icon

Strava v škôlke

6. sep 2021

Ahojte,smiem sa spytat aky jedalny listok mavaju vase deti v skolkach?dcerka mi nastupila do skolky a po vzhliadnuti jedalneho listka som zhrozena,velmi vela sladkeho,sladke caje,ochutend mlieka kazdy den,na obed sirupova voda.u nas sa taketo veci nepiju doma.a tie kombinacie ma tiez zaujali,dnes napriklad:kakao a k tomu sardinkova pomazanka,na obed zemiakova kysla a spagety s kecupom,na olovrant penova jahodova natierka s chlebikom,opat k tomu vanilkove mlieko😮 mala prisla domov ze ju boli brusko,ucitelka ju nutila pit tie sladke mlieka-u nas doma to nikdy nepila.za cely tyzden maju len raz ovocie.je to takto v kazdej statnej skolke?dakujem

janinque
6. sep 2021

U nas takto, maly chodi do statnej skolky. Stravu chvali. Cca 2x do tyzdna nosi este jablcko/pomaranc a pod domov. Platime okolo 30eur.

patrica8
Autor odpoveď zmazal
mogaa
6. sep 2021

treba si uvedomiť cenu stravy za deň a v tom je desiata, obed, olovrant.....ja osobne som skôr prekvapená že sa im podarí vtesnať do tej sumy...nuž kto očakáva lepší jedálny lístok - súkromná škôla kde si za stravu aj patrične zaplatí....

ailiba
6. sep 2021

@elizabet173 len problém je asi ten, že zas veľa rodičov je proti... Oni chcu sirupovu vodu a sladené mlieka, tak potom je to tazke. Môj syn je ešte malý, ale dúfam, že kým pôjde do škôlky, tak už bude čistá voda bežná, lebo on nič iné nevypije...

autor
6. sep 2021

@adinam dakujem za info,zajtra pojdem do skolky sa porozpravat s riaditelkou,lebo mala place ze nebude v skolke papat,lebo ju boli brusko.zo stresu to nebude,lebo sa tesi rano,ma tam kamaratov,su spolu v triede,ucitelka nevravela ze by bol problem,len min.tyzden jest nechcela a dnes ju teda asi nutili daco zjest.my sme doma neni zvyknuti jest a pit taketo veci,hlavne menej sladkeho,lebo potom ma problem sa vykakat.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
6. sep 2021

@slavkajurko nie nie,je to mala dedinska skolka,v meste sa nam zial neuslo miesto.

maribell
6. sep 2021

Inak keď tu vidím takúto tému tak sa rovno opýtam a možno mi niekto bude vedieť odpovedať.... Mňa zaráža, že prečo mávajú špagety s kečupom? 👀 .. ja to nechápem, to má nejaký špeciálny výživový obsah, že im nemôžu dať normálne bolonsku omáčku? ...

adinam
6. sep 2021

V mestách viac kontrolujú ŠJ,či dodržiavajú vyváženosť,rozmanitosť jedla a hlavne varenie podľa platných noriem.Všetko záleží od vedúcej ŠJ.

adinam
6. sep 2021

@maribell toto u nás deti ešte nemali.

autor
6. sep 2021

@mogaa uprimne mne nejde o "lepsie jedla",ale 5 dni v tyzdni stale sladke desiata obed olovrant,stale mlieko,bez ovocia..a hlavne spagety s kecupom??

adinam
6. sep 2021

Mlieko sa má podávať len raz za deň.A dvakrát ešte ochutené,no mala by p.vedúca začať aj rozmýšľať pri zostavovaní jedálneho lístka.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sashabb
6. sep 2021

Treba sa ozvať aj za cenu vymeny názorov.
Učitelke rovno povedz aby ju nenútili jesť a piť čo nechce a aj im povedz, že jej bolo zle a bolelo ju brucho z uvedeného jedla.
Chcela by som vidieť čo by robili ak by im to tam ovracala. 🙄

ailiba
6. sep 2021

@elizabet173 ja dúfam, že nie🤭

autor
6. sep 2021

@elizabet173 moj manzel ma z natierok zo skolky a skoly dozivotnu traumu😃 ked pocuje o skvarkovej alebo rybacej tak mu dviha dekel.nie kazdy to ma rad.dcerka zje kludne aj suchy chlebik alebo len s maslom,nemusi mat nic extra,doma nevarime ako v Hiltone ale teda tak,aby nikto nehnackoval..

letfenixa
6. sep 2021

@autorka normálne požiadaj, aby dieťa nepili tie sladké veci, a aby malo namiesto toho čistú vodu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mizu89
6. sep 2021

U nás takto.no už teraz je školák.ale obedy sú aj pre škôlku a aj pre školu.

