icon

Správanie 5 ročnej dcérky

somavi
27. mar 2016

Ahojte mamičky, mám takmer 5 ročnú dcérku a rozmýšľam, či niekde vo výchove nerobím chybu. Niekedy sa voči mne správa veľmi drzo. Nechápem to. Vždy som jej venovala maximum času, je veľmi bystrá, správa sa v škôlke ukážkovo, je to ucitelkin maznáčik 🙂 poslúcha, je veľmi samostatná
..Viem, že ma moc ľúbi, aj mi to často hovorí, často mi chce pomáhať, túli sa ku mne.. Len niekedy má také chvíľky - každý deň, že neviem ako na to reagovať. Začnem si spievať a ona mi povie, aby som bola ticho, že to spievať neviem a nič neviem vlastne. Viem, že to tak nemyslí, ale takto by si nemala dovoliť sa so mnou rozprávať, potom sa jej opýtam, čo kreslí a povie, že mi nepovie, lebo mi to nechce povedať. Potom zas, že sa so mnou nerozpráva a mám ju nechať. Často sa uráža. Neviem si teraz na všetko spomenúť, ale niekedy je ku mne strašne drzá. Poviem jej, aby sa prikryla, lebo je chorá a ona, že sa neprikryje a nebude o tom diskutovať. A proste to neurobí. Prekruca očami, dupe nohami keď sa jej niečo nepáči. Vždy sa príde ospravedlniť,samozrejme nesprava sa tak stále.. Len sa obávam, či sa to jej správanie ku mne neubera zlym smerom a čo bude o 10 rokov..

adsumus
29. mar 2016

@timea7 hm. tak isto nie moje dieťa kočíkom v tom čase, bola schopná ho prevrátiť, neskutočný drive a nejednala som pod stresom, uplne racionálne a už sa to neopakovalo.

jajka257
29. mar 2016

@adsumus poznam, doverne, chodili sme peso🙂 kocik sme nemohli pouzivat asi nikdy🙂 nenavidela ho🙂 aj to vybehnutie pod auto....

adsumus
29. mar 2016

@jajka257 ja som už zvažovala v zufalstve, že ju dám na vodítko a to som sa ako tinedzerka týžden rehlila ked som videla maminu, ktorá mala dvojčatá na opasku. 😀 ale po tomto incidente sa moja krpata akosi spametala, našťastie.

timea7
29. mar 2016

@adsumus pozri, môžeme argumentovať do rána, aký to má zmysel? Ty máš svoj názor, ja svoj - rokmi a skúsenosťami tisíc krát overený. Vodítko je úplne normálna vec, ak má človek dvojičky a nehovorím už o tom, ak má ešte jedno len o trochu väčšie k tomu. To nie je smiešne, ale nevyhnutné.

adsumus
29. mar 2016

@timea7 no ved ja som sa len zaujímala ako ináč riešiť tieto krajne situácie, ja sa rada nechám poučiť.

adsumus
29. mar 2016

@timea7 vodítko je pre dieťa ponižujuce a moc toho nerieši, je jedno či su dve alebo jedno prikvačené, preto som sa nedokázala pre to rozhodnuť. a rehlila som sa ako pubertiačka, teraz mi to smiešne nedojde.

timea7
29. mar 2016

@adsumus varecha nie je riešenie krajnej situácie, to už riešiš dôsledok. Moja kamarátka chodievala so synom stále v strese, lebo sa jej nechcel držať za ruku a na kočíku tiež nechcel byť. Tak by mal na výber, alebo sa chytí, alebo kočík.

timea7
29. mar 2016

@adsumus vodítko vo forme ruksačiku na chrbát dieťa vo veku okolo 18 mesiacov ani nevníma. Ak sa žene prihodí, že má do roka tri deti, tak je to riešenie, lebo von ísť s nimi potrebuje. Je tu na MK mamička, ktorá mala dieťa asi štvorročné, potom trojročné a jedenapolročné dvojičky....

adsumus
29. mar 2016

@timea7 realita je taká,že aby som svoje dieťa chránila vodítkom, musela by som ju priputať na pol metra a stále poťahovať mojim smerom alebo aj tak bežať za nou s jazykom po zem a rizikom urazu, vieš si hádam predstaviť dosledky, pre mna neprijatelne.

