icon

Učiteľka v škôlke núti dieťa rýchlo jesť

silvie47
30. apr 2021

Dobrý večer chcem sa spýtať čo robiť v prípade ak sa dozviem, že moje dieťa núti učiteľka aby rýchlo jedlo obed a keď plačie tak ho zatvorí do spálne. Dcérka má 5 rokov a má z toho taký blok že sa mi v noci budí a pkacie že nechce do škôlky kvôli učiteľke. Ďakujem za radu.

littlebubble
1. máj 2021

@stanislavicenka Ale veď ani v práci ťa nikto nepochváli za zlé správanie.Tiež ťa potrestajú a ešte ťa aj premiestnia, vyhodia.

Deti sa vychovávajú do sveta dospelých a nie do poníkového raja.Vždy to tak bolo, že dieťa ktoré nepočúvalo sedelo pri učiteľke za trest.

Ako potom majú fungovať v dospelosti keď im všetko dovolíme.

Bude zakázaný alkohol v práci, ale tak Jožko je iný tak jemu to budeme tolerovať? Či ako? Lebo tam to speje taká výchova.

777januska777
1. máj 2021

@stanislavicenka ako chceš deti učiť rešpektovať inakost, ked to dieta nerespektuje ostatnych a učiteľky? Ked chcem byť ja rešpektované, rešpektujem aj ostatných. Napriklad rešpektujem pravidla učiteľky.

simca06022011
1. máj 2021

@silvie47 20 deti nebude cakat na jedno, niekto musi byt posledny to je jasne, ale ak maju vyhradeny cas napr. 20-30 min na obed a mala bude zut hodinu, to NAOZAJ ju maju cakat? Aby si bola spokojna? Proste mas 5 rocne dieta, ktore o rok hadam pojde aj do skoly, ma sa napapat a ist. Nerevat za to ze jej niekto povie, ze ma jest rychlejsie (co je inak bezne do dnes je to aj v skole tak, maju casy vyhradene a vyychovavatelka povie, nech si pohnu za chvilu musia ist z tade, maju revat vsetci alebo prestat chodit do skoly? ) . Ked nevie zjest obed za taky cas, treba zistit preco alebo ho nechce, tak nech povie ze nechce. Predpokladam, ze ucitelka to jej ani inymi detom do krku nepcha. D
Ak mas problem s vychovnymi metodami, tak rozhovor s ucitelkou, ked nie si spokojna s jej vysvetlenim, tak aj s riaditelkou. A budu to riesit. Ak ju nema nahanat jest, nech je toproste skor zoberu.. . Neverim, ze dieta zatvara do spalne, separovanie nezbednikov som videla aj v inak super a modernych jasliach a skolkach (boli sme v 4), napr. mali na vazne veci stolicky a tam sa deti isli "ukludnit" ale tam boli naozaj ked nieco vazne vyviedli, naozaj nepocuvali a robili inym detom zle... urcite nie za plac kvoli obedu.
Cize nerob so svojej dcerky anjelika, nabehni do skolky a zisti ako to bolo, to je nadovsetko... 5 rocna NAOZAJ nie je mala, moja 5rocna bola aj sama v tabore prespavacom, uvedomuju si tie deti vsetko, netreba z nich robit "batolata". ano potrebuju lasku, ale to kazde dieta, potrebuju aj sa naucit prisposobit, nejaky rezim mat...

stanislavicenka
1. máj 2021

@777januska777 v tomto pripade je to bohuzial nas skolsky system, kde ma jedna ucitelka na starosti cez 20 deti. A nevieme, preco dieta papa pomaly, alebo ci papa pomaly, a je to iba "pocit" ucitelky.

luccija
1. máj 2021

@stanislavicenka ako by si riešila, keď by dieťa rozkopavalo iným to, čo postavili?či ignorovalo rannú rozcvičku a hralo sa?dohovorom?nono to nesmieš?

luccija
1. máj 2021

@stanislavicenka v podstate nenadavajme na školský systém sestra robí v súkromnej školke má 10 deti a rovnaký postup

zuzudrnda
1. máj 2021

@stanislavicenka uplne suhlasim s nizkou kapacitou pedagogov na pocet deti. Potom je to o efektivite a predstavach pedagoga a nie potrebach dietata. Jedna vec je aby sa deti s jedlom nebabrali. A druha pohananim vytvorit blok a problem s jedlom a strach zo skolky.

