icon

Sú všade na dedinách škôlky v lete len 2 týždne?

brna1989
5. aug 2019

Ahojte maminy,idem sa spýtať,bývali sme v meste,bude rok ,čo sme na dedine.starsi syn 5rokov chodí do škôlky do mesta,kde máme cez prázdniny prázdninové škôlky plne 2mesiace.avsak tu na dedine je škôlka len 2tyzdne z dvoch mesiacov .
Ostala som prekvapená,vôbec som netušila ,že na dedinách to takto chodí.mam totiž 4mesacnu dcéru a rozmýšľali sme ,kde ju dáme do škôlky,keď bude mať 3roky a táto info ma zarazila,že škôlka funguje v lete len 2tyzdne.nrnemam babky k dispozícii a toľko týždňov voľná v lete nepripadá do úvahy.je to na všetkých dedinách takto?dakujem

brna1989
autor
5. aug 2019

@tomilu711 a tých prázdnin ešte pomedzi,stále sú nejake

pallacinka29
5. aug 2019

@brna1989 mna keby sa niekto opytal, aku cenu ma pre mna taky pocet dni dovolenky, tak poviem, ze nevycislitelny. 🙂
Nech si hovori kto chce co chce, ucitelka je pre zenu super povolanie/poslanie.

brna1989
autor
5. aug 2019

@marcelatje super 😉 v dobrom závidím 😁

tomilu711
5. aug 2019

@marcelatje tak to ano. Ja mozem mat tie homeoffice, ale nie tak casto. A okrem toho, musim tych 8hodin doma realne odrobit. Takze nejaky program pre dieta by sa mi nedal robit.
A ciastocny uvazok zial kvoli hypoteke neprichadza v uvahu 😕

brna1989
autor
5. aug 2019

@tomilu711 presne pre to aj môj muž je v zahraničí,pretože máme vysokú hypotéku,splátku.a tu by sme to nezvládli zo slovenských platov.mala má iba 4mesiace,všetko môže byť inak.no aj tak,syn bude mať 8rokov,keď mala pôjde do škôlky,takže tak či tak budeme musieť riešiť vykrytie prázdnin..

marcelatje
5. aug 2019

@tomilu711
@brna1989 dievčatá, pred pol rokom sme sa nasťahovali do nového domu, ktorý sme si postavili, stále je čo robiť aj hypotéku platime. Za posledné dva mesiace som bola s deťmi v Čechách, Poľsku, Chorvátsku, zajtra ideme na par dni do Podhájskej a o dva týždne opäť k moru. Je pravda ze si nepotrpim na luxusne auta ani najnovšie vychytavky... Vlastne možno by sa mi to páčilo, ale momentálne má to vôbec netrápi. Nie je to priorita c1.
Muž zasa veľa vecí porobi sám, je šikovný.
Niekde ušetríme, inde si doprajeme. Momentálne je pre mňa najcennejší ten čas doma. Popravde ja by som nedávala prácu 5-6 dní v týždni, večer úlohy, cvičenia, upratovať, variť prať, kde zostáva čas pre rodinu? Obdivujem všetky ženy co to takto zvládajú.

brna1989
autor
5. aug 2019

@marcelatje popri synovi som mala prácu,kde som bola všetky sviatky a prázdniny doma.robila som len od pond do piatka od 9ej do 15ej.vsetko som si pekne postihala..do tej práce sa už po rodicaku nevraciam.no možno dovtedy nájdem niečo vyhovujúce a manžel možno tiež bude na Slovensku robiť.uvidime.doba je taká,viem..len som bola zvyknutá na tú mestskú zbernu prázdninovú škôlku a teraz na dedine kukám ako teliatko na nové vráta 😆😆 človek sa učí celý život 😁

elisskah
5. aug 2019

U nás je dva týždne otvorená, len ak sa nazbiera 15 detí. A sem tam sa ani toľko neprihlási, tak ju neotvoria vôbec.

