icon

Strava v škôlke?

domitobi
31. aug 2011

Mile mamicky chce sa opytat ci je mozne aby sa detom v skolke podavali na ranajky opecena spekacka s kecupom.?Pripadne ine udeniny salamy parky..?..nakolko som to pocula .konkretne v skolke kde sa ho chystam od februara -marca tohto roku na zapis....mozu nejakym sposobom rodicia ovplyvnit jedalnicek. mam pravo vidiet jedalnicek viac ako na mesiac?.na sukromnu skolku zial nemam financie syn je sledovany na gastre musi mat dietnejsiu stravu on ma 3.5 r.a nedavam mu ani sladkosti nakolko je z nich hyperaktivny a ani udeniny.. .ako je to so sladkostami?davaju sa v skolke iba vinimocne alebo ako?budem rada za nazory pripadne vie mi niekto odporucit dobru skolku v Kosiaciach? 🙂

siska53
8. sep 2016

@evulienkaslx urcite to je margarin. Ten je lacnejsi.. Aspon tak som.citala,ze to nie prave maslo.
Skus sa opytat,ak mas cas tam.ist,ci mozes prist na ochutnavku aj desiatej.

maciatkolulu
8. sep 2016

@evulienkaslx daj ju do sukromnej skolky, tam si zaplatis a budes mat....Ja nechapem, co sa stale riesi, ved to takto fungovalo vzdy, s tym rozdielom, ze teraz mate moznost si vybrat aj bio, eko raw a neviem este ake skolky a pokial na ne nemate, tak sa furt nestazovat, ale normalne sa skusit dohodnut na rodicku na ovocnych, ci zeleninovych dnoch a hotovo, skolky nemozu na zaklade niektorych "modnych"vystrelkov menit normy, tie su dane, ale slusnou formou sa da vzdy dohodnut a nie sa ofukovat a kvikat hned po precitani jedalneho listka. Mne moje dieta nezje ani kusok ovocia a zeleniny, ani kusok....a to v akejkolvek forme, takze to kamuflujem vo vareni a pochybujem, zeby mi vychadzali kucharky v ustret, takze by som to riesila absolutne s kludom a varila mu take vecere, aelbo cez vikendy...Nic tazke, co sa stane, ked das svojmu dietatu ovocie, ci zeleninu poobede? Podla mna nic 😉 A znova prizvukujem, dnes je kopec moznosti a sukrmonych predskolskych zariadeni je ako maku, staci si vybrat

simca06022011
8. sep 2016

@moni244 no a to nesmu;) hygiena by ich sfukla hned, nesmie sa nosti vobec ovocie.. dokonca mame my v skolke aj ovocne stromy ale zjest z toho v ramci skolky nemozu deti ani kus! to nevymyslis ;)

maciatkolulu
8. sep 2016

@siska53 to myslis ako vazne, ze tam ma ist na ochutnavku, ci je to maslo, ci margarin? 😀 😀 Ja naozaj nevychadzam z udivu, co sa tu riesi a co ked to je margarin? Pruuuuser ako svina 😀 Nestazovat sa a neochutnavat, ale smer sukromne zariadenie a tam si mozete robit, co sa vam zachce 😀 Ale ja sa fakt uprimne bavim a fakt uprimne lutujem ucitelky v skolkach....Mam uz tri deti, ale teda, aby som nabiehala do skolky, ci moje dieta krmia margarinom, ci maslom, fuuu, to by ma nenapadlo riesit...Ale ved zbal dietatu maslo do skolky a ked si budu natierat, tak nech si vytiahne a natre si svoooooj 😀 , boze to su problemy.... Ja som mala decka vo waldorfe a tam sa hold zdravo stravovalo, ale nikdy by som neriesila, ci zjedli margarin, ci maslo, ci co, jedli to, co ostatni a bolo, dohodli sme sa na rodicku a bolo, ovocie, zelenina sa nosila a bolo, ci im natreli chlieb ramou, ci maslom, z coho robili natierky som neriesila a teda ziaden z rodicov, co sa teraz deje, ja len ziram a lutujem tie ubohe pedagogicke stvory a ani sa im niekedy necudujem, ze su nervne, pretoze cez den maju kopec deti a poobede nabiehaju matky, ci mali ramu, ci maslo, teda ak sa nedovalia cez desiatu ochutnavat 😀 😀 😀 😀

simca06022011
8. sep 2016

@maciatkolulu alebo treba do skolky doniest kazdy mesiac krabicu masiel a bude vybavene ;) za 1,.. nejake centy by pomaly ludia chcely aby podavali kaviar... my sme robil anketu v skolke a za zvysenie o 20 centov bolo ledva 20% rodicov... a za tu cenu chceli aspon mliecne vyrobky regionalne a racionalnejsie muky a sem-tam maso pouzivat. Nepreslo. Ale nad listkom mamicky fnukali a fujkali cely skolsky rok!!! A ked mozu daco zmenit tak figu...

