icon

Škôlka cez prázdniny a ja som materskej s druhým dieťaťom

randrea
20. jún 2015

Ahojte, chcela by som sa opytat, ako to je pocas prazdnin v skolke, ked som na materskej. Vraj si mamicky na materskej automaticky nechavaju dieta doma. Mate s tym skusenost? Dakujem

timea7
21. jún 2015

@silviami nostop by podľa hygienických noriem nemala byť otvorená ani jedna MŠ - veľké upratovanie. MŠ v ktorej som pracovala bývala otvorená okrem troch týždňov, kedy toto upratovanie prebiehalo, celé leto, ale nie všetky triedy, takže problém vlastne nebol. Asi si to prehliadla, ale financie na ďalšiu silu mala MŠ v zahraničí....tu ich majú ešte súkromné MŠ, nepoznám vo svojom okolí žiadnu štátnu MŠ, ktorá by si mohla silu naviac dovoliť. A taký detail, kedy je v MŠ menej detí? Jedine naozaj cez tie prázdniny, vtedy si učiteľky dovolenky čerpajú. A kedy ešte? Ja sa nemusím nikde radiť, som dosť v obraze 😎 , je to totiž úplne jednoduché - za štátnu škôlku sa bude platiť tiež, na dieťa 100 eur mesačne, bude sa to rodičom páčiť? Môžu si to zo svojich platov na SK dovoliť? Dostanú obce viac? Budú si môcť dovoliť zaplatiť ešte jednu silu v MŠ? Sorry, ale naozaj nevieš, o čom píšeš.

timea7
21. jún 2015

@silviami došli ti argumenty? Čakala som nejaký návrh, úplne vážne, ja aj rodičom hovorím, ak je nejaký problém, aby navrhli, ako na to, veď to vidia z iného uhla pohľadu. Ale návrh musí byť reálny,nie niečo, čo je v zahraničí, alebo funguje preto, lebo je dosť peňazí. A nevkladaj mi prosím do úst to, čo som nepovedala. vlastne nenapísala. Inak keď už sme pri tých lekároch, tiež nejdem porovnávať nemocnicu v Salzburgu a vo Zvolene, písať, ako to tam ide, lebo je to neporovnateľné.

mirka964
21. jún 2015

@timea7 uz ani s tebou nema vyznam debatovat o tomto,ved my sa v tejto problematike nevyzname.🙂

timea7
21. jún 2015

@mirka964 jasné, že nie 😀 😀 😀 😀

mirka964
21. jún 2015

@timea7 jedine co sa da praktizovat,ze zoberu na absolventsku prax niekoho za par supiek.Ale tam je zas riziko,ze slecna po 2 tyzdnoch zdrhne,lebo si za tych par supiek nebude nicit nervy.Ako sa to stalo mne.ked som mala tie male drobce 2 a pol rocne.

timea7
21. jún 2015

@mirka964 prečo by sa párala v škôlke s deckami, keď môže presedieť v kancelárii za PC?
Furt čakám na tie návrhy, ani spať nejdem...

mirka964
21. jún 2015

@timea7 neviem kam isla potom,ale dala som jej za pravdu.Bolo to v septembri,ked nebolo minuty,ze by niektore neplakalo.Naco by si nervy nicila.A ja som si ten rok odrobila so svojimi krpcami po cely rok doobeda.Lebo nas bolo malo.Sice boli 3 triedy,ale len 5 uciteliek.

terezka1947
22. jún 2015

...myslim,ze najvacsi problem je ten,ze sa skolstvo podcenuje a ucitelia-vychovavatelia nasich deti nedocenuju..a kym sa toto nedoriesi,vzdy bude problem so skolkami,skolami,volnocasovymi aktivitami,prazdninami...atd
ano,aj okrem skol a skolok su este ine "uschovne"deti,ale bud tam pre povahu(napr.bojazlivost),vek(velmi male deti),vzdialenost a najma,najma peniaze nie je mozne deti umiestnit

