Správanie 5 ročnej dcérky
Ahojte mamičky, mám takmer 5 ročnú dcérku a rozmýšľam, či niekde vo výchove nerobím chybu. Niekedy sa voči mne správa veľmi drzo. Nechápem to. Vždy som jej venovala maximum času, je veľmi bystrá, správa sa v škôlke ukážkovo, je to ucitelkin maznáčik 🙂 poslúcha, je veľmi samostatná
..Viem, že ma moc ľúbi, aj mi to často hovorí, často mi chce pomáhať, túli sa ku mne.. Len niekedy má také chvíľky - každý deň, že neviem ako na to reagovať. Začnem si spievať a ona mi povie, aby som bola ticho, že to spievať neviem a nič neviem vlastne. Viem, že to tak nemyslí, ale takto by si nemala dovoliť sa so mnou rozprávať, potom sa jej opýtam, čo kreslí a povie, že mi nepovie, lebo mi to nechce povedať. Potom zas, že sa so mnou nerozpráva a mám ju nechať. Často sa uráža. Neviem si teraz na všetko spomenúť, ale niekedy je ku mne strašne drzá. Poviem jej, aby sa prikryla, lebo je chorá a ona, že sa neprikryje a nebude o tom diskutovať. A proste to neurobí. Prekruca očami, dupe nohami keď sa jej niečo nepáči. Vždy sa príde ospravedlniť,samozrejme nesprava sa tak stále.. Len sa obávam, či sa to jej správanie ku mne neubera zlym smerom a čo bude o 10 rokov..
@soldi prepáč, ja som čítala tvoj príspevok, že umývaš tvár svojmu dieťaťu, ked ťa nepočúva, je to nesmierne ponižujuce a zahanbujuce chovanie z tvojej strany voči dieťaťu, dávaš mu najavo, že sa ti jeho tvár nepáči, že ju považuješ za špinavú, ked ťa neposlucha a môže to u dieťaťa vyvolať traumy a aj psychicke deviácie, nechcem sa hádať, je to len moj pocit a názor.
@somavi ani bitky ani zahabujuce praktiky nie su riešenie, rozpravala si sa s dcerkou, čo sa deje? najlepšie pred spaním, ked sa uvolni, možno sa jej nepáči nejaka tvoja konkretna vlastnosť, vyzor, niekto o tebe niečo nevhodne povedal alebo niečo zle pochopila a hanbí sa ti to povedať, možno cez ocka by si mohla vyzistiť. pýtala si sa jej, čo sa deje?
@soldi no, az teraz som si vsimla tvoj uzasny sposob vychovy. A ty mi ides robit kazanie pre jednu po zadku? Ty, ktora svojmu dietatu vnucuje predstavu, ze je skaredy a spinavy, ked neposlucha.....to som ani najst nemala. Ved ty mu akurat pripravujes psychicku poruchu do buducnosti, tato tvoja metoda moze mat v buducnosti stav sebaposkodzovania....boze moj, a ja ze aka matka roka, a ty vlastne psychicky tyras deti. No len pokracuj a ta puberta pekne zamava s jeho psyche, urobi nieco zle a pojde si ublizovat, aby to odcinil. Zlata jedna na zadok, za cely jej zivot boli dokopy 4.
OHýBAJ MA MAMKO POKIAĽ SOM JA jANKO
kEĎ JA BUDEM JANO, NEOHNEš MA MAMO....
@bonaqa2013 súhlasím, až na to, že to ide aj bez faciek a znevažovania dieťaťa tým, že mu umývam tvár 😒 😒 😒 . Je to síce zdĺhavejšie, facka je rýchlejšia, no nie vždy najschodnejšia cesta býva aj najlepšia.