simca06022011
8. sep 2016

no a este aby som dodala aj ked nesieme sladkosti, ovocie detom do skolky na sviatok, tak to dostanu do skrinky a ci mozu rozhodnu rodicia ;)

mius.brcko
8. sep 2016

siska53 aj u nas v skolke maju v pondelok vzdy sladke druhe jedlo.. ja som to neriesila, ved dcera ma sladke rada a ani doma nejeme stale maso.. az po nejakom case som sa dozvedela, ze preto je v pondelok sladke, lebo nechcu mat stare maso z obchodu (po vikende), co mi pride rozumne 🙂

evulienkaslx
8. sep 2016

@maciatkolulu to ze nieco fungovalo , ako fungovalo, nemusi byt spravne. Nik tu nefnuka a neujuka, len mi pride divne, ze nemaju ovocie a racionalnejsiu stravu. Radsej keby davaju deckam cistu vodu a za usetrene peniaze mozu kupit to ovocie.
Mnohe deti sa stravuju nezdravo doma a tak im takyto typ stravy v skolke nevadi. Nie som ziadna bio ani eco ani raw matka, ale myslim si, ze by sa dalo troska zdravsie jedavat. Skolka a skola (najma u mensich deti) by mala davat pozitivne vzorce do buducnosti, lebo potom uz nikto nic nezmeni.

maciatkolulu
8. sep 2016

@evulienkaslx ja som za zdravu stravu,napriek tomu moje dieta nic z ovocia a zeleniny nezje a to mame doma vlastne a nechce, ale skolka ma svoje normy, sama o tom viem vela, pretoze mne veduca kuchyne vychadzala v ustrety tym, ze odoberala dcere jedlo predtym, nez davali mlieko a ine mliecne produkty a ukazovala mi ich smernice, rovnako ako prizvukovala, zeby mala velky problem, kebyze jej pride kontrola a vidia, ze jednu porciu robia zvlast, ver tomu, ze to nie je vymysel riaditelok, albo veducich kuchyne a ked das dietatu ovocia a zeleninu poobede je s tym nejaky problem? Podla mna nie, ale ked chces vyslovene zdravu stravu kludne ries sukrmonu skolku na toto zameranu a mas po probleme, alebo sa dohodnite na rodicku, bolo to tu uz velakrat spomenute, vzdy sa da najst riesenie

danusskaaa
8. sep 2016

Ta spekacka mu moc nejde do hlavy, keďže tiež viem ako to chodí u nas... Ale nevravím, že je to nemožné. U nás však tiež frčia skôr tie nátierky alebo guľky s mliekom. Čo sa týka tých sladkosti. U nás to je zavedené tak, že každý ak niečo donesie (na meniny či sviatok, alebo dostanú nejaký balíček od škôlky či sponzora) musia si to deti odložiť do skrinky a zjesť to môžu až keď rodič vyberá dieťa zo škôlky. Funguje to, fakt sa tie deti krásne naučili všetko odkladať a potom sa opýtať rodičov či môžu. A dokonca niektorí na to aj zabudnú 🙂 ovocie ( donesene z domu) sa "po novom" nemôže podávať - zakázala hygiena. Ak je dieťa na niečo precitlivele či alergické treba s tým oboznámiť učiteľky a bude mať náhradu. U nás jeden nemôže mak, tak ma vždy niečo iné...

siska53
8. sep 2016

@maciatkolulu Ja s tym problem nemam (asi si zle citala ), aj ked margarin absolutne neuznavame a doma pouzivame len normalne maslo. Len ked ma niekto pocit,ze ta strava nie je dobra,tak ju moze ist ochutnat. Ak ma tolko volna. Aj nam vraveli,ze ked chceme,mozeme prist ochutnat,co jedia nase deti.
Verim,ze je lepsia nez ten odpad,co sme mavali v skolskych jedalnach my. Esteze som si vymohla v prvon rocniku na gympli,ze tam uz chodit nebudem,lebo su to zbytocne vyhodene peniaze.

