icon

Učiteľka v škôlke núti dieťa jesť

mimkaz
16. jan 2014

Zdravím, všetky mamičky predškolákov.Syn má 5 rokov navštevuje MŠ v našej obci.Je to len doobedná škôlka.Do decembra bolo všetko Ok, syn chodil do školky rád.No od januára je to hrozné, plače, nechce ísť, vyjednáva a dnes sme dospeli k tomu, že tam nechce chodiť preto,že pani učitelka ich núti jesť.Jednému chlapčekovi je z toho každe ráno zle a vracia.Môjmu synovi to úplne znechutilo celé papanie a aj chodenie do škôlky....Neviem ako to riešiť nemámte niekto podobnú skúsenosť???

mimake
16. jan 2014

Ked som pracovala na ZS starsie ucitelky nechapali preco deti nenutim jest. Stara skola proste bola kym nedojes nepojdes od stola. Nesuhlasim s tym. Sama som mala v detstve problem ked ma ucitelka nutila jest az som sa nakoniec pozvracala. Dodnes si to pamatam a vobec to nebolo prijemne. Preto som tieto zalezitosti radsej prebrala s rodicmi. Niektori mi povedali ze ich deti jest nechcu, takze ich mam nejako motivovat presvedcit, ini povedali nenutit. Takze som to riesila individualne. Da sa to pokial ma ucitelka zaujem to riesit. Vacsinou to dopadlo tak ze som im dala na vyber, ak nechcu polievku, treba zjest nieco z druheho jedla a samozrejme ovocie, ale s tym vacsina deti problem nemalo. Takze urcite to treba prebrat s konkretnou ucitelkou. Pokial je rozumna urcite to pochopi

zuzanale
16. jan 2014

@mimkaz no hodila by som reč s učitelkou ako nieje správne vyhladovať a nechať decko celý deň o hlade ale toto je extrem 😠 tlačiť až sa dogrcá sa čudujem že keď to vidia ostatné deti že aj oni negrcajú 😝 takže tvojmu synovi sa ale vobec nečudujem že tam ísť nechce..
moje zo začiatku neboli jedáci teraz si aj duplu dajú ale doležitý je aj prístup školky a postupne navodenie na určité jedla u nás tiež nenútia ale ak nechutí alebo dieťa nechce ponúknu dostupnú variantu nechce nátierku tak mu dajú pečivo čisté či s maslom nechce mäso dajú len prílohu so šťavou ale dieťa je sýte a bez nútenia ...

inak je tu aj podobná staršia téma https://www.modrykonik.sk/forum/mame-doma-skolkara-3-5-rokov/mam-povedat-ucitelke-aby-nenutila-syna-jest-3/

katka0905
16. jan 2014

Hlavne by som sa skontaktovala s matkou toho vracajuceho chlapca, ci jej to nevadi, taketo tyranie vlastneho dietata. Ak nie a dokonca s tym suhlasi, tak by som povedala ucitelkam, aby presadili tvojho syna aj s tym kamaratom. Ak by neboli ochotne, a ani riaditelka, nasledovala by pisomna staznost na zriadovatela skolky. To ti pisem ako ucitelka, taketo veci sa dnes netoleruju, uz tu nemame komunizmus.

garonka
16. jan 2014

@mimkaz som sa tak rozčertila 🙄 v žiadnom pripade nesmie učiteľka nutiť dieťa jesť, ak nechce nechce jednak v ňom vzbudi odpor k jedlu a aj k celej škôlke 🙄
môjho malého v utorok nechala učiteľka nad olovrantom sedieť 45 min 😠 chcela dosiahnuť aby maly aspoň raz zahryzol do chlebíka, ale nepomohlo. Došla som pre neho skoro som dostala infarkt všetky deti sa hrali na zemi alebo kreslili a on jediny sedel za tanierom a čakal kedy pridem. Naštvalo ma to a poriadne .... s učiteľkou som si pohovorila našťastie som pochodila tak, že ak maly nezje nech ho nechaju tak ja viem platim za stravu to jedlo vyhodia ale časom sa nauči papať.

