Školkar vstáva ráno o piatej
Je toto normalne aby skolkar vstaval tak zavcasu? Este pred 2 tyzdnami spaval do 07:15-07:30 a to trebalo este budit, zrazu vstava opat o 5tej rano. Neviem co ho budi, v izbe ma zatemnovacie zavesy co neprepustaju svetlo, rano v izbe uplna tma, ani na krok nevidiet. Hluk tak skoro doma nebyva...akurat co vsetkych pobudi. Napadlo ma ci to nemoze byt kvoli rozpravke, rano byva Mickey Mouse ale az o 06:30 no drobec "strasi" od 5:00, rano sa nemozem pohnut z izby ani na wc lebo sa okamzite rozbehne za mnou z izby a hned mrci, pisti. Ide cikat, ulozim spat do postele no uz nezaspi. Do skolky chodime medzi 07:30-07:45. Na obed nespava takze je hore tak 14 hodin, spava ani nie 9. Vecer ma problem zaspat sam v izbe (bude mat 6), aj 100 krat vybehne, nevie tam byt sam, musim s k nemu lahnut. Niekedy zaspava aj do 20:30, vie sa aj zobudit do 30 min.az 1 hodinu po "zaspati" no aj tak vstane o 5tej rano. ?!. Tuto nedelu sa posuva cas na zimny, to bude vstavat o 4:00 rano? 🙉
@zupka33 viacere sa tu zhrozia ked napisem , ze dieta ma tablet, uz ked clovek cita tie reakcie...su aj decka co ho maju v ruke cely den. Teraz nic nezvycajne prvacik ZS, v jednej ruke tablet a v druhej mobil (v tom lepsom pripade). Kam sa podeli knihy a ucebnice. Lahko sa vytvara zavislost. Male 2- 3 rocne deti vedia niektore ovladat tablet lepsie ako dospely
Treba asi prekonzultovat s doktorom ci by nebolo dobre vymenit lieky, mozno ho maju ukludnovat pritom mu robia iba viac zle
@korytnacka1 My sme boli aj v dialogu v Ziline..A smiem sa spytat co je tvojmu dietatu ked nerozprava?
@ivuska027 jedine uplnym zatemnenim mozes dat telu oddychnut. Tym, ze mame celonocne poulicne osvetlenie, tak iny sposob, ako dat telu skutocnu noc velmi nemame. Lebo len v uplnej tme, rozumej aj bez roznych kontroliek, ziarenia z mobilu a pod. sa vyplavuje spankovy hormon, ktory dovoli telu sa riadne vyspat a oddychnut si. Takze toto by som na autorkinom mieste urcite nerusila, ale nechala ho spat v naozajstnej tme. Skor mam pocit, ze ked nespi cez den, tak aj preto zle zaspava a viac by som reagovala na dieta a zariadila sa podla neho. Keby si s nim lahla poobede, urcite by si s nou trochu polezal a mozno aj zaspal. Keby s nim isla spat, tak by spal pokojne aj on. To je normalne, ze dieta nechce byt samo. Ved ked pojde skor spat, moze aj s nim o tej 5 vstat a porobi, co vecer nestihla. Ja (by) som to takto riesila. Ved to je len prechodna faza, vecne to trvat nebude, ale dieta si zapamata, ze mama bola pri mne aj v tejto situacii a nevadil som jej....🙂
@zupka33
jemnu motoriku si dieta moze cvicit aj ovela lepsimi sposobmi a nemusi si pritom krivit krbticu a krk a uz vôbec sa nechat presycovat farebnymi nadmerne pohybujucimi sa objektmi, len pasivne prijmat, co sa mu ponuka. Podla mna to absolutne obmedzuje schopnost dietata hrat sa a byt v hre a cinnosti kreativne. V skolke je digitalna trieda super ulava pre ucitelky, aj deti su spokojne, ale ci im to z dlhodobého hladiska nieco da, o tom by som pouvazovala....moj nazor a skusenost odpozorovana na vlastnych detoch🙂
@martinkojakub vyvojova porucha reci, bezrecnost, expresivna porucha reci. EEG vysetrenim sa zistilo, ze je poskodena cast mozgu, kde sa vyvija rec
@martinkojakub a boli sme aj v Dialogu v Ziline
@korytnacka1 ja som bola so synom na EEG ale mne napisali ze na EEG sa neda zistit poskodenie mozgu...Moj syn bol aj na genetike v Ziline....To by Vas mali skor poslat na CT ci aj tam ste boli?
