icon

Sú špagety s kečupom v materskej škole plnohodnotný obed?

12. nov 2025

Naše deti mavaju v MS špagety s kečupom. Ako rodič, som sa voči tomu ohradila, že to nie je jedlo, ktoré by deťom dalo nejakú výživovú hodnotu a nepovažujem ho za plnohodnotný obed. Pridali sa viacerí rodičia. Dostali sme odpoveď, vraj je toto jedlo v súlade s Vyhláškou MŠ SR č. 330/2009 - podľa nejakych receptúr schválených ministerstvom školstva. Ok, ďalej som neriešila, keďže mi to nestojí za to. A tak som sa nad tým zamyslela, že či fakt toto dakto odsúhlasil ako plnohodnotný obed deťom ...a zaujíma ma váš názor. Tiež majú vaše deti v MS také jedlo? Resp.nieco podobne?

Strana
z11
natalka13
15. nov 2025
@anonym_autor

😀 toto ja nechápem. Ako ste sa do mňa obuli. Rodič nerieši, pošlete ho riešiť. Rodič rieši, je premotivovany. Špagety sa dajú urobiť jednoducho, s trochu mletého mäsa, paradajkovym pretlakom. Napr. taký kečup obsahuje na 100g 20g cukru. Čo je 1/5. To len na okraj..

@anonym_autor par. pretlak? Ked uz aspon pasatu pouzivaj.

anonym_b072cc
15. nov 2025
@jana_eyre_2

@lienka.7 viem, že mi tu zase bude niekto vyčítať chatgpt ale môže si dať prácu s tým že si vypočíta sám:

Cestoviny s kečupom

suroviny: ~0,65 €

réžia: 1,20 €
➡️ Cena: cca 1,85 €

Cestoviny s pretlakom

suroviny: ~0,95 €

réžia: 1,20 €
➡️ Cena: cca 2,15 €

takže moje pôvodné odhady boli veľmi podobné..

@jana_eyre_2 zabudla si k tomu prirátať polievku. Na obed predsa nemali len špagety s kečupom.

aurora33
15. nov 2025
@beronsche

@aurora33 prečo vzťahujes na seba všeobecne myslený príspevok?
Je predsa logické, že ak sa u vás vari dobre a ste spokojní, ozývať sa v tejto súvislosti nebudete, nie je dôvod.

Lenže autorka témy má skúsenosť inú.
Napísala tu o nej a zle je. Dokonca aj ty ju kritizujes, že čo tu týmto chcela dosiahnuť..
Namiesto povzbudenia, aby sa ľudia v takej situácii spojili a slusne ozvali je tu x príspevkov s kritikou, ktorých ústredná téma je, že co vlastne chce, nech je rada, že je rada a buď nech nevymýšľa alebo dieťa zo škôlky odhlási..
Akoby kritika nebola akceptovateľné, nech je akokoľvek vhodná.

@beronsche pretože sa autorka pytala, ake mame skúsenosti. Tak som napísala. A hej kritika nepomôže, keď sa potom odmlčí a šúcha nohami.

aurora33
15. nov 2025
@jana_eyre_2

@beronsche ja si myslím, že je tu pár užívateliek z trollych farm, pretože úplne v každej téme vyfabuluju niečo aby sa mohli hádať a predlžovať diskusiu.. úplne každá téma rovnaký modus operandi, je jedno o čom to je - vždy prídu s opačným názorom, vždy prídu pichať ak si myslí niekto niečo iné ako ony a ešte sa tvária urazene.. niektorí to proste musia mať v popise práce, pretože neverím že naozaj existujú ženy ktoré nemajú vôbec žiadnu sebakritiku..

@jana_eyre_2 😀😀😀 ja dá vôbec neurázam, mne len príde vtipné, že keď napíšem aj niečo pozitívne tak to otočis ty a tebe podobne proti mne. Ty si taký wannabe morálny kompas.

aurora33
15. nov 2025
@anonym_f446be

@anonym_040c82 U nás je jedálny lístok výborný. Veľká spokojnosť. Škola, škôlka top.

@anonym_f446be toto ani nepis, v tejto téme je dovolené len nadávať na stravu a škôlky a bedákať aká je to tu katastrofa.

aurora33
15. nov 2025
@lienka.7

@aurora33 pustili sa tu do teba preto, lebo si niektoré myslia, ze sa svet bude točiť iba okolo nich prianí a výmyslov. A začína to skolkou a pokračuje ďalej len škole, či praci.
To, ze 99% deti by tie ich "zdravé" vymysly, ktorými sa stravujú ony nejedlo, ich v podstate nezaujíma. Nevysvetlis im to, ze tie deti by jednoducho boli hladné. 🤦‍♀️ o nejakých blbych spagetach s kečupom tu píšu ako by to bol nejaký jed na potkany pomaly. Co im bráni, keď prídu zo škôlky im urobiť tu ich bio eko raw šmakocinku? Absolútne nič.

