icon

Syn má paniku zo škôlky

11. mar 2025

Ahojte dali sme syna 1.11 mesiacov do škôlky v rámci adaptáčneho programu. Tento program je pre deti od dvoch rokoch ale synček sa sám začal hneď hrať, vie sa sám najesť vyzuť a vypýtať si základné veci tak nebolo problém prijať ho trochu skôr.
Lenže... Po prvom dni, no vlastne doobedi lebo na obed volali aby som prišla je to cele zle...
Doobeda sa hral, aj sa najedol ale nechcel zaspať takže som šla po neho. Lenže odvtedy ma z toho úplne stavy a nemôžem ísť nikam bez neho. Dokonca ani pri manželovi nechce zostať sam. Proste chytá paniku ak ma nevidí. Začne plakať tak silo až je fialový... Do škôlky som ho od vtedy nedala pretože som mala pocit že to nemá význam. Dnes mi volala riaditeľka že by som to mala opäť skúsiť... Ja neviem... Skúsiť? Neskúsiť?

Strana
z2
deti95060810
11. mar 2025

ja by som skúsila...

bielasovicka
11. mar 2025

Jasné že skúsiť. Inak si nezvykne.

beata_k
11. mar 2025

Nie. Je to male dieta so separacnou uzkostou.

bielasovicka
11. mar 2025

A čím dlhšie tam nebude chodiť, tým horšie si potom zvykne.

denkabemommy
11. mar 2025

Skúsiť ale podstatne je (tiež som sa pozabudla) dieťaťu vysvetliť, že tam spí na obed a ty preňho prídeš, že neostáva na noc. 1000x ho ubezpečiť, že prídeš. Pri druhom synovi som bola už poučená. Do prvej škôlky šiel úplne bez problémov (poznal to tam skrz brata). Len sme sa sťahovali - nová škôlka v 4rokoch. Mesiac sme robili to, že chodil domov na obed a teraz sme sa akurát dohodli, že bude spávať 2x do týždňa. Po prvom dni spanie prišiel s tým, že je to super a on chce spávať každý deň 😅. Deti sa potrebujú oťukať, tak mu daj čas

deedol
11. mar 2025

znama (zhodou okolnosti psychologicka) mala podobny problem so synom, isiel skor ako v 3r, nebol pripraveny. skusili parkrat, ale stavy hrozne, v noci sa budil atd., tak ho nechala doma a siel po 3,5r a uz nechce chodit zo skolky domov 🙂 stacilo, aby dozrel a odputal sa sam, nie nasilu. ina situacia samozrejme je, ked musis do prace/inak nevyzijete a pod.

kitycat
11. mar 2025

To ma 1rok a 11 mesiacov? Preco to tak divne pises?

A kedy tam bol naposledy?
My mame teraz 2,5r adaptaciu 2h kazdy den, ide s placom a beriem s usmevom

kavasmliekom
11. mar 2025

Čiže ma o mesiac 2 roky 😄
A nie nedala by som ho, pokiaľ to nie je nevyhnutné.

januska12323
11. mar 2025

1.11 mesiacov je vek či dátum? Lebo ak nemá ani dva roky jeho správanie chápem, nie je pripravený.

7lenka11
11. mar 2025

Moja dcera mala od roka a pol až do dvoch rokov najhoršiu separačku. Ignorovala celý svet okrem mňa. Dokonca z domu nevyšla ani so svojim otcom či starými rodičmi. V 2 rokoch u viacerých deti vrcholí separačná úzkosť.
Skôr by som povedala, že škôlka má trochu nešťastne nastavený adaptačný program. Osobne viem, že viaceré škôlky pri maličkých deťoch idú veľmi pomaly. Prvý týždeň dieťa chodí na dve hodiny, potom na 3-4 hodiny, a až niekedy po mesiaci ide na celý deň. To akože hneď v prvý deň tam mal byť na celý deň? Potom sa nečudujem, že to nezvládol. Ak doteraz nikdy nebol od teba preč, bolo asi vopred jasne, že 8 hodín v cudzom prostredí a kolektíve nedá.

lubina
11. mar 2025

je to uplne normalna reakcia dietata na odlucenie od matky. Ak zisti, ze ak bude plakat a robit "cirkus" a ty ho potom nedas do skolky, tak to tak bude robit a nikdy si na tu skolku nezvykne. Ty by si ho mala ukludnovat, ze po neho vzdy prides, ze sa pohra s detmi a po skolke idete spolu pekne domov. Vacsine deti to chvilu trva, kym si zvyknu, ale nakoniec to pochopia, ze ich neodkladame "navzdy" a do skolky k detom sa budu aj tesit. Kazda mama, co davala dieta do skolky si tymto tiez prechadzala. Bude to vporiadku, ale aj ty musis byt pokojna.

lienka.7
11. mar 2025

@autorka pokial dieta nema 2 roky, patrí do jasiel. Do skolky byt prijaté byt ani nemôže.

timea301196
11. mar 2025

@lienka.7 môže niektoré to tak robia....

lienka.7
11. mar 2025

@timea301196 podla zákona nemôže... a fakt ma tu nebaví sa dotahovat s každou mudrlantkou....