heleninamama
1. máj 2021

@stanislavicenka Ja mám na starosti iba tri deti a najmladší 5 a pol ročný tiež pri jedení rád rozpráva, ukazuje, kope, aj dinosaura už namáčal do polievky... Ale keď vidím, že sa zábava, robí grimasy, znechucuje ostatných a jedlo mu chladne... zvýšim hlas a posúrim ho. A nepripadám si ako tyran. Proste, sú určité pravidlá a deti sa musia prispôsobiť, tu nejde o žiadnu ich individualitu. Mám ich rada, ale nebudeme jesť dve hodiny, nebudem behať a servisovať ich vyplazeným jazykom kedykoľvek ich napadne a keď raz jedlo odložím a upracem stôl, riad, linku... majú smolu, počkajú si do ďalšieho jedla. A žiadne vyplakávanie a psie oči nepomôžu.

malva123
1. máj 2021

@silvie47 co to znamena..rychlo jest? Moj vnuk tiez obeduje tak..ze kym doje obed je uz na stole vecera....tiez by sa to dalo povedat ze ho nutia rychlo jest....ved...

elementissa
1. máj 2021

No podla tvojich reakcii si mega precitlivena a ak to na dieta po tebe, tak akurat dobre zvelicuje. S 5 rocnym dietatom sa treba maznat a neda sa mu vysvetliť, že sa ma ísť nad sebou zamyslieť??? Naozaj? Dieťa ide od septembra mognirdo školy a tam co? Budu ju tam učiteľky objímať, keď sa bude so všetkým babrat nekonečne dlho? Akoze odtiaľ potiaľ. Sú deti, čo su spomalené, zasnivane, roztrzite a určite kvoli ich pohodlnosti cela trieda nebude čakať. Zmeniť škôlku by bolo riešenie, ale nie dlhodobé. Ak bude dcéra rovnako spomalena aj v novej škôlke, tak to skončí rovnako. Riešenie je naučiť dieťa, že 20 sa neprisposobuju jednemu a zemeguľa sa okolo jej zadku netoci. Bud bude spolupracovať, alebo bude postupne, čím ďalej tým viac vyclenovana z kolektívu. Vieš ako sa k nej budú správať deti na ZŠ, ak bude zaspata princezna? Nikto s nou nebude chcieť byť, lebo prispate deti, co su vztahovacne a rozplacu sa pre kazdu kravinu su všeobecne neoblubene. Celkovo si vsimam aj pri mensich deťoch na ihrisku, že mnohé su vychovavane, akoby boli jediní na svete (a samozrejme najdôležitejší na svete). V ľudskej spoločnosti ale platí to, že sa navzájom musíme prispôsobiť väčšine (vlastne o tom je demokracia). Nikdy nevyhovies každému, no snažíme sa nájsť konsenzus prijateľný pre väčšinu. Ani učiteľov nebude mat rado každé jedno dieťa, ale učiteľ je id toho, aby dieťa niečo naučil. Bohužiaľ, z prvej ruky viem, že učitelia v škôlkach supluju rodičov vo všetkom, lebo veľa detí nemá základné sociálne návyky z domu, keďže ich tam uctievajú ako božstvá. A hlavne, slovo 5 ročného dieťaťa je málokedy objektívne, keďže deti sa radi stavaju do pozície obete, aby ich rodičia polutovali. Treba sa porozprávať s učiteľom, riaditeľom, pripadne sa dohodnúť, aby riaditeľ prišiel ceknut niekedy učiteľku, keď deti jedia a aby si dostala feedback zo strany dospelého. Rodič a učiteľ nie sú nepriatelia, naopak, majú ako dvaja dospeli a zodpovední ľudia pragmaticky zhodnotiť situáciu a spolu sa dohodnúť na postupe. Nie slepo veriť zveliceniam 5 ročného dieťaťa a hneď útočiť na učiteľa, ktorý sa musí postarať o 20 deti a musí nájsť medzi nimi nejaký kompromis.
Ak ale stále budeš mat pocit, že tvoje dieťa je poškodzovane a neprávom je od neho žiadané, aby sa zaradilo do normálneho života, tak stále môžeš dat dieťa do súkromnej škôlky s individuálnym prístupom, kde je 5 deti na učiteľa a ak ani to nebude spĺňať tvoje požiadavky, tak dieťa môže mať súkromnú opatrovateľku, ktorá ho bude objímať celý deň a bude mať čas naňho dozerať hodinu, kým sa napapa.

