Škôlka cez prázdniny a ja som materskej s druhým dieťaťom
Ahojte, chcela by som sa opytat, ako to je pocas prazdnin v skolke, ked som na materskej. Vraj si mamicky na materskej automaticky nechavaju dieta doma. Mate s tym skusenost? Dakujem
@timea7 podla mna toto moresy uciteliek teda su, pokial nieco raz nie je dane zakonom ci vyhlaskou a oni si to napriek tomu u nepracujucich matiek vyzaduju, ako to mam teda nazvat? Ze mas take skusenosti so sukromnou skolkou sa uprimne dost cudujem, este som nikdy nepocula ze v sukromnej skolke kde sa plati skolne rodicia nemozu dat dieta v lete do skolky, ved ta skolka to ma zaplatene cize ma z toho zisk, tak ozaj nechapem - ale zase nehadam sa, budiz, ak mas taku skusenost 😉
Proste pre mna to, aby nemohla mat mama na RD s druhym alebo druhymi detmi skolkara pocas leta v skolke je jednoducho neakceptovatelne uz len z toho dovodu, ze to nikde v zakone ani vo vyhlaske nie je, tym padom sa nedodrziavaju ich prava. O ludskej stranke uz ani nehovorim.
Nie je dolezite kolko casu stravime sdietatom ale to ako intenzivne sa mu venujeme ked sme snim.
@sorciera24 nemyslim na seba aj moje deti chodili do skolky ja som pisala o prazdninach ked je maminka na materskej doma nie v praci
@raffaella nepochopila si ma, možno som to ja napísala nejasne.V súkromnej škôlke sa tiež zisťuje záujem, ktorí rodičia potrebujú cez letné prázdniny škôlku, podľa toho sa plánujú dovolenky, prijímajú iné učiteľky, ak by to kmeňové nepokryli. Móresy učiteliek to určite nie sú, toto je totiž vecou riaditeľky, ja osobne som sa za vyše dvadsať rokov v rôznych škôlkach nikdy nestretla s tým, aby mali maminy na MD nariadené, že si majú deti nechať cez prázdniny doma. Vždy sa zisťoval záujem, detí bolo vždy prirodzene menej - dovolenky, prázdniny u babky, ale ako riešiť situáciu, ak by sa dvoch tried, ktoré budú v škôlke cez prázdniny fungovať hlásilo 55 detí? Učiteľky bez dovolenky? Náhradná MŠ? Ktoré deti do náhradnej? Bude sa žrebovať? Učiteľky naozaj nemôžu za to, že toto nie je doriešené. Súhlasím, že to ľudské nie je, vyššie som písala, že podobné veci sú diskriminačné, ale aby učiteľky ťahali celé prázdniny len s dvomi, tromi týždňami dovolenky, tiež ľudské nie je. Nehovoriac už o tom, že im dovolenku, ktorá im zostane, nikto nepreplatí.....
@timea7 prepac, tak moresy uciteliek nie, ale riaditelky. Sama pises, ze vzdy je deti prirodzene cez prazdniny menej kvoli dovolenkach a pod., s tym suhlasim uplne. Dovolenky sa vykryt daju vzdy, neviem odkial si, ale v Bratislave mnohe statne funguju tak, ze mesiac je otvorena jedna skolka, mesiac druha pobliz nej a deti chodia bud do jednej alebo do druhej. Neverim ze by nastala taka situacia ze zostanu ucitelky bez dovolenky, kedze aj tie si ju musia cerpat. A tiez si nemyslim ze toto nie je doriesene. Preco to niekde dokazu riaditelky skolok zmanazovat tak, ze aj ovca je cela a vlk syty a inde to nedokazu? Chyba je potom asi niekde inde a nie v zaujme matiek na RD.
Este ku tomu nariadeniu - no moja svagrina tiez dostala "nariadenie" ze dieta musi byt s nou doma cez prazdniny, kedze je s mladsim synom na RD. Druha vec je, ze tie mamy sa ostrejsie neozvu, Ja by som to urcite nenechala tak a neprikyvla na to, ale hold, kazdy sme iny.