lucisko23
5. aug 2019

Moja je skolkarka dva roky,tento rok pojde treti rok. Zatim oboje prazdniny bola skolka zatvorena cele dva mesiace. A zial aj v susednej dedine. Vraj ta nasa ale obcas byva otvorena jeden mesiac prazdnin,ale tie minule prazdniny prerabali kuchynu a jedalen a, tento rok zas elektriku. Tak snaad buduci rok sa konecne zadari a nebudu prerabat nic. Aj ked vraj aj ked sa nepreraba sa uz v priebehu juna zapisuje zaujem a nie vzdy sa nazbiera tolko deti,aby bola skolka otvorena. Moj manzel tiez pracuje v zahranici,takze prazdniny vykryvame tak,ze moj otec je hasic robi 24h a dva dni volna,takze vtedy je dcerka s dedom,v dni ked ma sichtu si dovolenku berem ja,mama,svokra a segra moja tiez si zlataa zobrala 3 razy. Popripade ked je.muz doma,tak je s nim,ale to je.malo,lebo je 10 dni prec,v poatok nadranom dojde a v pondelok vecer odchadza. Takze ten pomoze len 2 dni raz za dva tyzdne. A to su teraz blizko,ked maju robotu dalej,su doma este menej. Uz nech je.po prazdninach!!! Kalendar na stole a pisem kto kedy moze najblizsi tyzden,chce to menezment 😀 a mam tu vyhodu ze tych rodicov mam a su ochotny pomoct aj ked ja mam take vycitky ze otravujem a tak,ale tak oni nas tiez odkladali na cele dva mesiace ku babke,lebo babka bola ucitelka tak jak sa to hovori o tej karme 😊😊😊

marcelatje
5. aug 2019

@brna1989 malo by byť vytvorených viac pracovných miest pre zeny/matky, bohužiaľ málokde na toto berú ohlady a aj keď mam niekedy sto chutí tresnut výpoveď na stôl, nie je to také zlé aby som obetovala tu luxusnu flexibilitu.

tomilu711
5. aug 2019

@marcelatje ja som si teraz vybavila skratenie pracovnej doby do 16.00 zo 17.00.a som happy co sa mi podarilo 😁

brna1989
autor
5. aug 2019

@marcelatje no malo by to byť,pretože ako môžu matky potom stíhať aj rodinu a prácu a po večeroch neunavene sa s radosťou venovat manzelom. 😄
Ale keď napíšete na internet pracovná doba od 7ej do max 15.30,idú ťa vysmiať..moja,to by každý chcel robiť do tretej...a podobne
Tak ako má žena skĺbiť pracu a rodinu..

brna1989
autor
5. aug 2019

@lucisko23 je to o hubu u viacerých a je to smutné,len sa naháňať..

dudos
6. aug 2019

@brna1989 ja pracujem od 7 do 15.30. Práca priamo pod domom. Plat na BA úplne že mizerný. Ja sama by som mala problém z neho vyžiť. Cvakám prestávky, ktoré máme presne stanovené, káva mimo prestávky nehrozí, teraz som za PC, niekedy v skladových priestoroch makám fizicky. To som potom úplne, že zničená. Nie som človek, ktorý nemá vzdelanie, alebo ktorý na sebe nepracoval. Pred rodinou som mala svoju kariéru, prácu ktorú som mala rada, no bola stresujúca, práca stále nadčas, denné uzávierky, stále mobilný telefón, pevná linka, mail. Vymenila som to za to, že pre malého v škôlke som o 15.45. Ráno ho vodí manžel. Našťastie mám manžela, ktorý sa o nás stará, no chodí domov neskoro v noci, každý jeden deň. Domácnosť a syn je na mne. Priznám bez mučenia, domácnosť mi niekedy padá na hlavu. A riadne. No radšej poobedie strávim s aktivitami pre syna ako upratovaním. Ale moja hektická práca mi chýba. Je to taký paradox. No výhoda teraz je tá, že z jedného okna vidím budovu kde pracujem a z druhého okná škôlku.
Ženy, niekedy si prídem nedocenená doma aj v práci, no teraz okrem víkendov máme syna už skoro tretí týždeň preč na prázdninách a je mi tak smutno, že až. Som ako bez duše, bez života.

lucisko23
6. aug 2019

@dudos presne,aj ja som po materskej vzala pracu u nas v dedine,kde mi je cela vysoka skola naprd,plat taky no priemerny az podpriemerny,ale keby dochadzam do mesta a mam pracu kde je aj potrebne vyssie vzdelanie a lepsi plat tak sa vela nacestujem a nestihnem uz ani tolko. Ale mam fajn prac dobu od pol osmej do stvrtej,je tI zahradnictvo,kvetinarstvo,mna to teda mega zacalo bavit,ale je to fyzicky celkom narocne. Ale ta prac doba,plus sefka v pohode,chape situaciu a vie ma prestriedat. Takze nemam nad cim premyslat. Som rada,ze ma to aspon fakt ze bavi.

hettinka
6. aug 2019

@tomilu711 no práveže si vždy bez OČR keď je dieťa choré, lebo potom je problém vykryť prázdniny.
Ja som učiteľka, ale nikdy si neberiem ani 1 deň dovolenky mimo prázdnin, lebo by mi to nevyšlo. Ani učitelia nemajú toľko dovolenky, aby si mohli brat dovolenku hocikedy cez rok. V lete mám 6 týždňov, týždeň cez jarne prázdniny, týždeň Vianoce a zvyšok tiež musíme kombinovať (2 týždne v lete, jesenné a veľkonočné prázdniny).

