icon

Trojročné dieťa odmieta čo i len počuť o škôlke

zaba22
26. jan 2023

Ahojte.
Máme dcérku, ktorá je októbrová a už mala 3roky. Zatiaľ je so mnou doma, ale od septembra by som už chcela, aby nastúpila do škôlky.
Problém je,že škôlku absolútne rázne odmieta. Snažím sa ju pripravovať, stále.jej rozprávam, ako sa tam bude hrať s hračkami, s kamoškami, že potom po ňu prídem a budeme spolu atď. No začne zúrivo kričať, že tam ísť nechce, niekedy sa az pocika (to je jej prejav frustrácie všeobecné). Keď ideme okolo škôlky, hodi sa mi okolo krku a začne silné kričať, nie, nie, nie, nejdem tam.
Má staršiu sestričku, s ňou sa pekne hra, aj keď k nám prídu deti, tak sa s nimi rada zahrá, ale len chvíľu, potom sedí celý čas na mne a trucuje. Skúšali sme rôzne kurzy, ale nechce chodiť ani tam, jeden kurz mi presedela na kolenách, druhý sme odstali za sklom,lebo nechcela dnu ani vstúpiť.
V obchode či na ulici väčšinou nemá problem, smelo sa s ľuďmi rozpráva. No ona je proste najradšej doma vo svojom prostredí. Zostane so starkovcami, aj s tatinom, s týmto problém nemá. Ak ideme do detského centra, stále má musi mať na očiach, nechce sa odo mňa vzdialiť, na ihrisku sa s cudzími deťmi hrať nebude, boci od nich, zahra sa s nimi len vtedy, keď vidí, že sa s nimi hra aj jej sestra.
Vôbec však neviem, čo urobiť. Jej sestra nastúpila do škôlky úplne bez plaču, tešila sa. Všetci na mňa tlačia, že mala musí ísť do škôlky, že keď to zvládli iné deti, zvládne aj ona, že ju len musím nechať vyrevat. No keď vidím ako reaguje už len pri pohľade na škôlku, je mi až fyzicky zle z predstavy, čo bude od septembra. Zaujímali by má vaše skúsenosti, ako ste postupovali v takýchto pripadoch, čo vám pomohlo, či to prešlo časom samé, prip.ci naozaj bola adaptácia u takychto detičiek v škôlke taká zla.
Prosím,nepíšte tie,ktoré máte bezproblémové deti, ani tie, ktoré ste zástancom nechať dieťa vyrevat, lebo ho to zoceli. To mi nepomôže, keď si nájdem robotu a po mesiaci budem musieť dať výpoveď,lebo mi dieťa zo školky vylúčia. Dakujem

Strana
z4
jantuska
29. jan 2023

Moja mama je učiteľka v MŠ, má roky praxe a skúsenosti a tvrdí roky stále jedno, 3 ročné dieťa je mále na škôlku. Dieťaťu odbijú 3 roky a hneď v ten deň je v škôlke. Že v určitých prípadoch je to pre niektoré deti strašne skoro.

scorpionflower1
29. jan 2023

@jantuska Súhlasím s tvojou mamou, ideálny vek je okolo 4.

katrinka8
30. jan 2023

@jantuska - nuž, bohužiaľ, tak je nastavený systém, a to skutočne asi môžme byť radi, že nám je vôbec umožnené byť doma tie 3 roky. Hoci áno, niektoré deti nie sú zrelé, ale iné sú. To je ťažko povedať, ideálne to nikdy asi nebude, ak to má byť nastavené plošne.

lacibo
30. jan 2023

@lenka1208 moje /24,19 a 6/ boli take ze zakyvali a bolo..najstarsia mala 3 az v novembri ked v aept. Kvoli mojej praci v skolstve nastupila..je pravda ze boli velmi skoro socialne, rozumovo aj emocionalne zrele..aj dost samostarne..keby maju plakat, neviem co spravim, ako by som postupovala😏

katrinka8
6. feb 2023

@kallanchoe - prepáč, ja viem, že to je trochu mimo témy, ale tak som sa strašne pobavila na Tvojom preklepe, že má kamarátku práčku (viem, prváčku malo byť), ktorá nebola v škôlke 😂 Hneď som sa potešila, že nie som jediná, kto má kamarátku práčku - a ani moja nebola v škôlke 😂 😂 😂(ja furt periem, tak sa mi už smejú, že moja naj kamoška práčka).
Ospravedlňujem sa autorke za odbočenie od témy, ale musela som, ďakujem, urobilo mi to dnes veselší deň 😉

kallanchoe
6. feb 2023

@katrinka8 hej noo😂😂😂 všimla som si neskoro a opraviť to už nešlo...to tak,keď sa píše na mobile....ale tak som rada,že ta to pobavilo 😉😂....ja tiež nemám rada,keď je niečo v koši na pranie...takže svet je malý...máme asi tú istú kamošku 😂😂

mojaskrina
4. sep 2024

@zaba22 ahoj, to je znak toho, ze mate zdravi vazbu a je jej s mamou doma dobre, ak nie ste vo financnej nudzi a mozete byt spolu, budte. Resp najdite skolku s adaptacnym pricesom takym dlhym, aky potrebujete. My to mame podobne. Deti chcu byt so svojimi rodicmi. Vyvin mozgu neurychlime len preto, aby sa to hodilo spolocnosti alebo predstavam okoliu. Kuk Zdenka Sip Stankova Deti jsou taky lidi - blog - skolja a toutube Lucie Kolarikova Ako vystavovat deti vyzvam

Strana
z4