petronelag
11. mar 2025

No neviem, keď ešte takto reaguje, tak by som ho tento rok už nedala a na rok od septembra skúsiť, ale najprv len doobeda. Ja som tiež tak chodila so synom, lebo on cez obed nespával, tak som ani neskúšala, čo by z toho v škôlke vzniklo. Chodiť len do obeda zvládol.

timea301196
11. mar 2025

@lienka.7 nie som mudrlanka (toto si vyprosujem) zákon je jedno praktizovanie druhé. U nas to bežne funguje mám známu ktorá dala dcéru od roka a pol do škôlky 🙂

pandorra
11. mar 2025

@timea301196 jasne, ze sa da. Aj my sme dali, mala ani nie 2 roky, ale do sukromnej.

kaca222
11. mar 2025

To 1.11 je vek? 5 minút som to lúštila.
My sme dali nášho keď mal čerstvo 2 roky do jasiel, bol tam tri dni po 1,5 hodine. Celé to preplakal, prišli sme si poňho, už zvonku som počula rev, bol bordový a zachrípnutý. Zrušila som to, a to sa ma tiež učiteľky snažili presvedčiť, že je to normálna adaptácia. Ďakujem, neprosím. Jasné, že si dieťa časom zvykne. Tak, ako si zvykne zaspávať samo pri spánkovom tréningu. Toto pre nás nebola cesta

lienka.7
11. mar 2025

@timea301196 dala som sem citáciu presne zo zákona, vies snáď citat, či?To, ze súkromná za peniaze zoberie aj batoľa je ich vec. Pokial to robí štátna, koná protizákonné, na dane dieta nedostane dotáciu, a riaditeľka ma co vysvetlovat zriaďovateľovi- keď ho to ovšem aj zaujíma. Plus blokuje miesto inému dietatu, ktoré namiesto neho do skolky nevzali. Chápeme sa?

bielasovicka
11. mar 2025

@kaca222 tiež som sa nad tým najprv pozastavila ze co to znamená 1.11 🤣

basska_b
11. mar 2025

Mam 2 kamosky, ktore zadaptovali deti, jeden mal 1.75 roka, druhy 2.25 roka. Jeden a tristvte, dva a stvrt 😄 Trvalo to asi tyzden, dva. Museli ist uz do roboty.

timea301196
11. mar 2025

@lienka.7 prosím ťa áno viem čítať nebuď taká drsná neSprávaj sa tu ako krava ku mne s prepáčením a áno robí to štátna škôlka takže asi tak

danielle21
11. mar 2025

Chyba bola ze ste ho tam nenechali iba doobeda, alebo na par hodin, teraz ho tam uz nedostanete.

lienka.7
12. mar 2025

@timea301196 aha, tak keď argumentujem zákonom, tak som krava, co? Za mňa je vyššie nejaký "blby" zákon, ako svojvoľne rozhodovanie si riaditeľky. Este raz, deti pod 2 roky majú byť v jasliach a nie v skolke. A raditelka ich NEMA co prijímať do skolky. Chapes to, či nie? To, ze to robi jednak protizákonné a nevadí to nielen zriaďovateľovi a rodičom, ktorým tým pádom tieto deti berú miesto je iba vaša hlúposť.

autor
12. mar 2025

@lienka.7 prosím vás pekne trošku sa ukľudnite. Náš prípad je súkromná škôlka a zároveň jasle a hneď vedľa je súkromná základná škola. Riaditeľka nič porušila. Ja som to odrazu nazvala škôlkou. Pani vám tu napísala svoju skúsenosť i keď uznávam kravou vás nazvať nemusela, ale vaše komentáre sú zbytočne s agresívnym podtónom...

autor
12. mar 2025

@basska_b ďakujem od zajtra to ideme skúsiť tiež snáď to dopadne dobre

autor
12. mar 2025

@danielle21 áno uveodmujem si to, už ho budem dávať len na doobedie aby to na neho nebolo veľa

lienka.7
12. mar 2025

@autorka tak viete aspoň kde vám vlastne chodi dieta??? Co píšete skolka keď teda chodi do jaslí??? Alebo viete, kde vám vôbec chodi????

basska_b
12. mar 2025

Ono je to tazke... ja som o tejto teme vela studovala. Vraj to dieta ked vyciti, ze mamina musi ist do prace a neni ina moznost a ked vyciti, ze mamina je s jaslami/skolkou vyrovnana, tak sa prida. Ja mam 2rocneho a bola som v porodnici a on bol dlho u babicky a ked vidi babicku, tak sa zlakne, ze zas idem prec. Ale potom sa uisti, ze som tam pre neho a je to oka. A moja 5rocna ma este donedavna nechcela pustit ani do obchodu ci k zubarovi. Ale ked nedostala na vyber, tak zistila, ze vlastne to neni taky horor. Ako, ja osobne som "neskolkar", mam 4 deti a tie tri mozu byt vdaka tomu doma vlastne az do povinnej predskolskej dochadzky, ale uplne chapem, ked chce ist zena do prace alebo potrebuje aspon to doobedie pre babo ci pre seba.

timea301196
12. mar 2025

@lienka.7 ty si mimo? Koľko krát ti mám napísať že chápem 🤣🤣🤣🤣 ukľudní hormón

Strana
z2