@brna1989 sk vam tento rok škôlku neotvorili ani na 2 týždne, potom asi mali maly záujem. Inak by otvorene mali.

evittam
6. aug 2019

@brna1989 U nas v meste mame k dispozícii tento rok len 3tyzdne a mozes dat dieťa len do spadovej skolky nie ako po iné roky aj do inej. Super napad mestského zastupiteľstva. Tiez nemame ani babky ani dedkov ani tetky ci niekoho ineho.

hettinka
6. aug 2019

Treba si uvedomiť, že škôlka je vzdelávacia inštitúcia a nie opatrovateľská služba. Aj dieťa škôlkar potrebuje od škôlky oddych.

evittam
6. aug 2019

@hettinka Iste. Aj ho ma-na dovolenke s rodičmi a potom cez ine prázdniny. Ci určite este aj posledny augustovy týždeň kedy sú všetky skolky zatvorené.

terezka1947
6. aug 2019

@tomilu711 my prazdniny riesime mesiac a pol skolka,posl.3tyzdne s,manzelom dovolenky. Stari.rodicia neziju,cize ostavaju iba rozne institucie. A kde este jesenne,jarne a kadejake ine prazdniny,ci choroby. S manzelom latame,platame volna,paragrafy....uz je to o nervy niekedy.

matta308
6. aug 2019

U nás nie je otvorená vôbec.🙂 takže. Buďte rady za dva tri týždne 😂

evittam
6. aug 2019

@marcelatje Presne. Ja mam tiez našťastie pracu s flexibilnou prac.dobou, skrátený úväzok a možnosť homeoffice. Bola to moja podmienka pri hladani prace po RD.
Nakolko muz pracuje v zahraničí a aj keby pracoval na SVK tak jeho prac.doba je taka,ze ani do skolky ani zo skolky...Nastastie uz syn je vacsi a ked niekedy potrebujem vyzdvihne dcéru zo skolky ci postrazi na chvíľu.

evittam
6. aug 2019

@matta308 No, skacem od radosti. Hlavne ked to daju na obdobie kedy mame dovolenku.😁 Ako napríklad tento rok

terezka1947
6. aug 2019

@matta308 inak...u nas v dedine tiez skolka nue je a to nie iba cez letne prazdniny,nikdy....darmo,ze prazdniny skolky a skoly nekoresponduju....riaditelka si vzdy najde nejaky "svoj"dovod.

marcelatje
6. aug 2019

@dudos všetko je to dočasne, keď deti podrastu môžeš prácu zmeniť. Urobila si dobre.

marcelatje
6. aug 2019

@brna1989 sú také co to dávajú, ja sa bez mučenia priznám ze ja nie 🤷‍♀️

marcelatje
6. aug 2019

@evittam je to naozaj šťastie. Ja v celom svojom okolí poznám iba jednu mamičku co môže tiež takto robit a je smutné že takých miest nie je viac.

barcelona94901
6. aug 2019

@brna1989 že pán primátor,je to ...všetko zdražel ,športoviská,školky, ale mešity by staval,jeho deti chodia do sukromnej on nemá ani len páru o tom,čo je to byť rodičom ,bez pomoci starých rodičov .Na dedine plná školka ,ako aj v Ivanke pri Nitre,deti dáš teda do Krškán,vsak robiť musíš,ked nechces byť bezdomovec a ešte aj za to musíš platiť jemu ,
za kus....kto ich volil,nerozumiem tomu,každý povie,ja nie

mogaa
6. aug 2019

@brna1989 ja bývam v meste, u nás to záleží od toho koľko detí je prihlásených do škôlky počas prázdnin a rovnako koľko je cez leto k dispozícii učiteliek....pod jednu škôlku patria 4pracoviská, takže zo 4fungujú 2, čiže deti chodia aj do iných škôlok....ale ak je na dedine len 1škôlka kde je na každú triedu 1učiteľka tak sú otvorený len 2týždne, lebo aj učiteľky chcú čerpať dovolenku a nemajú sa ako prestriedať....

lenadka
6. aug 2019

@brna1989 v ktorých??? U nás v dedine je škôlka zavretá celé dva mesiace, ani tie dva týždne nefunguje! 😡