jednoznačne o svojom synčekovi podebatuj s učiteľkou komunikacia je veľmi dôležita ak nepochodiš skus riaditeľku.
Držím palce

charaka
16. jan 2014

@mimkaz To ma mrzi, ze to takto mate... podla mna tam chyba individualny pristup k detickam... ale predsa nebude syncek pol dna hladny kvoli tomu, ze "co ine deti". A je tam len jedna ucitelka, nestrieda sa ich tam viac? Tu je tazka kazda rada, neviem... blba ucitelka... az mam z tvojho citania pred ocami svoje traumy z pred vyse 20-tich rokov ☹ Chudacik malicky... skus sa spojit s inymi mamickami, co maju podobny problem s papanim...

mimkaz
autor
16. jan 2014

no dámy, tak, dnes už pani učitelka pre istotu ani nevyšla z triedy,ked som došla pre chlapca...asi zistila,že proti mne jej argumenty nezaberajú, tak som zvedavá čo bude ďalej 😉

andrejka1974
16. jan 2014

urcite sa porozpravaj s ucitelkou, ale moze sa ti stat aj takato vtipna prihoda, ktoru urobila moja dcerka v skolke, sedela vedla chlapca, ktory nechcel jest a zacala medzi nimi hadka on tvrdil nebudem jest a moja tvrdila budes jest , tato hadka trvala asi 10 minut, ucitelky sa isli usulat od smiechu, potom to vyvrcholilo tak, ze moja to vzala do svojich ruk, zjedla svoj obed a potrom vzala jeho tanier a normalne ho nakrmila, zjedol cely obed 🙂 🙂 🙂 🙂 nestihol ani zareagovat, takze od teraz je tam veselo ak niekto nechce jest tak mu s vtipom povedia nebudes jest Sinduska ta nakrmi a vsettci vsetko spapaju 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 ale urcite nenutia nikoho jest na silu, moja tiez nikdy vsetko nezje, su jedla co nelubi , poviem to ucitelkam, a tie jej to nedaju, ked tak im daju nahradu

benyse
16. jan 2014

v nemecku prave za toto odsudili 2 ucitelky v skolke...okrem ineho tiez nutili deti jest. takze by som to okamzite riesila, NIE JE TO NORMALNE, nikto by nemal nikoho nutit!!!!!!!!!!!!! je to tyranie deti, urcite to ries co najskor! drzim palce!

vinifred
16. jan 2014

..ja som sa zase stretla s prípadom,kedy sa matka sťažovala,že jej dieťa chodí domov hladné,lebo nič nezje,nakoľko ho učiteľka nedonúti...druhý prípad,matky sa sťažujú,že deťom robia pomazánky,ktoré oni nelúbia..učiteľky sú zase nešťastné,že decká nie sú zvyknuté na domácu stravu a nezjedia nič a len sa to vyhadzuje..takže ja by som v školstve nerobila ani za 100 tis.eur..nie kvôli deťom,ale kvôli rodičom..

zuzkat1
16. jan 2014

@mimkaz Ved jej normalne povedz ze si nezelas aby nutila tvoje dieta jest.ked nechce tak nechce..

zuzkat1
16. jan 2014

@vinifred ja som ucitelka a Ano rodicia su ovela horsi ako deti...ale v inom nie v jedle...to je myslim na rodicovi ci maju ucitelky dieta krmit alebo nie... Jasne varit mu v skolke extra nebudu tak ked mu nechuti ma smolu bude hladne... Ale nasilu ho nutit je uz ina kategoria...

mizulienka
16. jan 2014

my mame presne ten isty problem...syn ma tiez 5 rokov a nechce chodit do skolky, dlho sme nevedeli zistit, preco, ale raz to z neho vypadlo, ze ho nutia do jedla...on bol vzdy slaby jedak, ale jedla ktore ma rad zje a vo velkom mnozstve 😉 ale su jedla ako napr zelenina, zemiaky a paradajky, ktore nechce, ani do ust dat...a riaditelka mi vravela, ze stala nad nim, kym tie zemiaky nezjedol 😕 co si nemyslim, ze je spravne...nemyslim si, ze som nejaka precitlivena mamicka, ale takymto sposobom nutit dieta do jedla sa mi zda dost cudne...

