icon

Strach z nástupu dieťaťa do škôlky: Ako to zvládnuť?

29. júl 2025

Takze.. dieta nastupuje v septembri 3 roky, som jednorodic, naviazana na dceru po vsetkom cim sme si museli teda ja musela prejst nastastie je tak malicka a vsetko sa udialo ked bola este babatko, ze v podstate nic nevie a jej maly svet je vo vsetkom dokonaly
Po tom vsetkom mi ostala len ona, som v totalnom strese, ze sa vratim do prace a v este horsom strese, ked si predstavim ako ju nechavam v skolke, doslova sa hned rozplakat a trha mi to srdce, ja sa v podstate viem rozplakat aj ked ju cudzie dieta strci na preliezacke lebo mi to je luto a predstavujem si ako ju budu v skolke deti utlacovat
( skolka je sukromna, malo deti, skvele ucitelky, laskavy individualny pristup , mala je hrava, empaticka, mila,vesela, trosku nesmela proste vidno na nej, ze uz tu interakciu s detmi potrebuje) len ja sa bojim, bojim sa o nu kedze je to vsetko a to najdolezitejsie co mam, pri pisani sa mi rynu slzy po tvari a neviem co robit, ako to prekonat, jasne kazdy ti povie, to si zvyknes, kazda sme plakala ked sme dieta prvykrat mechala v skolke pretoze nieco sa konci ale nieco zacina, vravia mi zeny ako stali ci sedeli pred skolkou na lavickach a vakali co bude a plakali, bojim sa ze to proste nedam..zeny co maju skolkarov, som jedina taka uzkostliva matka alebo mi len sibe alebo to prejde?

autor
30. júl 2025
@izabela181

@anonym_autor ja som tiež bola v brutálnom strese, keď maly nastupoval do škôlky ale neprezivala som to takto extrémne. Hlavne navonok som pred ním nedávala nič najavo, dopredu sme sa veľa o škôlke rozprávali, chodili okolo nej a podobne. Akože ten prvý deň bol masaker, ja som potom doma prerevala celé doobedie 🙈 aj syn mal ranné plače dosť dlho, ale iba ráno v šatni, potom už bol v pohode vraj. On dokomca predtým ani nebol zvyknutý byt bezo mna, keďže sme nikdy nemali možnosť ho dať k starým rodičom a podobne. Bol aj dost introvert, na inhrisku nikdy nevyhľadával iné deti a najradšej sa hral sám. Ale škôlka mu veľmi pomohla vo všetkom, začiatky sme zvládli a potom to bolo super 😊 ja som si vždy hovorila že proste zvládli to všetci rodičia a deti pred nami, musíme aj my 😅

@izabela181 dakujem snazim sa to hovorit aj ja sebe dookola 🙂
Najhorsie je, ze to je spolu s tym, ze skolka je v inom meste a v podstate sa stahujeme takze asi vela zmien

zuzuliatko18
30. júl 2025
@anonym_autor

@zuzuliatko18 presne dakujem, tvoja strata ma mrzi mas duhove dietatko
Viem ze dietatu davam to najlepsie, uz skolka velmi pomoze
Viem to avsak som len mamka a bohuzial nie robot bez citov

@anonym_autor ja viem, chcela som ta povzbudit.

A nemam duhove dietatko, po dvojickach sme uz dalsie dieta nemali.

barbie2023
30. júl 2025
@anonym_autor

@barbie2023 kokos to co za komentar 😂

@anonym_autor adekvátny k tvojmu príspevku. Si úzkostliva a nezdravo emocionálne naviazaná na svoje dieťa. To dieťa to určite cíti a skôr či neskôr sa to prejavi. Nič dobré to neprináša ,ale keďže si bola u psychológa tak to určite vieš a mám pocit ,že si aj vtedy nesúhlasila s takým názorom. Žiaľ, komu niet rady, tomu niet pomoci.

autor
30. júl 2025
@zuzuliatko18

@anonym_autor ja viem, chcela som ta povzbudit.