keby sa konecne zacala v tomto state riesit rodina a podporovali by sa rodiny,aj stat by viac prosperoval
tak sa rodicia vytrapia s rozmyslanim a vselijakym kombinovanim s detmi,aby s nimi aj boli,aj mali pre ne nejaku vhodnu a bezpecnu aktivitu vymyslenu
a mozme sa v tejto diskusiii natahovat ako chceme-bohuzial....problem nie je v mamickach,zakladny problem je vo financovani skol...a socialnom systeme-urcite by bolo dobre sa zamysliet nad tym,ze rodicia,co pracuju,resp.maju odpracovane nejake roky by mohli mat nejaky ten bonus v podobe bud zvvyseneho poctu OCR,dovolenky alebo nejako to financne vykompenzovat mapr.cez potvrdenie,ze dieta chodi hoci aj do skurkomnej skolky a zamestnavatel to poriesi aspon prispevkom
alebo by mozno stacilo podporit podobnym sposobom celoplosne rodicov deti do trebars 10r.
lebo nie je taky problem pri detoch,co maju viac ako trebars 12r(hoci aj tam to nie je jednoduche cez prazdniny),ale najvacsi problem vidim fakt pri malych detoch...ked chyba samostatnost a vacsia naviazanost na rodica,na niekoho,koho poznaju,na kolektiv deti,kt.poznaju...aby im nakoniec nevznikali rozne traumy pocas prazdnin presuvanim hore dole po roznych skolkach,centrach,atd....ved aj deti su rozne povahy a predsa len citlivejsie do tych cca 12r.)

inak....rodicom by som odporucala ist sa pozriet tajne na dvor,ked ich skolkari vystrajaju a potom sa vyjadrovat k praci ucitelov
moja mamka dlhe roky ucila v MS,ja som skoncila ucitelstvo,ale nikdy neucila....a iba peniaze v tom neboli
moji spoluziaci z rocnika ucia asi tak slaba polovica....dovodov je viac....
tiez mi nie je jedno,kto uci moje deti
ale tiez chapem,ze najjednoduchsie je nadavat na ucitelky a svoje deti nezvladat-ved preco su nezvladatelne???nooo,to ucitelky ich tak ucia...a este aj zlyhavaju,ked nedaju pozor,ked niektore spadne,uhryzne ho niekto(mojho nedavno)...ked im vyleti ruka a daju po zadku dietatu,co tak vystraja,ze ohrozuje (nie na zdravi,ale doslova na zivote) seba a spoluziakov...

timea7
22. jún 2015

@terezka1947 udrela si klinec po hlavičke, je to presne tak, ako píšeš, na školstve a deťoch sa nesmierne šetrí 😒 😒 😒 O zvládaní a nezvládaní svojich detí sa tu nechcem rozpisovať, už som písala do inej diskusie, že sa nesmierne teším, že posledných pár rokov zaznamenávam zmenu vo výchove detí, rodičia čím ďalej tým menej dovoľujú deťom skákať im po hlave, je menej rodičov, ktorí sa neboja nadstaviť deťoch hranice, rodičia vedia o výchove oveľa viac, ako kedysi, poznať to aj v diskusiách tu na MK a na tých deťoch to je poznať. Samozrejme, že sú výnimky, vždy budú, no ako si kto rozmazná, tak má.

maja2039
22. jún 2015

smutne ze mamicky su doma a dieta by pchali aj cez prazdniny do skolky chudatka deticky to co za matky ved si to treba uzivat s detmi lebo tak skoro to zbehne a odrastu a chudatka este sa dost nachodia do skolky do skola atd......

elise
22. jún 2015

Ono je dobre pozret sa z pohladu aj deti, naozaj trpia cez prazdniny v skolke? Je im tam zle, ked tam maju kamaratov na ktorych sa tesia? Maju svoje plany s kamaratmi pri volnych hrach, niektore deti maju rati v skolkach letny volnejsi rezim. Ono to nie je len chudatko ktore ta leniva matka co je na materskej odlozi do skolky, aledieta ktore je v skolke rado s kamaratmi. Chudatko je z pohladu dospelych, pritom diefa je upkne stastne v kolektive, doslova nadsene

zuzka0605
22. jún 2015

ano nechavaju si ich doma..ja si tiez nechavam aj skolka s tym pocita..u nas to tak funguje ..skolka cez prazdniny je len pre ozaj krizove pripady, je tam obmedzeny rezim na 1 triedu namiesto 4 tried a su tam len deti ktore absolutne nemaju kde byt