@martinkojakub genetiku robili v BA na Kramaroch. CT je v plane no nerobene este kvoli chorobnosti, pred pol rokom operovane mandle tak sa este lekarka (i ja) boji dalsej celkovej narkozy
@beton obedny spanok maly sam zrusil v 3 roch. Ma cez den 2 fazy kedy je moooc unaveny a nervozny no nelahne si ani ked si ja lahnem, to uz sme skusali. V skolke tiez skusali no rusil ostatne deti, ani tam nelezal i ked vsetky ostatne deti ano, budil ich. Ma veeelmi vela energie, skoro vstava, rychlo sa unavy, o 16tej pada nosom niekedy
@korytnacka1 a na genetike ty nieco zistili?Mojmu synovi nic nezistili a nerozprava a nikto nevie preco
@martinkojakub nic, ako u Vas
my robime tak, ze ked nepocuva, ze by nedal tichsie Tv, tak pohrozim ze vypnem a ked nestisi, tak vypnem a ten den uz ziadna Tv. Ani rev nepomoze. Proste jasne hranice. Lenze nase deti nemaju take poruchy, co som tu zhliadla. Urcite by som si precitala nejaku literaturu, ako co najlepsie vychovavat hyperaktivne dieta a pod. S tym spankom neviem co robit, neda sa dieta donutit aby spalo. Nasi vedia byt v lete hore o 6h, aj teraz sa najstarsiemu stane, ani on nechce zaspavat sam, hoci ked je mm vecer v praci, musia, lebo davam spat najmensieho. Pustim im z tabletu rozpravku alebo uspavanky a poviem ze pridem ked uspim maleho. Mensi zaspi ako drevo, ale starsi ma este pocka.
To je cele chore... Vid tvoja vychova... Ale to zas len ten maly je zly... Niw tvoja chyba boze chran
@korytnacka1 na napadlo. Ked nerozpráva., Musí byt sam z toho na nervy. Co tak skúsiť znakovu rec?? Posunky??
@erickatt @nelinka2009 znakovu rec ? Ked som toto navrhla logopedicke pozrela po mne ci mi preskocilo. S poruchou reci sa uz narodil, specialnym vysetrenim bolo zistene, ze je poskodena cetrala mozgu, ktora ma na starosti vyvoj reci. Uzival Encephabol na vyvoj mozgu no prave tu cast mozgu na poskodenu, zaver bol vrodena bezrecnost, porucha reci. Tehotenstvo bolo rizikove, preto bola planovana sekcia. Pred tehotenstvom ani pocas neho som nepila ani nefajcila, nie som ani som nebola fajciar a alkohol nepijem ani som nepila. Takze vsetko je nakoniec moja chyba...syn si pri uceni na logopediu zapchava usi a otaca hlavu, toto robi doma aj u logopedicky, aj ona ma problem cvicit s nim. Ma velmi kratku pozornost 5 max.10 minut.
@korytnacka1 Ja som mala so svojim rovnaky "problem' , vzdy bol ranovstaj, vstal aj medzi 4-5, poobede nespaval od dvoch rokov, uspavanie cista katasrofa, no proste to bolo narocne obdobie. Nadobudla som vsak pocit, ze vstava skoro preto lebo nevie, kedy odidem do roboty, kedy ma ist do skolky, tak radsej vstal skorej, aby nic nezmeskal. Nakoniec sa mi to podarilo vyriesit tak, ze ked mal 5 rokov kupila som mu digitalne hodinky do izby, a povedala, ze skorej ako ked bude 6 na hodinkach, nema vstavat az potom moze prist do obyvacky. a nam to zabralo, uz neprisiel skorej, mozno, ze bol kludnejsi, ze vedel kedy a co bude alebo len skratka posluchol. Teraz je uz druhak a do skoly ho uz musim budit :D Neviem, ci by to pomohlo tvojmu synovi, no u nas zabralo toto. Dufam, ze sa vam to podari vyriesit 🙂
@nelinka2009 mam z Vas taky pocit, ze sa mi snazite naznacit, ze je moja chyba, ze mam dieta, ze len ja mozem za jeho zdravotne postihnutie
@erickatt povie velmi malinko, vatsinou na vsetko pisti, vresti a krici. Ani rohlik si nezoberie sam, krici aby som mu ho doniesla. Ak sa mu nevyhovie hned jeduje sa
@korytnacka1 za to, ze MAS dieta mozes jedine TY. A to, ze je chore mi je velmi luto, prave preto potrebuje este viac vsetkejo ako ine deti od mami. Viac lasky, viac porozumenua, viac doslednosti, viac... Ja viem, ze si vycerpana a ze niekedy sa na neho aj hbevas a je to normalne. Ale skus sa vcitot don ho. On nevie, ON MA NA TO TEBA, aby si ho naucila, aby si mu ukazala, aby si ho lubila
.. Pamataj, ze deti moc netreba vychovavat, yreba len spravne zit a deti sa pridaju. Vnima ta ako starsiu sestru nie ako matku. Nerespektuje ta ani v tom, v com by bol schopny pochopit... Niekde je chyba a tboja chyba je, ze hladas chyby len v nom.