A nemam duhove dietatko, po dvojickach sme uz dalsie dieta nemali.

@zuzuliatko18 prepac narychlo som precitala

autor
30. júl 2025
@barbie2023

@anonym_autor adekvátny k tvojmu príspevku. Si úzkostliva a nezdravo emocionálne naviazaná na svoje dieťa. To dieťa to určite cíti a skôr či neskôr sa to prejavi. Nič dobré to neprináša ,ale keďže si bola u psychológa tak to určite vieš a mám pocit ,že si aj vtedy nesúhlasila s takým názorom. Žiaľ, komu niet rady, tomu niet pomoci.

@barbie2023 moj vztaj k dietatu bol vyhodnoteny ako normalny cau

autor
30. júl 2025
@andreatytler

@anonym_autor Aha, chapem. Tak potom budes OK. Skutocne. Vzdy v auguste a septembri je tu vela prispevkov od stresujucich mamiciek. Aj ja som riesila aj plakala. Zivot mamy. Co uz. Ked raz citis tak obrovsku lasku, musis zarucene citit aj obrovsky strach a uzkost pri predstave ze nie ste spolu. Zmier sa s tym.

@andreatytler dakujem
Moje jedine dieta a prve a ostala mi len ona

barka1
30. júl 2025
@anonym_autor

@barka1 tak vies kazda to vnima inak , ze ty si taka neznamena, ze to je najlepsie

@anonym_autor no ale ja tu potom nezakladam temy o tom, že nezvládam nieco, co je prirodzene a presli si tým generacie zien a deti.

billy_jean
30. júl 2025

Materská škola je vo všeobecnosti bezpečné miesto pre dieťa, fyzicky aj emocionálne. Dieťa sa tu naučí sebestačnosti ako obliekanie, hygiena, jedenie, upratovanie si vecí, sociálnym zručnostiam, ako sa deliť, počkať, spolupracovať, riešiť konflikty, komunikácii ´ vyjadrovať svoje potreby, počúvať iných, rozvíjať slovnú zásobu, režimu a pravidlám = dodržiavať čas, rešpektovať autoritu, fungovať v kolektíve, hrubej a jemnej motorike = kreslenie, strihanie, pohybové hry, tanec, šport, základom poznávania – farby, čísla, tvary, písmená, príroda, ročné obdobia. Samozrejme pomôže mu to v emočnom rozvoji, pomenovať a spracovať svoje emócie, rozvíjať empatiu, svoju kreativitu. Bude sa hrať, spievať tvoriť, objavovať svet, papať, spať. Bude tam šťastná, ak ju podporíš. Tak ako asi tvoja mamka raz v tomto čase podporila teba ( dúfam, že áno ...).

autor
30. júl 2025
@billy_jean

Materská škola je vo všeobecnosti bezpečné miesto pre dieťa, fyzicky aj emocionálne. Dieťa sa tu naučí sebestačnosti ako obliekanie, hygiena, jedenie, upratovanie si vecí, sociálnym zručnostiam, ako sa deliť, počkať, spolupracovať, riešiť konflikty, komunikácii ´ vyjadrovať svoje potreby, počúvať iných, rozvíjať slovnú zásobu, režimu a pravidlám = dodržiavať čas, rešpektovať autoritu, fungovať v kolektíve, hrubej a jemnej motorike = kreslenie, strihanie, pohybové hry, tanec, šport, základom poznávania – farby, čísla, tvary, písmená, príroda, ročné obdobia. Samozrejme pomôže mu to v emočnom rozvoji, pomenovať a spracovať svoje emócie, rozvíjať empatiu, svoju kreativitu. Bude sa hrať, spievať tvoriť, objavovať svet, papať, spať. Bude tam šťastná, ak ju podporíš. Tak ako asi tvoja mamka raz v tomto čase podporila teba ( dúfam, že áno ...).

