icon

Stále hladné 2,5-ročné dieťa: Čo robiť?

23. jan 2025

Ahoj, idem si po rady. Dcéra (2,5 roka) začala od januára chodiť do škôlky na pol dňa. Má svoju špeciálnu stravu, kvôli alergiam, ktorú jej chystám každý deň doma. Ráno vstávame 6:00, doma má raňajky (napr krajec chleba, rožok alebo dva kúsky vianočky). V škôlke má potom o ôsmej raňajky (väčšinou 3 polky chleba s nátierkou). O 11tej komplet obed (polievka + hlavné jedlo). 11:20 chodíme pre dieťa do škôlky a celú cestu mi hovorí, že je hladná 😳 tak doma, ešte kým ju dám spať, má polievku (plný tanier). Po 2hodinovom spánku zje zase celý obed (polievka plus hlavne). O hodinu zase pýta jesť, že je hladná. A takto to máme každý deň, odkedy začala chodiť do škôlky. Bojím sa ,či si tým jedlom nezačala niečo kompenzovať.

veselo_neveselo
23. jan 2025

Mne to pride ze v skolke sa nenaje, alebo malo.

Ranajky je samt chlieb, aj doma, aj v skolke, tam mozes lridat nieco vyzivnejsie co zasyti. Ked jej nechuti, nezje, alebo zje malo na obed v skolke, niet divu ze je hladna.

Zje vsetko co nachystas? Nedeli sa s inymi detmi? Pije dost? Nemoze byt hladna, ze je vlastne smadna?

Nema rastovy spurt, ze by sla skokovo do vysky, ze fakt potrdbuje viac jest?

To su take prve myslienky, co ma napadaju.
Doma tanier polievky je ok, pokial teda nevaris stale smotanove a masove. Vyvar, zeleninova polievka je ok. Nedoplna si tym tekutiny?

Skus jej doma po spanku namiesto normalneho jedla dat jablko, pomaranc, banan, orechy, cerstvu zeleninku na chrumkanie, jogurt,... nepises, co je u vas polievka a hlavne, tak tazko radit. A potom normalne veceru.

Pozri sa co za den zje, ci ma dost zeleniny, nejake ovocie, bielkoviny, strukoviny....menej chleba, viac inych obilnin.

h2
23. jan 2025

To, čo píšeš, že má v škôlke, aj naozaj zje? Lebo mne sa to zdá brutálne veľa. Po krajci chleba skoro ráno zje o 8 v škôlke ďalšie 3 polkrajce?! Tesne po obede je hladná, doma zje polievku a po spánku zase komplet obed? Máš informáciu od učiteľky, že v škôlke všetko zje? Dá sa tomu veriť?

janka_266
23. jan 2025

tak jedine, že v škôlke nič nezje, potom je to možné, my to máme tiež tak, v škôlke nezje takmer nič a potom doma je od 15:30 do 21 stále.....

beata_k
23. jan 2025

To v ktorej MS davaju 3 polky chleba a v ktorej sa deti naobeduju za 20 minut?

ina2405
23. jan 2025

@beata_k možno hladoške dajú 3 polky namiesto 2... Tých 20 min.neviem teda. U nás sa chodí o pol 12 pre deti po škôlkárskom obede.

autor
23. jan 2025

V škôlke zje úplne všetko, videla som na vlastné oči, a každý mi to v škôlke potvrdil. Aj učiteľky aj kuchárky. Na pečivo jej robím nátierky (väčšinou zeleninové, strukovinové, vajíčková, rybacia atď). Určite má pestrý, vyvážený jedálniček. Na olovrant ešte má porciu čerstvej zeleniny. Medzitým si vie vypýtať aj jabĺčko. Nedávam jej žiadne sladkosti, džúsy, koláče a pod. Skrz alergie ani nemôže. Sama to nechápem.

autor
23. jan 2025

@h2 áno, potvrdili mi to aj kuchárky, ktoré jej zohrievajú jedlo

autor
23. jan 2025

@janka_266 ale ona zje úplne všetko aj v škôlke aj doma

h2
23. jan 2025

Už si napísala, čo má na raňajky, na desiatu, na obed, na olovrant, aj čo zje medzitým. Ale ešte čo máva na večeru? A koľko toho asi zje?