@korytnacka1 znakovu rec som ti ja nedpominala, az taly odbornik na zdrav stav tvojho syna sa tefa necitim, aj ked si myslim, ze keby si ty ako matka mala iny pristup, maly by bol niekde uplne inde, aj ked je zdrav znecyhodneny.
@korytnacka1 a to to uz vie kricat, ze mas doniest rohlik???
@nelinka2009 ano, nie je noc trpezlivy. Ked nieco chce tak to chce mat hned. Predtym to nebolo az take zle, vedel si ho vybrat aj sam, vie kde su
@nelinka2009 o znakovej reci pisala erickatt
@korytnacka1 nie je to tvoja chyba, ze drobec nerozprava. A uc ho značkovú reč sama, na nete to nájdeš. Logoped to vedieť nemusí. A to, ze piští a ty mu povolis je jasné. V činžiaku ho nechať ziapat je ťažko a on zistí ze to pomôže a bude po jeho a je to začarovaný kruh..
@korytnacka1 vidis... Zameta s tebou... Povolila si... Kazdy, vratane deti, ti bude po hlave skakat len tolko, kolko mu ty sama dovolis a ty mu teda dovolis hodne... Cim viac o hysaci, ty musis byt tym kludnejsia, ale razne a dosledne si stat za svojim... Moja dcera si vsetko vynucuje placom, chora nieje Chvala Bohu... Skusala som vsetko... Silne objatia, revanie s nou, ignoraciu, bitlu po zadku, facky... Nic hanba na celu ulicu ona reve... Ked mala 7 uvedomila som si, ze uz je fakt velka, a takto to nejde... Ked revala uplne kludne, ale razne som opakovala NIE!!! Nie a nie!!! Nech chcela cokolvek... Postupom casu prisla na to, ze ten plac nema ucinok a este sa rozplace, ale uz to ani zdaleka nieje taky hysak ako to bol volakedy. To je ked sme same. Moj mm jej ustupuje... A mala chce od neho stale viac a viac... Vresti ked je s nim tak, ze ma mm strasne lutuje, ze ako to ja chuda s tymi detmi cele dni vydrzim... Nechape, ze som kludna a vyrovnana... Lebo ked poviem NIE, tak mala bud prestane, alebo ide za tatom ked je doma... Ale tak to uz je jeho problem... No vidim ako ho vobec nerespektuje a on ma niekedy do skola az prosi o pomoc... Ale respekt a uctu si musi kazdy vybudovat sam u deti... S tym, mu ja nepomozem. A ani tebe nikto nepomoze, musis to ty sama.
@korytnacka1 ty mas neskutocny strach z jeho kriku a on to vie... Kym ten kruh nepreseknes, tak sa to neskonci a pamataj, ze cca 10 rokov uz bude velmiiii neskoro. V puberte si uz neporadis.
@erickatt ak ho nahodou aj nauci znakovu rec, p com silne pochybujem, vzhladom k tomu, kde ju ten maly ma ako matku, tak mu len ublizi... Maly uz nebude mat potrebu rozvijat rec, kedze bude poznat iny sposob komunikacie a on to nepotrebuje, nieje predsa hluchy a aj rozpravat vie, ked chce napr rohlik... Takze neumrie, len skusa mamu bez hranic.

@korytnacka1 preco by nemali byt dobre? Vsak si zober, ze digitalne triedy su uz v skolkach a deti lepsie zvladaju ucenie sa, lebo ich to viac bavi. Aj na ten tablet trebajemnu motoriku, deti sa takto cibria same. Len je jasne, ze to je tak na hodku a pol denne, vsetko je len v tom, ze to netreba moc prehanat 🙂