@billy_jean ano dakujdm za hrejivy komentar

luccija
30. júl 2025

Je to normálne je to prvé veľké odlúčenie.

luccija
30. júl 2025

Ja vždy všetky nové situácie ťažšie prežívam hrca v krku, ťažoba na zaludku.Aj, keď išla dcéra do mesta na strednú.Si citlivejšia a tak to je.Zvyknes si ako píšeš budeš plakať, ale skús nie pred dieťaťom.Ja som pracovala v škôlke a prežívala som to s rodičmi aj deťmi, lebo sa mi to v hlave vrátilo aké to bolo...pustas to svoje mláďa a bojíš sa chcela ho chrániť normálna vec
tes sa, že si vybrala dobrú škôlku a len držím palce.Niekto má ten materinský cit a empatiu silnejši, ale nie si nenormálna❤️

autor
30. júl 2025
@luccija

Ja vždy všetky nové situácie ťažšie prežívam hrca v krku, ťažoba na zaludku.Aj, keď išla dcéra do mesta na strednú.Si citlivejšia a tak to je.Zvyknes si ako píšeš budeš plakať, ale skús nie pred dieťaťom.Ja som pracovala v škôlke a prežívala som to s rodičmi aj deťmi, lebo sa mi to v hlave vrátilo aké to bolo...pustas to svoje mláďa a bojíš sa chcela ho chrániť normálna vec
tes sa, že si vybrala dobrú škôlku a len držím palce.Niekto má ten materinský cit a empatiu silnejši, ale nie si nenormálna❤️

@luccija dakujem za krasnu odpoved ❤️

anonym_e861f8
30. júl 2025

@anonym_autor rátaj aj tak s tym ze skoro každé 2 týždne bude doma so soplami...čiže nebude to tak ze budes stale bez nej. Tvoje pocity su úplne v poriadku. Aj ja som sa strachovala...ale casom ma to preslo...vedela som ze je onho dobre postarané. Začína vam nova etapa. Mala si najde kamarátky a ziska nové zručnosti. Prajem veľa stastia.

pralinka86
30. júl 2025

Pozri, si mama, ale hlavne v prvom rade si to TY, zena.. dieta je tu spolu s tebou, ty ho vedies zivotom, uci sa od teba zit. Ty ale stale mas svoj zivot, ktory je obohateny dietatom. Stale musis vediet fungovat ako samostatna jednotka, nebyt zavisla na dietati (na niekom)
To, co pises, je z casti pochopitelne matkami, ale je to fakt hranicne, zastav sa, zamysli nad sebou, musis sa naucit kontrolovať, lebo dieťaťu to bude fakt viac škodiť..
Deti su rozne povahy, poradia si v skolke, naucia sa tam tolko nových veci a tolko toho zaziju. Je to potrebne pre ich vyvoj. Ano, mozno tam bude plakat dieťa, aj tvoje, ale mozno len kvoli tomu, lebo bude pocut inych plakat, zvladne to, ako aj ine. Mozno budete chodit mesiac s placom kazde rano, mozno nie..Ty mas byt ta silna, co ju podrzi, nie naopak, ze ona ta drzi, vdaka nej sa budes drzat. Mas este cas, vzchop sa. Nemyslim to v zlom. Je to velka zmena, ale prirodzena. Aj ty potrebuješ uz zmenu. Drzme si vsetky palce, co poslu dieta napredovať dalej. A hlavne co najmenej chorob. To az potom bude zahul a strach

majlo1234
30. júl 2025
@billy_jean

@billy_jean ja prave vnimam, ze emocionalne to musi byt obrovsky stres/zrada/smutok, zvlast ked ide dieta do statnej skolky, kde nie je umoznena adaptacia, tak ako u nas. Je fajn citat tvoj pohlad a dufam ze to tak je🤣
Tiez nas to caka, a mam z toho vredy. A to nie som nijak uvlast opicia matka, syn ma styri roky, je zvyknuty byt tyzdne bezo mna, ale je to vzdy vramci rodiny(babka, otec) a prostredia ktore pozna.
V septembri vsak nastupi do skolky, syytenom ze ho prestrcim medzi dverami ucetlkam ktore nikdy nevidel a pridem o neviem kolko hodin pre neho. Proste bude to tazke, snazim sa ho na to pripravovat, ale je ni ho luto😌