timea7
29. mar 2016

@adsumus ale nemusela, zvykla by si. 😉

argyro
29. mar 2016

@timea7 @adsumus čo sa okuliarov tyka, nielenže by som na ne dieťa nenutila ale ani by som mu ich nekupila, okuliare zrak neliečia, ich nenosenie nuti očne svaly zrak zlepšovať,
čo sa týka @adsumus tvojich otazok ako riešiť kriticke situacie inak ako krikom či bitkou - ide o to, že je to o celkovom pristupe k dieťaťu, dieťa, ktoré sa cíti akceptované aj s chybami, ktoré cíti zo strany rodiča dôveru, ktoré celé dni nepočúva len zákazy a príkazy, nemá tendencie robiť žiadne naprieky, stačí mu povedať raz a nepotrebuje to opakovať - a ak áno, tak v situaciach, kde nehrozi vacsie zranenie necham dieta nech samo zisti čo môže a čo nie - skusenost ktoru ziska sa mu tisicnasobne lepšie zapíše do pamäte ako neustále napomínanie.

adsumus
29. mar 2016

@argyro to sa veľmi mýliš, čo sa okuliarov týka, ich nenosenie može sposobiť važne a nezvratne poškodenie zraku, pretože sa svaly zbytočne namáhaju a následkom je tupozrakosť, ktora je neliečitelna.

argyro
29. mar 2016

@adsumus mam to empiricky overené, že je to tak ako píšem. svaly sa nenamáhajú zbytočne, naopak sa zrak napráva. pri nosení tieto svaly ochabnú a výsledkom je neustále zhoršovanie zraku a zvyšovanie dioptrií. ale toto sme už značne out of topic

slimstar
29. mar 2016

áno môžem potvrdiť, že po vysadení okuliarov sa mi zlepšili dioptrie z 2,5 na 1,7. Nosila som v kuse 15 rokov, minimálne zlepšenie. Prestala som nosiť von a nosím ich len doma na pc. Výborné zlepšenie 😉

adsumus
30. mar 2016

@slimstar vieš kolko je roznych poruch zraku? tebe sa zrak zlepšil, to už znamená, že detičky nemaju mať brýle, mne sa tiež zlepšil zrak z 2,5 na 1,5 a to som brýle nosila, očiarka sa vyjadrila, že to je bežne a že časom sa mi zas zhorší ako budem starnuť ale na blízko, zatial ok, ale počítam s tým a druhá vec, už si niekedy stretla človeka,čo má tupozrakosť, nevidia, len na jedno oko aj to biedne a nenosili okuliare, lebo si to rodičia nevšimnli a neboli prehliadky, tolko k cvičeniu očí bez brýli. 😉

adsumus
30. mar 2016

@timea7 ja celkovo vidím problem mladej generácie s rešpektom, akosi sa prestavaju rešpektovať vo velkom autority, najprv rodičia, potom učitelia, ti su poväčšinou nasmiech, maju dojem, že ked im pridaju, tak to bude lepšie, neviem, neviem, neskor zamestnávatelia, mladý muž si jazdí na vozíku po fabrike holá holá, riskuje vážne zranenie seba a aj iných a ked ho napomenieš, tak sa z toho rehoce a ohovára ťa, že si magor, predpisy ho nezaujímaju, dalej nasleduju zdravotníci, lekár jedno povie, mamka druhé robí, čosi kdesi na internete prečítala, iné príklady možno niekto doplní, tak sa niekedy zamýšam, či to nebude náhodou aj dosledok moderných trendov vo vychove, kde sa rodič ako prvý vzdáva svojej autority a stáva za zabávačom, nosičom, filozofom, šašom, kamarátom, trpitelom a neviem čo ešte, do akej ulohy sa pasuju mamky, lebo čosi kdesi prečítali štyri knihy o vychove. Ono tie moderné nápady vyzeraju super na papieri, ale v praxi to až take ružove nevidím, preto ja osobne sa k nim nepriklánam a idem podla mudrosti našich starých mam. Ale páči sa mi, že sa snažia eliminovať aspon nasilie voči deťom, aj ked na druhej strane, ja to s tým násilim na detoch až tak čierne nevidím, sudim podla svojho okolia, ale my sme tu asi trochu netradične prostredie, kde rodič aj capne aj pohladí. Za hlavný dovod problemov našich mladych ale nepovažujem štýl vychovy ale rozvrátené manželstva a to, že vela deti žije s nevlastnými rodičmi. To ale ani len netuším akoby sa dalo riešiť. 😒