stanislavicenka
6. sep 2021

@maribell nema. To je jedlo bez nutricnej hodnoty

sasitimi17
6. sep 2021

U nás tiež dávajú čaje predpokladám s cukrom osladené a sladké mlieka.. ja mojej dávam flašku s čistou vodou do skrinky aby sa napila keď bude smädná… s mliekom nemá problém ale tie čaje jej moc nechutia, je naučená skôr iba na cistu vodu

sasanka605
6. sep 2021

Teraz som pozrela nasu skolku a nic take extra zle tam nie je. Su zapojeni do nejakeho mliecneho a zeleninoveho programu, na desiatu kazdy den zelenina a ovocie bud k obedu alebo na olovrant. Detsky caj, cucoriedkovy caj a kakaove mlieko a pod., ovsene vlocky s ovocim, natierky. Ja som sa pytala ci je ta suma za stravu ok, ci sa nepomylili, mne sa to zdalo strasne malo na mesiac za tri jedla denne. V triede maju len cistu vodu vo flaskach a z jedalne si neodnesu ani mlieko ani caj.

maximilie
6. sep 2021

Drzim prsty nech pochodis. Bolo by na čase, aby sa s tým konečne nieco robilo. Ja by som bola ochotná zaplatiť aj 2x viac za stravu, len nech nejedia polotovary a zemiakove kaše 3x v týždni.... urcite nechadzem všetky jedálne do jedného vreca, ale keby ste vedeli, ze to co je na papieri (na jedálnom listku) je ešte NIC oproti realite na tanieri...
Celé zle

maximilie
6. sep 2021

Napíšem par príkladov. Puding s piškótami a ovocim znie tak super, realita? 1:1 mlieko s vodou, 1 až 2 piškóty na dieta a ovocie ostalo na papieri
Rožok s uhorkou? 1 koliesko uhorky, pripadne 1/2kolieska
, kopu krát zelenina ci ovocie ostali len na jedálnom lístku.
Ryba so zemiakmi? Rybu som si odmerala, merala presne 1x2cm- vraj norma a mam.si to odvážiť... (Pre 6r dieta)
Mlieko dávali stále 0,5dc. Na jedálnom lístku bolo 1,5dc. Vraj to deti aj tak cele nevypili a len sa vylievalo....
To len tak v skratke, čo si ešte pamatam. Tie porcie sú veľmi veľmi malé. Nechodia vám domov deti hladné? Všetko je vraj norma, ale niekedy mali deti 2ks maska v celom tanieri. . . Keď si prišiel rodic pre obed, vtedy mu vedeli naložiť tak, ze sa možno aj celá rodina najedla.

kiki68
6. sep 2021

My sme nikdy ziadne sladke mlieka atd detom nepodavali. Ved by sa to nedalo s nimi vydrzat. To by bolo ako vevericky na speede a polovicka 3 rocnych docikana. Lebo by vsetko vypili za sekundu a bolo by. U nas cista voda alebo nesladeny caj. Niektore deti ani napr banan nesmu ( ked mame avizo od rodicov, ze napr maju bolesti bruska alebo nabeh na problem s cukrom)

janka54321
6. sep 2021

@maximilie a odkial mas taketo poznatky, ze im davaju tak malo mlieka, tomu veru neverim...dat len 0,5 dcl ...ved to by sa im neoplatilo za take mnozstvo ani len spinit pohare ...a 1 az 2 piskoty tiez neverim, minimalne 10 ks piskot...20 g, ak mas taketo overene info, tak to treba riesit ...to uz by bolo okradanie deti ...ale teda proti logike...

heidy222
6. sep 2021

Vies to je tak... My v Nemecku Platime za stravu v skolke 85 Eur na mesiac (poplatok za skolku Este 450eur) a Varia vyborne zdravo, vela zeleniny , vsak za tie peniaze keby jej Dali spagety s kecupom 😂 No je pravda, ze odstranit Sirup nestoji nic

janka54321
6. sep 2021

@maximilie a zemiaky maju byt minimalne 2,5 krat zaradene do jedalneho listka za tyzden...

maximilie
6. sep 2021

@janka54321 1cm od dna pohara, všetko mam pofotene, pretože som to riešila s pani riaditeľkou. Ano, pocula som o tých zemiakoch a prave preto nechapem, čo sú to za normy... akoby sme nepoznali iné prílohy.

vilma7
6. sep 2021

Tak my sme vo Švajčiarsku kde si deti desiatu a vodu nosia samé a žiadne sladkosti, sladké nápoje, džúsi nie sú akceptované. Ako vidím, na Slovensku presne naopak. Fakt sila a hrôza.