@lienka.7 ja už som si zvykla, že čokoľvek napíšem tak tu prídu nejaké trapky a ide sa. Taká modrokonikivska klasika.

anonym_f446be
15. nov 2025
@aurora33

@anonym_f446be toto ani nepis, v tejto téme je dovolené len nadávať na stravu a škôlky a bedákať aká je to tu katastrofa.

@aurora33 Budem to naschvál donekonečna písať, lebo veľmi som spokojná.

anonym_059173
15. nov 2025

Ty brďo, téma spagety s kečupom na jedenásť strán. No, neverim.

beronsche
15. nov 2025
@aurora33

@aurora33 ?
Píšeš vztahovacne nezmysly..
Si spokojná, super (úprimne), ale dokážeš pochopiť, že sú miesta, kde rodičia nemať byť s čím spokojní?

jana_eyre_2
15. nov 2025
@anonym_b072cc

@jana_eyre_2 zabudla si k tomu prirátať polievku. Na obed predsa nemali len špagety s kečupom.

@anonym_b072cc môžem zopakovať, aj keď je to asi zbytočne - súvislosť príspevku bola, že nie je problém v spagetach, ale v Tom čo je na nich.. že kecup nie je zdravý, na to bolo povedané že je lacný tak preto.. lenže medzi kečupom a pretlakom s cibuľou (čo je vyzivnejsie, ako lacný kečup plný cukru) nie je až taký cenový rozdiel, preto som dala výpocet, nie aby som robila kompletne menu.. tak prosím aspoň vnimaj súvislosti preco príspevky o niečom hovoria..

aurora33
15. nov 2025
@beronsche

@aurora33 ?
Píšeš vztahovacne nezmysly..
Si spokojná, super (úprimne), ale dokážeš pochopiť, že sú miesta, kde rodičia nemať byť s čím spokojní?

@beronsche a ty dokážeš pochopiť že tým autorka nič nevyrieši keď sa raz ozve a potom už nie?

jana_eyre_2
15. nov 2025
@aurora33

@jana_eyre_2 😀😀😀 ja dá vôbec neurázam, mne len príde vtipné, že keď napíšem aj niečo pozitívne tak to otočis ty a tebe podobne proti mne. Ty si taký wannabe morálny kompas.

@aurora33 čo si napísala pozitívne a čo som ja otocila? prepáč ale sliapes úplne vedľa a čím viac píšeš tým viac mi to príde zvláštne že čítaš asi úplne bez porozumenia na čo reagujes..

aurora33
15. nov 2025
@jana_eyre_2

@aurora33 čo si napísala pozitívne a čo som ja otocila? prepáč ale sliapes úplne vedľa a čím viac píšeš tým viac mi to príde zvláštne že čítaš asi úplne bez porozumenia na čo reagujes..

@jana_eyre_2 napísala som že u nás varia super, to je pozitívne či?

jana_eyre_2
15. nov 2025
@aurora33

@jana_eyre_2 napísala som že u nás varia super, to je pozitívne či?

@aurora33 tak to ti gratulujem, že máš také šťastie a to som ti predsa nikde nerozporovala, alebo chces snáď tvrdiť že áno? kde? písala som ti v úplne inej suvislosti a ak si ju nepostrehla, tak to nie je moja chyba ale tvoja neochota čítať s porozumením, pretože vieš reagovať len s podráždením a útočne..

aurora33
15. nov 2025
@jana_eyre_2

@aurora33 tak to ti gratulujem, že máš také šťastie a to som ti predsa nikde nerozporovala, alebo chces snáď tvrdiť že áno? kde? písala som ti v úplne inej suvislosti a ak si ju nepostrehla, tak to nie je moja chyba ale tvoja neochota čítať s porozumením, pretože vieš reagovať len s podráždením a útočne..

@jana_eyre_2 máš pravdu, teba v podstate ani necitam, vidím len dristy bla bla bla a bla blabla. Už sa mi na teba ani nechce reagovať. Pa

anonym_b072cc
15. nov 2025
@jana_eyre_2

@anonym_b072cc môžem zopakovať, aj keď je to asi zbytočne - súvislosť príspevku bola, že nie je problém v spagetach, ale v Tom čo je na nich.. že kecup nie je zdravý, na to bolo povedané že je lacný tak preto.. lenže medzi kečupom a pretlakom s cibuľou (čo je vyzivnejsie, ako lacný kečup plný cukru) nie je až taký cenový rozdiel, preto som dala výpocet, nie aby som robila kompletne menu.. tak prosím aspoň vnimaj súvislosti preco príspevky o niečom hovoria..

@jana_eyre_2 ako povieš 🤷‍♀️

beronsche
15. nov 2025
@aurora33

@beronsche a ty dokážeš pochopiť že tým autorka nič nevyrieši keď sa raz ozve a potom už nie?

