icon

Škôlka - súrodenci nebudú spolu v triede

firma2211
3. sep 2023

Ahojte , idem si k vám po radu alebo názor mám dve detičky 3 a 4 roky obe sú prijaté do škôlky ale nebudú spolu v triede čo ma veľmi mrzí keďže sú na seba veľmi naviazané ale nedalo sa inak . No ja mám takú dilemu synček je starší toho do škôlky určite chcem dať ale rozmýšľam či som spravila dobre že som prihlásila aj dcérku je na mňa veľmi naviazaná a príde mi to skoro 🤦‍♀️neublíži jej to ? Nemala zostať ešte so mnou ? Pracujem z domu …Strašne sa bojím ako to zajtra zvládnem netuším koho prvého odniesť keďže triedy majú na opačnom konci , a idem s nimi sama 🤦‍♀️ bola niektorá z vás v takej situácii , ako to zvládnem s dvomi vyplakajucimi deťmi 🙏🙏

luccija
3. sep 2023

@firma2211 je to pre nich dobre, že nebudú spolu.
Dcérka bude musieť bojovať sama za seba

simona20201309
3. sep 2023

@mamamasama a toto bola k čomu odpoveď? Neviem... pýtala som sa ta niekde na tvoju finančnú situáciu, alebo rozoberať niekde vstup dieťaťa do MS?
Všeobecne som presvedčená že pre dieťa je oveľa dôležitejšia matka ako MS, ale vieš si predstaviť, aby VSETKY matky si mohli dovoliť byť s deťmi doma 6r? Dokážeš pochopiť a prijať fakt ze sú matky ktoré musia nastúpiť do práce po skončení MD???
Reagovala som ostro na komentár že prístup učiteliek je bez empatie. Na základe čoho si toto dovolia tvrdiť ženské ktoré si to vzivote neskusili? Preto, že učiteľka vie, že čím dlhšie sa bude rodič s dieťaťom lucit, tým bude viac plakať? Si myslíš ze toto je nezmysel a výmysel?
Každá jedna učiteľka, dokonca aj rady psychológov sú presne o tom, aby sa rodič ráno lúčil co najkratsie. Preto sú učiteľky neempaticke?
Véd nech sa páči, vyriešte si to empaticky vez pomoci učiteľky. Lucte sa v šatni aj 4 hodiny. Neboli by ste také. Múdre keby ste sa museli v práci pipnut o 8:00

mamamasama
3. sep 2023

@simona20201309 ako si zariadiš, tak máš. Nemusím si pípať

lianka123
3. sep 2023

@kaktusik vsak preco si ulahcit pracu ak ju mozme stazit vsetkym naokolo?

lianka123
3. sep 2023

@maminkasisa nie. co ma skola spolocne so skolkou? starsi pomohol mladsiemu sa adaptovat a zvyknut si. co je na tom razantne? ze niekto inak rozmysla ?

lianka123
3. sep 2023

@zoeanoel presne, hlavne ak je mladsi problemovy, my sme to najprv riesili rozne a potom to nejak prirodzene sa vyvinulo. mladsi urobil velky pokrok pri starsom, starsi bol rad, ze sa ma o koho starat a pani ucitelky spokojne, ze im tam dieta nereve a nerobi problemy

lianka123
3. sep 2023

@queen_mary ty si asi na hlavu padnuta, nie? cim je chudak??? to ty si riadna chudera

simona20201309
3. sep 2023

@mamamasama stále tocis svoje... naozaj s tebou nemá zmysel strácať čas
Ešte raz..... dokáže kapacita tvojho mozgu prijať fakt, že nie každé povolanie sa dá robiť z domu? A ze nemôžu byť všetky ženy tak super zabezpečené, že môžu ostať doma 6r ?

queen_mary
3. sep 2023

@lianka123 😀 daj si magnezko

lianka123
3. sep 2023

@queen_mary netreba 🙂 ja som dnes super v pohode. ty si skor chod zaj...t, uz si dlho asi nie, tak tu otravujes

queen_mary
3. sep 2023

@lianka123 wtf 😀 a toto vychovava deti. Esteze chodia do tej skolky.

lianka123
3. sep 2023

@queen_mary wtf a toto sa vyjadruje uplne mimo, esteze moji nechodia s tymi tvojimi.