autor
30. júl 2025
@anonym_e861f8

@anonym_autor rátaj aj tak s tym ze skoro každé 2 týždne bude doma so soplami...čiže nebude to tak ze budes stale bez nej. Tvoje pocity su úplne v poriadku. Aj ja som sa strachovala...ale casom ma to preslo...vedela som ze je onho dobre postarané. Začína vam nova etapa. Mala si najde kamarátky a ziska nové zručnosti. Prajem veľa stastia.

@anonym_e861f8 dakujem ❤️❤️ za krasny komentar

autor
30. júl 2025
@pralinka86

Pozri, si mama, ale hlavne v prvom rade si to TY, zena.. dieta je tu spolu s tebou, ty ho vedies zivotom, uci sa od teba zit. Ty ale stale mas svoj zivot, ktory je obohateny dietatom. Stale musis vediet fungovat ako samostatna jednotka, nebyt zavisla na dietati (na niekom)
To, co pises, je z casti pochopitelne matkami, ale je to fakt hranicne, zastav sa, zamysli nad sebou, musis sa naucit kontrolovať, lebo dieťaťu to bude fakt viac škodiť..
Deti su rozne povahy, poradia si v skolke, naucia sa tam tolko nových veci a tolko toho zaziju. Je to potrebne pre ich vyvoj. Ano, mozno tam bude plakat dieťa, aj tvoje, ale mozno len kvoli tomu, lebo bude pocut inych plakat, zvladne to, ako aj ine. Mozno budete chodit mesiac s placom kazde rano, mozno nie..Ty mas byt ta silna, co ju podrzi, nie naopak, ze ona ta drzi, vdaka nej sa budes drzat. Mas este cas, vzchop sa. Nemyslim to v zlom. Je to velka zmena, ale prirodzena. Aj ty potrebuješ uz zmenu. Drzme si vsetky palce, co poslu dieta napredovať dalej. A hlavne co najmenej chorob. To az potom bude zahul a strach

@pralinka86 ❤️🍀 vytesat do kamena kazde slovo dakujem

billy_jean
30. júl 2025
@majlo1234

@billy_jean ja prave vnimam, ze emocionalne to musi byt obrovsky stres/zrada/smutok, zvlast ked ide dieta do statnej skolky, kde nie je umoznena adaptacia, tak ako u nas. Je fajn citat tvoj pohlad a dufam ze to tak je🤣
Tiez nas to caka, a mam z toho vredy. A to nie som nijak uvlast opicia matka, syn ma styri roky, je zvyknuty byt tyzdne bezo mna, ale je to vzdy vramci rodiny(babka, otec) a prostredia ktore pozna.
V septembri vsak nastupi do skolky, syytenom ze ho prestrcim medzi dverami ucetlkam ktore nikdy nevidel a pridem o neviem kolko hodin pre neho. Proste bude to tazke, snazim sa ho na to pripravovat, ale je ni ho luto😌

@majlo1234 chápem ťa, to je skôr ale o tvojich pocitoch, nie o pocitoch dieťaťa. Aby si mu to uľahčila, pripravuj ho na to. Otvorené rozhovory o to, čo príde v septembri, hranie sa na škôlku, prechádzky okolo nej, knižka o prvom dni, alebo video, film, aby dieťatko videlo, ako to v škôlke chodí a čo ho tam čaká. Ak je dieťa na to postupne pripravené, na škôlku sa môže aj tešiť ( hračky, deti, zábava) a hlavne, už bude velkáč, už bude skôlkar..