poprosili sme ich nech ho nenutia takymto sposobom do jedla a prihovorili sme aj synovi, ze nech aspon ochutna novu vec, ze nikdy nevie, ake dobre to moze byt 😉

mimkaz
autor
16. jan 2014

@elenita ono u nás je to tak že máme v škôlke cca. 20 detí, a nikdy nie sú v škôlke všetky, škôlka je len doobedná a majú len raz papať chlebík, a pani učitelka je zároven aj pani riaditelka, no je taká že nemá rada ak jej niekto protirečí...a ešte syn do teraz chodil do škôlky bez problémov, vždy spapal čo mu dali nebol žiadny problém, len ako začali s nátlakom na ostatné deti a tie im tam potom zvracajú tak má z toho strach a je mu to nepríjemné

mimkaz
autor
16. jan 2014

@benyse no veď práve, že to nie je normálne aby deti nútili, ved oni vedia či chú alebo nie, ono sa to netýka len môjho syna, viem o dvoch ďalších deťoch, kde jedno z nich z toho vracia a to druhé sa z trucu pocikáva

elenita
16. jan 2014

@mimkaz Len mi je divné, že maminky detí, čo tam vracajú a pocikávajú sa, na to nehovoria nič? A vedia o tom vôbec? 😕
Čo keď sa im s tým dieťatko nezverí, lebo sa bojí, a ony nevedia, že sa niečo také deje? ☹

mimkaz
autor
16. jan 2014

@katka0905 no ona to vie,že jej dieťa nechce chodiť do škôlky práve kvôli tomuto a to má s ním také, že jej chúďa vrieska celú cestu nechce tam zostať, no ona nič , no a preto som ja vždy za čudnú a zlú, lebo ja sa o svoje dieťa v škôlke zaujímam a určite si nenechám nič čo mu ubližuje...veď tie deti sú v škôlke a nie v nejakom ústave pre anorektikov, ktroých treba nútiť jesť

blcha
16. jan 2014

sice som necitala vsetky prispevky ale keby moju dceru v skoklke prinutil zjest vzdy celu poricu tak by som mu dala este aj premie u nas je to skor tak ze nechce nechuti ti nejedz a ona tam iekedy cely den nic nejedla nastastie uz je to lepsie uz jej chuti viac tak snad uz tam aj nieco spapa

mimkaz
autor
16. jan 2014

@mimake no my tu máme len tú jednu, ono celkovo je to v tej škôlke také kadejaké, preto som ho dala do škôlky len teraz ked má pred školou

mimkaz
autor
16. jan 2014

Učitelka je tu len jedna, ona je zároveň aj riaditeľka.A mňa to tiež prekvapilo že malý tam prestal jesť, lebo on je úplne bezproblémový čo sa jedla týka, ozaj on spapá všetko, práve ho musíme občas krotiť 🙂 a zrazu,že on neche v škôlke nič ani len ovocie a další deň mi povie že práve kvôli tomuto nútenie nechce chodiť do školky, jemu sa tam inak páči, pekne spolupracuje, robí všetko čo má nie je konfliktný ...no môj názor na to je že asi bude ozaj problém v tej učitelke...a čo sa týka tej mamy toho druhého chlapca tak ona vie že tam nechce ísť práve preto no mikla plecom...ale ja to tak prehlaidnuť neviem, mne nie je jedno,že mi malý každé ráno stáva s nervozitou a v škôlke sa mi rozplače...len pri tejto učitelke platí, ked si otvoríš ústa a náhosou si dovolíš nesúhlasiť s jej postupmi tak si zlý a čudný

winka99
16. jan 2014

mne moj muz hovoril ako ho ucitelka v skolke nutila zjest polievku, krmila ho, pogrcal sa rovno do taniera a davala mu tu polievku dalej 😒
takze...moze to byt este horsie
moj syn tiez nebol nejaky jedak a tiez sa raz stalo ze ako zjedol, tak vypustil a sama ucitelka mi to povedala ked som ponho prisla, tak som sa jej pytala, ci ho nutila zjest....povedala ze nie, ale polovicu zjest musi 😅
no sama sebe si protirecila....vysvetlila som jej, ze mame s jedenim problem odjakziva, nech mu da viac casu, nech si zvykne a zasla som za pediatrom, ten nam predpisal peritol na chut do jedla ( bral to len par dni ) a aj ucitelka brala ohlad, ked mu nechutila pomazanka, dali mu len korku z chlebika...nakoniec sa rozjedol a nemal z toho ziadny stres, alebo odpor ku skolke
neviem ine poradit, len komunikovat s ucitelkou a s chlapcekom a pripadne ten peritol aspon na par dni

mimkaz
autor
16. jan 2014

@winka99 no ale on netrpí nechutenstvom, on doma zje úplne všetko, sám si vypýta- on má proste traumu len z jedenia v škôlke, ako sama už neviem čo to mohlo spôsobiť...

