Školné v škôlke
Ahojte, mam taku prosbu..vie mi niekto poradit, na aky ucel sa mozu pouzivat peniaze ktore platim skolke ako "školné"?
@marcelatt Nič preklepávať nemusím. Všetko mám pozisťované. Proste - nie je kapacita, nie sú peniaze na učiteľov - hotovo, bodka a môžeš sa ísť sťažovať tak akurát na lampáreň. Najskôr vezme predškolákov-to je povinná, potom súrodencov, deti slobodných mamičiek a čo zostane tak deti čo spĺňajú všetky kritéria - a hádaj koľko takých miest zostane na tú jednu škôlku?!
@marcelatt v dedine je nenormalne? 😉
@marcelatt tak v Petrzalke definitivne nie je dost skolok na pocet deti. Minuly rok zamietli tretinu podanych prihlasok, drvivu vacsinu kvoli nedostatku miesta. Ano, aj u nas maju mamicky skolku pod oknami domu, ale bohuzial nefunkcnu. Mestska cast v 90 tych rokoch zrusila velke mnozstvo skolok, objekty skolok prenajala alebo nechala chatrat a teraz sa do zvysnych skolok deti nepomestia.
@maciatkolulu nebolo to zle myslene, mozno to tak vyznie napisane, ale nehladaj v tom nic zleho
@igor211 Ako ma skolka zatlacit na obec? Nerypem, naozaj ma to zaujima. Ake ma paky, sposob, alebo nazvime to nechutne ake vydieranie ma pouzit?
@sissy27 Ja som myslela, ze ide o ten dobrovolny prispevok, ktory sa velakrat nazval skolne. Inak je to uplne jedno, aj tak nikto nedodrziava ziadne predpisy co sa minania tyka. Snazit sa mozu, ale jednoducho je to tak ako to je - skolka dostane od rodicov mesacne nejaku sumu a s nou hospodari. Nikto nepozera na to, ci je to za skolne alebo za dobrovolne. Aspon teda si myslim, ze je to tak, to uz som hlbsie neskumala. Akurat uctovnicka to musi potom vykazat "podla pravidiel".
@marcelatt Chapem, ze ti ide o princip, ale 2.50 by som dala bez slova uz len kvoli tomu, ze by ma kvoli takejto sume nebavilo sa o niecom hadat. Napisali, vysvetlili, poziadali. Je na tebe, co urobis. Nie je to povinne, nikto to od teba vymahat nebude. Ale 2.50 je suma za zmrzlinu pre dve deti, to by som naozaj asi neriesila. Ak ti ide o princip, chod na obecny urad a pytaj sa, kam idu tvoje dane. Obec ma povinnost vystavit rozpocet a konecny ucet, to vsetko su veci, ktore musia mat volne pristupne. A samozrejme, od toho potom zavisi aj tvoje rozhodnutie o tom, koho volit. To je princip, nie trestanie uciteliek za to, ze obec nevie, co ma robit.
@marcelatt neviem ako je to v inych mestach, ale v Kosiciach sa nas nikto na trvaly pobyt nepytal. Niektore sidliska su jednoducho "plne", ako to nase. A realita je taka, ze do "nasej" skolky pride 100 prihlasok a je volnych 24 miest. Teda komu sa miesto neujde v skolke, ktoru si vybral, hlada kde sa da a ako sa da. Jednou z moznosti je aj zavolat na magistrat, kde maju informaciu, v ktorej skolke nie je plny stav. Deticky z "plnych" sidlisk ako je napr. to nase sa potom presuvaju do MS do okrajovych casti mesta, kde su volne miesta.
@bosoriak ja som to pochopila tak ako som písala, ale teda vidím, že medzičasom sa to vyjasnilo a skutočne škôlka žiada dobrovoľný príspevok. Ale stále to nevidím nijako tragicky.
@marcelatt ok, tak pýtajú dobrovoľný príspevok, stále máš možnosť ho nezaplatiť a nič sa nestane. U nás tiež poprosila škôlka o rôzne veci, aktivity, dobrovoľné príspevky - či papier do tlačiarne alebo brigádu a natierali sme plot, šikovnejší ocko opravil hojdačku, mamička s konexiami vybavila výlet pre celú škôlku od sponzora, a niektorí neurobili nič, lebo nemohli, nemali možnosť, nechceli...a všetci sme boli v pohode, nikto nikomu nič nevyčítal 🙂 Podstatné bolo, že vždy sme videli nejaký efekt, že tie peniaze či energiu sme investovali do toho, aby deti boli v čistom, kultúrnom, príjemnom prostredí... Dcéra už je nejaký ten piatok zo škôlky preč a kedykoľvek, keď mám možnosť, tak odnesiem do škôlky detské knižky, spoločenské hry, hračky, z ktorých už dcéra vyrástla a podobne... A tiež sú to veci, ktoré by mala zabezpečiť škôlka, veď podľa tvojich slov peniaze na to má, naviac mne tam dieťa už nechodí, takže už dávam ozaj úplne cudzím deťom...
