Strava v škôlke?
Mile mamicky chce sa opytat ci je mozne aby sa detom v skolke podavali na ranajky opecena spekacka s kecupom.?Pripadne ine udeniny salamy parky..?..nakolko som to pocula .konkretne v skolke kde sa ho chystam od februara -marca tohto roku na zapis....mozu nejakym sposobom rodicia ovplyvnit jedalnicek. mam pravo vidiet jedalnicek viac ako na mesiac?.na sukromnu skolku zial nemam financie syn je sledovany na gastre musi mat dietnejsiu stravu on ma 3.5 r.a nedavam mu ani sladkosti nakolko je z nich hyperaktivny a ani udeniny.. .ako je to so sladkostami?davaju sa v skolke iba vinimocne alebo ako?budem rada za nazory pripadne vie mi niekto odporucit dobru skolku v Kosiaciach? 🙂
u nas v skolke chodia kone - pre zaplatene deti, ostatne stoja pri konovi a pozeraju ako sa kamarati vozia...
@kleoppatra ako si pisala, zriadovatelom skolky je obec. obrat sa este raz oficialne na riaditelku skolky, aby ti dala vysvetlenie (samozrejme pisomne), potom sa obrat na zriadovatela - teda starostu, od toho si vypytaj tiez vysvetlenie a kazdu obec kontroluje VUCka, takze potom sa obrat s tymto problemom na VUCku a ked nepomoze ani to, tak rovno na ministerstvo, len neviem ci skolstva alebo zdravotnictva. chod pekne stupen za stupnom hierarchicky...
samozrejme, oboznam s tym aj danone a nech ti aj oni daju vyjadrenie a toto potom davaj ako prilohu ku kazdej staznosti. a spoj sa s tymi rodicmi zo socialne slabsich rodin, oni proti tomu nebudu a budes mat aspon aku taku podporu...
alebo navrhnite riaditelke, aby nedavali deckam jest jogurty pred obedom ale az k olovrantu... s tym by mohli suhlasit aj ostatni rodicia. len potrebujes aj ine argumenty ako to, ze decka nezjedia obed a su to zbytocne vyhodene peniaze.
@vevesh U nas sa mali poldenne deti praveze narok na obed a rodicia si ich vyzdvihovali az po obede, to je cudne ako to mate. Ale zase na druhej strane nejediace deti psychicky nutili, nas sa to sice netykalo, lebo nasa je dobre, ale viem od mamin ze kopec deti co ich aj rodicia vyzdvihovali na obed ze by radsej sedeli pred jedalnou a iba pozerali, len aby nemuseli jest. Ale nedalo sa to tak, u nas sa ten obed musel praveze zaplatit, tak si vyber co je horsie. A tak isto viem od tych mamin, co neustale riesili ako ich deti zastrasovali aby jedli, ze kopukrat aj tak nic nezjdeli, len co traumy mali a len co dosli domov tak vyjdeli chladnicku. Takze platili fakticky za nic, to mas tak, vsade je nieco...
@jasminet Aj u nas chodili kone, tie som rada detom platila, aj ked tiez boli predrazene, 4E za dve mini kolecka, lebo tam vidim nejaku pridanu hodnotu pre to dieta, ale aspon boli minimalne tej slusnoti, ze deti ktore si nezaplatili sa zatial normalne mohli hrat v triede, a kedze v zime cakat vonku na kone by nebolo dobre niekde v rade nastupeni cela skolka mrznut (velka skolka), tak aj z jednotlivvycg tried sa volali deti postupne na etapy, takze to az tak nepocitovali tie vystrcene.
@kleoppatra Inak k tomu ze maly este nepochopi, ako zo skusenosti ti poviem (mam uz dve deti na ZS), ze nielen 3 rocny, ale este ani 10 rocny si neda vysvetlit a bude povazovat za krivdu ked mu nebudes platit karticku do Rajo automatu, ked mu das menej na bufet atd. a bude to brat ci ste socky ci co...a ked mu tie prachy das, casto si to kupi a donesie potom domov nezjdene v taske, nakolko si to kupil len z frajeriny ze na to ma pred ostatnymi. 😠
viem ze je to nespravne ako to skolka robi, ale na druhej strane sa bojim ze ak rozvírim hladinu odnesie si to moje dieta, nebudu ho mat radi učiteľky a tak, ale zase mam si nechať skakať po hlave len aby riaditeľka ziskala body a darčeky od danone za velku konzumaciu ich produktov?