mimkaz
autor
16. jan 2014

@elenita no myslím,že to vedia, lebo ten čo zvracia tak povedal mame že nechce tam chodiť, lebo ho nútia jesť a pani učitelka je taká, že ona s takými vecami rada oboznámi každého kto do škôlky vojde, takže ked vaše dieta niečo urobí, vedia to automaticky všetky ostatné mamičky 😒

angua27
16. jan 2014

@mimkaz, napísať na zriadovateľa škôlky upozornenie na praktiky v škôlke. ak je tam jediná učiteľka a zároveň je riaditeľka, tak tam rozhovor asi fakt nepomôže. treba to už riešiť cez vyššie miesta, keď ona nemá záujem. držím palce, aby Tvoj syn mal znova chuť chodiť do škôlky. chodiť niekam každý deň nervózny ako bude, nie je dobré pre nikoho.

elenita
16. jan 2014

@mimkaz A tej konkrétnej mamičke to nevadí? ☹

winka99
16. jan 2014

@mimkaz ja rozumiem, len moze to byt v tom, ze je zvyknuty na stravu aku varis ty doma...v skolke varia ine, inak to chuti...mozno mu nechuti, tak ho nutia dojest a z toho nema chut tam chodit...lebo inak neviem, ze by to bol az tak traumaticky zazitok prenho ako sa ten chlapec pogrckal? ked sa ho opytas co sa mu tam nepaci, co tipovie? ...ak si to uz pisala, tak prepac...kym som dosla po koniec diskusie, polovicu som zabudla 🙂

winka99
16. jan 2014

@mimkaz co tak anonymne podat ziadost na personal skolky? aj na riaditelku mysli.....no toto co pises, tak kde sme ze rozobera cloveka medzi ludmi co ich do toho nic nieje? 🙄

adka31
16. jan 2014

@danik1505 presne tak, aj ja som ucitelka v MS, hlavne je potrebne dodrzat urcity postup. najskor rozhovor so spominanou ucitelkou a ked nebude ziadna odozva, tak az potom s riaditelkou. nemyslim si, ze v takejto veci bude nutne zachadzat az k zriadovatelovi. ved na takejto jednoduchej veci sa da vzdy dohodnut , ja si teda neviem predstavit, zeby to neslo normalnou cestou osobneho dohovoru. ak nie, potom je to ucitelka na povazenie.....z uvodneho prispevku mam pocit, ze k rozhovoru este nedoslo, nebojte sa, smelo do toho, ved je to len pre dobro vasho dietata 🙂

mimkaz
autor
16. jan 2014

@winka99 no im tam nevaria, oni majú len chlebík doobeda....a ide aj o to,že doteraz zjedol všetko, nebol žiadny problém...no a ked sa ho opýtam,že prečo nechce ísť tak povie,že nechce papať

sandracs
16. jan 2014

V našej škôlke deti do jedla deti nenútili a upozornili nás na to už na začiatku škôlky. Pokiaľ viem, nebol žiadny problém.

benyse
16. jan 2014

@mimkaz mozno by bolo dobre porozpravat sa s riaditelom/riaditelkou skolky, asi jedine tak nieco dosiahnes. Dohodni sa s ostatnymi rodicmi a chodte za riaditelom/riaditelkou

ellahop
16. jan 2014

@mimkaz mna by zaujimalo preco sa to zacalo od januara? dovtedy ich nenutila alebo dovtedy papat nemusel? alebo moze to byt aj take, ze malemu sa zapacili vianocne prazdniny a preto nechce ist do skolky. alebo sa nieco muselo stat. pohovor si s pani ucitelkou.. a s malym uzavri dohodu aby aspon nieco z jedla zjedol. asi by sa ti nepacilo keby tam nic cely den nejedol. napriklad nech spapa aspon ryzu, z polievky nech vyje zeleninu alebo vodicku chlebik aspon polovicu,,, ak mu doteraz chutilo.... ale ries to pozitivne a snaz sa chapat obe strany...