slimstar
30. mar 2016

@adsumus lenže ja som to nenapísala preto, aby si sa tu do mňa hneď zadrapla. Ja som napísala svoju skúsenosť a vôbec som nič nepísala o tupozrakosti ani o tom, že nemajú deti nosiť okuliare. To už si si ty poprekrúcala ako sa hodí a vôbec som ti ani nepísala v prvotnom príspevku. Nemám rada tieto diskusie už len preto, lebo je tu veľa ženských, ktoré majú v sebe zlé veci a potom to prenášajú na okolie aj na deti. Áno dnes sú deti nevychované, drzé arogantné a šikanujú a za to môže benevolentná výchova. keď je rodič šašo, čo mu všetko dá. Mne to je jedno, aké zasejete, také zožnete. Uvidíte keď budete starý, ako sa k vám budú chovať.

sardinka335
30. mar 2016

@argyro to nemyslíš vazne??? A mne by si ako zlepšila zrak z minus 7? Ake očne svaly tam zlepšíš ked je človek nevidiaci a jednoducho ta rohovka taka narastla ?? Ani keby sa mi zlepšil zrak o 2 dioptrie akymsi cvičením aj tak je to na nič..lebo slepa by som bola stale...takze zase taraš, a zial vela matiek sa takymito rečami da ovplyvnit,
Ani dieťa by si nenutila pichat si inzulin? Prepáč ale čo tvoja rada to ,,perla,,...poručam sa...

sardinka335
30. mar 2016

@slimstar ale to nemozš tvrdiť paušalne...je x chýb oka, okrem toho ani oftalmologovia nepopieraju ze niektore očne vady sa vekom a dajme tomu nejakym treningom mozu zlepšiť. Plusove diptrie sa mozu cvičením zlepšiť ale len ak sa jedna o miernu vadu.

stanulienkat
30. mar 2016

@adsumus voditko urcite nie je pre dieta ponizujuce, ani to neriesi. Ja som mojmu dietatu niekolko krat zachranila hlavu pred rozbitim. A to nehovorim, ze ma nikdy nechcela drzat za ruku a aby mi nevbehla pod auto, musela som ju mat na voditku-uplne ho akceptovala-lepsie ako moju ruku. Mala pocit volnosti, lebo ma nemusela drzat za ruku....

m.i.r.i
30. mar 2016

@argyro juujj zas overene veci..ved naco mame ocnych lekarov ze? Tak ako bolo spomenute, je tolko ocnych vad, ze takto to zovseobecnit je scestne...je pravda, ze su diagnozy, tie miernejsie, mierne dioptrie, male vykyvy kedy sa to da skorigovat cviceniami..tiez je pravda, ze oci by si mali od okuliarov oddychnut ak je to mozne....ale po prve nechapem ako ma pozerat niekto, kto nevidi na cloveka pred seba pomaly a uz vobec nie ani na cislo autobusu-- ako ma existovat bez okuliarov...a tiez -- su odchylky ako astigmatizmus, tupozrakost...skulenie- strabizmus --- deti su operovane, musia okuliarmi, okluzormi a kadecim korigovat jedno oko aby nezlenivelo druhe..a x inych veci...ja by som napriklad bez takejto pomoci na jedno oko pravdepodobne uplne oslepla..a vdaka okuliarom sa mi zlepsovali dioptrie este v destve kazdrorocne...moj syn napriklad vykrucal hlavu ked niekde pozeral..zameriaval si uhol ako mu lepsie vyhovovalo, lebo dobre nevidel ked pozeral rovno...to akoze ho bolo treba tak nechat, nech ocami poskuluje, nech vykruca hlavu do jednej strany....lebo si precvici svaly a samo to prejde? jooooj..🙂

