Ťažká adaptácia dieťaťa v škôlke
Viem, že podobné témy sa tu točia rok čo rok, no potrebujem to dať zo seba von a možno nájsť radu, oporu. Zaujímali by ma skúsenosti mám s deťmi, ktoré zle znášali nástup do škôlky. Myslím naozaj zle, nie.typu ranný plač a po 5-10minutach od odchodu rodiča je všetko ok a dieťa sa veselo hra. Či sa to zlomilo a zlepšilo, alebo či ste nakoniec nechali dieťa doma
Situácia - dcérka bude mať v novembri 3 roky. Do škôlky som ju teraz ten prvý týždeň dávala len doobeda. Ale ona tam poplakavala celý čas. Ráno place, keď ju dávam, počas dňa že sa chvíľu aj pohrá, ale viacmenej vzlyka a opakuje, kedy príde mamina, kde je mamina atď. Učiteľky sú veľmi milé a podľa nich to chce čas, ale neviem..aj teraz počas víkendu mi povedala, že nechce už do škôlky a tak si zazvlyka..keď tam po ňu prídem, vtedy sa neponáhľa preč, ale ukazuje mi, aké majú skrinky, kde sú ake zvieratká atď.asi sa jej páči prostredie, no je na mňa silne naviazaná. Ja som tehotná a čochvíľa rodim, takže môžem si ju nechať doma. Dala som ju do skolky preto, lebo som videla, že už sa doma aj nudila, a dva krát denne na ihriskách bol už pre mňa problém zvládať, kedze nemám práve bezproblémové tehotenstvo..prekvapilo ma, že škôlku takto ťažko nesie, keďže na ihriskách a v materských centrách bola vždy v pohode (aj keď tam som bola s ňou). Bezo mňa bude bez problémov s otcom, so širšou rodinou, cudzím ľuďom sa prihovára..čo si o tom myslíte? Koľko času tomu dať? Mne je tiež z toho veľmi ťažko, no to jej nedávam najavo, snažím sa ju pozitívne motivovať..
Tu ti budu pisat, ze mas vydrzat a dalej trapit to dietatko, lebo si myslia, ze je to normalne.
Je uz na tebe, co zvladnes a co nie. Za mna by som to nerobila, hlavne ked ti tam place cely cas, chudato.
Ale no. Vacsina komentov tu bude, ze mas vydrzat (brr)
My sme nechali doma. dovody boli dva ranny plac a chorobnost. Nastupil potom na jar ako cerstvo 4r a uz bez vacsich problemov.
@anonym_autor Áno mala. Starší celý rok ráno veľký plač aj počas dňa a nechcel tam ani spávať .Hneď po prvom dni prišla sprcha, že si ho na obed mám bravať domov .Nakoľko som mala prácu na cejý deň, každý deň a samoživiteľka bolo to velmi náročné obdobie. Musel ostať neskôr na spanie, ale zle znášal vždy. Hlavne tým, že býval často chorí a po chorobe vždy nanovo. Nešiel skôr so škôlky až keď mal tri a predsa nebol zrelý na to odlúčenie. Až v strednej mal iné učiteľky, dozrel a už to bolo ok.
@anonym_autor Áno keby si mala v tom čase (vtse 20 rokov)tu možnosť tak ho nedám, alebo aspoň ina na doobedu.Pri druhom dieťati som to už neurobila.
@anonym_autor Bola som v podobnej situacii. Dnes by som starsieho nechala doma. Bolo to trapenie pre vsetkych. A tie choroby co nosil domov. Cisty mordor.
My sme to vzdali
Ja by som ju nechala doma, hlavne teraz, keď budete mať ďalšie dieťa. Bude sa cítiť totálne odstrcena. Keby sa adaptovala dobre, je to iná vec. Ale očividne to nezvláda dobre a plus nový súrodenec. Budeš doma, prečo by si ju nemohla mať doma? Mne by to bolo hrozne ľúto, že ja som doma s dieťaťom a druhé nechám revať v škôlke.
Môj sa takto "trápil" skoro 4 mesiace , bolo to niečo príšerné, teraz keď sa zjesenieva normálne sa vraciam rok dozadu späť , čo to bolo za hrozne období obdobie :( tiež som nemala ľahké tehotenstvo s druhým a zvolila som cestu "vydržať " ... Každopádne skoro až v máji už chodil šťastný a tento školský rok nastúpil ako veľký šéf a utešuje práve on malých plačkov 🙂
Ja mám iba jedno dieťa, ale v 3 nebola pripravená. Vývojová psychológia tvrdí, že medzi 3 až 4 dozreje mozog a lepšie prijme čas mimo nás. V 3,5 jej ozaj dozrel a síce je na mňa naviazaná stále, nástup zvláda dobre. Neplače, páči sa jej, aj keď má výhrady, že to musí byť denne.
@anonym_autor neviem ci sa vam to zlepsilo uz, citam len prispevok no ak to bude rovnake, na vadom mieste bybsom di ju nechala doma. Bola som v rovnakej pozicii tehotna a dala som starsie dieta do skolky a neboolo to ok, dodnes to lutujem, uponahlala som to

Ze to chce cas.