Syn v škôlke napodobňuje problémového spolužiaka
ahojte mamicky, prisla som sa k vam poradit, lebo sme sa ocitli v situacii, ked neviem ako dalej. syn zacal v septembri navstevovat skolku. dovtedy to bol slusny, posluchajuci chlapcek, i ked pravda je ze trochu zivsi. prve mesiace boli ako tak, aj tak bol viac doma ako tam, lebo bol stale chory. ale postupne sa mu zacalo zhorsovat spravanie. vedela som, ze je s nim v triede jeden chlapcek, s ktorym maju problemy. ten chlapec chodil uz aj minuly rok do skolky, ale bol nezvladnutelny, rodicia sa na neho stazovali, bil deti, robil im zle, neposluchal.... dokonca mu bolo riaditelkou navrhnute psychologicke vysetrenie u odbornika. rodicia boli x-krat upozorneni na jeho nevhodne az nezvladnutelne spravanie, vsetci vratane uciteliek boli zufali, co si s nim nevedeli rady. rodicia sa vsak tvarili, ze je vsetko v poriadku, nechcu pripustit, ze by bol ich syn az taky problemovy. riaditelka to vyriesila tak, ze ho od noveho roka preradila o rok nizsie, zase medzi prvakov, a ku ucitelkam s najvacsimi skusenostami. bohuzial, situacia sa opakuje, chlapec sa nijako zvlast nezmenil a moj syn sa zacal s nim kamaratit, odkukava od neho jeho spravanie a tak sa chova aj doma. zacal byt zly, dupe, krici, kope, skaredo rozprava... viem ze to ma vsetko od toho chlapca, vidim totiz co robi on v satni ked ho rodicia obliekaju...sem tam nakuknem do triedy, kde sa stale riesi len on... syn tam prestal aj spavat, co vraj stale pozera na toho chlapca, co robi, lebo ani on nespi. syn sa mi na neho aj stazuje, ze ho bucha, bije, kazi hracky, krci vykresy co nakresli a pod. ale ja mam aj pocit, ze synovi to aj vyhovuje obcas, ze sa ma s kym blaznit, on je totiz tiez zivel, radsej sa bude nahanat po triede s autickami, ako si kreslit pri stole. ked som sa o tom rozpravala s ucitelkami, bolo mi povedane, ze sa snazia ich od seba oddelovat, ja som ich o to poziadala, nech ich nedavaju spavat k sebe, aj v jedalni nech su od seba... tak to tak zacali robit, ale vraj sa tomu neda uplne zabranit, syn ho zacal teraz priam vyhladavat. tiez sa z neho pomaly stava horsi chlapec, zacal tiez detom robit zle, a ja som uz zufala, viem ze to ma vsetko od toho chlapca a neviem ako mu v tom zabranit. doma sa mu snazime vysvetlovat, aby si ho nevsimal, nech sa hra s inymi detmi, ale nezabera to. rozpravala som sa o tom aj s riaditelkou, ta by to aj rada riesila, ale nevie tiez ako. kedze chlapcovi rodicia stale tvrdia, ze to s ich synom nie je take zle. uz sa aj viaceri rodicia stazovali, ze sa im deti boja chodit kvoli nemu do skolky. podla mna to su dost vazne dovody, aby s tym chlapcom nieco robili... rozmyslam o preradeni syna od septembra do inej triedy, je spolocensky, mozno by si rychlo zvykol. co mi poradite? alebo ho mam preradit uz teraz? riaditelka mi vyhovie ak chcem. co mam robit, ako to riesit?????? Dakujem vam za pomoc.
@babija ADHD sa da zistit az v predskolskom veku dietata 😉 A ucitel nesmie vylucit taketo dieta-aj taketo deti maju pravo sa vdelavat-nemyslis?Je tazke posudzovat toho chlapca-ked sa tu o nom popisalo len to ako ho vnima zakladatelka temy 😒
Suhlasim s tym co pisala
@cairka preco ostatne deti si z neho neberu priklad?Treba si uvedomit,ze nie kazde dieta je "zlatucke" 😉
To je len moj nazor 😉
@babija ty mas deti,ze mne napises "joj,nemas aj ty nahodou problemove dieta?"