@horana u nas deti nenutia jest, ale musia ochutnat z obeda a naberaju si sami...cize kazde dieta si naberie co a kolko toho chce..a takymto postupom nemaju v skolke deti, kt. Nejedia... 😎 a stravuje sa v kmenovych triedach- len je to zle vyriesene s tym vyzdvihovanim a "nenarokom" na obed...som mala co robit, dietatu vysvetlit, preco ono nemoze jest s ostatnymi detickami.. 😲
nemate ešte niekto skusenosti s mliečnou ligou vo vašej školke? Ako to prebieha u vas ak ste zapojeny?
viem ze je vela skoliek ktore su zapojene do programu mliečna liga, len by ma zaujimalo ci este niektora z nich takto predava mliečne produkty + k strave....
Ahojte, nasa dcerka nastupuje 1.x do skolky a na stranke maju uz vypisany jedalnicek na cely tyzden. Dost som z neho znechutena. Na ranajky (resp. pisu ze desiata o 8:45) maju 3x iba chlieb s maslom a dakym kuskom zeleniny, obedy ze sekana so zemiakmi, parene buchty, ostatne sa mi zdali ok (masko s prilohou). Olovranty plus minus ujdu. Cely den ani 1 ks ovocia, vobec ovocie v skolke nepodavaju. K jedlam maju napisane bud mlieko alebo daku sirupovu vodu alebo cierny caj s citronom.
Tiez sa mi nepaci, ze mliecnu porciu riesia iba mliekom, ziadne syry, natierky...
Zda sa mi to dost neadekvatne. Je to normalne?
Mam sa ozvat, aby zas malu nesikanovali, ze papulujem? Ci? 😝
Vdaka
@evulienkaslx to, ze nemaju napisane v lostku neznamena, ze ovocie nedostanu. Naco to riesis ked ti tam mala este ani nezacala chodit?? Este ani nevies, ci to takto naozaj funguje a uz sa chces stazovat. Vydrz, zistis, uvidis, ochutnas, potom bude rodicko a tam sa nasledne ozvi, ak to bude podla teba nevyhovujuce. Inak mne absencia ovocia v skolke nevadi, mala ma predsa aj rodicov a cast dna travi aj doma, takze to ovocie jej dam ja a domace, ktore ma urcite vyssiu vyzivovu hodnotu ako kupovane, ktore dostanu v skolke.
@cannella Viem, ze to takto v skolke funguje, nakolko mi tam chodia deti mojich znamych a kamaratok. Vacsina sa potom dojeda doma. To ovocie je podla mna skoda, lebo idealne je jest ho doobeda, max. na olovrant, ale nedavaju tam. Je to statna skolka, len som sa chcela spytat, ci je takyto "standard"...
Pozri, za stravu platis cca 2 €, som zvedava, co dobreho by si z toho vykuzlila pre dieta ty. Je to dieta, ma rychle travenie a ovocie pri prichode zo skolky je uplne v norme. To, o com pises ty plati pre dospelych ludi. Ja by som bola rada, keby v skolke dostavali ovocie pravidelne, nemali by kazdy bozi den pecivo a davali im bylinkovy caj z vlastnej zahradky s domacim medom tak, ako to robim ja. Ale uvedom si, ze je to skolka, ktora ma naozaj vyhroteny rozpocet na jedlo. Musis byt proste realista. Tak jej to ovocie proste daj do skrinky v skolke a povedz jej, kedy ho ma spapat,.alebo jej ho daj doma. Drzat sa toho, ze ovocie ma byt doobeda je u malych deti vazne nezmysel. A to ti pisem ja, nazyvana bio raw sialenou matkou.
@evulienkaslx nie je to v tych skolkach idealne ale svita na lepsie casy. K nam napriklad dorazilo nejake nariadenie ze deti treba zvykat na cistu vodu a to stylom ze raz do tyzdna po sladkom obede (detska vyziva ci puding sa tam nerata) dostanu pohar cistej vody. No povedz mi kto toto vymysla 😀 😀 😀
Tak ste to konečne upresnila... Zrejme to bolo v rámci rozlúčkove predškolákov, ktorú casto organizujú rodičia ako Rz😜 V spolupráci s mš , naši rodičia tiež chceli opekačku s detmi namiesto peknej a dostojne rozlúčke s mš s kultúrnym peogramom , tancom a tortičkou a potom sú zo špekačiek fotky a takáto skreslená diskusia! Možem vás ubezpečit že v mš nikdy neboli a nebudú párky na raňsjky. Deti ani prívarok s vareným párkom nemožu mať , varí sa im vajíčko ... To uvádzam ako príklad, no stessss!!!!
@evulienkaslx u nas presne tak isto. Ovocie 0 bodov. Chodila do skolky 3mesiace minuly skolsky rok a az dvakrat som jej nasla skrinke ovocie. Na jedalnom listku ani nebolo pisane. Ale 2x? U nas teda je zvykom ovocie jest skoro stale,namiesto inych sladkosti cokolad a pod. nakrajam ovocie. Ale bola som priam zhrozena ked som videla ten jedalny. Desiate bez zeleniny iba natierka,obed este ako tak,piatky sladke nieco,olovranty maslove chleby s rajcinou,uhorkou..alebo opat natierka,alebo puding a piskoty. Otrasne. A to som neni bio eko raw matka,ale malu ucim na zdravu normalnu stavu aby mala vsetky vitaminy v prirodzenej forme. Pitie uz radsej ani nekomentujem,same sladke zbrndy...
