icon

Tipy a triky pri výchove ľavorukého dieťaťa

29. mar 2025

Ahojte
Vyzera to ze mam doma lavacku( 2.5r) kresli lavou rukou , lyzicku chyta lavou rukou
Som s tym v pohode, len nejake tipy triky co vam pomohlo pri lavorukom dietati? V rodine lavaka ziadneho nemame
Treba to oznamovat aj skolke? V skole asi tiez vsak? Chodime na logipediu tiez sa na to pytala ci je vyhranena/vyhradena? lavacka

Strana
z3
zuzkaa1991
29. mar 2025

Ja som lavacka nikde sa nehlasi 🤦‍♀️ učiteľky si všimnú ktora ruka sa viac preferuje

Jedine teraz ked som robila zapis dcére na ZŠ tam bola kolonka ohľadom s ktorou rukou pise dieťa

Ešte je male moze sa to zmenit....moja bola obojaka aj lyzicku drzala v lavej aj ceruzky v oboch ani neviem v ktorom veku sa zmenilo a začala používať pravú kedze sme doma obaja tak sme boli zvedaví ktoru ruku bude preferovat.viac

Kedysi lavaci boli neviem aky "neschopný " neuznavani rodiča nasilu menili (prerabali) dieťa na pravakou v dnešnej dobe to je jedno ;) ja nevidim rozdiel pri práci 😁😁všetko robim jak pravaci len s lavou rukou horsie ahoj pre mna bude pisat s dcerou od septembra 🤦‍♀️🤣🤣🤣🤣ked jej budem chciet naznacit s jej rukou nejake tahy

klementinka58
29. mar 2025

obe moje deti su lavaci 🙂

kiki68
29. mar 2025

Je dobre povedat v skolke, ze je lavacka, aby ju neopravovali a zaroven dali noznice neskor pre lavakov. Ale to si snad vsimnu. Inak to je ok

martul
29. mar 2025

Ja som ľaváčka, moji synovia tak isto. V živote nikdy som to s nikým neriešila. Všimla som si, že všetko robia s ľavou, povedala mužovi, že chlapci sú po mne a koniec
V škôlke si to všimli hneď pri zápise tam to tiež skončilo, nikde nič nenahlasuj preboha.

simona20201309
29. mar 2025

Nahlásiť na mestský úrad aby to zapísali do štatistiky
A nezabudnúť uviesť pri zápise do MS. Veľmi dôležitá informácia.

autor
29. mar 2025

@simona20201309 ooo niekto zjedol vtipnu kasu na ranajky 👍🏻👍🏻

autor
29. mar 2025

@simona20201309 meststk urad nemame

simona20201309
29. mar 2025

Nie, ale strašne ma rozosmiala téma. Že takú vedu z toho robíš. Dnes je to v triedach už takmer 50/50
Nie je to absolútne žiadna rarita. Jedine čo budete potrebovať sú nožnice pre ľavákov.
Ale aj tak sa to ešte kľudne môže zmeniť.
Len mi prosím vysvetli, aké triky a tipy???? Co konkrétne ti treba pomôcť pri lavorukom dieťati?
Co je to diagnoza alebo co?

simona20201309
29. mar 2025

Si myslíš ze vás čaká nejaký komplikovany život? Alebo že budete musieť prerábať byť? Vymeniť teplú vodu so studenou ci ako co?

mircalla
29. mar 2025

@simona20201309 Tiez uz nechapem, co tu niektore zeny riesia

simona20201309
29. mar 2025

@mircalla ešte napíše že,,som s tým v pohode"
Podľa mňa vymyslená téma. Neverím ze v dnešnej dobe toto niekto rieši.
Alebo keďže nemajú mestský úrad tak na nejakej bohom zabudnutej dedine

petamich
29. mar 2025

Ziadnym sposobom to netreba riesit, v skolke si to vsimnu, pripadne ich len treba upozornit, maju tendenciu nasmu davat veci do nespravnej ruky 🙂

Ja som lavacka tiez, nemame doma jednu specialnu vec, dnes uz je to ine ako kedysi, moja mama mala najvacsi problem, ze nas nutili kedysi pisat atramentovym perom, ja som si to rozmazavala rukavom 😂.

zuzinka888
29. mar 2025

"Nahlasovat" nemusis- len medzi recou povedz pani ucitelke. Nic specialne ta necaka- len treba nakupit pomocky pre lavakov- noznice, niektore pera ceruzky co su zamerane na spravny uchop, skrabka na zemiaky( neskor) a vela trpezlivosti. Ono si to treba uvedomit ze je to ine npr.pri viazani snurok- a takych malickostiach

mabenn
29. mar 2025

v skolke spomen ucitelkam, ked bude nastupovat, aby ju zvytocne neupozornovali pri aktivitach pripadne a neprehadzovali roku, v skole - teraz som vyplnovala prihlasku, sa pytali, aku ruku preferuje dieta

mamickalisticka
29. mar 2025

Môj 4rocny ešte nevie či je pravák či ľavák. Zatiaľ je obojručný

autor
29. mar 2025

@mabenn dakujem ano

janamoto78
29. mar 2025

A čo akože s tým? Môj syn je tiež ľavák. Nikdy sme to neriešili. Nie sme v Indii.