@aurora33 a ty dokážeš pochopiť dôvod, prečo tak urobila?

tiezjedna
15. nov 2025
@abbey1

@aurora33 A niekto sa nože pokúsiť to riešiť v škôlke alebo so zriaďovateľom, aby deti mali v rámci možností kvalitnú stravu a tým posúvali povedomie i spoločnosť vpred. Aj to je holý fakt.

@abbey1 vieš čo, ja keď som túto tému otvorila v našej škôlke, tak sme boli dokopy asi len traja rodičia, ktorým strava vadila. Je stále žalostne málo ľudí, ktorí jedlo riešia. Väčšina stále k vlastnému telu pristupuje ako k odpadkovému košu a je im to jedno aj u detí... Čušali dokonca aj matky, ktoré inak pindajú do všetkého - od fotenia decka až po to, že aj vidlička by mala mať montesori presah...🙄

aurora33
15. nov 2025
@beronsche

@aurora33 a ty dokážeš pochopiť dôvod, prečo tak urobila?

@beronsche nie, nedokážem pochopiť prečo s tým začala a nedotiahla to do konca. Čiže sa pridala k tým, ktorí neurobili nič.

autor
15. nov 2025
@aurora33

@beronsche nie, nedokážem pochopiť prečo s tým začala a nedotiahla to do konca. Čiže sa pridala k tým, ktorí neurobili nič.

@aurora33 to narazas na mňa? Že som to ďalej neriešila? Vzniesla som podnet na združeni, pridali sa ku mne 2 matky. Ostatné boli spokojné, a presne ako tu niektoré píšu, šťastné, že ich deti jedia špagety s kecupom. Podala som podnet vyššie, na riaditeľku aj ohľadom ostatnej stravy a odpoveď prišla na pol strany (oficiálne) že jedálny lístok je v súlade a bla bla. Pritom fakt stačí malo a tá strava môže vyzerať inak. Čiže neochota zo strany školy proste je. Preto, ja osobne nevykladam energiu tam, kde viem, že to nikam nepovedie (nie je opora v ostatných rodičoch, z toho čo chodi na zdruzenie, ostatní tam ani nechodia). Mám inak, už som to písala, 4 deti, 4 rôzne MS, 3 rôzne ZS a jednu strednu školu. Takže, viem vyhodnotit, ako vyzerá ochota zo strany školy niečo riešiť. A v podstate, aj táto diskusia mi ukázala, že problém je v samotných rodinách....
A presne, ako tu pisala kocka vyššie ..špagety na 11 strán...😀

lienka.7
15. nov 2025
@aurora33

@jana_eyre_2 máš pravdu, teba v podstate ani necitam, vidím len dristy bla bla bla a bla blabla. Už sa mi na teba ani nechce reagovať. Pa

@aurora33 niektoré tu jednoducho nemajú kapacitu pochopiť, že na spagetach s kečupom nie je nič zlé. A ze maju na výber skolku, ktorá ich "prisne" kritériá bude spĺňať. Miesto toho budú otravovať so svojimi "inovativnymi napadmi" v skolke, a keď nepochopia tam, musia sa aspoň ventilovat tu. Lebo vždy sa nejaké im podobné a pôjdu si to svoje stoj co stoj. Chcela by som vedieť, či má kardinálny problém len konkrétne so spagetami s toxickým kečupom, alebo ktoré ďalšie jedla jej tam tiež vadia. A ci sa tam nájde vôbec jedlo, ktoré je uz aj podla jej gusta.

aurora33
15. nov 2025
@anonym_autor

@aurora33 to narazas na mňa? Že som to ďalej neriešila? Vzniesla som podnet na združeni, pridali sa ku mne 2 matky. Ostatné boli spokojné, a presne ako tu niektoré píšu, šťastné, že ich deti jedia špagety s kecupom. Podala som podnet vyššie, na riaditeľku aj ohľadom ostatnej stravy a odpoveď prišla na pol strany (oficiálne) že jedálny lístok je v súlade a bla bla. Pritom fakt stačí malo a tá strava môže vyzerať inak. Čiže neochota zo strany školy proste je. Preto, ja osobne nevykladam energiu tam, kde viem, že to nikam nepovedie (nie je opora v ostatných rodičoch, z toho čo chodi na zdruzenie, ostatní tam ani nechodia). Mám inak, už som to písala, 4 deti, 4 rôzne MS, 3 rôzne ZS a jednu strednu školu. Takže, viem vyhodnotit, ako vyzerá ochota zo strany školy niečo riešiť. A v podstate, aj táto diskusia mi ukázala, že problém je v samotných rodinách....
A presne, ako tu pisala kocka vyššie ..špagety na 11 strán...😀

@anonym_autor áno, narážam na teba a áno, veď sama píšeš, že si to ďalej neriešila.

natalka13
16. nov 2025

Autorka dava do spagiet pretlak, cize skoro to iste ako kecup, ten je obohateny o ocot a niejedy jablka. Cize detto v skolke co doma ma to dieta.
Co sa tyka vyzivovej hodnoty bielkoviny su pri bezmesitom obede dohanane nejakou pomazankou.

Strana
z11