U nás v materskej škole máme každý deň zeleninu , či už kaleráb alebo rajčinu aj na raňajky a olovrant samozrejme k chlebu alebo pečivu 🙂
U nás v materskej škole máme každý deň zeleninu , či už kaleráb alebo rajčinu aj na raňajky a olovrant samozrejme k chlebu alebo pečivu 🙂 a to sme štátna materská škola
@sylverka aj v nasej skoleke nmaju pisenu zeleninku k chlebiku, ale to maju 1 maly kruzok alebo pruzok rajciny, papriky alebo uhorky a aj to 90% deti nezje. Vsak dozenie doma snad.
@evulienkaslx ovocie jej mozes dat aj ty.mnohe mamy to riesia tak,ze cestou zo skolky davaju detom ovocie. Alebo jej ho daj k ranajkam.
U nas uvadzaju,co maju,ale viem,ze ta zelenina je len platok niecoho a obcas ovocie maju bus k desiatej alebo k obedu. Ak tak sa vacsina deti na to vykasle. Ja to robim tak,ze ponuknem,ked su doma. Maly sa aj sam vypyta. Mala zas ma radsej surovu zeleninu,tazke k veceri vselico nakrajam.
Ono varit za taku smiesnu sumu kvalitne jedla nejde. To by ste sa museli dohodnut na rodicku na zvyseni stravneho a na zaklade toho ocakavat kvalitnejsiu stravu.
Pseno,quinoy a pod.od nich neocakavam,ako prilohu nam to spravim ja doma,rovnako ako aj kvalitnejsie maso. Ovocie a zelenina-zial,tam sa musim tento rok spolahnut len na obchod.
@evulienkaslx moja dcera chodi do skolky v rakusku kedze tu zijeme. A tu v nasej skolke je taky zvyk, ze my rodicia sa striedame a vsetkym detom nosime ovocie a zeleninu (uhorku, mrkvu) vzdy v pondelok a na cely tyzden (1kg jablk, zopar sezonneho ovocia, 1 uhorku, zo tri mrkvy nic velke). najblizsie vychadzam az na november. Takto deti este len pridu do skolkky a uz maju na stole nakrajanu cerstvu zeleninku a ovocie. Pripravuju im to samozrejme ucitelky. funguje to super. MOzno by si mohla nieco taketo navrhnut u vas na rodicku 😉
@pragmaticka skusim navrhnut, mozno by to mohlo prejst,keby to odovzdavame do jedalne. Dnes som sa ucitelky pytala, ci mozem dcerke doniest z domu a ona povedala, ze na zaklade hygienickych predpisov nemozem. Tak zatial bude ovocie mat iba doma.
@domitobi v statnej som o tom este nepocula. Vobec vyrobky by sa davat nemali. Ono su urcite statom urcene jedalnicky, ale aj samotna veduca ma svone kompetencie, takze urcite sa treba ozvat 😉
priklad jedalneho listka 🙂
http://eskoly.sk/jilemnickeho12/jedalen
@evulienkaslx v našej škôlke máme ovocné utorky, kedy nosíme ovocie do triedy a oni z toho počas dňa čerpajú, ale aj tento týždeň majú napr.slivky v jedálničku, každý deň nejakú zeleninu, ja z toho vedu nerobím, vidím, čo má za deň na jedenie, podľa toho pripravím večeru, ak mali viac pečiva, na večeru je len hustá polievka, keď prídem pre ňu do škôlky, donesiem jej ešte ovocie a popri prechádzke si ho zje. Našťastie nie je vyberavá a zje všetko
@evulienkaslx prikladam jedalnicke nasej ms - ale ako som pisala,ta zelenina je vzdy platok dacoho. A v pondelok maju vzdy daco sladke ako druhe jedlo a tp nas maly neznasa.
@siska53 my mame podobne len vobec ziadne natierky, len furt pecivo s maslom a kuskom zeleniny, aj to maslo vyzera skor na margarin daky

inak, u nas mame ovocne dni - tusim v pondelok maju ovocie dotovane, v utorok ovocnu stavu dotovanu (nie sirup), ale stavu a v stredu nosime do skolky ovocie my rodicia /teda deti), ucitelky to rozkrajaju a deti sa ponukaju navzajom - jeden doniesie banan, druhy hrusku, dalsi jahody, hrozno, papaju, avokadu... to ma podla mna vasi vyznam ako jogurt.