A som len skonstatovala..ano,je to pohodlne mat doma len jedno dieta. To je fakt..ale nikdy som.neriesila,ze si ho doma nenecham..prosto mi to prislo normalne,ze si ho doma hoci ja kady mesiac chora...asi tak... Skor teraz mi je luto,ze mam menej casu na vsetko a i na nich,lebo uz aj ja pracujem..kebyze mozem nevaham..a som s nimi este doma..aspon teda s malou aspon ten polrok..nez pojde do statnej...
Mne je jednoducho bez nich aj smutno..jasne,v praci so mnou byt nemozu a pracovat treba.
Taka zmena po dlhsej dobe.. Lutujem.len,ze je mali postov,ktore sa daju robit formou skrateneho uvazku a tak,aby sa to vobec financne oplatilo a mala z toho rodina osoh...

Moje vnimanie je jednoducho take - chcela som ich,tak s nimi aj chcem byt...aj za cenu toho,ze ja beham.po lekaroch aj s nimi treba,mala kolikova,so slabsim.svalovym.tonusom..

timea7
21. jún 2015

@mirka964 presne tak, napísala si to pekne, ten čas tak strašne beží, to drobča, čo sa ešte večera motalo okolo mojich nôh sa dnes musí zohnúť, aby som mu mohla dať pusu.... 🙂

maciatkolulu
21. jún 2015

@siska53 to si tiez zatala s tymi novopristahovanymi.... Mojej kamaratke dieta do skolky nezobrali a to bude mat maly 3.9 tri roky a novousadlikom zobrali. Podla mna nespravodlive,ale tak co uz

horana
21. jún 2015

@maciatkolulu Vsetko je pravda co pisem, mozno len odinakial mas korene a tak nemas tento druh info ako to kde chodilo, ale garantujem ti ze to bola realita este za nasich babiciek, na pomedzi Oravy a Liptova.

susanne6
21. jún 2015

@randrea som učiteľkou v škôlke(aj ked teraz ešte doma na rodičovskej dovolenke) takže ti to rada vysvetlím 🙂
každá škôlka musí byť zo zákona zatvorená myslím 4 týždne, vtedy sa upratuje, dezinfikuje, maľuje atď. No pár týždňov je otvorená pre deti v tom čase pracujúcich rodičov (čo sa samozrejme netýka učiteľov, kedže tiež dovolenkujú) Preto je to tak, lebo učitelia majú 40 dní dovolenky a čerpať ju po väčšine môžu iba cez prázdniny. Takže ak by nebolo obmedzenie u detí, tak ver tomu, že dochádzka by bola takmer 100% a nikto by nemohol čerpať dovolenku. A ináč, to nariadenie,že iba obom zamestnaným rodičom nariaďuje zriaďovateľ, teda mesto, obec alebo aj riaditeľka, ak sú právny subjekt, takže na to právo asi majú.
Viem, že je ťažké byť doma s viacerými deťmi, sama to tak mám, ale ber to tak, že aj dieťa ma nárok na dovolenku 🙂

horana
21. jún 2015

@0silvia0 S tym privazovanim, a fakt prisaham ze pravda, to mam prosim od mojej mamy sestrernice, teraz 60 tnicka, ona zase vyrastala blizko Trencianskej Teplej a tam, mala dedinka, otec ju ked bola mala a nepolsuchala privazoval remenom na nohu o strom aby sa ukludnila (dnes by sa mozno ADHD iba konstatovalo), na cely den!, a opakovane po case, cela dedina to videla a nikto nic nehovoril, nebolo to az tak divne zachadzanie, ma na to zive spomienky doteraz, neskor v puberte jej to vyustilo do prejedania a doteraz je obezna, dlhe roky sa s tym neskor vlacila po psychologoch, ze to ma z toho deficit lasky a pod.
Iste lisi sa to od rodiny, od regionu, ale celkovo tie casy tvrdsie boli.

siska53
21. jún 2015

@maciatkolulu ved to...nasho zobrali,aj to som.teda stale telefonovala a svokror tiez,ci sa nieco neuvolnilo,nakoniec som zavolala na miestny urad..co mame ako robit..a. Asi tie vsetky telefonaty zabrali,lebo par dni pred zaciatkom nam volali,ze ho nakoniec vzali..to mal uz 4,5r...v zime mu deti velmi chybali..sami dospeli a male deti okolo neho..ale robila som,co som mohla,vymyslala aktivIty.

elise
21. jún 2015

@randrea ked mas prijatie dietata do skolky v rukach na cely den tak nas narok aj na prazdniny ked skolka funguje ho tam dat.klasika zaplatis co ajostatni. Mozer robit ajz domuabyt pri tom na materskej.

andrejka1974
21. jún 2015

@randrea u nas je pravidlo, ze mamicky co su na rodicovskej s dalsim dietatom nechavaju si dieta doma

spachtos
21. jún 2015

@sorciera24 prepac, zaujima ma to ako pedagoga, preco je Tvoje 5rocne dieta stale urevane? S tym by sa uz dalo pekne dohodnut.

sardinka333
21. jún 2015

@spachtos moje 5 ročné išlo do denného tabora🙂 najprv s revom a potom som ked som prišla tak nechelo ist domov, vraj idem o 17:00 skoro. 😖
Moje deti bežne vyrevavali ak sa jednalo o niečo ,,nové,,. Syn dokonca ,,utiekol,, z plavarne...iné matky by to davno vzdali lebo čo moj syn vystrajal a kto ma videl tak si pomyslel svoje...šibnutá mater. Syna som chytila za ,,paprču,, a ,,hodila,, spät do bazena....robil to niekolko týždnov. Dnes? Jeden z najlepších plavcov v skupine a ide hrat vodné polo, ani si nepamätá že kedysi robil ,,tyjátro,,. Keby som vtedy ustupila tak nič nedosiahne, psychicky nezosilnie, nenaučí sa prekonavať ťažkosti...a to podotýkam ze nemám ziadne ,,super,, talentované a bezproblémové deti.