autor
23. jan 2025

@beata_k keď je dieťa hladné, tak sa naje aj za 10 minút 😜. Najprv som jej na raňajky balila krajec chleba s nátierkou ale učiteľka mi hneď druhý deň povedala, aby som jej dávala viac lebo je potom hladná. Tak jej dávam 3 polovice

autor
23. jan 2025

@h2 na večeru je to rôzne. Ak zostane z obeda niečo, tak to doje, prípadne mám pre ňu navarený obed na druhý deň do škôlky tak z toho zje

beata_k
23. jan 2025

Dobre, tak sa naje za 10 minut. Teda 11:10 je najedena a ty pre nu prides 11:20 a je hladna? No bud tam nic neje alebo by som zasla za lekarkou. Normalne to nie je.

autor
23. jan 2025

@beata_k volala som s dr. Tá povedala, že mám byť šťastná, že mi dieťa papá. Že čo by iné matky za to dali. Ona v tom problém nevidí.

h2
23. jan 2025

Čiže má 2 a pol roka a ráno zje 2 a pol krajca chleba (ak rátame krajec doma + 3 polkrajce v škôlke) s nátierkou, potom má plnohodnotný obed v škôlke (polievka + hlavné jedlo), následne doma zase polievka (pred spánkom) a ďalší komplet obed (polievka + hlavné jedlo) po spánku, potom má zeleninu, ovocie a na večeru zase "obed"??? To je šialené, ja, ako dospelá žena, toho zjem podstatne menej!

beata_k
23. jan 2025

Tak ju zmen. Neexist ak sa naje, ze o 10 minut je hladna. Mozno skus psychologa. Mozno emocne prejedanie. Lebo normalne mi to nepride.

autor
23. jan 2025

@beata_k To ma napadlo ako prvé, že tým jedením akoby riešila nejaký psychický problém.

kp7333
23. jan 2025

kolko meria a vazi?

rusalkablack
23. jan 2025

Treba dat skontrolovat krv, ci nema cukrovku..

selenka7
23. jan 2025

Verim, ze toto bude len prehnany prispevok, ale mna pri tomto napadlo len toto: https://sazch.sk/prader-williho-syndrom/ To su na tak male dieta obrovske mnozstva jedla. Ved si to schvalne skus hodit do kalorickych tabuliek.

autor
23. jan 2025

@kp7333 95 cm a 12 kg, nezdá sa mi, že by nejako vyčnievala

autor
23. jan 2025

@rusalkablack to asi nie, keď to začalo až po nástupe do škôlky

kp7333
23. jan 2025

A ma dost bielkovin v strave? Pises, ze ma alergie, ale neuvadzas ake. Uved priklady, co konkretne jedava ako hlavne jedlo.

autor
23. jan 2025

@kp7333 2x do týždňa má rybu, 3x mäso (kuracie), a 2x zeleninové jedlo. Varím úplne klasické jedlá, ako každý človek. K tomu má prílohy varené/pečené zemiaky, ryža, halušky, kaša... Naozaj má veľmi pestrý jedálniček

autor
23. jan 2025

Ale napr hlavné jedlá tento týždeň mala: kurací perkelt s haluškami, filet s grilovanou zeleninou a pečené zemiaky, cuketové placky, kuracie rizoto, rajčinovú omáčku s kašou

sono2
23. jan 2025

A cez víkend ako papa? Lebo ja mam tiež vysoké deti, 4,6 kg pri pôrode, ale teda takto nejedia ani z ďaleka.

gvenduska
23. jan 2025

A vy ste videli tie porcie čo majú v škôlke ?? A vydeli ste co varia veď to by ani niektorý dospelý nejedli to co majú jesť v škôlke
Sa nečudujem že je hladné môj má 3,5 roka a tiež pride zo škôlky hladny

daffodil3007
23. jan 2025

Ahoj, u mňa to je úplne rovnaké, mám 2 dievčatá, a ony od narodenia ze nonstop jedli, či v jasličkách,či škôlke, všetko zjedli, duplu si pýtali, niekedy mi bolo až blbé chodiť s nimi na návštevu, lebo len jedli 😁 ale sú štíhle, tiež sa ráno najedli napr jogurt, ovsená, krupicová kaša, hneď v škôlke desiata, obed, olovrant a po skole ze stále niečo jedli, polievku, za tým ovocie, za tým maso...atď ...v 5 rokoch to skončilo, teda stále všetko a dosť zjedia, ale je to o dosť lepšie...😁 aj vsetky vysledky majú ukážkové. Ale zase možno to je dedičné, ja som taká istá aj muž od narodenia, len sme jedli, ja nonstop jem a nemám áno 50 kíl, že to ide do peňaz😁
Sú proste deti, ktoré veľa papajú