@raffaella prečo to niekde ide a inde nie? Závisí to aj od toho, koľko triedna MŠ je, ľahšie je v päť a viactriednej MŠ, kde sa deti môžu z viacerých tried spojiť. Ale spojiť deti v dvojtriednej MŠ nie je väčšinou možné, bolo by ich veľa na jednu učiteľku, tým pádom treba dve, vlastne všetky, lebo sa striedajú a už je problém....nedoriešených vecí v MŠ je more, na kopu ďalších diskusií 😖 Učiteľky bez dovolenky nezostali preto, lebo maminy detí, ktoré sú na MD si deti nechali doma, alebo sa to občas rieši tak, že sú deti spojené do jednej triedy, aj keď ich je viac, ako má byť....Veľmi ťažko predpokladať, koľko detí v ktorom roku cez prázdniny v škôlke bude, veľmi by pomohlo, ak by boli sily, ktoré by v takýchto prípadoch pomohli. Lebo môže byť riaditeľka akýkolvek manažér, ak sa jej na prázdniny v dvojtriednej MŠ prihlási 30 detí, tak má problém. 😒
baby...aj ucitelky su zeny,matky...aj ony chcu ist do Chorvatska k moru napr.....takze je nevidim problem v chuti,ci nechuti uciteliek pracovat cez prazdniny....ved nech to poriesia ich kompetentni zriadovatelia...
a potom vobec emusime riesit,ci matky na MD,RD maju moralne pravo nechat si deti pocas prazdnin doma,ci nie
u nas v skolke pracujuci rodicia prosili mamicky doma,aby zapisali na prvy tyzden deti do skolky,lebo pri pocte pod 10,skolka otvorena nebude...
takze vsade je to inak
u nas mam napr.ja stastie-a momentalne mi ten tyzden strasne pomoze
Mamina to riesi aj dovolenkou pocas roka, raz si vezme mamina ked potrebuje, kolegyna robi cely den, potom zase kolegyna a mamina robi cely den, nahradne volno cerpaju tak ze pridu miecto 9.30 o 10.30. Alebo podka dohody. Robia v statnej skolke je to viactriedna skolka. Inak mamina dlhe roky robila riaditelku, vzdy vedela zmenezovat dovokenky, volna a prazdniny, robila aj v meste aj na dedine, aj v podnikovej skolke aj v kladickej 4 triedke....
Vyhoda ucitelky v ms jeajto ze vlastnedieta ktore ma prazdniny si moze zobrat so sebou do skolky.
Booožiku...@raffaella čo budeš robiť ked budeš mať školákov? Družinu pre teba otvoria ne?
Nejaka psychohygiena aj tých detí nie je na škodu...aspon tie 2 týždne nech si to rodičia nechaju doma...a to nehovorím o mnohých matkách na MD, ktoré sa ,,milostpanie,, dotrepu pre dieťa s druhým v kočiku pred záverečnou. V ŠKD sme to mali na dennom poriadku...nezriedka sa stalo že aj ,,meškali,,.. Česť výnimkám samozrejme. Zariadenie je otvorené (u nás do 17:00) tak dieťa tam samozrejme može byť...len človek vidí a je mu luto ked vidí decko v ,,zbernej,, triede o 16:30 ako vykuka tu mamu...potom sa na nás ,,vešaju,, a ,,mojkaju,, lebo už to potrebuju.
Svoje deti som vždy nechavala na prazdniny doma ked som bola na MD - ako pedagog to plne chapem, učitelky si nebrali len dovolenky ale chodili niektoré aj na kreditové školenia. Mne osobne ,vadí, že decka sa spajali, ina učitelka, ine deti...ine moresy, pravidlá, prostredie...proste som ich nechala doma. Teraz mám predškoláčku a neviem si velmi predstaviť že by bola v školke napr. cely august...medzi MŠ a nástupom do ZŠ je pauza nevyhnutná z hladiska psychohygieny, potom má decko v hlave guláš lebo zrazu zmena neskutočná. A to nehovorím o rozdieloch detí zo sukromných školok a štátnych - 100 a 1...v prvom ročníku ZŠ plus škd...mizerná sebaobsuha, počuvať pokyny tak to je pre niektoré deti nad ich sily...no zážitkov na dalších x diskusii... 🙂
@sardinka333 mna a moje deti nemusis riesit, neboj sa, druzinu pre nas specialne otvarat nemusia 😉 😉 😉 a predstav si, ked som bola na MD som casto aj s kocikom dosla pre malu pred zaverecnou, nakolko ked som chodila skor pre nu sa stazovala, ze ona este nechce ist domov 🙂 🙂 to ako riesis prazdniny ty ako pedagog je tvoja vec, ja ich riesim tiez takym sposobom, ktory nam ako rodine vyhovuje najviac 🙂
@elise ano, moja mamina bola detska sestra v jasliach, ja som tam travila vzdy prazdniny ak sme nahodou neboli v taboroch so sestrou, kedze mama skoro ovdovela a inej pomoci nebolo a mam doteraz na to pekne spomienky. Vela deti sme tam takto boli. Tiez som tam travila cas po skole, ked mala mama dlhu sluzbu a druzina uz bola zavreta.