m.i.r.i
30. mar 2016

@stanulienkat my sme tiez mali voditko asi medzi 1.5-2r... nas bol tiez neskutocny vetroplach..nebolo mozne ho ustrazit....vletel by vsade...jasneze som ho nemala na voditku v zahrade za domom, ale ked sme sli do mesta, kde bola cesta, cyklisticky chodnik a tiez kopec deti, kde sa vzdy rozbehol a vsetko chcel brat, tak som ho mala na voditku a bola to obrovska pomoc...nebolo to nic ponizujuce..tiez si pamatam ako niektore kamaratky pozerali, ze toto by oni nikdy, ked este mali babatko v kociku alebo pripadne poslusne dievatko co sa drzalo mamy za ruku a pekne sa prechadzali....ale prislo druhe dieta a ze jooooj, teraz ta chapem preco si pouzivala voditko.....podla mna super vec

adsumus
30. mar 2016

@stanulienkat ja chápem su deti, čo to zoberu v pohode, ale moja nie, už od malička je veľmi nezávislá, keby som ju dala na opasok, veľmi by jej to vadilo. a mne by to vobec nepomohlo, lebo by sa mi just trhala iným smerom bola by daleko a teda v ohrození a ja by som ju nemohla zastaviť alebo by bola uplne v mojej blízkosti a to ju môžem aj za ruku vodiť. ale fakt som bola asi milimeter od toho, že ho kupim.

stanulienkat
30. mar 2016

Kym neskusis, tak nevies ako by reagovala. Moja je tiez velmi nezavisla
@adsumus

adsumus
30. mar 2016

@stanulienkat už som sa jej pýtala, odpoved bola jasná.

somavi
autor
30. mar 2016

Zaujímavé sledovať ako sa to tu mení z témy na tému 😀 bitie detí, okuliare, voditka 😀 každopádne každému ďakujem 🙂 ja už som si to nejak tak ujasnila v hlavičke 🙂 myslím, že som robila z komára somára, dcérku treba usmerňovať a učiť ju, čo sa nepatrí (aj sme to samozrejme doteraz robili) a netreba strácať trpezlivosť. Som hrdá, že mám také slušné a citlivé dievčatko doma a samozrejme od nej nemôžem chcieť, aby bola stopercentne poslušné dieťa a to, že jej niekedy vyletia z úst nepekné slová, sa naučíme nerobiť - myslím, že jej ideme príkladom, s manželom sa rozprávame pekne a taktiež ja ked od nej niečo chcem, poprosím, podakujem... Snáď väčšinu odkuka🙂 ale ako som už písala, bit sa u nás nebude.