luccija
30. júl 2025
@majlo1234

@majlo1234 je to zle zariadené, že tie deti nevedia do čoho idú, nevidíš učiteľku atď ..oveľa lepšie by bolo ísť tam s mamou vidieť o čom je tá "škôlka" chvíľu sa pohrať a ísť domov.Moja dcéra išla v 5 r a dodnes, keď sa niekde rozpráva o škôlke mi povie, že som ju oklamala, že hneď prídem a musela ísť aj na obed atď...ona už neplakala, ale nechodila tam rada.A adaptácia vtedy ešte nebola žiadna hneď v prvý deň domov až po naobedovani.Ja som to brala, že je už veľká, že už nadštandard dostala🙂ale ťažobu som mala strasnu.Ale poviem ti, že som v tých modrých navlekoch na nohách prišla do auta vrátila sa ich vrátiť a celé doobedie taká, že som vlastne nevedela čo robiť len som čakala, že pôjdem pre ňu.Ale z opačnej skúsenosti ako učiteľka som trpela ako kôň, keď tie deti plakali a stále sa pýtali či mama príde a nezabudne.A otcovia boli prvé dni ešte horší ako matky spotené čelo, vždy niečo zabudli aj tí chlapi, keď ide do tuhého vymaknu🤣
Neboj sa už ma dobrý vek bude to znášať lepšie a si doma s druhou veď tam nemusí byť celý deň.

katrinka233
30. júl 2025

@anonym_autor neviem sa uplne vzit do tvojej situacie, ked syn nastupil do skolky neplakala som, bola som tehu a velmi mi to pomohlo, ALE mozno ti pomoze ak poviem ze je dobre ze ju davas do sukromnej MŠ, syn chodil do montessori sukromnej, 3 uzasne ucitelky na 12 deticiek, nie niekedy ako v statnej ze 20 deti na 1… ziadne konflikty tam neboli lebo ucitelky sa im stale venuju a syn tam krasne prosperoval a chodil tam stastny a to ukludnovalo aj mna

lienka.7
1. aug 2025

@anonym_autor prepáč, ale fakt vyhľadaj psychológa. Lebo svoju frustráciu budeš ďalej prenášať na dcérku.
Takáto opicia láska je proste uplne mimo

autor
1. aug 2025
@katrinka233

@anonym_autor neviem sa uplne vzit do tvojej situacie, ked syn nastupil do skolky neplakala som, bola som tehu a velmi mi to pomohlo, ALE mozno ti pomoze ak poviem ze je dobre ze ju davas do sukromnej MŠ, syn chodil do montessori sukromnej, 3 uzasne ucitelky na 12 deticiek, nie niekedy ako v statnej ze 20 deti na 1… ziadne konflikty tam neboli lebo ucitelky sa im stale venuju a syn tam krasne prosperoval a chodil tam stastny a to ukludnovalo aj mna

@katrinka233 dakujem ukludnuje to aj mna

jankadr
1. aug 2025

Myslím, že by si mala myslieť pozitívne. Každá mama znáša nástup do škôlky s určitými obavami. Detto ja svoje deti. Ale....konečne som mala prestávku v práci, denné menu, nové oblečenie, veselých kolegov okolo seba, hudbu, čo mám rada v aute (nielen Spievankovo🙂. Si žena, nielen matka. Vybehni si s kamarátkami, daj dcére krídla. Pozeraj na svet inými očami, lebo život beží rýchlo. O chvíľu budeš riešiť pubertu, že dcéra má radšej kamošky ako teba, potom, že má radšej priateľa ako teba. A spomeň si, ako môžme ďakovať tomuto štátu (to posledné, čo na ňom vidím pozitívne), že sme s tými deťmi boli 3 roky doma a dali im ten naj základ do života.V zahraničí tento luxus nemajú. Ja keď som deti brala zo škôlky trávili sme spolu pomaly intenzívnejší čas ako na MD/RD. a boli sme si vzácni....🙂🙂🙂