autor
29. mar 2025

@zuzinka888 toho sa obavam ze nebudem vediet ukazat zakladne veci skrz toho

mabenn
29. mar 2025

v 3r cca si este prehadzoval syn farbicku alebo lyzicu aj do lavej ruky...nechaj to dozriet a uvidis, aj v skolke ti povedia jednoznacnejsie...

januska12323
29. mar 2025

@mabenn to sa ešte niekde prehadzuju veci do druhej ruky?
Nič nemusíš riešiť, ak bude potrebovať s niečím pomôcť budeš riešiť za pochodu.

rakywanda
29. mar 2025

Aké základné veci? U nás je to naopak, ja som ľaváčka, dcéra praváčka. V rodine som bola jediný ľavák, písala som ešte atramentovým perom, moje zošity dlho ukazovala učiteľka rodičom, aby sa nebáli, že aj ľavák môže pekne písať. Dokonca som si ako ľaváčka dovolila byť učiteľkou MŠ.

mircalla
29. mar 2025

@simona20201309 Fakt akoby byt lavak bola nejaka diagnoza ci nevyhoda

mabenn
29. mar 2025

@januska12323 nic strasne sa tu neriesi...autorka sa normalne pyta...nie, neviem, ci sa v dnesnej dobe riesi prehadzovanie ruky, nemyslim...ale dieta, ked ide v 3r do kolektivu a vidi ine deti s inou rukou robit veci, tak by som minimalne ucitelku upovedomila - ak som si ista tym lavakom - ze nech dieta ide svoje...to je vsetko...v tomto veku dieta moze skusat, co mu vyhovuje a kym na to pride, bude mat tak mozno 5r, kde to uz bude zjavne

mircalla
29. mar 2025

@mabenn Cele je to napisane v style, akoby to bolo nieco tragicke
Som s tym v pohode vyznieva, akoby to bol nejaky obrovsky problem, s ktorym sa musela vysporiadat....nahlasovat kam? Vsak toto su prirodzene veci
Niektori naj sportovi sveta su lavaci a je to pre nich vyhoda

mabenn
29. mar 2025

@mircalla ja nemam z toho ten pocit

jaond19
29. mar 2025

Ja som to este na zapise do skoly ucitelkam povedala ze syn je lavak, lebo som stale mala v pamati mojich 2 spoluziakov zo ZS v 90tych rokoch, kedy sa k nim spravali pomaly ako k retardom za to.... a vyviedli ma z omylu, ze ziaden problem, oni deti podporuju a pomahaju pri pisani ci uz s lavou alebo pravou, a ze v skole je uz vela lavakov...

luxus10
29. mar 2025

pre spravne drzanie pisacich potrieb kup prve ceruzky a pera pre lavakov-do skoly, a na predskolsku pripravu, tak zaistis spravny uchop a usetris kopu nervov a casu...

s tym pisanim v 1 tr. je to -ak budes chciet pisat spolu s lavackou rukou dietata, je to tiez o drzku🙂 lebo pravak lavou nevie a ked lavu rucku chytis pravou, nevidite text... potom pozor, lavak sa rychlejsie pri pisani unavi, to by mala ucka vediet, ale niektore nevedia...

hederamonstera
29. mar 2025

Ja nechapem preco sa tak riesi ta lava ruka (niccna autorku, tak vseobecne). Vsetky starsie generacie mi buzeruju deti, aby chytili veci do pravej a ze ich mam ucit na pravu ruku a pod., vzdy kukam ako puk preco to tak riesia. Aj minule som sa dala do pokecu s jednou starsou pani (deti sa hrali s jej psikom) a zacala sa mi stazovat, ze jej 2 rocna vnucka pouziva obe ruky a ze ci z toho nebude mesuge😂

stvorenie
29. mar 2025

Moji synovia začali brať lyžicu (ceruzku…) ľavou a ja som im ju s úsmevom preložila do pravej (jasné že bez akejkoľvek naliehavosti). Ak si ju aj na druhý krát vrátili do ľavej, nechala som ich. Ale dnes sú praváci. Tak neviem, či to malo, či nemalo vplyv. Ja som to robila len preto, že sa vraví, že pre ľavákov ešte níe sú všetky nástroje prispôsobené a že teda majú niekedy veci ťažšie.

ziarifka
29. mar 2025

@hederamonstera asi to majú zo školy. Dedko bol predurčený ľavák na praváka. Ľavou bolo zakázané písať, všetci museli písať pravou. A preučovanie spočívalo v trieskaní po hlave, doma aj v škole. Alebo pravítkom po prstoch.

@autorka mám dcéru ľavačku, tiež som sa obávala toho, čo ty. Jediný "problém" je učiť ju štrikovať, háčkovať a vyšívať. Musím sedieť oproti nej a učí sa akoby zrkadlovo. Alebo sú videá na YouTube pre ľavákov, na tie ručné práce. Ostatné už bolo spomenuté - šnúrky, škrabky, nožnice.

Strana
z3