pietra
1. máj 2021

nepredpokladam, ze dieta bolo niekde zatvorene. Poslat ho upokojit sa do inej miestnosti je v poriadku. Dokonca som tento sposob upokojenia sa citala raz ako radu od psychologa. Aj pre mna ako dospelu, ked ma nieco vytoci a potrebujem sa ukludnit, tak je lepsie ostat na chvilu sama. Zmenou prostredia a bez ostatnych deti a tych podnetov, ktore plac sposobili, sa lahsie upokoji. Vsak to dieta nikto neposlal klacat na polienko do kuta. Dieta sa musi naucit fungovat v kolektive a k tomu patri aj to, ze sa v casovom termine naje, respektuje pokyny ucitelky a podobne. Ucim v skole, sice na druhom stupni, ale zastupovat chodievame aj do SKD. A naozaj nie je prijemne, ked mam 20 deti na obede, 19 je najedenych, zacinaju sa nudit, pred jedalnou caka dalsia skupina a jedno dieta sedi, babre sa v jedle, odniest to nechce, lebo chce jest, jest rychlejsie tiez nechce ... Nemozem ho tam nechat samo .... Vtedy mu tiez poviem, aby jedlo rychlejsie, ze nanho caka cela trieda a aj ostatne deti pred jedalnou. Rovnako, ak sa vonku nevie vpratat niekto do koze, zavolam si ho k sebe, nejaky cas pri mne sedi a ked vidim, ze sa uz upokojilo, tak sa s nim porozpravam a moze sa ist hrat znovu. Ak by som mu vysvetlovala nieco vo chvili, kedy place, hneva sa, ... tak by nemalo schopnost ma pocuvat. Moze byt aj zly ucitel, ale vacsina ucitelov je skusenych a s detmi to myslia dobre. Prvy krok by teda mal byt rozhovor s ucitelkou a vypocutie si aj jej verzie.

zuzudrnda
1. máj 2021

@777januska777 mylite sa. Syn je temperamentny a prejavuje sa extrovertne. Obcasny hysak som nikdy nevnimala ako povahovu crtu, ale veku primerany prejav frustracie. Suhlasim s mnohym co pisete a zaroven nesuhlasim so sposobom riesenia problemu tym, ze v priklade autorky placuce dieta dam do inej miestnosti "porozmyslat nad sebou". Rozhodne deti nepokladam za hlupe a veci sa daju riesit veku primeranym sposobom komunikacie. Zdravo sa vyvijajuce dieta, vychovavane v zdravom/ bezpecnom prostredi nerobi zle zamerne. Ak mam ten pocit: je to na komunikacii rodic-ucitel-ziak. Toto vyclenovanie som zazila aj na zakladnych skolach (sedenie v prednej ci zadnej lavici, pri ucitelovi, nezapojenie do aktivit za trest). Pochybujem o efektivite tychto rieseni, vzdy mi to prislo potupne. Mozem rozumiet pri 25 ziakoch dovodu, neuznavam vsak formu. Nechce jest, nemusi. Dosledok pride aj sam. Nechce sa zapajat do hry - dobre, ale akceptuje tych co sa hraju, trucuje- zistim dovod a poverim zodpovednou ulohou. Nechce, ok, ale netrestam, nesnazim sa o autoritativny pristup. Vyvodim primerany dosledok, ktory odkomunikujem. Moznosti je vela. Deti v predskolskom veku sa ucia napodobnovanim, aj komunikacie. Aku zaziju, taku budu pouzivat. Zazila som rozne decka, od skolkarov po stredoskolakov. Nikdy som ziadne dieta z vyucovania / aktivit, ktore som viedla, nevylucila. Toboz nie 5r za plac vyvolany stresom/ frustraciou. Chyba? Mozno som len mala stastie, nemam patent na spravny pristup, ale viem, co mne ako dietatu nevyhovovalo a neposielam to vo vychove dalej.