Ja si myslím, ze tu nikto neradí tlcť deti hlava nehlava, nič im nevysvetliť, nesadnuť si s nimi s tým ze rozoberieme situáciu a tie drísty o tom ako jedna vychovna sposobí ze deti ,,riešia konflikty nasilim,, no prdlajs....to by z nás skor narodených bola banda násilníkov. A je to práve opačne - šikana na školách dosahuje take rozmery, ze v česku študenti doslova utyrali učitelku, iní nafotia nahu spolužiačku, ktorú predtým omámili čímsi v pití a fotia sa s prstami v jej vagíne a davaju to na sociálne siete...to je hnus a fuj - kde za sociku niečo take bolo? Ok nebol Fb....ale aj tak...o takomto správaní sme chyrovali mozno tak v reedukačnom a prevýchovnom zariadení ale nie u ,,bežných,, detí zo stredných škol, dajme tomu niečo ktosi ukradol, iný sa pobili, prípadne ich nachytali fajčiť pri škole...ale toto čo sa deje v dnešnej dobe je uz vyšší level a iste to nie je vysledok ,,dobrej vychovy,, ale skor benevolencie, vychovneho nezaujmu a jednania v rukavičkách.
Moja bude mať 4 a buzeruje jedna radosť ,veľmi rada nás organizuje a diriguje ,skákať ako cvicene opice,to je niečo pre ňu ,celá moja svokra
@sardinka335 myslím, že toto nemá nič spoločné s tým, či dieťa dostane raz za čas výchovnú alebo nie, ale bude to mať veľmi úzky súvis s tým, že sa rodičia už detí v škôlke boja. Áno boja. Boja sa zareagovať inak, ako si ich ratolesť predstavuje, majú stavy úzkosti, ak im nepriniesli takú sladkosť, akú si predstavovali, ak sa dieťa chová drzo a panovačne, sklopia uši....nechápem prečo a nerozumiem tomu. Napadlo ma, že nechcú, aby okolie vnímalo cirkus, ktorý by dieťa začalo robiť, ak by mu nevyhoveli, no neviem, či vnímanie toho, ako dieťa s rodičmi cvičí, nie je tou horšou alternatívou. Ja osobne si nijako nedokážem predstaviť, čo tieto dnes 3-4 ročné deti budú s rodičmi robiť o desať rokov.....Minulý týždeň som už asi po tretí krát jednej mamičke vysvetľovala, aby si jej dieťa kamene a palice, ktoré po ceste do MŠ nájde nechávalo pred MŠ, nech ich nenosí do šatne a nenecháva na skrinke. Ona mi pomaly so slzami v očiach povedala, že jej inak do škôlky nepôjde....nedávno ma prosila, aby som jej dieťaťu povedala, že si má obuť topánky, lebo ju neposlúchne.....toto je o čom?
@timea7 nepíšem ,že jej to prejde ,ale že by nás rada organizovala. Je presne povaha po svokre ,niekedy nie je podmienené len výchovou ,ale aj naturelom dieťaťa ,aj ma veľa odpozorovane,keďže s mamou učíme v MŠ a celý deň nás vidí ,tak sa chce aj ona stavať do roly uč. /pre vysvetlenie/
@xmamalea tak niekedy mi je ľúto, že keď mu chcem dať pusu, musím si stúpiť na špičky a on sa zohnúť, že už to dieťa nemôžem zobrať do náručia.... ale je šikovný, robí mi radosť, no budem si musieť počkať na vnúčatá, ale len pomojkať, nech si ich raz vychovávajú podľa svojich predstáv.
@timea7 ano aj ja som sa stretla s tým ze sme museli ,dieťa vyhanať,, z škd lebo sa mu neračilo isť ked som mu povedala, ze mamina pre neho prišla....nič, sedel dalej a bavkal sa...Hovorím mu : ,,ale mamina tam čaka na zime s malým bábätkom,, (vonku bolo chladno a mali pár mesačné mimino) a on mi na to s uškrnom, že ,,ved nech si bábätko poplače,, no a potom mi niekto povedzte, ze si take decko nezasluži jednu do držky....ale tak mne to bolo kvazi jedno ja si nerobím nadeje ze ,,velke,, deti prevychovám - moje dieta to nebolo a ja som v praci profesionál, ktoreho toto nevytočí... 😀 ale vraj to dotyčny robieval aj v nižších ročníkoch - prišla mama pre neho do škd a pol hodinu ho prosila na kolenách aby išiel domov...mal ju uplne v paži...tak kolegyna ho chytila za ruku a odviedla k matke lebo inak by tam asi prosikala do zaveru..nonsens...
