Strava v škôlke
Ahojte,smiem sa spytat aky jedalny listok mavaju vase deti v skolkach?dcerka mi nastupila do skolky a po vzhliadnuti jedalneho listka som zhrozena,velmi vela sladkeho,sladke caje,ochutend mlieka kazdy den,na obed sirupova voda.u nas sa taketo veci nepiju doma.a tie kombinacie ma tiez zaujali,dnes napriklad:kakao a k tomu sardinkova pomazanka,na obed zemiakova kysla a spagety s kecupom,na olovrant penova jahodova natierka s chlebikom,opat k tomu vanilkove mlieko😮 mala prisla domov ze ju boli brusko,ucitelka ju nutila pit tie sladke mlieka-u nas doma to nikdy nepila.za cely tyzden maju len raz ovocie.je to takto v kazdej statnej skolke?dakujem
@maximilie a ked si mala pofotene, bola za riaditelkou, ...co si vyriesila?...lebo takuto vaznu vec by som riesila pisomne, dolozila by som foto a riesila rovno so zriadovatelom ....jednoducho neverim, ze toto je.mozne, zase len premudrela matka na MK
@kubkovamama margarín sa urcite v skolke nepouziva, vsade ide maslo
@elizabet173 vdaka tejto fajnovej kombinacii mi malá do rana hnackovala.cize dnes do skolky ani ist nemoze,zato ja sa tam urcite vychystam...lebo podla jedalneho listka maju kazdy den desiata aj olovrant : chlieb s pomazankou a k tomu ochutene mlieko. Tiez by ma zaujimalo,preco sa nik neohradi..
@elizabet173 citaj s porozumenim, reagujem konkretne na zemiaky, nebavim.sa o napojoch, ktore mimochodom.neobjahujem
Teraz som zistila ze som rada za škôlku, tiez som sa bála aky bude jedálny lístok ale vyzerá ze si dali záležať oproti tomu co píšeš. Napr to kakaové mlieko je len raz na desiatu, inak bylinkové čaje a čisté mlieko. Zemiaky dvakrát za týždeň ako príloha. Dakujem aj babám co napísali normy, aspon som sa priučila niečomu.
@elizabet173 ono vždy bude nejaký rodič nespokojní....u nás sú napr.skoro stále na desiatu a olovrant pomazánky, deti to nechcú ale je to nariadenie....občas to teda predsa len zmenia aurobia mietso pomazánky puding alebo dajú deťom na olovrant jogurt...čo sa týka nápojov, u nás to striedajú.....vyhodnotiť z týždenného jedálneho lístka že je zlý, je teda odvaha....ja teda nehovorím aj u nás djaú deťom napr.na obed lečo s klobáskou, ale varia tam dobre a deti sa najedia - občas jedia dobre, občas niektoré nejedia(deti nikto do jedla nenúti, ak nechcú, sú hladné)......ale u nás je tiež často ovocie, min.2x v týždni im ho dajú...u kolegyni v škôlke bolo ovocie denne ale opäť tam mali zaužívané že sa rodičia striedali a každý priniesol raz v mesiaci ovocie pre všetky deti triede...
@koray malo by to tak byt… len potom su tu niektore osoby, ktore vymieňajú margaríny za maslo a masielko si beru domov svojim detom. Resp. miešajú margaríny s maslom.
Pozerala som tie receptury, a to ochutene mlieko odtial nevypadlo, bohuzial. Ale to nie je Norma. Normou je 1,5dcl mlieka. Takze urcite nie 2x za den. Mma vytraca desiata pribinacik a k tomu mlieko. Alebo obed nejake tvarohove gule a mlieko ako napoj. Rovnako oskvarkova natierka, ci rybacia, a k nej napoj ochutene mlieko. A dnes som bola za riaditelkou jedalne, podla nej je to v poriadku. A viete co? Minuly rok som sa na rodicovskom zdruzeni ozvala jedina. Vsetci sa na mna pozerali. Dokonca som spominala program skutocne zdrava skola. Mame 2 deti, a ucime ich, ze je dolezite si vybrat, co papame, lwbo podla toho sa aj citime, a udrzujeme si zdravie. Pijeme doma vodu, caj v chorobe. Ziadne parky, ci salamy, ani vyprazane.
Rano som sa bola porozpravat v skolke,ci by bolo mozne zamenit tie ochutene mlieka za obyc.caj popripade cistu vodu,a hlavne nenutit ju jest ak jej to nechuti..na moje prekvapenie sa ohradili,ze treba doniest papier od lekara s potvrdenim ze nemoze konzumovat laktozu 😮 a ze ked nechce tak bude smadna a hladna ..fantasticky pristup👌 ako keby bol problem dat namiesto mlieka pohar vody ktory nic nestoji,ved ja neziadam specialnu extra stravu..
Hrozny pristup. Mne riaditelka jedalne povedala, ze mozem doniest vyhlasenie, ze chcem, aby pili ciste mlieko,nie ochutene. Aspon nieco. Dcerinu ucitelku som poprosila, ci by mohla dostat vodu, co sa zevraj nedalo, one deti by tiez pytali, tak sa dohodli, ze k desiate nebude mat nic, a napije sa v triede. Tych 15 minut nie je nic hrozne
Tak to je veľmi čudný prístup. ☹
To si riešila s učiteľkou či riaditeľkou? Som veľmi prekvapená, že majú problém dať dieťaťu čistú vodu ako nápoj. Rodičovské ste už mali? Čo na o hovoria iní rodičia v škôlke?