@sardinka333 ja som to pisala vyssie, moj mal obdobie, ked cchel byt prvy v skolke a posledny ostavat...CHCEL! a ja som sa tam pred zaverecnou s kocim dotrepala...ale podla teba je potom moj syn chuuuda......ale podla neho i mna nie.... 😀 a opat si ymslim...aj ked som tiez pedagog, ze a co? ked si za skolku niekto plati , ma pravo tam mat dieta v ramci otvaracich hodin.....ako pedagog by si to mala respektovat, nie ich sudit...to nie je tvoja praca.... tvoje deti su iste dokonale, ked ich tak popisujes....ale neviem, ci by som chcela pedagoga s tymto zmyslanim pre svoje dieta....nastastie, ako som pisala vyssie, pani ucitelky u ans boli chapave a vdacne, ze moj syn ich natlko ma rad, ze tam s nimi rad ostava🙂
@raffaella tak načo sa rozdrapuješ, že prečo chcu učiteky ,,redukovať stavy,, na ukor žien a deti na MD. No niekde to urobiť musia...snad zamestnané matky si nebudu platiť ,,operky,, a ty sa budeš valať doma na MD s jedným deckom. To už nie su ,,moresy,,. Fakt neviem ako to zvladali naše babky...ziadne automatické pračky, sušičky, umyvačky riadu, papierové plienky, utierky..a to všetko v troch cimrách často s jedným max. dvoma deťmi a ženy ,,nezvladaju,, a nariekaju ake je to ,,ťažké,, ako ,,nič nestíhaju,,. Česť výnimkám samozrejme, ale stačí počuvať ,,plačky,, na ihriskách...
@sorciera24 a na mna zas ucitelky poskulovali, ze preco chodim pre syna az okolo 16 - 16:30, ked som na MD ... az to jednej nedalo a sa ma tak diplomaticky opytala. No hold mne mensi spava aj do 16, ked ma den, zvycajne do 15:30, kym sa vymotkame, naolovrantujeme, tak je tolko hodin. A starsi ked som ho vytazoslavne prisla zobrat o pol stvrtej na mna zaganil, ze maminka ja sa chcem este s detmi hrat ... Tak teraz skor ako o tej stvrtej ani nejdem ...
@sorciera24 to si povedala ty.....ak je tam dieťa spokojné tak nech tam je aj do zaverečnej s tým ja nemám problém je to moja práca ...ak je smutné, nepokojné, hladá vyslovene kontakt...tak je na mieste viac sa mu osobne venovať a je fajn ak na to rodič berie ohlad zvlášť ak je doma. Aj moje decká su radi všade kde ich to baví dlho..ale ako náhle mi učitelka v MŠ povedala, že syn má problémy a bolo by vhodné občas ho zobrať skor domov a tráviť s ním osobitne čas, tak bez vahania som si to tak zariadila. To som chodila pre neho na 15:00 čiže hned ako otvarali po olovrante. Dceru som davala spať tak aby so mtam o ,,tretej,,bola naklusaná. A pozerala som na učitelku ako puk, že čo si to dovoluje - a mala žial pravdu a som jej za to dnes vdačná.
@sardinka333 no vidis, ak je dovod, sama si pisala.....ale ak ten dovod nie je, tak?......myslim, ze tu uz ide o konk. pripad....tak nezovsobecnujme......napr. syn ide do skoly, ja bduem este an RD, ale on vyslovene chce ist do sk. klubu, hoci by som ho mohla brat hned po vyucku o 12tej......tak sa mi ani t esit do skoly nebude......potrebuje aj druh oddychu byt s kamaratmi prave tam.....(ano, ja ho tam nenecham do 17tej)....pridem cca. o tej 15tej+- ....tak sme sa dohodli, kvoli uloham a tak.......) ale ak niekto trva na tom, ze si pride az pred 17tou...je to jeho volba...je to tak (moezs mu povedat, co je vhodne, co nie)....ale to ej asit ak vsetko......aj tak s ich presvedcenim vacsinou nepohnes....
@sardinka333 ale ja sa vobec nerozdrapujem a uz urcite nie v MK diskusii 🙂 🙂 iba som vyjadrila som nazor a postoj, za ktorym si stojim. Mimochodom, ty sa valas doma na MD so svojim dietatom (decko mi je proti srsti), ze tak hned vies co robia doma ine zeny s jednym dietatom, kym druhe je v skolke? 😎
ja som stastna ze v nasej MS su ucitelky s evidentne inym postojom ako mas ku zenam na MD ty, to je z mojej strany ku tebe vsetko, zelam pekny den 🙂
Moja mama ked som u nej (v inom meste byva ako ja, chodim tam k lekarovi) mi vravi chod pre maleho do druziny nevh tam nie je dlho chudacik, pritom maly zboznuje druzinu, hra ss tam v kutiku, blizko deti. Mame ritual kedy pre neho chodim sk musime k psychologicke akebo logopedicke, uz je nervozny lebo sa narusila pravidelnost.ja dom sa fetovo pytala ci moze chodit lebo som na rodicaku obcas nam aj brigady.suhlasili, dokonca aj do rannej druziny chodi lebo hluk nazaciatku vyucovania pri skrinkavh bol neunosny, aj komenty spoluziakov. Je v ranbej druzine v klude a nemusi byt v hluku na chodbe. Za druzinu platim ako iny rodic, nie je problem s miestom, ma aj vrla kruzkov. Mama mi preto vravela ze to vidi zo svojho pohladu, ze aby nebol dlho, lebo sd ona ked je cely den ma toho dost
@sorciera24 jasne že dieťa nema chodiť domov po vyučovaní alebo o 15:00tej.
