icon

Syn je v škôlke agresívny

22. okt 2025

Dobrý deň.Prosim vás poraďte mi,mám syna takmer 5r. Do 4r nerozprával,teraz už oveľa lepšie máme diagnózu NKS.Ked bol prvák v škôlke,ho deti týrali že nerozprával,robili mu zle,bili ho atď,riešilo sa to z učiteľkami a riaditelkov,potom sa to zmenilo na lepšie a bolo ok.Teraz je syn druhak preradili ho do inej triedy,a proste riaditeľka sa mi sťažovala že teraz on mláti ostatné deti,potom sme boli včera na ihrisku,kde dve jeho spolužiačky hovorili rodičom že to je ten zlý chlapec čo nás bije atď.On predtým nebol taký,vždy bol milý voči ostatným deťom.Vcera cely deň som mu vysvetľovala že to sa nemá robiť.Mate prosím nejaké skúsenosti? Syn je inak veľmi,živy a tiež nie vždy poslúcha :/

kavasmliekom
22. okt 2025

@anonym_autor nerozumiem tomu, kde je učiteľka a prečo si nevie poradiť s takými deťmi. Chytím ho, posadím a bude pozerať na ostatné deti, kým sa nepoučí. Diagnóza, nediagnóza. Ak prijme dieťa s diagnózou, musí vedieť reagovať, ak na to nemá školu, prax, nemá také dieťa prijať. To isté zdravé deti, musia poznať hranice, ako doma, tak na ihrisku aj v kolektíve.

viestta
22. okt 2025
@kavasmliekom

@anonym_autor nerozumiem tomu, kde je učiteľka a prečo si nevie poradiť s takými deťmi. Chytím ho, posadím a bude pozerať na ostatné deti, kým sa nepoučí. Diagnóza, nediagnóza. Ak prijme dieťa s diagnózou, musí vedieť reagovať, ak na to nemá školu, prax, nemá také dieťa prijať. To isté zdravé deti, musia poznať hranice, ako doma, tak na ihrisku aj v kolektíve.

@kavasmliekom posadit ho vobec nepomoze, pretoze to riesi len dosledok, nie pricinu

viestta
22. okt 2025

@anonym_autor ja si myslim, ze to, ze deti bije je len jeho forma obrany, mozno nevie niektore situacie spracovat, nevie ako zaobchadzat s negativnymi emociami. To sa musi naucit. Ked mate diagnostikovane NKS treba sa zas obratit na psychologov aby vam pomohli najst sposob ako bude spracovavat negativne emocie. Nie som si ista, ze tie dievcata bil len tak, z rozmaru. Nieco tomu muselo predchadzat a pokus sa zistit co. Nevysvetluj len, ze nema deti bit. Zisti co tomu predchadzalo, ako sa vtedy citil skus mu dat navod ako to ma v buducnosti riesit. "Nesmies deticky bit" je sice spravna veta, ale len ako sucast toho, ze mu vysvetlis ako ma reagovat, ked sa nebude citit konfortne. Napriklad ak mu deti zoberu hracku, ze to nema riesit bitkou ale ako to ma riesit.

kavasmliekom
22. okt 2025
@viestta

@kavasmliekom posadit ho vobec nepomoze, pretoze to riesi len dosledok, nie pricinu

@viestta a preto píšem, že ak učiteľka nevie ako s takými deťmi pracovať, nemá také deti v triede mať.

viestta
22. okt 2025
@kavasmliekom

@viestta a preto píšem, že ak učiteľka nevie ako s takými deťmi pracovať, nemá také deti v triede mať.

@kavasmliekom ucitelka si deti do triedy nevybera, to je jedna vec. To, ze ma sa ucit ako s tymi detmi pracovat vo svojom a aj v ich zaujme je vec druha.

anonym_1363f0
22. okt 2025

Riešte to so školskou psychologičkou. Nie na internete.

biglovemom
22. okt 2025
@viestta

@anonym_autor ja si myslim, ze to, ze deti bije je len jeho forma obrany, mozno nevie niektore situacie spracovat, nevie ako zaobchadzat s negativnymi emociami. To sa musi naucit. Ked mate diagnostikovane NKS treba sa zas obratit na psychologov aby vam pomohli najst sposob ako bude spracovavat negativne emocie. Nie som si ista, ze tie dievcata bil len tak, z rozmaru. Nieco tomu muselo predchadzat a pokus sa zistit co. Nevysvetluj len, ze nema deti bit. Zisti co tomu predchadzalo, ako sa vtedy citil skus mu dat navod ako to ma v buducnosti riesit. "Nesmies deticky bit" je sice spravna veta, ale len ako sucast toho, ze mu vysvetlis ako ma reagovat, ked sa nebude citit konfortne. Napriklad ak mu deti zoberu hracku, ze to nema riesit bitkou ale ako to ma riesit.

@viestta uplny suhlas 👍👍

tiika
22. okt 2025

@anonym_autor ak ma syn zmeniť správanie, potrebuje sa naučiť iný spôsob, akým môže reagovat, riešiť problémy, získať to, čo potrebuje, či sa vyrovnať so svojimi nepríjemnými pocitmi. Nestačí iba vedieť, že to robiť nemá.
Aby toho bol schopný potrebuje mat v tebe vzor, oporu i sprievodcu, ktorý mu bude modelovať želané reakcie a zároveň stanovi pevne no láskavé hranice.
Aby si to však mohla urobit, je zo všetkého najdôležitejsie ho najskôr pochopiť. Pozorne počúvať a zistiť, čo ho trapi a čo je príčinou jeho spravania, ako už bolo spomenuté.