timea7
22. jún 2015

@elise každé dieťa je iné, najlepšie škôlku cez prázdniny znášajú predškoláci, sú už zohratý tím, majú kopu plánov, problémom je len to, že tam nemajú všetkých kamarátov, s tým majú problém väčšinou dievčatá, alebo citlivejší chlapci. Menšie deti sú v tomto smere oveľa zraniteľnejšie, ťažšie znášajú zmeny, čo sa týka zmeny učiteliek, ak tie "jeho" majú dovolenku, spájanie tried do jednej tiež niektoré deti zvládajú ťažko, niektorým je to jedno.Je super, ak je cez leto pre deti program v MŠ zaujímavý a pútavý - bezéniky, stany, trampolína na dvore, deti môžu desiatovať a olovrantovať vonku, predškoláci môžu aj vonku v tieni poobede oddychovať - na dekách, indiánska škôlka, rôzne pokusy, hry s vodou, pripravovanie jednoduchých jedál z ovocia a zeleniny....jednoducho to, čo deti priláka, aby to nebrali tak, že tam musia byť a vidia, že ich starší súrodenci do školy nemusia...Vždy to závisí od povahy dieťaťa, ja som škôlku neznášala, kamarátov som k svojmu životu nepotrebovala, pre mňa bolo vykúpením, keď ma z nej zobrali ....aby som sa po rokoch do nej vrátila. Môj brat tú istú škôlku s tými istými učiteľkami zbožňoval.

elise
22. jún 2015

@timea7 moj skolku zboznoval, aj ked je autista a zmeny znasa tazko boli3 chlapci partaci tak sa dohodli ze doskolkybudu chodit ajcez prazdniny. Ja som bola na pn po mozgovej mrtvici, bola som prakticky doma, aj som sa pytala uciteliek a onj nadsene ze urcite nech ho dovediem, ze si doma oddychnem. Zavisi od postoja skolky, uciteliek, dietata. Niektore deti neznasaju skolky.

timea7
22. jún 2015

@elise ako som už písala, ja som ju nenávidela, neznášala som, že musím poobede spať, deti mi išli na nervy 😀 , ja som si doma vystačila sama (brat bol ešte kojenec), dodnes si pamätám tú radosť, keď ma z nej zobrali - babka sa zmilovala a nechala si ma doma. Keď som si po rokoch vybrala pedagogickú školu, otec mi povedal, že čakal všetko na svete, okrem tohoto 😀 😀 😀 😀 😀

sorciera24
22. jún 2015

@maja2039
@timea7 no tak pre mojho bolo vzdy neist do skolky za trest...on aj ked je chory, tak po 2 dnoch proste mrnkoce, ze cche ist do skolky......proste jet yp ako ja.....viac ako 2 dni doma neobsedi....takze neberte to tak,z e chuda dieta v skolke.....nie kazde chce byt nonstop pri mame......

staleja
22. jún 2015

Nedavno som citala prispevok kde matky ktore deti koja su uzasne a milujuce a tie co nekoja su krkavcie matere. Ale vidim, ze v hlavach podaktorych mamiciek je toto rozdelenie aktualne aj podla toho ci daju svoje dieta cez prazdniny do skolky, alebo nie. 🙂

sorciera24
22. jún 2015

@staleja presne...nechapem tuto !tolentnost" a nenavist....bud hovori zavist alebo neviem co...hlavne ak sa ich to osobne netyka, tak im to predsa moze byt jedno......

timea7
22. jún 2015

@sorciera24 ja to tak určite neberiem, veď som spomínala brata, on by išiel do škôlky aj v nedeľu 😎 , do tej istej, ktorú som ja nenávidela, on je iná povaha, za deťmi bežal hneď ako sa naučil chodiť. V triede mám aj také aj také deti, občas sa stane, že je v škôlke dieťa, ktoré si to tam vyslovene pretrpí. Kolektív neznáša, nie je to tým, že by nevydržalo bez maminy, je to taký typ. Sú aj deti, s ktorými rodičia musia ísť v sobotu ku škôlke, aby im ukázali, že je naozaj brána zamknutá 😀

elise
22. jún 2015

Nas uz je druhak, dcerka pojde do skolky. Syn este teraz ucitelke zo skolky vyraba darceky a musime sa snou stretnut a darceky odovzdat. U dcerky uvidime ale nemala by mat problem.