matovicova
3. sep 2023

@firma2211 tiež som bola minulý rok z toho na prášky, moji boli v tej istej škôlke, ale každý v inej budove. A môžem ti povedať, že nakoniec to bolo dobré. Každý si našiel svoj okruh kamarátov, každý musel sám za seba fungovať a potom na dvore sa úžasne zvítali a milovali sa najviac na svete.
Neboj to sa spraví, hlavne keď budú deti 1.tyzden nespokojné nepanikar a svoj strach im nedaj najavo 😉

misana84
3. sep 2023

@mamamasama prepáčte ale vy vychovavate empaticke dieťa? Keď vy nie ste? Chudobný človek nemôže mat dieťa? Zasnem aké môžete mat názory a sa vyvysovat nad inými…

firma2211
autor
3. sep 2023

@matovicova ďakujem pekne

marfikchov
3. sep 2023

Tiež mám ročný rozdiel medzi deťmi, ale ja som ich dávala postupne do škôlky, starší išiel keď mal 2 a 10 mesiacov a o 7 mesiacov išiel mladší keď mal 2 roky a 2 mesiace. Bol apríl a tak ich zaradili spolu, čo tomu mladšiemu veľmi pomohlo, nehrali sa spolu, ale stačilo, že ho videl. Od septembra už nastúpil každý do svojej triedy a teda boli od seba, mladšiemu sa so mnou ráno ťažšie lúčilo a po mesiaci si nielen zvykol ale úplne sa odplienkoval už aj na noc, o čo som sa snažila neúspešne celé leto .

tramtada31
3. sep 2023

Skolka detom veľmi prospeje, nechaj ich ist. Čo sa týka spoločnej triedy, tak pri malých detoch je ročný rozdiel velky skok. Take babatko sa ti ani nepohne, ročne dieťa už vie chodit. Podobne je to aj pri 3 a 4 ročných. 3 ročne nevie ešte kreslit, vyfarbovat, obliecť sa, take 4 ročne už čo to nakresli a aj si vie utriet zadok 😀 nechaj deti, nech sa rozvíjajú tempom, ktoré prislúcha ich veku. Nebrzdi staršie a mladšiemu zase vyšším ročníkom nespôsob traumu, že je najhlúpejšie z triedy, lebo mu ide všetko najhoršie.

mogaa
3. sep 2023

@tramtada31 vystihla si to uplne presne....ak by dala staršieho do triedy s malými, ten rok by mu nič nedal, stagnoval by....ak zase dá toho mladšieho do strednej tak bude oproti ostatným ten najslabší, síce by ho potiahli ale stále sa tým väčším deťom nevyrovná vo všetkom....vek jednoducho nepustí....práve preto sú tie deti tak rozdelené....naša chodila do dvojtriedky, čiže minulý ro chodila do predškolkej triedy kde bolo 7 detí čo patrili do strednej a ostatní čo boli klasický predškoláci....učiteľky si ale aktivity delili, jedna sa venovala mladší, druhá starším

euka210
3. sep 2023

@firma2211 u nas som mala system, ze najprv siel starsi a potom mensi. Poobede tiez syarsi a mensi...nedajboze aby som to chcela niekedy naopak...hned maly protestoval a rev 🤷‍♀️ tiez boli v inych pavilonoch

nikaa951
Odpoveď bola odstránená
nikaa951
Odpoveď bola odstránená
micicka
3. sep 2023