@timea7 to má mamina s brachom 🙂 držím prsty,nech sú vnúčatká čím skôr a zdravé . S tou výchovou je to ťažké ,vidím na našich ,mama učiteľka ,otec hasic,my ako deti disciplína a bonton na úrovni ,ale tu moju divožienku nie a nie skrotiť ,aj keď babka s dedkom mysleli ,že to zvládnu lepšie ako my mladí ,veď zvládli nás ,ale viacej uškodili ako vychovali 🙂
@sardinka335 to nech si rieši mamička, ja by som jej to iba oznámila cez okno a milého zlatého vyhodila z triedy. Určite sa takto nezačal správať v deň, keď povedal, že nech si bábätko poplače....ale zrejme ešte v čase, keď mala mamička pocit, že ak mu čokoľvek odoprie, tak to na ňom zanechá psychickú ujmu 😠 😠 😠 😠 😠
Je zaujimave, ze vsetci pedagogovia sa zhodnu na jednej alebo aspon velmi podobnej vychovnej metode a teorii.Ostatne maminy ( cest vynimkam, ktorym skladam slavospev) patria do skupiny pseudoodbornikov na vychovu s dvoma detickami predskolskeho veku tvrdohlavo nepripustia nazor skusenych skutocnych odbornikov, skoda.Mozno trosku sebareflexie by neuskodilo.V zaujme dietata
@somavi prečítala som len pár príspevkov na 1. strane, napíšem, čo sa osvedčilo nám, mám 13 ročnú dcéru a 5 ročného syna.
To, čo opisuješ, sú jej reakcie na podnety z okolia. Deti sa učia a kopírujú to čo vidia, najskôr doma, potom v škole, na ihrisku, atď. Možno jej v škole niekto povedal, že škaredo spieva. Alebo sa na niečo pýtala a odvrkli jej nech dá pokoj. Ty si rodič, nie kamoška, ktorá by sa na také niečo mala uraziť. Ako rodič máš vychovávať a ukázať, že sa to dá inak.
Konkrétne v tejto situácii jej môžeš vysvetliť, že nezáleží na tom, či sa spev páči iným osobám, ty spievaš rada a cítiš sa vtedy príjemne, tým spevom nikomu neubližuješ. Ak jej prekáža, môže ťa požiadať o to, aby si prestala, ale slušne a s úctou. Tú uctu ju však naučíš len na vlastnom príklade. Tzn., ak sa vám rodičom nepáči niečo čo robí, ako reagujete? poviete: prestaň vrieskať! alebo ju požiadate, slušne a s úctou, aby bola tichšie, lebo vás bolí hlava? Ako reagujete vy - tak budu reagovat oni.
Atd, mozeme pokračovať dalej. V skratke - ako chcete aby sa k vam spravali vaše deti, tak sa správajte vy k nim. Ak sa to nedari, tak si skuste na sekundu predstavit, ze to hovorite svojmu manželovi, nie dieťaťu. Kričali by ste na manžela, dali by ste mu facku, atd.? Ak nie - nerobte to ani detom.
Nazvite si to ako chcete - benevolentna vychova, ja to volam rešpektujúca. Mám dve deti, dcéra je už v pubertálnom veku, a ešte nikdy, a opakujem a zdôrazňujem NIKDY som od nich nepočula na adresu mňa alebo manžela slová neúcty, nerešpektu, a nič z toho, čo poniektoré popísali na 1. strane, dalej som nečítala. Ano, milionkrat povie dcera mužovi, nech uz neverklikuje tu istú pesničku dokolečka, ale je veľký rozdiel AKO mu to povie. To isté mu poviem aj ja. Naučila sa to odo mňa. Vedia, ako sa komunikuje u nás doma, neprinášajú sem vzory zo škôlok a škôl.
Takže ak nechceš, aby o 10 rokov bola ešte "drzejšia" tak je na to jednoduchý recept: ukáž jej svojim správaním k nej ako sa má správať k tebe.
Ak budeš používať silu, moc a zneužívať pozíciu silnejšieho - naučí sa to aj ona. U detí platí na 200% že čo zažneme, to zosejeme. Tak si vyber. Držím palce!

@somavi, zial vela deti sa dnes tak sprava a jedno odkuka od druheho