sorciera24
21. jún 2015

@spachtos ja som pisala, ze aj prvy bol taky, aj druhy je taky....myslela som ako babo....ten 5 rocny uz jasne, ze tak nepalce.... je sice narocne dieta, aktivne a tvrdohlave....cize kym jedno place, druhe ako otrhnute beha po vsetkych preliezkach napr., toboganoch atd. .....a musim davat pozor aj nan, ze? (nie urevane, asi som to zle napisala, resp. sme sa nepochopili...)

filipal
21. jún 2015

@horana to uz aj v tych casoch - predpokladam 50 roky, malo byt riesene ako tyranie dietata.
Urcite to nebola norma. Ze sa tak dialo a neriesilo sa to, za to moze ludska lahostajnost a zadubenost....

timea7
21. jún 2015

@elise to je síce pravda, že ak je dieťa prijaté na celý deň, tak je prijaté na celý deň po celý rok, až na jden detail - vnútorný poriadok MŠ, s ktorým sú rodičia oboznámení a odsúhlasili ho. V ňom môže byť zakotvené, že počas prázdnin majú prednosť deti pracujúcich rodičov.

elise
21. jún 2015

@timea7 to ze ma druhe dieta menrj ako 3 roky a zena pobera rodicak, neznamena to ze nepracuje, moze robitaj byt na rodicaku

timea7
21. jún 2015

@elise ja som nepísala, že nemôže robiť aj na rodičáku, myslela som maminy, ktoré sa starajú o ďalšie dieťa, nepracujú z domu ani na pár hodín. Aký iným spôsobom túto situáciu vyriešiť naozaj neviem.

elise
21. jún 2015

@timea7 to je nedokazatelne, zakon toto nestanovuje a v skolskom poriadkuto mozu dat , ono keby s tym argumentovali skolska inspekcia ich zrusi a dieta do skolky moze a riaditelka bude mat problem. Je to o pohodlnosti uciteliek ze budu mat menej deti cez prazdniny.

frozenelza
21. jún 2015

Necitala som ziadny z uvedenych prispevkov....mne osobne uz velmi prekaza fakt ze maminky na materskej davaju svoje deti do skolky a doma su s mladsim surodencom...nieto este aby sa starsieho dietata zbavovali aj pocas prazdnin.....my mame skolku otvorenu 2 tyzdne v juli, 2 tyzdne v auguste a ja namiesto toho aby som otravovala pribuzenstvo a vyuzivala spojene triedy v skolke som si radsej na prazdniny vybavila poobednu smenu aby som sa vystriedala s manzelom

timea7
21. jún 2015

@elise nesúhlasím s tebou, netvrdím, že to tak niekedy nemôže byť, že chcú mať učiteľky menej detí, často ich majú viac, zažila som, lebo miesto štyroch tried fungujú dve, chodia zastupovať do iných škôlok -ohromná výhoda....ale ak si učiteľka v štátnej škôlke v podstate nemôže čerpať dovolenku mimo prázdnin, tak logicky z toho vychádza, že ak by bol v škôlke plný počet detí, niekto musí zastupovať. Ako je všeobecne známe, nadčasové hodiny nie je čím zaplatiť,môže si ich učiteľka vybrať ako náhradné voľno, ale zase bude treba, aby ju niekto zastúpil...čiže začarovaný kruh. Som veľmi zvedavá, ako by tento problém riešila inšpekcia, teoreticky to dokážem aj ja, prakticky nie sú financie....je tu veľmi veľa nedoriešených vecí, preto som nikdy riaditeľku nechcela robiť a už ani nepíšem o tých úbohých pár eurách, ktoré za to má 😝 😝 😝 . K inšpekcii sa radšej vyjadrovať nebudem....pre inšpekciu je podstatné, aby boli v poriadku papiere, často nezmyselné, ktoré treba vypĺňať, ktoré nikto nikdy nečítal, nečíta, ani čítať nebude....nie je podstatné, ako sa deti v tej škôlke cítia, ako sú spokojní rodičia, ale som mimo tému.

elise
21. jún 2015

@timea7 mam mamu ucitelku. A niekedy zriadovatel uzavrie jednu skolku a ponukne nahradnu ak to ide, ak je iba jedna skolka napriklad na dedine moze uzavriet ajna 2 mesiace. Ty si ucitelka v ms?

elise
21. jún 2015

@timea7 zastupovanie doinych skolok su vacsinou ucitelky co im chyba dovolenka, maju jej malo ak je ich skolka zavreta 2 mesiace.

timea7
21. jún 2015

@elise áno som učiteľkou, zažila som situáciu, že boli v meste všetky škôlky pozatvárané, v júli fungovala jedna, v auguste druhá....Tie chúdence deti mi pripadali, ako stádo ovečiek, ktoré naženú do cudzieho prostredia, každý týždeň majú iné učiteľky, ktoré väčšinou nepoznajú, lebo sú z rôznych materských škôl 😝 Že vraj sa ušetrilo.....veľká výhra, ak sa ušetrí na deťoch....Vtedy učiteľky zastupovali v týchto MŠ, takže nešlo o tie, čo mali málo dovolenky. Ja som to odmietla, zobrala som si neplatné voľno, keď som vyčerpala dovolenku.