777januska777
1. máj 2021

@zuzudrnda napriklad ja ako dieťa som necítila potupu pri trestoch a trestana som bola často. Mozno je to aj o citlivosti človeka na to ako veci vníma a aký je citlivý. Ja som vždy bola skôr tvrdšia osobnosť.

stanislavicenka
1. máj 2021

@heleninamama s tymto suhlasim. Babranie s jedlom je jedna vec. Mam dve deti, moje vlastne, ked sa babru, alebo jasia, rehocu sa, upozornim ich. Ked nepomoze po 2x, jedlo beriem. Aj napriek placu. A neservirujem, kedy chcu. Cakaju do dalsieho jedla.
Autorka nepise, ze sa dcera pri tom jedle zabava. Dcera, 5rocna, mi hovorila, ze pocas papania sa rozpravat nemozu. Ja to v tej skolke chapem, je ich 20, to by sa rychlo zvrhlo, ale nahanat dieta do jedla, to nie. Ja doma dovolim rozhovor pri jedle, ale to je predsa v rodine o niecom inom

zuzudrnda
1. máj 2021

@777januska777 tiez som bola vychovavana skor prisne ako benevolentne. Kazdopadne nezavisle od mieri citlivosti, kazdy si zasluzi dostojny pristup. Dospely aj dieta. Asi ta miera co nam pride ok je u kazdej ina 🙂

stanislavicenka
1. máj 2021

@luccija dieta by neslo sediet niekam na hanbu🤦.
To tak riesite konflikt aj doma medzi detmi? Aby sa dieta hanbilo?
Ja toto slovo doma absolutne nepouzivam. A to si tie deti vedia kadeco povedat, capat sa, ci v hneve spravit nieco naschval, aby toho druheho ranil.
Ak mam taketo dieta, tak ho vezmem z tej cinnosti, a bolo by pri mne. To je snad zasluzeny trest , ze sa nemoze hrat s ostatnymi. A hlavne sa spytat, co sa deje, na to aj ucitelia zabudaju. Hned ich ovladne hnev, podobne ako aj rodicov. Je to pochopitelne.
Dcera ma v triede spoluziaka, ktory sa sprava takto divoko, a reakcia uciteliek je, ze dostane, a sedi na stolicke. beZ tej bitky by to boloe akceptujuce

maciatkolulu
1. máj 2021

@stanislavicenka inakost v com? Prepáč, ale učiteľka ma co robiť keď jedno neposlucha, vrieska, hádže sa o zem, alebo inak prejavuje v tej chvíli "inakost" vysvetľovať predskolakovi? Presne pre takéto výchovné metódy sa nevedia potom tie " inaké" deti začleniť, lebo doma sú stred vesmíru, môžu inakostou nakopnúť mamu, ale to je ok, iba sa ventiluje a tak😉no smola... Pod inakostou rozumiem dieťa s down syndrómom napríklad a nie zdravého rozmaznaného fracka

marca12
1. máj 2021

@silvie47 nerozpravala si sa s ostatnymi mamickami? Ci sa aj ich detom zdaju byt jej metody drasticke. Alebo rovno ucitelke povedat,ze ona nevie rychlo jest a co nedoje,je jej smola,bude hladna,ale nech ju nezatvara. Vsetko jej povedz,ake ma nocne bludy z jej metod.

stevvvka
1. máj 2021

Dievčatá, ďakujem za všetky komentáre, ktorými obhajujete režim v škôlke či pani učiteľku.

Ja ako učiteľka si strašne vážim rodičov, ktorí fakt chápu, že s 15 - 20 detmi je robota, a aj keď je to pre mňa poslanie a prácu milujem, je to niekedy na nervy. Poľúbim tie deti, stiskam, sú ako moje. Ale keď deti už obeduju a jedno ešte stále nie je prezlecene z vychádzky tiež ho surim. Aj keby som s nim ochotne počkala ďalšiu hodinu, s kým by boli ostatní?

S tým kricanim.. Je rozdiel, keď učiteľka zvýši hlas, lebo niekto ide liezť na skriňu, a keď kričí bezdôvodne. Sú aj učiteľky, ktoré sa správajú k deťom zle. Ale to sa treba napríklad aj s inými rodičmi porozprávať, či sú spokojní... Ci sa na ňu deti sťažujú.. Alebo len niekedy niektoré. Ani pri všetkej snahe nemôže ani ten najlepší učiteľ byť stále milucky a dobručky. Ak raz niekto hádže deťom do hláv kocky, ako to ma učiteľ riešiť?