m.i.r.i
30. mar 2016

@somavi ja si tiez myslim, ze nic take hrozne zas dcerka nerobi...ono ziadne extremy nie su dobre co sa tu vela popisuju...deti maju mat hranice, samozrejme, ale maju aj vlastnu osobnost..tvoja dcerka podla mna nijako zvlast drza nie je..neviem kde ma kto nastavenu hranicu, je to asi aj o tom vnimani....su veci ako slusnost, spolocenske zasady, akceptovatelne spravanie, obliekanie, kadeco..ale tak vidime aj dospelych co tieto veci vnimaju rozne...niekto je povazovany za rebela ak nejde s davom ako ovca, lebo ved musime splnat iste spolocenske pravidla, z ineho pohladu je ale takyto clovek brany ako ten co ma vlastny rozum a neda si skakat po hlave lebo "takto sa to musi"..ono kym neurazame inych a nie sme k druhym netolerantni a agresivni, istym sposobom si kazdy vybuduje v sebe to co akceptovat vie a co nie..a robia to uz aj deti...my ich usmernujeme tiez len podla toho co pokladame za spravne my sami a co si myslim, ze spolocensky neakceptovatelne ( co si druhi pomyslia). Je potom tiez uhol pohladu na to ci ma dieta na povel recitovat, odpovedat na otazky, zdravit, slusne sa spravat, neskocit do reci, poslusne sediet na navsteve, na nic sa nepytat....alebo byt otvorene, mozno trosku rebelantske ale odvazne..ono nejde jedno proti druhemu, ale my sami to berieme ako nerespekt ked dieta povie, ze nespievaj a ze chce byt same.......kazdy ma istu mieru akceptacie a neviem ani ja posudit kde je hranica tej "benevolentnosti" a respektu a kde su az tie hranice..asi u kazdeho inak...tvoja dcerka vyzera byt uplne normalne dievcatko na svoj vek a je aj dobre ze nerobi vsetko ako sa vyzaduje....
Ja som tiez proti fyzickym trestom akehokolvek druhu a nas kvietok 6 rocny vie byt riadne protivny, ale nikdy ma ani nenapadlo mu ublizit.....to by bolo pre mna neskutocne ponizujuce, ukazat svoju fyzicku silu voci nemu...mojmu dietatu, ktore sme chceli..ale je tiez pravda, ze mam sama problemy najst sposob ako ho vychovavat k slusnemu spravaniu....nerobim ale tragediu napriklad z toho ked kazdemu nepozdravi....viem ako som to ja tiez neznasala ked mama na mna stale hucala, ze pozdrav tete..co si pomysli....ako taka opica...aj moj syn mi povie, ze mami ja tu tetu nepoznam...a ma istym sposobom pravdu..ked sme na dedine napriklad tak tam zdravime uplne kazdeho na ulici...nejako sa to tam tak robi...ja som sa to tiez musela ucit, lebo som z mesta..ale tam si zdravi kazdy...ked sme v meste, pozdravim len suseda, len znamych, pripadne v obchode odzdravim predavacke ked odchadzam..viacmenej si vyberam komu zdravim...to dieta ma v tom same zmatok..a tak ako som sa aj ja naucila zdravit aj sama a ked ma mama napominala, tak naschval som sa zatinala..tak sa aj on nauci..nemyslim ze teraz bude z neho neslusny fracek..vidi, ze my zdravime, ze sme slusni ludia..on si to v hlave musi usporiadat ... a tak ti poviem -- keby moj syn povedal, ze chce byt sam, tak skacem od radosti, vylozim nohy a vychutnam si chvilku pre seba 😀 U nas k takejto vete este za 6 rokov nedoslo..

alicka850
1. apr 2016

@argyro neviem,ci sa da pausalizovat to,co pises na strane 4. Kazde dieta je ine a ina povaha. Presne ako dospeli,niekto je prisposobivy,niekto tolerantny,niekto arogantny,niekto dominantny,niekto submisivny. Neda sa pausalne povedat,ze ako sa chovaju rodicia doma, chova sa aj dieta. Z velkej casti je to tak,ale dieta v tomto veku je ovplyvnene kolektivom deti v skolke a mnohe vzory spravania prebera aj odtial. Ja konkretne z mojej skusenosti mozem povedat,ze moja dcera je velmi dominantna osobnost aj vo vztahu k ostatnym detom aj vo vztahu k dospelym a casto ma problem respektovat akukolvek autoritu. Keby som k nej pristupovala ako kamaratka a nemala by pevne hranice, bolo by to zle. Ale urcite su typy deti,ktorym benevolentna vychova prospieva.

hipuska
1. apr 2016

@somavi deti su nasim zrkadlom a to plati. Nie je niekto v tvojom okoli kto sa k tebe takto sprava? Napr manzel? Alebo to ako ti povie... O tom nediskutujem, musis hovorit ty v urcitych situaciach, dieta to z vlastnej hlavy nema. Alebo riesenie konfliktu musi odkopoirovat od dospelych-prelozi si to do detskej rocviny. Napr. moj maly ked je nastvaty hadze veci po zemi-co zvlast vadi mojmu manzelovi, len som ho upozornila, ze to robi po nom, po mne zas trieskaju dverami.

somavi
autor
1. apr 2016

@hipuska medzi mnou a manželom takéto frázy nefiguruju, správame sa k sebe pekne.. A jasné, že jej sem tam poviem ja, že o tom uz nediskutujem.. Ale na tom nevidím nič zlé 🙂