To co je za pristup ☹️ u nas automaticky ak si neprosi ochutene alebo mlieko tak dostava cistu vodu ved nemoze byt dieta smadne
@amanta5 rodicovske nebolo vraj kvoli kovidu,a vraj som jedina co ma s tym problem.riaditelka nebola pritomna,rozpravala som sa len s ucitelkou..
no to kukam co pises. toto je jedalnicek kam chodilo moje dieta. Uz chodi do skoly. Ale teda ziadne ochutene mlieka. Na vyber z vody alebo voda so sirupom - ale malo tam bolo sledkeho, lebo niektore deti bez sirupu nevypiju a aby mali aspon nejaky pitny rezim. ale jedlo bolo skvele, pomazanky skvele, pecivo bolo rozne - s orieskami, tmavsie, svetlejsie, rohliky, bagety. To co tu pises je strasne. Strava zalezi od vedenia skolky a hlavnej kucharky - oni to nastavuju. U nas bolo chutne jedlo a super pomazanky. Syn chodil domov skor tak som vzdy dufala, ze ten rozok s pomazankou nebude chciet a zjem ho ja 😀
Damy, odnavigujte ma prosim na tu novu normu a kde sa spomina sirup prosim. Dnes mame rodicko, chcem sa na to spytat
@evkamotka https://www.minedu.sk/materialno-spotrebne-norm...
Toto su normy a mozne receptury.
Ja sa tiez ozvem tento rok, ak to rodicovske bude. Aj ak budem jedina. Minuly rok som bola uplne sama.
@kittykat22 no veru celkom fajn listok,sa mi paci ze maju aj celozrnne pecivo,nie len chlieb dokola.ja som sa pytala ci by mohla nosit svoje ovocie,kedze tu maju len obcas,a vraj nie.na spanie ma mini mojkacika,takeho len do ruky,aspon na prve dni by jej to pomohlo a aj to zatrhli 🤷♀️😏
Cudna skolka. Nie je to tym, ze je mestska ale konkretnymi ludmi. Napr svokra pracuje v skolke a detom davaju "mimo zaznam" tak, aby aspon nieco zjedli. Takze jednemu davaju len suche pecivo, lebo pomazanky neje a nemaju to srdce nechat jo hladneho. Sirup minule roky salili a nedavali podla normy, vraj im to prislo sladke atd
hracky v skolke nechcu pretoze sa o ne dieta nechce delit, ked uz pozicia - nechcu deti vratit a ked ide domov, tak sa casto strati. Potom to tam musia pani ucitelky hladat - samozrejme nemaju nic ine na praci len hladat pol hodinu detske hracky. Nerobia to aby ti robili zle, ale je to pre tie deti lepsie - menej stresu, ze nieco co miluju, co im patri sa straca alebo im to niekto berie. Nam to vysvetlovali hned na zaciatku pani ucitelky, ze mat vlastne hracky prinasa pre deti viac stresu ako ked ich nechaju doma.
@janka54321 a ty akože co vyskakujes? Ďalšia premudrela pani vedúca jedálne? Keby som tieto fotky zverejnila, tak sú večer v hlavných správach. Nikdy nikomu zle meno robiť nechcem a ani nebudem. Riaditeľka im dohovorila. Aspoň to mlieko dostávali konečne toľko, na koľko mali nárok. Keď niečo opäť spiekli tak to radšej dali do inej triedy, vedeli , že mojim detom také jest nedam.
@slecnalemonova fíha, tak tomu sa mi nechce verit, ved sa musia odkladať vzorky a keby prisla kontrola, tak neviem
@kittykat22 chapem ze hracky sa nenosia,toto je skor handricka s uškami ožužlana na spanok do ruky,vyslovene som sa pytala ci to nemoze mat odlozene v posteli,alena vsetko je odpoved: NIE LEBO KORONA
@koray no odloží sa. Lenze niektore panie kuchárky uz vedia ako si s tym poradit. Bohuzial je to velmi smutne lebo tie deti nemaju v škôlkach neviem akú stravu a este ich ukrátiť na kvalite, to je u mna neakceptovateľné. Tuto dotyčnú uz kvoli tomu prepustili, bolo tam este kopec iných veci ale neverím, ze sa to nerobí aj inde tak. Len su menej na ociach resp. rodicia sa o to nezaujímajú.
Všetko je o ľuďoch. Ale ta corona je des... Asi sa tak dohodli na porade, každý sa istí ako vie (aj keď úprimne mojkacik iba na spanie.... No neviem, čo je na tom zle). Ja som roky pracovala v MŠ, ale hoci hračky sme zatrhli, kvôli už spomínaným hádkam a stratam, tak mojkacika mohol mať každý, aj predškoláci (len v postielke). Ale ako píšem, možno dostali také inštrukcie od riaditeľky.

@maximilie zemiaky maju najnizsi glygemicky index a teda je to presne o tolko omielanych cukroch, co by si radcsej dala cestovinu 🙂 ??? no vidim, ze danej problematike nerozumies, ...