maja2039
22. jún 2015

@sorciera24 nejde o to ci chce ale ze je kratke detstvo tak si ho vychutnavajme spolu kym sa da

sorciera24
22. jún 2015

@timea7 ano, presne tak, zalezi od dietata....niktore cely zivot zle znasaju kolektiv a ine ako pises/m....my sme museli cez vikend ukazovat, ze brana je ozaj zamknuta 😀 a ked po neho pridem medzi 15-15.30...tak, mi povie, co som prisla tak skoro...ze on sa chce este hrat s kamosmi.....dokonca sme mali obdobie, ze tam chcel byt prvy a odchadzat posledny.....(no mne bolo az trapne pred ucitelkami, ze ja doma na MD a dieta pomaly posledne .....) 🙂

timea7
22. jún 2015

@staleja ešte je tu na MK ďalšia téma, kde matky, ktoré sú s deťmi doma do päť rokov sú tie lepšie, vlastne najsamlepšie, tie čo idú od polročného dieťaťa do práce, sú krkavčie matky. Neberie sa do úvahy to, že matka, ktorá je v práci a má tým pádom vyšší príjem, si môže dovoliť ženu na upratovanie, žehlenie, alebo opatrovateľku, ktorá jej aj navarí a keď príde z práce, tak sa intenzívne dieťaťu venuje. A veľa tých najsamlepších matiek pozerá pol dňa seriály a deti sú ponechané svojmu osudu. Preto nemám rada, keď sa automaticky matka niekde zaradí....bez toho, aby poznali detaily 😝 😝 😝 😝 😝

timea7
22. jún 2015

@sorciera24 prečo trápne, veď učiteľky to môže tešiť (aj keď to vždy nezávisí od nich, ale práve od povahy dieťaťa)

sorciera24
22. jún 2015

@maja2039 to je tvoj pohald...ja si vychutnavam deti poobede, cez vikendy......toto nie je pravidlo, ze to tak musi byt ako pises......detstvo sa da krasne uzit aj ekd je deita v skolke a poobede od tej 3tej, 4tej s rodicmi, vikendy atd. .....detstvo trva ovela dlhsie ako len prve 3 roky......a preto sa venujem svojim detom aj po tomto roku veku....ze?.....my sme generacia odchovana na jasliach a napriek tomu sme mali rkasne detstvo.....
a z tvojho prispevku vyplyva, ze myslis vlastne na seba..t.y si chces vychutnat nieco.....ze nejde o to ci chce...a o co potom ide...pre mna o spokojnost a stastie mojho dietata......a to sa da sklbit ako som pisala....

timea7
22. jún 2015

@maja2039 nerozmýšľaj za dieťa, niektoré je šťastné, keď môže stráviť deň medzi kamarátmi, veď priestoru na mojkanie s maminou ja stále dosť, niektoré je radšej s ňou. A mamina, ktorá má pocit, že dieťa rýchlo rastie, môže mať ďalších päť 😎 😎 😎 😎

sorciera24
22. jún 2015

@timea7 ved ja som im to aj vysvetlila...aj same poculi, ze rad chodi do skolky a presne mi to aj povedali, ze ved ich to teesi, ze su tam s nimi rady tie deti a neboja sa tam ist (aj to je ich vizitka🙂)...takze som rada, ze to tak aj zobrali🙂 a na skolku a pani ucitelky budeme len v dobrom spominat!

cecil36
22. jún 2015

@terezka1947 ja len maly fakt k tomuto: "by mohli mat nejaky ten bonus v podobe bud zvvyseneho poctu OCR,dovolenky alebo nejako to financne vykompenzovat mapr.cez potvrdenie,ze dieta chodi hoci aj do skurkomnej skolky a zamestnavatel to poriesi aspon prispevkom" ak by mal zamestnavatel prispievat na skolku nejakou financou kompenzaciou co myslis, kto by bol preferovany pri pracovnom pohovore na nove miesto. No,uz aj tak "problematicke" mamicky by to isto neboli.

"alebo by mozno stacilo podporit podobnym sposobom celoplosne rodicov deti do trebars 10r." rodicia nie su dobra volicska zakladna... 😉

terezka1947
22. jún 2015

@cecil36 ..je to tak...bohuzial

raffaella
22. jún 2015

mne chodi starsia nastastie do sukromnej skolky, takze taketo moresy uciteliek v statnych skolkach riesit nemusime a su otvoreni 7 tyzdnov v lete z 9. My ju tam na 2 tyzdne davame, potom bude 2 tyzdne v inych dennych taborov.
Minuly rok, ked sa mi narodila mladsia dcerka a nedalo sa chodit s 2 detmi v tych horucavach nikde poriadne (k vode je nemyslitelne ist pre mna s babatkom), tak som bola velmi rada ked som rano starsiu zaviezla do skolky a prisla pre nu az poobede. Ona sa vyblaznila, ja som sa venovala babatku a domacnosti. A pokial si pamatam, my sme travili so sestrou rovnako leto v skolke, ak boli otvoreni a zvysok v taboroch.