Mam hyperaktivneho syna-cize mam-a co teraz....bude nasledovat vysmech?Ja sa za to nehanbim-nevies cim sme si presli-neries ☹
No ani z daleka nie je taky ako tu opisuje zakladatelka toho chlapceka 😉
Ja neodsudzujem taketo deti-mozno je to tym,ze mam skusennost..posunulo ma to dalej..No ak vidim zivsie dieta-nezaskatulkujem ho hned ako "problemove"..ani ako "nevychovane"-to uz vobec nie 😖 A ni to neriesim so synom-tiez ma v triede velmi "ziveho" spoluziaka-a nie je hyperaktivny ako moj..A sama riaditelka mi povedala,ze je hrozny...😉Najhorsi z celej skoly....myslis,ze jeho rodicom to je jedno?Nemyslim,ze existuju rodicia,ktorým by to bolo jedno..
@nela82 tak to teda vobec nechcem sa vysmievat, neviem preco ragujes podrazdene ☹, to ma mrzi, vsetko co som pisala sme riesili na rod. stretnuti v ms, kde bol aj psycholog a vysvetlil, ze ADHD sa da vysetrenim zistit ci u nich v poradni, ci u psychiatra, a mame to velmi podrobne rozpracovane v skolskom poriadku v ms
nebudem viac reagovat na tuto temu, pretoze naozaj nechcem nikomu ublizit a zrejme zalezi dost na konkretnej ms, ako maju "osetrene" v skolskom poriadku, ktory je zavazny pre ucitelky, rodicov a aj deti
prajem, aby vsetky deti aj ich rodicia boli zdravi a robili nam iba radost 🙂
som učiteľkou v materskej škole a pridám svoj názor. Nemyslím si, že preradiť agresívne dieťa medzi mladšie je najšťastnejším riešením. Asi by som to robila opačne, dala ho k najstarším, k tým si totiž nedovolí - deti sú väčšie, skúsenejšie a najmä, ak majú dobré vedenie učiteliek, už sa nedajú strhnúť k napodobňovaniu. Problémové dieťa naozaj môže psychológ pozorovať len so súhlasom rodičov, ale na druhej strane, treba tých rodičov upozorniť, že budú musieť spolupracovať, inak môže byť ich dieťa z materskej školy vylúčené. Ale to by som brala ako posledný krok, aj keď súhlasím s názorom, že pri ďalších dvadsiatich deťoch, ktoré tiež majú svoje potreby a každé z nich je individualitou, nie je možné, aby učiteľka 90% času venovala len jednému a stále riešila problémy okolo neho. Napriek všetkému si ale myslím, že medzi staršími deťmi, ktoré už dokážu vyjadriť na všetko svoj názor a pri vyzdvihovaní dobrých vlastností toho chlapca by sa jeho správanie upravilo. Sem-tam také dieťa v triede mám.
Nie vždy je dieťa len agresívne, veľa krát je to volanie o pomoc, preto súhlasím s tou psychologičkou. A v oboch prípadoch, teda aj pri chlapcovi, ktorý ho napodobňuje. Tam pomôže len vysvetľovanie, vysvetľovanie, áno, môžeš to robiť aj ty, ale toto bude potom nasledovať...tak premýšľaj, či sa ti to vyplatí...

@maminka11 , áno, to áno. Ale preto asi nie je riešenie preradiť malého, pretože v druhej triede môže byť také isté dieťa. A ak malému také deti imponujú, tak za nimi pôjde stále..on časom pochopí, že sú určité hranice za ktoré on nepôjde a buď sa kamarátiť prestane, alebo nebude napodobňovať to, čo je už za hranicou. Zas aj "zlý" chlapec môže byť dobrý kamarát 😒