@zltalienka to myslis vazne ze skolka na sidlisku otvara len 1 triedu? lebo pises ze je volnych 24 miesto a to je jedna trieda (aspon u nas v skolke sa v triede pohybuje 20-24 deti)..to je ozaj cudny system
Ja platim nasemu 15 eur mesacne skolne.
@evittam my sme tiez z mesta, je tu 6 MS a deti sme si davali podla toho, ktoru konkretnu skolku sme chceli, nie podla sidlisk.
Inak sa casto stava ze deti pocas roka pre chorobu vypadnu, maleho traja spoluziaci od januara prerusili, nastupia az v septembri. Skus sa informovat aj v inych MS ci sa neuvolnilo nejake miesto, mozno tam sanca je, tie najmensie deti su vecne chorlave
@marcelatt ano. Na sidlisku su 4 skolky. Kedysi ich bolo 6. Ta "nasa" je mensia, ale mam ju rovno pod bytovkou. Dalsia najblizisa skolka otvara kazdorocne 3 triedy.
Inak, dobre chapem, Ty si sa riaditelke povyhrazala, tak Ti dieta vzala? A to ako si chcela pozistovat ake deti poprijimala do skolky? Ake su moznosti to zistit? Myslim legalne, samozrejme. Ved udaje o detoch su osobne udaje a skolka ich nemoze len tak hocikomu poskytnut.
@zltalienka ano presne tak, da sa povedat ze som sa povyhrazala...ale krok c.2 som nemusela podstupit, nakolko mi maleho zobrala...ale vedela som jej pomenovat niekolko deticiek, ktore som poznala co tam chodili do skolky a nebyvaju na nasom sidlisku, co byvaju aj na opacnom konci mesta..aj s mojim malym chodia do triedy take deti, takze je to evidentne..a samozrejme, v dnesnej dobe nie je jednoduche sa zahravat s osobnymi udajmi..ale urcite by sa to legalne zistit dalo, nakolko nasa skolka v meste - resp jej vedenie ma nadriadene osoby, ktore sedia vo vyssom uzemnom celku, takze by som tam zasla a povedala aky mam problem a urcite by sa to riesit dalo aj legalnou cestou.... ked clovek dava a berie dieta zo skolky, tak pozna rodicov a aj deti a vie kde byvaju...u vas tie deticky su vsetky z tvojho "rajona" ?
@mima4 z mojej skusenosti viem ze skolky casto rozhadzuju peniaze kade tade... minuly rok sa napr. vyzbierane peniaze rozdelili riaditelke na odmeny. Skolky maju penazi dost. Nevedia hospodarit, akonahle treba nieco opravit, vymalovat, chyba toto a hento uz hrabu peniaze od rodicov. Nasa byvala skolka, kde sme boli ale len rok, lebo sme sa stahovali bola jedina v tomto transparentna, vidno bolo ze sa o nu staraju a nikdy nemali problem malo uciteliek, chybajuci inventar, malo penazi na udrzbu... terazsia skolka ma problem so vsetkym, skolnik tam je ale rodicia musia zametat chodniky kazdy tyzden, riaditelka tam je, nikdy dostupna.. peniaze idu a nic sa nerobi, podlaha v telocvicni, vymalovanie.. rodicia zachrante nas. Mne osobne to ide na nervy, nie za to ze im treba peniaze, ale za to ze viem ze ich maju a dostanu a aj tak fnukaju, miesto toho aby riaditelka zbehla na mesto a vybavila, nerobi nic... lebo ich rozhadzu. Ked som sa iniciativne opytala na znizenie nakladov centralnym nakupom hygienickych potrieb, veci na tvorive dielne tak nikomu sa s tym nechce zaoberat, tak sa kupuje vsetko po kusoch za bezne ceny, rodicia nosia atd... proste neschopnost riaditelky toto si naplanovat, pripravit. V minulej skolke islo odo mna 2% z dane cca 900EUR, od dalsich rodicov tiez co to vyzbierali a v tom momente riaditelka vybavila opravu ihrisk, deti dostali trampolinu, garaz mali plnu bicyklov a odrazadiel. Tento rok v novej skolke rovnaka suma a z penazi sa neurobilo nic pre skolku ako taku, iba pre vyvolenych gulas atd...
@marcelatt pokial viem nie je povinne zobrat deti do skolky, podla "spadovej oblasti" , je to na rozhodnuti skolky, nas zobrali vzdy a to sme boli uplne z ineho mesta.... zobrat musia iba predskolakov. Na zaklade coho si myslis, ze to je tak ako pises?
@marcelatt prave nad tym som sa zamyslala, mam tam 2 synov, teda poznam deti a rodicov z 2 tried, ale neviem o nikom kto by nebol zo sidliska. Teda jedni sa odstahovali, ale dcerka chodi stale sem do skolky, lebo bol problem najst druhu skolku blizsie ... ale tento pripad sa nerata u mna.
@simca06022011 nerozumiem ze co sa ma pytas ze co je ako tak ako pisem?