sense
8. sep 2016

Zijem v zahranici, a u nas v skolke na ranajky resp desiatu, tmavy chlieb al. celozrnny, maslo, dzem med, kusok ovocia, alebo jogurt pripadne vajicko, ak dieta nechce maslo alebo dzem nevadi moze mat aj len suchy chlieb - napr. nasa dcera radsej bude jest suchy chlieb alebo bude hladna ako tam mat maslo... na pitie pocas celeho dna bud cista voda alebo nesladeny ovocny caj nic ine, ziadne sirupy, dzusy ani mlieko ak rodic vyslovene trva na tom aby malo mlieko moze ho dietatu doniest...., na obed maju vzdy salat al. surovu zeleninu- fingerfood, plus hlavne jedlo, maso, priloha dusena zelenina alebo bezmasite jedlo, ziadne sladke jedlo, apropo obcas sa pritrafi aj vyprazana ryba alebo rybie prsty a hranolky, ma to tak raz za mesiac vedu z toho nerobi lebo doma to nemavame, a napr. ak majuu este nieco zo dna predtym a nejake dieta nechce to co je v dany den ponuknu mu to a ohreju . a olovrant maju ovocie, nejake suchare, jogurty, vajicko, oriesky atd ....obcas este chlebik, vajicko syr... Dnes mali napr. na obed zemiaky, dusenu mrkvu, maso ani neviem ake, plus salat z rajcin , uhoriek a hlavkoveho salatu a na olovrant mali muesli domace - cize jogurt, vlocky, ovocie plus med zmiesane... a ked maju vylet do lesa tak tam opekaju a ak je naprsane resp mokro tak cestoviny s nejakou omackou.... sladke maju tiez obcas vo forme nejakych muffin, al. kolaca ci susienok co si pecu sami v skolke...a deti co maju alergie alebo specialnu stravu tak im to nosia rodicia

siska53
8. sep 2016

@mius.brcko tak to ano. Lzn nas vzdy frfle,ze mal zly obed. On je ako ja. Tiez nemam rada sladke obedy a doma som ich robievala obcas len preto,lebo som.vedela,ze v skolke ich robia.

sylverka
16. sep 2016

@evulienkaslx u nás majú nakrájané na tanieriku a vezmú si koľko chcú

mateson
16. sep 2016

@sense oni nechávajú stravu do dalšieho dňa a zohrejú to dieťaťu?

sense
16. sep 2016

@mateson ano nezijem ale na slovensku, oni si napr aj ranajky a olovranty robia sami, maju normalnu kuchynu

petullka3
26. okt 2016

No u nas v skolke sice nedavaju detom na ranajky spekacik s kecupom zato napr. taka oskvarkova natierka ci natierka z trescej pecene alebo kvasnicova pomazanka je uplne bezna.... podla mna je toto dost tazke na detsky zaludok a chystam sa to riesit.... nehovorim o dalsich lahodkach ako napr. rybacej polievke s lecom atd.... myslim ze deticky maju mat pestru a vyvazenu stravu, nemusia jest stale na ranajky ci olovrant zasadne iba chleba s maslom ale toto nie su jedla pre male 3 rocne deti...

timea7
2. nov 2016

@petullka3 mňa by tiež zaujímalo, aký idiot to dal do noriem pre stravu detí od 2-6 rokov...najmä tú treščiu pečeň a škvarkovú nátierku. Viem, že to v normách je, ale zase vedúce kuchyne majú možnosť výberu a pokiaľ sú šikovné, tak aj za tú smiešnu sumu, ktorú rodičia platia, sa dá dosiahnuť, aby strava bola pomerne zdravá, aj chutná, ovocie v nej je samozrejmosťou. Jasné, že nie denne jeden banán na dieťa, ale je. Inak ten špekáčik s kečupom nebol na raňajky, ale bol na opekačke, bolo to tu v téme myslím vysvetlené. Takže netreba hneď veriť všetkému, čo tu človek číta.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
mateson
5. nov 2016

@petullka3
@timea7 nátierka z treščej pečene je fantastická, mali sme ju včera a deti ju zbožňujú. Drožďová je detto výborná. Vy osobne keď tu píšete, že je to zlé, ochutnali ste to niekedy? Rybacie nátierky musia byť povinne zaradené do jedálnička raz za týždeň. A droždie. Prečítajte si prosím články od odborníkov prečo je dobré.Samozrejme, že náterka musí byť urobená dobre a z klasického masla, nie z ramy a pododných hnusov.Ja nehovorím , nad niektorými nátierkami v normách, sa rozum zastavuje. ale konkrétne tieto dve to učite nejsú. A nie je nič lepšie, ako to dietatu zhnusiť komentárom nad jedálničkom, hned ráno, že? A teraz smelo do toho, po 15rokoch práce vedúcej školskej jedálne som totálne imúnna voči všetkému.