autor
1. aug 2025
@jankadr

Myslím, že by si mala myslieť pozitívne. Každá mama znáša nástup do škôlky s určitými obavami. Detto ja svoje deti. Ale....konečne som mala prestávku v práci, denné menu, nové oblečenie, veselých kolegov okolo seba, hudbu, čo mám rada v aute (nielen Spievankovo🙂. Si žena, nielen matka. Vybehni si s kamarátkami, daj dcére krídla. Pozeraj na svet inými očami, lebo život beží rýchlo. O chvíľu budeš riešiť pubertu, že dcéra má radšej kamošky ako teba, potom, že má radšej priateľa ako teba. A spomeň si, ako môžme ďakovať tomuto štátu (to posledné, čo na ňom vidím pozitívne), že sme s tými deťmi boli 3 roky doma a dali im ten naj základ do života.V zahraničí tento luxus nemajú. Ja keď som deti brala zo škôlky trávili sme spolu pomaly intenzívnejší čas ako na MD/RD. a boli sme si vzácni....🙂🙂🙂

@jankadr dakujem za krasne slova 🫶🏻

anonym_51af66
1. aug 2025

@anonym_autor mávala som tiež takéto stavy mávala kým sme mali len jedno dieťa. Nezávidím ti ten obrovský strach naviazaný len na jedno dieťa. Ono keď sú už deti dve, strach sa akoby medzi ne rozložil a a je to omoc znesiteľnejší pocit musím povedať.

ravehami
1. aug 2025

Pises ze dieta bez teba vydrzi cely den..taktiez ze ty vydrzis bez nej cely den tak o co ide?..zeny ti tu zle nepisali, namiesto zamyslenia sa, prijatia rady atd si zacala okolo seba boxovat..ak si chcela pocut konkretnu odpoved, tak tu si nepochodila..hentie story o revucich zenach ci co to, to neviem kto ti natliachal ale mozno prave tie zeny by ti dali odpoved, ktoru chces…prestan lipnut na dietati, viac jej ublizis ako pomozes..psycholog ti nepomohol, lebo si nechcela pomoc..vzchopit a spamatovat sa mozes aj sama, ale musis chciet

valerya
1. aug 2025

Keď na to nie si finančné odkázaná, tak ju do škôlky nedávaj. Aj na štyri roky stačí dať dieťa do škôlky. Aj na päť. Doma ju všetko naučíš, čo v škôlke. Medzi deti chodíte, tak o čo ide. O to, že ma tri? Za mňa je trojročné dieťa ešte veľmi malé na kolektív. Ja som svoju prvorodenu dala do škôlky na päť a nikdy nemala žiadny problém. Do prvej triedy išla s tým, že už čítala.

anonym_e73efa
1. aug 2025
@anonym_autor

@barka1 tak vies kazda to vnima inak , ze ty si taka neznamena, ze to je najlepsie

@anonym_autor neboj, zvládnete

anonym_72fd1a
1. aug 2025

Tu pochopenie nehladaj. Tu kazda ledva cakala kedy strci 2 rocne dieta do jasiel. Chapem ta. Uz to je onicom ked skonci RD. Len nahananie sa z prace,do prace,do skolky atd. A s detmi malo. Mne to je luto doteraz

anonym_72fd1a
1. aug 2025
@valerya

Keď na to nie si finančné odkázaná, tak ju do škôlky nedávaj. Aj na štyri roky stačí dať dieťa do škôlky. Aj na päť. Doma ju všetko naučíš, čo v škôlke. Medzi deti chodíte, tak o čo ide. O to, že ma tri? Za mňa je trojročné dieťa ešte veľmi malé na kolektív. Ja som svoju prvorodenu dala do škôlky na päť a nikdy nemala žiadny problém. Do prvej triedy išla s tým, že už čítala.

@valerya presne. Moji isli ked mali skoro 4 roky. Sym cital od 5 rokov. A nerad tam chodil cele tri roky.