Su deti, ktoré sa pekne prehraju, tešia sa na činnost, čakaju čo sme na ten ktorý den pripravili, radi sa hraju, spolupracuju...a neposledom rade je pre decká doležité po škole sa vybehať na šk. dvore, konečne sa vyvrieskať ved 5 hodín museli sedieť a davať pozor a možu sa hrať s kamošmi. Týmto deťom ani dlhý pobyt v zariadení problém nerobí - emocionálne, psychicky.
Ale je aj skupina detí, ktoré nie su emocionálne zrelé na to aby boli mimo rodinu cca 9 hodín denne - vyučovanie plus škd. Na hodinách su skor hravé, slabá pozornosť a ešte potrebuju ,,dobehnuť,, nezriedka na seba nevhodne strhávaju pozornosť doslova to z nich ide ,,všimni si ma,,...ale to nie je možné pri 36 deťoch v skupine. Tu pozornosť musí dať primarne rodina, nie škola ani školka. Také deti naozaj potrebuju byť istý čas viac s rodičom a na takých naražam, na tých o ktorých viem že by mohli prisť skor, maju na to zazemie, podmienky ale nepridu napr. aj celý školský rok ani o hodinku skor. Mne je to istým sposobom srdečne jedno - ja aj ked nemám ani jedno dieťa v triede, tak odisť skor nemožem, ale jednoducho čas strávený s vlastným dieťaťom mnoho rodičov podcenuje, zvlášť ak su problematické a tých detí s poruchami je čoraz viac.
@raffaella mne je jasné že tato tema ,,stupa,, na otlak...
Čo robia zeny na MD si predstav že viem velmi dobre, sama som x rokov bola, stretavam sa s matkami denne a čo sa nedozviem od nich to mi sami od seba a velmi radi zreferuju detičky....takže som v obraze určite viac ako ty.
@sardinka333 aha, ajsne, s tym suhlasim
@sardinka333 ono to treba brat indi vindi lebo take dieta co pises ze nezvlada a vyzaduje kontakt moze byt aj dieta pracujucich rodicov a dieta zien na materskej je uplne ndsene a zvlada to super. Tu je mozno priedtor pre ucitelky aby deti vytypovali podla toho a takticky sa nejako dohodli s rodicmi. Chapem ze sucasny rodicia su casto orientovany klapkami na ociach a vidia len svojedieta ako dokobale, najkrajsie, najmudrejsie.....dokonca niektori si na mobil tajne natacaju co robi ucitelja s detmi rano, poobede,doobeda, vonku a ked sa im nievo nezda utekaju riesit nesmrtelnost chrusta. Casto som to u maminy v skolke videla, natacali kolegyne a oni o tom nevedeli.
Mozno by bolo aj riesenie, keby skolka bola skratena do jednej pol druhej hodiny, takto niektori rodicia usetria trosku dovolenky a ucitelky skoncia skor
boze ja toto ozaj nechapem to je kazdy rok ta ista basnicka. Rozpis prazdnin sa dekladruje uz na prvom rodicku v septembri. A to ze ti chcu nanutit dieta len preto ze si doma? Treba povedat ze dieta je u babicky a ty na brigade koniec debaty. Naco to riesis? oni skusaju a bud sa podari alebo nie. Ak by sa totiz to "zbavili" dostatocneho poctu deti mozu prazdniny predlzit.
Ja tiez nevidim na tom nic zle ak je mamicka na materskej s mladsim a starsie dieta chodi do skolky aj cez leto. Samozrejme za predpokladu ze to starsie dieta znasa v pohode a nema s tym problem. Samozrejme nie na cele leto ale myslim si ze tie dva tyzdne resp. mesiac urcite niesu na skodu.

@raffaella musím ťa poopraviť - toto nie sú móresy učiteliek! Mám skúsenosti aj so súkromnou škôlkou, tak viem, o čom píšem. Zase je to o peniazoch, ty si určité veci jednoducho platíš, keby platili toľko rodičia v štátnych škôlkach, bolo by na sily navyše.