No a posledná vec - niekedy deti zvelicuju a niekedy vyslovene prekrutia - naposledy bola jedna mamina smutná, lebo dievčatko povedalo, že pani uč. Sa teší, že "Matko" nie je v škôlke. A pani učiteľka povedala dievčatku "však nám tu ten Matko chyba?"
Takže tak
Samozrejme ak dieťa plače, že do škôlky nechce ísť, niečo nie je v poriadku, ale v prvom rade treba zistiť aj názor druhej strany.

luccija
1. máj 2021

@stanislavicenka tak sa rozculujes, že dieťa ma sedieť na stoličke hanby v škôlke a u dcéry v škole ešte dostanú aj bitku?😉ja mám jedinacika neriešim súrodenecké rozbroje

stanislavicenka
1. máj 2021

@luccija ved som.napisala, ze to nie je spravne. Aby ho ucitelky bili.

makova333
2. máj 2021

@zuzudrnda pls mozes mi povedat teda konkretne ako by si riesila situaciu trucoviteho dietata, ktore just odmieta vsetko alebo dietata, ktore sa nevie vpratat do koze a robi inym zle. Mas v triede 25 deti a kolegyna na poobednu smenu este neprisla.

makova333
2. máj 2021

@stevvvka presne tak suhlasim uplne so vsetkym. Moje vtedy cca 5 rocne starsie dieta povedalo mojej mame (ked sme k nej tesne po obede prisli), ze som nevarila a nic nedostala jest a ze je strasne hladna. Samozrejme, ze som varila (ako kazdy den) a dieta aj obedovalo. Ale babka mala spravene parene buchty na obed, chcelo si dat a velmi dobre vedelo, ze by som to hned po obede nedovolila. Takze asi tolko k objektivnosti malych deti.

zuzudrnda
2. máj 2021

@makova333 Nie som psychologicka a ani to dieta nepoznam, ani vek ani dovod chovania. Toto je tak vseobecny problem. Ako lektorka som mala zrejme stastie a mozno zaujimave aktivity, ze sa mi take nestalo. Neviem.

makova333
2. máj 2021

@zuzudrnda Dobre tak konkretne: ucis v triede 5 rocnych deti, je ich tam 25, je doobedie, este nemaju byt z coho znudene. Idete desiatovat, jedno trucovito odmieta. chce sa hrat. Skusis vysvetlit- nepomaha. Pridaju sa dalsie dve, ze teda aj oni sa chcu hrat a neist desiatovat. Kolegyna este neprisla. Upratovacka ma svoju pracu/pomaha v inej triede...Prve sa zacne hazdat o zem. Dve trucuju. 22 deti caka, kym s nimi pojdes do umyvarky, aby si umylo ruky a mohli ist desiatovat. Uz su hladne. Stoja a pozeraju na hysak a trucovanie. Co spravis?

bluka2
2. máj 2021

Ja by som dala do inej škôlky. Očividne učiteľka je daka stará škola s týmito metódami. Každý rozumný človek vie, že nútenim do jedla to je prinajmenšom kontraproduktívne. Očividne je pre nich priorita, aby bol dojedeny obed a idú na to cestou bez trpezlivosti, laskavosti. Samozrejme, môžeš určite hodiť reč s ňou, aj s riaditeľkou, ale podľa mňa to s najväčšou pravdepodobnosťou k ničomu nepovedie - skús, uvidíš, zariad sa. V takom Nemecku by bol takýto prístup úplne neprístupný. Toto sú praktiky z komunizmu estw

bluka2
2. máj 2021

@makova333 co spravis? Nechcú, tak nechcú, nerozumiem čo presne by si okrem ponúknutia chcela ešte robiť

bluka2
2. máj 2021

@makova333 ty máš vždy, každý deň, bez vynimky chuť na desiatu, nech ti naservírujú hocičo?

number19
2. máj 2021

@makova333 Tak tvoje dieta klame. Ale nezovseobecnuj na vsetky deti. Ja som moju malu odjakziva ucila, ze klamat sa nema. Mozem sa spolahnut na jej verziu (100x overene) a prve co ma napadne je chranit v takejto situacii dieta.
Aby sa budilo v noci a nechcelo ist do skolky? Tak tam sa musia pouzivat praktiky, ktore jasne traumatizuju deti.

makova333
2. máj 2021

@number19 😀 😀 😀 pobavilo Btw moje dieta uz davo nie je dieta.