timea7
5. nov 2016

@mateson všetky nátierky, o ktorých som písala, som samozrejme ochutnala, nezáleží na tom, či niečo chutí mne, tu ide o chuťové vnemy detí, detí vo veku od dvoch rokov a je mi ukradnuté,čo píšu odborníci, ak vyše polovica detí chlieb ochutná, odloží a viac sa ho nedotkne, tak to riešim s vedúcou kuchyne. Aký zmysel má to, že je nátierka napísaná na jedálnom lístku, kuchárky s tým majú prácu, ide to do smetí a deti odchádzajú domov hladné? Písala som o nátierke z tresčej pečene, nie o rybacej, ktorú deti zbožňujú a o škvarkovej, ktorú považujem za výsmech zdravej výžive, nie o drožďovej, ktorá je tiež veľmi obľúbená. Samozrejme, že sú nátierky robené s maslom. Ešte som chcela dodať, že nepíšem o mojich deťoch, ale o deťoch v materskej škole. A hádam nie som na hlavu padnutá, aby som jedlo komentovala pred deťmi, ak tak urobia rodičia, nie je v mojej moci tomu zabrániť. Inak tiež som už po desaťročiach v materských školách imúnna voči debilným normám.

mateson
5. nov 2016

@timea7 ja som písala o nátierke z treščej pečene. V našej školke patrí mezi oblúbené. A droždová patrila príspevku vyššie.

timea7
5. nov 2016

@mateson prepáč, to som si neuvedomila, že o tej drožďovej to patrí niekomu inému, u nás je jedna z najobľúbenejších, nátierka z tresčej pečene ide vždy do koša 😒

petullka3
5. nov 2016

@mateson Nikdy som nenapisala ze je to zle hnusne a podobne....a ano predstavte si ochutnala som a dokonca mam velmi rada natierky z trescej pecene a aj drozdovu.... ja len nechapem ze taketo natierky davaju detom rano na desiatu na prazdny zaludok.... nemienim sa do nikoho navazat...a dokonca ani sa nesnazim dietatu zhnusit ranajky nikdy som mu nepovedala ze fuj zasa mate toto alebo tamto....dokonca ked nieco nemam rada a moje detia to s chutou zje nemam problem mu to naservirovat....asi tolko.... 🙂 niekedy mame jedalnicek prefektny cely den inokedy maju deti cely den tazku stravu... napr. min.tyzden mali na ranajky nivovu pomazanku na obed karfilovu polievku a rybacie prsty a na olovrant skvarkovu natierku... myslim keby tam bolo nieco lahsie medzi tym nic sa nestane....

timea7
5. nov 2016

@petullka3 ja iba chcem poopraviť, nátierka je deťom v škôlke podávaná na desiatu, teda dieťa by už za sebou malo mať raňajky doma a nie prázdny žalúdok. Inak ten jedálniček, čo si tu popísala je jedna katastrofa, vedúcej kuchyne zdravá výživa niečo hovorí? Rybacie prsty dúfam že boli vysmážané... 😝 😝 😝 😝 😝 a o výživovej hodnote 😝 škvarkovej pomazánky by som s ňou podebatovala 😒 .

mateson
5. nov 2016

@petullka3 rybacie prsty? detom v školke sa nepodáva vyprážané a nie je ani v normách. Ja som "dlhodobým skúšaním" dospela k názoru, že všetko filé, pangas a podobné záležitosti sú na nič. Takže to riešim losososom , ktorého nám ráno privezú chladeného v lede. A to je aj jediná ryba z ktorej nemáme plné vedrá odpadu. Je to teda "pálka" ale dá sa to zvládnuť. Lepšie ako niečo neurčité ,namáčané vo vode aby to malo váhu a po upečení to aj tak vypadá.

timea7
5. nov 2016

@mateson aj my mávame z tohoto dôvodu lososa, decká ho milujú, v rybích prstoch je pomleté všetko možné 😝 a ostatné ryby - presne tak, ako si opísala, sú máčané vo vode, aby boli ťažšie, kúpiš 5kg, po rozmrazení máš 3,5 - v tom lepšom prípade 😠 .

marcelatje
5. nov 2016

@mateson ja som raz na jedalnom listku videla hranolky ale vraj pripravene v rure....to sa robi z polotovaru?

timea7
6. nov 2016

@marcelatje myslím, že nie z polotovaru, aspoň u nás jednoducho pokrájajú zemiaky na hranolky, ale pečú ich v rúre. Hranolky im vlastne hovoria len deti, na jedálnom lístku sú opekané zemiaky.

marcelatje
6. nov 2016

@timea7 u nas pisali normalne ze hranolky tak reku ked je tu niekto od fachu tak sa spytam co je to vlastne zac