@firma2211 mam medzi detmi rodiel 1,5. Obaja zacali chodit v rovnakom case. Jeden do jasiel, druhy do skolky. Tym, ze mam citlive deti, bolo to niekedy fakt zle. Plakavali rano obaja. Nosievala som ich sama, ale dala som to nejako. Das to aj ty. Mozno to budu zvladat dobre a nebude to tazke. Dopredu sa netreba stresovat. Uvidis ako im to pojde. Mozno budes milo prekvapena. To, ze nie su v rovnakej triede je fajn. Naucia sa existovat aj bez seba, najdu si rychlejsie novych kamaratov (ak by boli v 1 triede, urcite by zo zaciatku boli len spolu) a aj si od seba aspon trosku oddychnu - aj to treba 🙂. Rovnako si myslim, ze ak by jeden plakal, tomu druhemu by to bolo velmi luto a rozplakal by sa tiez. Ak su v jednej budove, urcite sa sem tam uvidia. Moja dcera vedela o synovi vzdy vsetko 🙂 jasle a skolka boli v jednej budove, mali spolocnu jedalen. Adaptacny proces je podla mna super, ja si ale myslim, ze 4 dni je malo. U nas po 4 dnoch zostali uz na cely den. Pre dceru to bolo priskoro. Potom zacali ozajske place, hadzanie sa, metanie sa. No hrozne. Po nejakom case, som povedala, ze ju budme nechavat len doobeda, aby sa ukludnila. Ucitelky ma odhovarali - skusene ucitelky, ze to bude potom len horsie. A nemali pravdu, potom to uz bolo ovela lahsie. Ale plakavali na striedacku pocas celej skolky. Nikto neberie ohlad na citlivejsie deti. Su na ZS uz, povaha im samozrejme zostala. Nikto to nechce pochopit. Na citlive deti sa ohlad neberie. Mozno keby mali na papiery nejaku Dg, tak skor ☹ daj ich oboch do skolky, tak ako si prihlasila. Uvidis ako sa to bude vyvijat, a podla toho budes reagovat. Prve zanes to, ktore sa viac tesi. Prvy, druhy den budu este urcite fajn. Zvladnete to, drzim palce

mane01
3. sep 2023

@firma2211 ak je na teba naviazana, tak je dobre, ze ide do skolky… to naviazanie je len zvyk - a veru taky, co nikomu neprospieva ( pokial teda neriesime nejake diagnozy alebo traumy z minulosti, to je nieco ine).

heni79
3. sep 2023

Súrodenci nebývajú spolu v triede, pokiaľ nie sú v rovnakom veku (napr. dvojčatá, no i tie môžu rozdeliť). A je to na ich prospech. Neopierať sa iba o súrodenca, no rozvíjať aj iné/nové spoločenské väzby.

kaktusik
4. sep 2023

@firma2211 tak ako ste to dnes zvladli? 🙂

firma2211
autor
4. sep 2023

@kaktusik vsetko prebehlo veľmi hladko , najprv som odprevadila synčeka rozlúčili sme sa a išiel sám do triedy , potom som odniesla dcérku a prebehlo to v podstate podobne . Obaja majú adaptačny tak boli len do desiatej , keď som prišla po dcérku tak na ňu boli chvály že jediná z triedy neplakala a bola samostatná veľmi som sa potešila , synček keď ma uvidel tak sa rozplakal prišlo mu luto ale učiteľka bola spokojná a zajtra ho chce nechat na celý deň , mám z toho trošku obavy ale verím , že vie čo robi a dúfam že nám to vydrží a nepríde nejaky zlom 😊

firma2211
autor
5. sep 2023

Baby , včera som tu písala že dnes ma ísť už synček na celý deň do škôlky , žiaľ nezvládol to o dvanástej som bola po neho , vraj neplakal ale veľmi sa za mnou pýtal tak ma učiteľka zavolala . Ale čo ma veľmi trápi bývame blízko škôlky takže v podstate ho vidím z okna keď sú deti vonku a tak som si ho odsledovala že čo robi. . Za celú hodinu čo boli vonku stále na jednom mieste sám všetci naokolo behali okrem neho , stále len chodil za učiteľkami ktoré si ho absolútne nevšímali , neviem ale nepáčilo sa mi že ho vôbec nezapojili do hry alebo nejak k deťom aby sa aspoň pohojdal , samozrejme že som ich konfrontovala ale povedali mi že sa stále pýtal za mnou . Neviem .. pre mňa ako matku to bol veľmi bolestivý pohľad vidieť ho tak na boku od všetkých .
A ešte jedna vec od kedy sme prišli domov hneď išiel do postele a spi , teraz som ho zobudila trošku posedel a zase si išiel ľahnúť vraj je unavený , a dosť podráždený , mám normálne strach o nho

miriam11
Odpoveď bola odstránená
firma2211
autor
5. sep 2023

@miriam11 takéto označenie si vyprosim , sama najlepšie poznám svoje dieta a viem že je introvert každej jednej pričetnej matke by stislo srdce keby videlo svoje dieta odstrčene od kolektívu a sama učiteľka uznala že tam trpel

rebcav
5. sep 2023

@firma2211 vôbec nereaguj na tie komenty, si milujúca matka, ja ta plne chápem, my sme si pri staršej prešli tiež niečo... Sú deti a deti .....ja len držím palce aby bolo lepšie