@marcelatt no ze je skolka povinna brat deti zo spadovej oblasti a nie tie ktore uzna za vhodne
@simca06022011 lebo u nas funguje nieco ako rajonizacia, skolka je povinna zobrat deti zo svojho okolia a ked ma volne, moze zobrat aj deti ktore byvaju inde a ktore spadaju pod inu skolku
@marcelatt na zaklade coho? je na to usmernenie? zakon? lebo pravdupovediac nepocula som o tom roky... a ako pisem, boli sme uplne z ineho mesta a dieta nam vzali.. vzdy a vsade. V 3 roznych zariadeniach. A v meste podotknem .
@simca06022011 neviem ci je to na usmernenie alebo nieco cierne na bielom..alebo je to len nepisane pravidlo..ozaj neviem, ale viem ze to tak funguje vo viac mestach co mam kamosky a ich skolko-povinne deti...a inak, super si to napisala o tvojej skusenosti..presne o tom som chcela ja dat diskusiu a aj ten papier co si nasa skolka vycapila ako nemozu uhradit fakturu a ziadaju od rodicov
@marcelatt no a sme pri tom, nepisane pravidlo ti je vies na co a teda by si pravdepodobne ani na VUCke neobstala so staznostami. Lebo viditelne to neplati. Ano na taketo pripady ma mat skolka rezervu a vybrat si z nej. Inak teraz sme na dedine 6km od centra BB. Cize co by kamenom dohodil a skolka ma malo deti a pritom perfektne prirodne prostredie, ucitelky atd. Keby sa trochu posnazila riaditelka, mala by viac deti a nebojovala by o prezitie a kazdy rok sa bala ci bude mat dost deti... lebo urcite by sa nasli rodicia co by tych par km dieta priniesli. Ja som malu sem vozila 25km zo zvolena ;) Cize tymto apelujem aj na rodicov, ze nech sa pozru po okoli, dedinske skolky su fajn a aj tak ak nenajdem pod oknom prazdnu dochadzat musim niekam... Konkretne mi to mame z centra 10minut do skolky ;) Iste v BA a nejakom rozlahlom meste by to neslo, ale niekde to ide :D
@simca06022011 ja praveze neviem ako to funguje a ci je to nejako niekde napisane...ale viem ze rajonizacia funguje..aj v nasej skolke a aj viacerych...ale mas pravdu, vzdy to zavisi od vedenia skolky ako ktora skolka funguje, mna to vie strasne nahnevat ked vedenie skolky si tam "vala gule" a mrha peniazmi a potom vyplakavaju a pytaju od rodicov..len vela bab to tu nepochopilo o co mi ide
@simca06022011 este ma napadlo...raz ked som si dala zvolat riaditelku, zastupkynu a ucitelku v skolke za to a chcela som aby mi vysvetlili akou formou dodrzuju zakon o ranom filtry deti, tak sa zlakli, hovorili mi ze take neexisuje...a tak som povedala ze pojdem za jej nadriadenou..tym som myslela riaditelkynu nadriadenu -- tak jej nadriadena je na vuc-ke...tak sa zlakli... ked clovek zacne patrat, tak vzdy uspie...ja som zastancom toho nazoru, ja nie som typ ze drzim hubu a krok 🙂
@marcelatt no ranny filter existuje a maju ho skolky aj v poriadku. Bohuzial sa nedodrziava, ale u nas sa riesi na kazdom rodicovskom. Vsetci pritakavaju a aj tak donesu chore dieta. Ja verim tomu, ze ucitelkam je to blbe posielat kazde dieta domov... hlavne ked rodic zavola lekarke a donesie o par hodin papier, ze dieta s kaslom a soplom je zdrave. Tak to musi byt fakt neprijemne, aj ked maju doklad a su kryte pred inymi.
@marcelatt no ved ked sa Ti zda, ze vasa skolka zle hospodari, podaj staznost zriadovatelovi skolky, nech to presetri. A tych 2,5€ platit nemusis.
@marcelatt my ako rodicia sme zaplatili v statnej skolke od casu co tam chodia moje deti vymenu postielok, vymenu satnikovych skriniek a prispeli sme na vymenu kupelni a zachodov (tu hlavnu ciastku zaplatil zriadovatel). A nikto to neriesil ani z principu. Su to predsa nase deti. Dcera mi nastupila do.skoly a skladali sme sa na koberec do triedy a tiez sme kupili novú tabulu. A tiez to nikto.neriesil
@luliu jasne je to v poriadku, mne nejde o to nieco detom kupit, zaplatit...uz to neviem ani vysvetlit...ale toto je len zle hospodarenie s financiami, a nie ze nemaju...nepaci sa mi ten princip akou formou skolka takto spekulativne vybera peniaze od rodicov..aaale skoda aj pisat

@evittam ak je v skolke 90 prihlasok takych deti, ktore do tej konkretnej skolky patria podla kriterii a beru len 30 deti, tak zriadovatel je povinny to zariadit tak, aby boli deti v skolke umiestnene, t.j. zvysit kapacitu resp spravit nieco ako "detasovane" pracovisko tej konkretnej skolky..skus sa na to informovat...resp skus si preklepnut skolku ci tam nechodia deti ktore tam nepatria